Dags för en liten söndagsenkät igen, denna gång relaterad till hushållsekonomisk prepping. Hur mycket kontanter har du hemma?
293:- kronor i mynt. |
Man ska som hushållsekonomisk prepping ha en mindre mängd kontanter i reserv. Det kan inkludera det du har på dig, men kom ihåg att mängden kontanter som omfattas av ditt försäkringsbolags försäkring kan vara begränsat, t ex 2000:- SEK eller 5000:- SEK, fast det kan variera stort. Samtidigt får det vara till en enormt allvarlig kris för att man ska behöva klara sig enbart på kontanter för det man inte redan har hemma i tillräcklig mängd. Det går att diskutera hur mycket som behövs – fungerar inte betalsystemen, så är det väldigt mycket annat som inte heller fungerar, t ex går det sällan att tanka bilen med kontanter.
Men utan att leda diskussionen om hur mycket kontanter som kan vara lämpligt, så ställer jag nu frågan hur mycket kontanter du har hemma, både svenska kronor och utländsk valuta. Jag har ingen som helst möjlighet att se vem du är när du svarar – varken din IP-adress, Google-kontoinformation eller något annat sparas. Det enda som finns är dina svar och jag har avsiktligt inte ställt några demografiska frågor för att minimera risken att du kan identifieras.
Svara i alla fall nedan.
Se även vårens inlägg om privatekonomisk prepping.
45 kommentarer
Med tanke på läsare här, borde det definierats om guld och silver är kontanta betalningsmedel eller inte 😉
I en kris är det säkert acceptabelt betalningsmedel.
Guld är oavsett inte kontanter.
Rickard: troligen inte under anständiga former. Det är där jag tycker att många guldbaggar går toksnett.
Jag har en plastpåse med gamla 2 och 5 kronor från sekelskiftet fram till 1950-någonting. Förmodligen 2-300 kronor. Går det att betala med? Förmodligen är silvret värt mer som finns i dem.
M.Ström: troligen inte. Bortsett från att kassasystemet inte accepterar ogiltiga mynt så saknar kassapersonalen högst troligen kännedom om dessa mynt. Detta gäller även ovanligare sedlar och mynt som förvisso är giltiga, men om mottagaren inte känner igen dem som giltiga är det inte speciellt troligt att de accepteras.
Att få någon att acceptera värdet på ett okänt föremål bara för att en okänd person hävdar ett visst värde är nog inte något som kommer hända speciellt ofta.
Hur många kan egentligen skilja dagens monopolpengar från andra monopolpengar? Vi har bytt sedlar så ofta och använder kontanter så lite att det nog skulle vara ganska enkelt att skriva ut en variant av sedlarna hemma och få dem accepterade, i alla fall om det inte är van kassapersonal man handlar med.
I och med införandet av nya sedlarna och mynten togs ju alla gamla varianter bort som giltiga betalmedel (man kunde ju fram tills nya 2 kronan kom betala med 2 kronor från 1890 om jag inte minns helt fel.)
Ny finns det bara en uppsättning + den 100 kr minnessedel som kom för 10-15 år sedan.
Hur det är med minnesmynten (silver och guld) tycker jag är lite luddigt formulerat nu. De har ju ett bruksvärde, men är inte listade under giltiga mynt. Det var ju visserligen ett tag sedan nya kom ut.
Iblandekonomi: det här nog En del att göra med "nya" systemet där en robot känner igen och räknar kontanterna. Personalen behöver alltså inte underhålla sin kompetens på området. Frågan är om de skulle klara någon av sina uppgifter utan hjälpmedlen.
M. Ström. Silvermynt före 1968 (som enkronor och tvåkronor är) har ett inte obetydande silvervärde, runt 10 kronor stycket, det dubbla om det är 30-talet och tidigare).
Jag köper de gärna av dig, om Cornu kan förmedla kontakten.
Fast t.ex Krugerrand är ju en valuta – de är giltiga som betalningsmedel i Sydafrika även om det exakta värdet på dem varierar med guldpriset.
Räknas guld in som betalningsmedel så får jag ändra mitt svar.
Nu frågade jag efter kontanter, inte betalningsmedel.
Precis. Som betalningsmedel fungerar väl ved, vatten, mat, ammunition, spritkök osv eller vad som helst som folk kan tänka sig att byta mot något? Byteshandel kommer givetvis fungera även när kontanter inte gör det, människor sinsemellan.
stefanhsinger: troligtvis i väldigt begränsad omfattning.
Det kommer finnas två typer av människor: de som är förberedda och de som inte är det. De som är förberedda har det de behöver och behöver inte byta till sig något och de som är oförberedda har inte speciellt mycket att byta bort. Frågan är vilka som man tänker skall idka byteshandel. Det är ju som att man tror att det skall bli mycket handel för panka människor i en tom butik…
Ca 10.000SEK hemma. Plus ca $USD1000 i ryggsäcken, plus lite EUR m.m. Reser mycket och behov för några hotellnätter och flyg m.m om kort inte funkar, vilket ofta händer i mindre utvecklade länder.
Var bor du?
Ca 7000 svenska och 1000 i euro, borde ha lite dollar också 🤔
Frågan är vad för slags situation det är där bara fysiska pengar fungerar. Vid strömavbrott och liknande går det inte att betala iaf. Kassorna funkar inte och sen blir man utkörd av säkerhetsskäl.
Störningar i IT-system hos din bank eller betalsystemen, men strömmen är fortfarande igång. Händer titt som tätt att bankerna har strul.
Var på ICA Maxi för något år sedan, då kunde kunder som var kunder i en viss svensk storbank inte betala med kort i kassan. Jäkla, vilket kaos det var när drygt var tredje kund inte kunde betala mitt i fredagsrusningen. Bankomaten utanför fick snabbt en enorm kö.
I ett skymningsläge med färskvaror som snabbt är på väg mot sista förbrukningsdatum kommer alla ICA handlare ta emot kontanter.
Ytterligare problematik med möjliga it/betalsystem störningar som kommer öka framöver är att fler och fler butiker är eller siktar på att bli kontantlösa.
En kassaapparat som inte fungerar kommer inte hindra Hassans närbutik en endaste sekund, han kommer direkt skippa den och köra manuellt.
Det kanske hindrar Coop och ICA under någon timme, men sen kommer även de ställa kassaapparaten åt sidan och köra på gammalt hederligt vis till de kunder som har kontanter.
Tittade i plånboken och där fanns 640kr. Kanske borde utökas med några hundra till så att man kan betala mat eller taxi om korten och swish strular.
Problemet är att de ICA Maxi och liknande är ju att de är beroende av fungerande IT-system för att ta kontanter, eller för att kunna veta vad de skall ha betalt öht.
Jag tror att du med lätthet kan räkna de som kan köra på gammalt hederligt vis på ena handens fingrar (om inte tummar). Lägger du därtill alla som helt plötsligt skall hamstra så är det ju upplaggt för kaos.
Alla butiker har priserna på hyllan.
Visst, då får såklart butikspersonalen gå ut och kolla men de blir nog av med det. Värre är då att vågar mm inte fungerar, men wtf, det går väl att uppskatta storleken på entrecoten?
Största problemet är nog att skolan itnw lär elever att räkna så de ungdomar som jobbar i kassan klarar inte av att summera varorna för hand 🙂
Vikten och priset på entrecoten står på förpackningen. Gäller det mesta butikspackade köttet.
Jag har några tusen värt av CHF, de kanske kostar att växla i ett jobbigt scenario. Å andra sidan är troligen SEK värt dasspapper i ett sådant scenario, så jag får väl ett par kärror SEK för det ändå.
Cigg o sprit är internationella värdesaker.
Som öppnar många dörrar 🙂
Inget jag kommit på själv.
Hittade det i en anhörigs prepplåda, den personen har erfarenhet av diverse utlands jobb.
Misstänker att jag är lite extrem i den här frågan…
Noll 🙄. Jag glömmer ibland bort vilka sedlar/mynt som inte gäller längre eftersom jag bara använder kort och swish.
Blir intressant att se resultatet av enkäten. Skulle vara än mer intressant att se hur det står till bland folk i allmänhet och andra grupper än läsarna av denna blogg. Här i Tokholm tycker de flesta under 50 sträcket att jag är nästintill konstig för att jag har runt en tusen kronor i mobilskalet som standard. Har vid ett tillfälle (midsommardagen såklart) stått trött och bakfull vid taxistolpen i Stavsnäs utan fungerande kort(eller busskort), en lär sig av misstagen sägs det
Står du vid stolpen i Stavsnäs hjälper inte kontanter.
Du menar väl att det är för sent, så i ni helvete för sent för kontanter?
Varför skulle man betala för sig vid en kris? Jag är en kungens man och tar det jag vill ha.
Få familjen utomlands vid krig. Annars är väl poängen med prepp att klara sig på det man har vid en mindre kris.
Råder alla att kolla över sin hemförsäkring och det patetiskt låga lösöresvärdet som ingår.
Efter att SEB slutade med bankfack fick den personliga guldreserven flytta hem till kassaskåpet. Kompletterat med konstinköp under åren och nu har hemförsäkringen uppgraderats.
Länsförsäkringar har en lösöreförsäkring för "angivna värdeföremål" vilken jag kan rekommendera när man har investerat i exv konst.
Jag har Dollar och Euro eftersom om det blir kris på riktigt kommer svenska kronan att vara värdelös. Utöver det har barnen utländskt medborgarskap vilket gör att det finns ett större och mäktigare land som kommer att vara intresserade av att hjälpa dem/oss.
Tror du ja 🙂
Jag har skickat ett ankarbarn till Nord-Amerika. Får se om det funkar med anhöriginvandring där.
Barnen är välkomna, men far får nog bli hemma och kämpa mot ryssen.
Jag är alldeles för paranoid för att svara på en sådan enkät
Var inte det, vi har redan hämtat dina kontanter.
18 Kronor