1.6K
Dags för fredagsmys. Jag lämnar väl bara denna här, och bjuder er alla en riktigt mysig fredag, tillsammans med orden maj 2020. Tills dess, glöm inte att köpa Fallet, eller lyssna på den på Storytel. Samt förstås Är du förberedd? Utmärkta julklappar om inte annat.
Redovisningsavdelning Marviken av Lars Wilderäng. Omslag av Anders Timrén, Islington Design. Flagga av Lena Wilderäng och foto av Lars Wilderäng. |
21 kommentarer
I Marviken fanns sveriges enda oljeeldade kärnkraftverk.
Låter som statusen på dagens fusionsreaktorer.
Ja. Som skulle ha laddats med naturligt uran från Ranstadsverket (utom utländsk kontroll), modererats med tungt vatten från Norge (om de behagat leverera) och producerat bl a vapenplutonium för vidare bearbetning i en upparbetningsanläggning på västkusten. Vi besparades detta bl a genom USA:s inofficiella försäkran att Sverige stod under deras kärnvapenparaply och skulle koncentrera sig på sitt konventionella försvar. Det var då, det – när Eisenhower var president.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tja, det är möjligt.
30 år sedan jag läste om det i skolan.
O1 är väl också byggd för plutoniumproduktion om jag kommer ihåg det rätt. (Ågesta och studsvik någon?)
En professor jag skolades av var övertygad om att vi i smyg hade byggt "Bomben" innan verksamheten lades ned.
Nu snackar vi intressanta foliehatts .. tankar, för att använda Bloggmeisters vokabulär😀
Vadan "besparing"?
Utveckling och innovation är det vi historiskt vart bäst på.
Ingen av O1 eller nyare är byggda för att göra plutonium av vapenkvalitet då de saknar möjlighet att kontinuerligt byta bränsle. Det skulle bli ett fasligt skruvande av och på med reaktortanklocken.
Sillsalat med Estland-Ingermanland och Finland-Åland. Var tvungen att googla den ingermanländska flaggan.
Påminner lite om Kinas flaggor från 1910-talet.
Redovisningsavdelning Bergslagen var ett kodnamn för den enhet som ansvarade för idrottsanläggningarna och kanske den mytomspunna Riksbunkern(a). Så har vi den Ingermanländsla flaggan och en Karolin. Kan det handla om ett nutida fälttåg och slag vid Narva?
Så är det väl en JU 87 och en fallskärmshoppare, kanske något med återspegling från VK2 och kopplingar till förberedandet av en finsk motståndsrörelse ledd från Sverige, Stella Polaris.
Bättre tjöt om du droppar bokreklam mest aktiva dagen i veckan sen drar något gubbraljant framåt fredagkvällen. Ex din familj tittar inte på tv utan spelar sällskapsspel istället, i veckan har du kämpat med hur man får en anlitad hantverkare att göra det de får betalt för, hur man tvättar sin bil mest preppmässigt osv.
På ämnet: inne på att hitta litteratur (romaner) skriven med ett narrativ som avviker från den västerländska normen. Är ett mycket stort fan av rysk fantasy där antihjälten är vanligare eller ens existerande jämfört med västerländsk. Tips önskas så länge som det finns att köpa på engelska. Kan fler språk men gillar att äta böcker snabbt och inte sitta och fundera när jag väl läser.
Vi tittar inte på TV tillsammans i familjen utan spelar brädspel. Just nu går bamsespelet varmt.
Så, nöjd nu? 🙂
Det var mer ett hypotetiskt scenario men ja, det är riktigt trevligt umgänge för alla åldrar 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Verkligheten : Vi tittar inte på TV tillsammans i familjen eller spelar brädspel. Alla sitter med varsin mobil och pillar med Facebook/youtube/tiktok beroende på åldersgrupp.
Peppen! Ser fram emot att läsa nästa sommar!
Jag bara undrar en sak Lars, hur hinner du skriva böcker samtidigt som du har denna blogg utan avbrott? Är du en sån där som bra sover 4 timmar om dygnet?
Han har säkert Småländska gener.😁
Min spontana tolkning av bilden är att det handlar om någon slags kontrafaktisk historieutveckling. Vi kan se en Karolin (1600-1700-tal) med en AK5C (2004) samt en Ju 87G (1943) samt flaggan som diskuterats ovan. Slottet ser dock ut att vara sig likt. Kanske en tidsresenär som ändrar historiens gång?
Spännande!
En vän till familjen jobbade med styr- och regler-systemet till R4 för den planerade laddningen men det var tydligen så komplext och fullt av buggar att det var en lättnad när reaktorn slutligen lades ned.
Romanens huvudperson kanske fick igång styrsystemet som visade sig vara en tidsmaskin?
Vad hade hänt om Sverige vunnit fler eller rent av alla avgörande slag under stormaktstiden och sedan efter? Flaggan ger ju en ledtråd.
Frågan är väl närmast hur man skulle kunna lyckas med att hålla ihop en sådan union?
WW2 hade definitivt utspelat sig på ett annorlunda sätt.