Regeringens och finansminister Magdalena Anderssons (S) prognoser för svensk ekonomi, som statens budget baserar sig på är redan fel. Arbetslösheten är kraftigt högre än prognos, och sysselsättningen minskar, istället för att enligt prognosen öka. BNP är också lägre än prognosen.
![]() |
“Så här mycket högre än verkligheten är våra prognoser”. |
Regeringens prognoser ekonomin, som statens budget baserar sig på är alltså redan fel. För 2019 är prognosen 6.3% i arbetslöshet, och för 2020 6.4%. Den är idag 7.1% och på något vis ska alltså arbetslösheten falla kraftigt mitt under en snabbt fallande lågkonjunktur.
Prognosen för sysselsättningen är en ökning med 0.8% på ett år för 2019 och en ökning med 0.4% på ett år för 2020.
Verkligheten är dock en annan och sysselsättningen har nu fallit på ett år, två månader på raken.
![]() |
Förändring på tolv månader i antal sysselsatta i åldern 15 – 74 år . |
![]() |
Förändring på tolv månader i antal sysselsatta i åldern 16- 64 år . |
Sysselsättningens förändring på 12 månader – vilket innebär en säsongsrensning – har nu fallit två månader på raken, vilket är första gången sedan finanskrisen.
I åldersgruppen 15 – 74 såväl som 16 – 64 år är förändringen -0.7% på ett år, radikalt annorlunda än regeringens prognosticerade förbättring på +0.8% för i år. Enligt SCB:s pressmeddelande har sysselssättningsgraden minskat från 69.2% till 68.3% mellan augusti 2018 och augusti 2019, eller -0.9 procentenheter.
Prognosen för BNP-tillväxt, kalenderkorrigerad, är +1.5% i budgeten. Verkligheten under första halvåret är +1.2%.
De usla siffrorna är trots att svenska kronan försvagats 3% på euron på ett år och 8% mot dollarn, vilket hållit svensk exportindustri under armarna och hindrat nödvändiga effektiviseringar.
Kort sagt fantiserar regeringen fritt i sin prognos och resultatet för statens finanser kommer bli avsevärt sämre än vad budgeten hävdar.
Man kan bara undra hur många av de svamptuggande miljöpartisterna som hittas på finansdepartementet, för budgetprognoserna ör fel redan samma dag som de publiceras. Statens och kommunernas utgifter kommer alltså vara högre än prognos, och intäkterna lägre. Dock finns det förstås överskottskrav på budgeten, och genom att fantisera ihop en prognos som inte har koppling till verkligheten kan man komma runt detta. Å andra sidan hävdade Magdalena Andersson (S) idag att arbetslösheten sjunkit, när den i själva verket nu skenat sedan i våras. Antingen är finansministern inkompetent, eller så anser hon att svenska folket och journalistkåren inom det så kallade kritiskt granskande media är dumma i huvudet och går på och återpublicerar allt hon säger utan att granska och ifrågasätta.
Sverige är nu på plats #22 i arbetslöshet av EU:s 28 medlemsländer. Regeringen fortsätter dock prata om att målet är att vara #1 och ha lägst arbetslöshet. Därmed hoppas man att folk lyssnar på målet, och inte ser verkligheten och därmed röstar på regeringspartierna ändå.
36 kommentarer
Var/när hävdade Magdalena Andersson att arbetslösheten sjunker?
Regeringens pressmeddelande här https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/09/budgetpropositionen-for-2020-reformer-for-ett-starkare-samhalle/
"Svensk ekonomi står väl rustad för att möta osäkerheterna i omvärlden och nationellt. Statsfinanserna uppvisar överskott, statsskuldskvoten är den lägsta sedan slutet av 1970-talet och arbetslösheten har sjunkit. Vi har fört en ansvarsfull finanspolitik så att Sverige kan möta avmattningen med väl avvägda reformer, säger finansministern."
Ledsen, jag hittade citatet. Hon hävdar att arbetslösheten har sjunkit. Dock oklart från när hon jämför. Rent tekniskt har hon rätt. Arbetslösheten har sjunkit sedan exempelvis 90-talet. Den har också sjunkit sedan regeringen kom till makten 2014 så jag skulle ändå ge henne ett gult ljus för påståendet.
Ungefär som om global warming är något att bry sig om eller inte, beror ju också vilken period man jämför med.
Så tricket är att vara medvetet otydlig så slipper man ta ansvar för sina påståenden?
Hon sade samma sak i Radio P1 imorse, utan några ifrågasättanden från intervjuaren.
Hon kanske skulle försöka samordna sitt fabulerande så det går i linje med den omhuldade Arbetsförmedlingens pressmeddelande från 12 september:
"- Arbetslösheten kryper uppåt vilket hänger samman med en avmattning av ekonomin. Arbetslösa som har svårare att få fäste på arbetsmarknaden är de som drabbas först av en konjunkturavmattning, det gäller bland annat utrikes födda kvinnor med kort utbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen."
Eller så kör hon på enligt devisen "I reject your reality and substitute my own!"
@SniffmeisteR:
tricket är att se till att bara bli intervjuad av pålitliga journalister.
Finns det någon annan sort än regimtrogna journalister i Sverige?
Några swish-journalister finns det väl kvar, de har väl inte fått stopp på alla ännu?
Att sätt Magdalena tillsammans med någon av Di:s journalister en timme i Kvartals studio skulle jag betala mycket för att lyssna på.
Rätt intressant på Rapport igår om Falska reformer och reformutrymme som finansieras av den automatiska urholkningen av bidrag till kommuner och hushåll. Hör Vad Lars Kalmfors tycker.
4,50 in. https://www.svtplay.se/video/23370010/rapport/rapport-17-sep-19-30-3?start=auto
"vilket hållit svensk exportindustri under armarna och hindrat nödvändiga effektiviseringar." – Instämmer, det är i längden förödande för Svensk exportindustri.
Menar man från regeringens sida allvar med att stärka den ekonomiska tillväxten så får man skrida till verket med fyndigheterna av jordartsmetaller vid Vättern.
Man stryker dock målet om lägst arbetslöshet i EU. Av uppenbara fel.
Annars är det såklart så att prognoserna inte ändrats av den helt färska infon i AKU:n. Det hinner man inte. Kommer väl en uppdatering senast VP20.
"Av uppenbara skäl" skulle det förstås stå ovan.
Räkna med ytterligare prognosändringar kommande år. Om trenden för sysselsättningen står sig, kommer vi se en hel del åtgärder från finansdepartementet (högre statsbidrag, högre barnbidrag och lägre skatter troligtvis som försök till konjunkturstimulans). Men det finns en del marginal i budgeten för detta, om man till exempel tänker sig att acceptera budgetunderskott i lågkonjunktur.
Brexit? (No-deal, hård, mjuk eller inte alls)
Om teorin om högsta marginalskatternas påverkan stämmer så skulle man också kunna satsa på att få upp dessa, så att de jobbar mindre och att jobben därmed delas på fler individer.
Som du vet är jag dock mycket tveksam till teorin bakom det sambandet, när det gäller de högsta marginalskatterna. Det finns stöd i Spencer Bastanis rapport för att höga högsta marginalskatter ökar sysselsättningen, sista stycket sidan 63. Så man kan få både bra fördelning och bra sysselsättning samtidigt.
Sambandet verkar snarare vara tydlig när det gäller lägre marginalskatter, och då är det en bra lösning att öka progressiviteten i skatterna, tex genom kraftigt höjda grundavdrag (fast det behöver faktiskt inte heta jobbskatteavdrag om sossarna hellre vill kalla det något annat).
Iblandekonomi@ det resonemanget bygger på premissen att alla är lika och utbytbara. Vilket jag sett är en falsk premiss. Tror du förstår resonemanget.
Gargamel: Vet inte vad du menar med "det resonemanget".
Om du menar första stycket så finns det inte några belägg för att det stämmer så vitt jag vet.
Om du menar andra stycket så handlar det om att lönen för den välbetalda är mindre och då får företaget mer pengar över till att anställa fler, även i andra funktioner, och då spelar utbytbarheten ingen roll.
När det gäller de lägre marginalskatterna är det vanligt att arbetare behandlas som utbytbara, även om det tex skulle finnas specialkompetens i hur en viss slöjdsal bäst städas.
Nån mer än jag som tycker att sossarnas ekonomiska politik liknar en dinosaurie? Sån brist på fantasi, det enda man kommer på att göra för att finansiera sina övertygelser är skatt, skatt och skatt och mer skatt. Jag undrar om det inom socialismen är förbjudet att skära ner på sina ambitioner när pengar saknas. Det verkar också förbjudet att låta privat marknad ta över på områden man går med förlust, hela biten privatmarknad är ju ändå inversen av socialism, märkligt att det ännu finns folk som röstar socialistiskt när resultatet av den nu finns mitt framför näsan på alla.
Nu är du orättvis – satsningen på höginkomsttagare är ju en fräsch nyhet.
Min välbetalda sambo får 1500/mån i sänkt skatt när värnskatten försvinner, kompenserar höjningen av bensinskatten.
Det är inte socialistideologin utan andra ideologier som alla verka vara eniga om som är problemet. Det är som företag som i var rapport menar att de åter haft en engångspost, som inte ska tas med riktigt i resultatet, sen nästa kvartal, ny engångspost och så rullar det på. Krig och katastrof krävs.
Fet och fluffig@ är inte ideologin socialism ett ekonomiskt problem? Herregud du måste verkligen sätta dig å läsa om detta. Vilka är ALLA som är eniga om att alla andra ideologier är problemet? Nationalsocialismen är en typ av socialism. Jag vet inte om den är utan problem, den fick ju inte verka så många år och bara under en regent så evidensen är ju ganska knapp
För att minska arbetslösheten krävs det framtidstro hos företag och enskilda individer och det bromsas självklart upp av ett befogat misstroende mot landets politiska system.
Varen lugna
Staten har delegerar ansvaret för de Arbetslösa från Arbetsförmedlingen till kommunerna. Det finns därför ingen anledning till oro
Jamen det är väl bara att konstatera att arbetssökande är en heltidssysselsättning så kan man med fog hävda att sysselsättningen är högre…
Det går att presentera statistik på många sätt. T.ex är antalet sysselsatta personer oförändrat senaste 4 mån och något högre än motsv. 2018 dvs inga massuppsägningar eller så, det tyder istället på att det tillkommit fler arbetssökande.
Det är lägre i antal än för 12 månader sedan. Antalet sysselsatta har de facto i absoluta tal minskat.
Och det har minskat ännu mer jämfört med juni och juli i år om du vill prata de senaste månaderna.
Man ska dock bara jämföra samma månad år till år, för att rensa säsongseffekterna.
Sant, men antar när man kommer ner på tusental av miljoner så kanske åldersdemografin börjar spela in? Köttberget går i pension.
Ja, allt pekar fel kan man säga. Sysselsatta ner, arbetslösa upp, och antalet "i arbetskraften" upp.
Sjunkbomben: Rätta mig gärna om jag har fel men det ökända köttberget har så vitt jag kan påminna mig allaredan gått i pension. Den kull som går för närvarande är vad kan förstås "min generation" d.v.s. födda mellan 1950 oh 1955 och vi har väl aldrig varit särdeles många?
Statistiken är 15-74 år så 1945 eller yngre borde ingå.
Sjunkbomben: Det finns statistik på detta från början 1700-talet och hela vägen framöver. Under 2a Världskriget föddes stora kullar och under 1950-talet föddes långt mycket mindre. Det är väl gänget födda från början 50-talet som nu börjat pensionera sig. Sedan kommer en period på 1960-talet då det åter föddes större kullar.