“Svensk ekonomi står väl rustad för att möta osäkerheterna i omvärlden och nationellt […] arbetslösheten har sjunkit.” – finansminister Magdalena Andersson (S) om budgeten
Den svenska arbetslösheten fortsätter skena och är officiellt 7.1%, en säsongsrensad ökning med en hel procentenhet på ett år. I antal är ökningen 18% eller 58 400 fler arbetslösa på ett år.
Förändring antal arbetslösa på 12 månader, i procent. Data: SCB |
Regeringens katastrofala politik fortsätter alltså med skenande arbetslöshet. Försämringarna av antalet arbetslösa har inte varit så här illa sedan finanskrisen, och siffrorna är ständigt stigande.
Siffrorna i graferna avser förändring på tolv månader, vilket innebär en säsongsrensning. Som tidigare skrivet så är det augusti och september som är avgörande för om arbetsgivarna struntar i att anställa efter sommaren, likt man normalt gör. Uppenbarligen anställde man inte.
Förändring antal arbetslösa på 12 månader, i antal tusental. Data: SCB |
Det är alltså inte bara uppsägningar och varsel som orsakar stigande säsongsmässig arbetslöshet enligt ovan, utan också att arbetsgivarna drar i handbromsen och inte anställer nyutexaminerade. Som rapporterat pågår det en tvärinbromsning inom svensk industri, och vi ser resultaten nu.
Regeringen presenterar sin budget idag och gör förstås inte något åt situationen, som man antagligen inte låtsas om. Istället blir det plakatpolitik och inga verkliga åtgärder för att öka svensk konkurrenskraft och skapa faktiska jobb.
Förra månaden kallade finansminister Magdalena Andersson (S) statistiken för arbetslösheten för “hoppig”. Vi andra ser en tydlig skenande trend och de nästan 60 000 fler arbetslösa i Sverige idag än innan valet förra året tycker nog inte det hela är särskilt roande.
Naturligtvis kan inte politikerna påverka konjunkturen, även om de hävdar det när det är goda tider. Då tar de på sig äran, men när siffrorna går åt fel håll är det antingen oppositionens fel eller det internationella läget. Hur nu oppositionen kan vara ansvarig för en regering som nu suttit fem år vid makten?
41 kommentarer
Lugnt, regeringen plockade bort sitt mål om lägst arbetslöshet i EU till 2020 i regeringsförklaringen vid årsskiftet. Då hade vi fallit från plats 15 av 31 till plats 26 av 31. Vi närmar oss med stormsteg högst arbetslöshet i EEA.
Trots att de sänkt kronan med 14% mot euron och 26% mot dollarn.
Inget vidare track record för får regering. Lagom till valet kan det bli intressant att i siffror sammanställa hur vårt land utvecklats sedan september 2014. Inte bara de direkt ekonomiska utan även indirekta som brottsstatistik, vårdköer etc
Låg ränta och svag krona har gjort att vi gått betydligt bättre än europa i övrigt. Vad mer kan man egentligen förvänta sig när vi i europa blivit det stora offret i handelskriget.
Hur det blir framöver hänger nog uteslutande på hur handelskrigen utvecklar sig. Tjänstesektorn står stark ännu så misären är en bra bit bort.
Även antalet sysselsatta sjunker, vilket jag tycker är ett bättre mått än öppen arbetslöshet.
…Länge sedan NAIRU var på tapeten! …. Den rekomenderas ju till 6% så därför är den arbetslöshet som skall åtgärdas följdaktligen 1.1%. Åtgärdas enkelt eftersom där uppskattas ett behov av cirka 100.000 nyanställningar inom vård och omsorg och övrig offentlig verksamhet. Men så klart det sistnämnda kostar ju skattehöjningar inom kommuner och landsting.
Å andra sidan är det där det skulle behövas till viss del folk med.
Samtidigt visar en studie från Mercer and Marsh & McLennan Insights att Sverige ligger väldigt bra till för att hantera svårigheter relaterade till automatisering och åldrande befolkning.
Kan tänka mig att till viss del är det sant, men det bygger på att man också gör något.
Har dom tagit hänsyn till befolkningens skulder och inte minst kommunernas?
De tittar på pensionsfondernas tillgångar som andel av BNP. Dit bör kommunernas pensionsåtaganden räknas.
Jaha…men det är ju då väldigt ensidigt.
Lilltjejen: Jag har svårt att förstå vad du menar med att kommunernas pensionsåtaganden bör belasta Pensionsfonderna om Du med detta avser AP-fonderna.De aktuella kommunala åtagandena är ju avtalade, ej lagstadgade, tjänstepensioner utanför tidigare Fokpensions-/ATP-system och ävenså utanför nuvarande Inkomstpensionssystem och skall således redovisas som vad dom är … nämligen Tjänstepensioner på samma vis som exempelvis Tjänstepensioner för tjänstemän oh LO-kollektivet inom Näringslivet. Finns ingen anledning och fanns vid nuvarande pensionssystems ingående ingen avsikt att dessa kommunernas pensionsåtaganden skulle belasta Inkomstpensionssystemet.
Vilket beror på hög invandring (se IFAUs rapporter)
Andelen utomeuropeiska inskrivna arbetslösa och i stödprogram har enligt AF legat ganska konstant på ca 47% sedan Maj 2017, vilket tyder på att de inte är invandrare som står för den senaste tidens ökning i statistiken. Ekonomifakta har en trevlig graf:
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/integration/arbetsloshet-utrikes-fodda/
Nja det tar nyanlända flera år att etablera sig på arbetsmarknaden, så när de går ur mottagningsprogrammen och andra åtgärdsprogram och in i arbetsmarknadsstatistiken så uppstår en puls i statistiken innan den rapporterade arbetslösheten åter stabiliserar sig runt ett jämviktsbärde efter några år. I siffrorna från 2017 syns de helt enkelt ännu inte i den officiella statistiken
Det innebär dock inte att det är uteslutande denna grupp som ökningen återspeglar
Samtidigt i Norge i dag enligt Aftenposten: "Bedriftene har ikke vært mer optimistiske på åtte år: Mange varsler nye ansettelser."
Kanske ett flyttbidrag kan minska de svenska siffrorna en aning.
Att Norge står och jublar just nu beror på oljan.
När oljepriset sjunk 2014 så var det ju full panik när deras största industri med alla underleverantörer föll handlöst ner mot botten, nu ser vi ett bättre oljepris och många oljebolag har börjat att leta/borra och starta upp nya fält.
Och vi har ju inga naturresurser (uran, malm, skog mm.)i vårt land som vi skulle kunna utnyttja precis som vårt broderfolk gör med sina.
Efter att ha läst mest på SVT är mitt intryck att budgeten mest är ett sorts duttande över flera områden då mycket låstes redan i JÖKen men ger också ett intryck av brist på idéer.
Sammanfattningen är väl att den socialistiska regeringen höjt skatterna för de som tjänar lite och sänkt för de som tjänar över 50kkr/månaden.
Nästan så att man vill hånskratta åt karman för de som röstade fram gänget.
Fina skattesänkningar ja, som alliansen under åtta år inte orkade/vågade genomföra.
Försvaret och rättsväsendet får mer pengar, kommunsektorn också, och det finns lite marginal när nu konjunkturen viker ner. Men ja, det är en "Gott & blandat"-påse.
Det finns möjlighet att stärka den svenska ekonomin avsevärt genom att börja utvinna sällsynta jordartsmetaller vid Vättern.
Och hur gör man med människorna som bor där nu? Ingen i området vill flytta eller ha en gruva där. Tvångsförflyttning? Till var? För allas bästa? Socialism
Med tanke på hur usel beskattningen av gruvor är i Sverige, så lyfter det inte Sveriges ekonomin mer än en handfull jobb i gruvan.
… så det enda som räknas är hur mycket skatt staten tar in, inte vad privata företag och privatpersoner får ut i form av värde?
Vad är det för märklig socialistisk tanke?
Eller omformulerat: Gruvans ägare betalar skatt på sina företagsvinster, samt snurrar igång andra verksamheter genom inköp av maskiner och genom anställd personal och byggande av gruvor osv.
Räcker inte det? Jag vet att andra länder har högre skatt på gruvutvinning, men vi har ju höga skatter nog på annat.
Visst gruvan i Norra Kärr kanske blir ganska stor men man måste nog upp i ganska mycket större grejer för att det ska vara nått avgörande på statsfinanserna. Tänk koppargruvorna i Chile. Hur mycket skatt drar tex Kiirunavaara in i procent av landets all skatt?/
Dessutom kan jag för den oinsatte informera att gruvan i norra Kärr ska vara ett dagbrott, vilket innebär enorm markyta. Vidare är det inte ofarligt järn som skall brytas där stenen i princip bara krossas och utsätts för värme och sedan blir en helt ofarlig slaggprodukt. Här snackar vi om hög användning av starka kemikalier för att och mängder av enorma lakdammar, väldigt nära en stor vattentäkt nämligen Vättern. Track recordet på såna anläggningar är inte så där jättebra när det gäller miljöskador. Tänker närmast på Los Frailes-gruvan
Dessutom är gängse tillvägagångssätt (vilket jag bloggat om för några år sedan) att man sätter gruvan i konkurs när man är klar, och hela uppröjningskostnaden hamnar på staten.
Nä precis. Nått skall väll finnas kvar att bryta om så där 1000år också.
Historisk sett så är det alltid det blå laget som fått styra Sverige under lågkonjunkturer, och det röda laget som styrt i högkonjor. Jag ä rinte helt ledsen över att det blir röda laget som får skit för denna konjunktur.
Ola: Om inte annat så aktualiserar Ditt inlägg här den där gamla frågan om Hönan och Ägget!
Kan mycket väl bli dags för borgerligt styre när lågkonjunkturen är ett faktum.
Kommande rapport från eu kommer att Visa att sverige har ca 5 högsta arbetslösheten inom Eu. Dvs 22 länder har lägre arbetslöshet. S som lovat Sverige eu:s lägsta arbetslöshet 2020 är väldigt tysta
Christer L : Som socialdemokrat kan jag endast svara att socialdemokratins mål är fortfarande högsta möjliga sysselsättning! Helst högst i Europa. Ett antal faktorer har dock hittills gjort att detta inte hittills gått att förverkliga som önskvärt vore!
Undrar i vilka utbildningsgrupper arbetslösheten ökar.
Andromeda: Din fråga kan enklast besvaras med: På invandrade analfabeter finns ingen efterfrågan! … Kan synas som ett cyniskt konstaterande men torde detta till trots motsvara rådande verklighet.
Jag tror satsningar i pengar via af eller privata initiativ för att få folk utan ens grundskola i arbete ”matchade” är helt bortkastade – de pengarna i lön från staten istället för bidrag och skapade jobb tror jag är den enda vägen.
Min känsla är att inom vissa utbildningar är arbetslösheten typ noll som inom sjukvård, skola osv.
Jag misstänker att de som inte får jobb i mycket högre grad är utan utbildning men har inte sett det i tidningarna när arbetslösheten diskuteras. Undrar varför det är rätt relevant 🤔
Arbetsförmedlingen själva anser att det ibland är helt bortkastade pengar.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/arbetsformedlingen-vill-slippa-de-langtidsarbetslosa
Det är ju också så att om hushållet tjänar tillräckligt mycket på en lön, för att klara sig så kan den andra utan problem vara arbetslös.
Kanske är det effekten av skattesänkningar och lägre boendekostnader vi ser 🙂