Stockholmsbörsen vände vid motståndsnivån på oron kring oljan och krigsrisken runt Persiska Viken, medan oljepriset fortsatte uppåt. Samtidigt har det varit tyst från Saudi-Aramco, som inte alls återkom inom cirka 48 timmar med mer information om omfattningen av skadorna på oljehuben Abqaiq.
Dagschart OMXSPI. |
Föga överraskande vände alltså börserna ner igår måndag, drivet av oron kring oljan och Saudi-Arabien, samt tillhörande krigsrisk runt Persiska Viken. Lustigt nog skedde vändningen på den prognosticerade motståndsnivån för Stockholmsbörsens OMXSPI.
Reaktionerna kring oljan är förutsägbara och säger väldigt mycket om de olika individerna. Konspirationsnötter försöker hitta på den ena mer eller mindre krystade förklaringen än den andra – det är ju alltid USA som ligger bakom allt enligt foliehattarna. Som vanligt sprider de nyttiga idioterna alltså desinformation och en form av argumentationsfel där man genom att spotta ur sig fantasi efter fantasi når effekten att ingen till slut vet något alls. Oförmågan att acceptera vad man vet och inte vet, och inte acceptera officiella uttalanden om i detta fallet drönare, och inte spekulera är fascinerande, och antagligen ingen god grund att bli en lyckad investerare på. När konspirationsnötterna framställer sig som de som har rätt, tänker fritt och alla andra är lättlurade och dumma i huvudet, så handlar det snarare om projicering. Foliehattarna är en god grund för en angripare mot Sverige att i framtiden använda för att sprida desinformation och påverkanskampanjer, och som sådana nyttiga idioter. Det är dock bra att de förtydligar vilka de är. Kvalitetskraven som kommentator på bloggen gör förstås att jag nu överväger att ta bort samtliga dessa från kommentarsfältets vitlista.
Oljepriset fortsatte uppåt något under gårdagen efter en intial nedrekyl efter rusningen, och det är också intressant att sett till antal miljoner fat är den pågående produktionsstörningen den största någonsin – större än Iran-Irakkriget, större än oljekrisen på 70-talet, större än Kuwaitkriget, större än orkanerna Rita och Katrina. Oljeaktier gick generellt mycket starkt under gårdagen. Prisrusningen på måndagen ska också varit den största någonsin på en enskild dag, men jag har ärligt talat inte kontrollerat detta.
Generellt kommer krisen också dra upp övriga energipriser och därmed även övriga energiaktier. Över tiden existerar det i princip inte något energiarbritrage, utan alla alternativa energikällor kommer också öka i pris. Det finns t ex noll anledning för bensinmackar att sälja HVO billigare än fossil diesel, utan dessa priser skuggar förstås varandra. Varför ska du sälja en vara billigare än den konkurrerande och dominerande produkten, i synnerhet när varan har en massa andra positiva värden kopplade till sig.
Oroande är att Saudi-Aramco inte har återkommit med en uppdatering kring skadorna och reparationsarbetet i Abqaiq. Detta skulle skett inom cirka 48 timmar, vilket inträffade igår. Detta talar för att skadorna är så omfattande att man ännu inte kan ge någon prognos om hur lång tid det tar att återställa produktionen.
Någon utbudskris blir det dock inte initialt för oss inom de utvecklade länderna, på grund av de strategiska oljereserver som världens ekonomier inom OECD lade upp efter 70-talets oljekris, samt de reserver som Saudi-Arabien lagt upp på cistern på olika platser i världen. Därtill kan det finnas vissa möjligheter att öka oljeproduktionen på annat håll. Däremot kan rederier drabbas hårt i den mån de strategiska oljereserverna är nära brukarna.
De som drabbas blir istället de fattigaste konsumenterna, och de hittas inte hos OECD, inklusive Sverige, utan inom U-länder.
Bensinmackarna höjde generellt drivmedelspriserna med 15 öre igår. Kanske surt för storkonsumenten, som tankar 500 liter i månaden och nu får en ökad månadskostnad på 75:- SEK. Men det kommer inte göra att några svenska konsumenter prisas bort från flytande bränsle. Möjligen skippar de en korv med bröd och räksallad, läsk och en kaffe en av gångerna de tankar varje månad.
16 kommentarer
Blir avbrottet från Saudi mer långvarigt (Ja! Det blir det)
Så kan det vara extra värt att kolla lite på Lundin.
Johan Sverdrup fältet bör nå first oil vilken dag som helst nu, och vid full produktion där så kan enbart det gigantfältet täcka 8-10% av bortfallet.
👍🏻
Sverdrup är redan inprisat i Lundins värdering.
Rederierna drabbas framförallt genom att oljereserverna är "fina" destillerade/krackade produkter som bensin och diesel. Många rederier kör på betydligt tyngre fraktioner, nu går det ju att köra fartygen på diesel om man vill, frågan är om man är villig att ta den enorma prisökningen mot tjockoljan.
Bra att det finns oljereserver att använda när/om olyckan är framme – hur är det med el? Kan det lagras i händelse av totalt elavbrott?
Även intressant att man kan slå ut 7% av världsproduktionen på en gång.. Mina solceller producerar el kontinuerligt men tanken töms efterhand.
Mer intressant tycker jag är hur det ska gå får Saudiarabien. De har haft underskott i tio år och lär behöva ett oljepris på över 100 dollar per fat för att inte gå minus. Deras oljefond är snart förbrukad och får de svårt att sälja Aramco till ett bra pris lär det bli tufft för dem. Vad säger saudierna om sänkta inkomster med 40%?
Frågan är om det finns tillräcklig efterfrågan om oljepriset stiger till 100 USD/fat (för att ta en siffra som cirkulerat). Världsekonomin uppvisar vissa svaghetstecken redan nu. Stigande oljepriser riskerar att ytterligare försvaga konjunkturen och minska efterfrågan på olja. Det skulle kunna göra att priset snarare rör sig nedåt igen.
Om du har rätt skulle det ha enorma geopolitiska konsekvenser i det tysta. Det du i praktiken säger är att världen inte längre behöver Saudiarabiens olja. Om världen inte behöver Saudiarabiens olja innebär det att USA inte längre behöver Saudiarabien som allierad. Spelplanen har dramatiskt ändrats i takt med att USA oljeutvinning stigit under det senaste årtiondet. Sedan ett par månader tillbaka är man världen största oljeproducent och är nära nog självförsörjande. Ett högt oljepris kommer öka utvinningen ytterligare och göra import helt ointressant. Med ens behöver världen Texas mer än Saudiarabien. En sittande amerikansk president har idag allt att vinna på att produktionen i Saudiarabien förblir låg: Klagomål på bensinpriset kan bemötas med patriotiska och säkerhetspolitiska argument.
På annat håll i världen så installeras det numera batterier i hemmen i rask takt. Man prognosticerar flera gigawatt installerad kapacitet – hur mycket är det tro?
https://oilprice.com/Alternative-Energy/Renewable-Energy/Home-Energy-Storage-Capacity-Breaks-Records-In-US.html
Korv med räksallad… Vilken loser jag är som tankar på en ödslig Ingo-mack när jag skulle kunna mumsa korv i värmen på Circle K.
Ang utrensning ur vitlistan. @cornu. Jag hoppas det är tillåtet att spekulera, ställa konstruktiva frågor för att utesluta olika teorier i frågor om incidenter som händer i världen utan att bli utrensade? Alltså det är skillnad på att diskutera rimlighet och logik å ena sidan och att var nyttig idiot eller gå andras ärenden.
Gargamel, det är en vanlig taktik hos rassar och även putinister att formulera sitt trams som öppna frågor, funderingar och spekulationer, för att sedan kunna agera kränkta. Kanske fungerar på andra, betyder inte att det fungerar på mig.
Du behöver inte oroa dig, men skriver någon konspirationsteorier om t ex 9/11, MH17 osv, så åker de ut pga kvalitetsbrist.
Nu törs man väl inte yttra sig men jag gör ett försök!
Approp samhällsviktig industri ser vi härmed våndan av att inte ha en effektiv kontroll av det egna luftrummet i kombination med ett lämpligt motmedel för oförutsedda händelser!
Saudierna har väl införskaffat GlobalAye men står den på backen gör den ju ingen nytta!
Och vad vi ser är ju hur viktigt det kan vara med ett lämpligt Lv system på plats som skulle kunna fjärrstyras!
Oförutsedda händelser är väl per definition sådana man inte har något lämpligt motmedel för…
Hundraprocentligt effektiv kontroll av det egna luftrummet är en utopi.
Dom har väll amerikanska patriotsystem plus massa annat gottit. Men inget verkar kunna plockat små (vet inte om det var så små) drönare. Vad man har hört så har ju Saudiarabien köpt så mycket och modernt krigsmateriel dom har kunnat, för pengar har dom haft så mycket så dom inte vetat vad dom skall göra av de. Det blir ju lite upp till bevis nu om grejerna man investerat i är så bra som man sagt. Saudierna lär väll bli lite sura när inte deras inköpta försvarssystem fungerade. Kan ju bli lite dålig stämning mellan leverantörerna
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.