Bloomberg rapporterar att danska Nordea kommer erbjuda 20-åriga bundna bostadslån till noll i ränta. Banken förväntar sig att det kommer påverka bostadspriserna, och är inte heller ensamma.
I Sverige får man bara gratis kaffe från Nordea, inga gratis lån. |
Grunden till det hela är att obligationsbubblan fortsätter pumpas upp och danska bostadsobligationer nu har negativa räntor även på 10- och 20-årsobligationerna. Jyske Bank erbjuder 10-års bundna lån till -0.5% i ränta, dvs lånar du 3MDKK får du 1250:- MDKK i betalt av banken varje månad, och Nordea kontrar nu med 20 år till 0% i ränta. För bundet lån på 30 år får man dock betala 0.5%.
Nordea skriver i ett e-brev till Bloomberg att “vi förväntar oss att detta bidrar till att höja bostadspriserna”.
Danska bostäder. |
Hur kan då obligationsräntorna vara negativa? Finansiärerna köper helt enkelt obligationer till över deras nominella inlsöenvärde, inklusive framtida kupongräntor, eller i nollkupongare för över inlösenbeloppet. Förväntar man sig att det finns en greater fool och att räntorna faller ännu mer innan man avyttrar obligationerna blir det förstås en bra affär trots negativ ränta. Obligationsfonder kan fortsätta stiga i värde, fast själva obligationerna har negativa räntor, så länge bubblan fortsätter pumpas upp. Därtill så anser man att danska bostadslån alltså är säkrare än alternativen, och att man ska få tillbaka pengarna, och att investerarna helt enkelt är rädda för att förlora mer på andra placeringar, t ex börsen. Det kan i fallet utländska investerare också handla om långsiktig valutaspekulation – tror man t ex att euron upphör att existera inom 20 år, kan obligationer i danska kronan vara en utmärkt affär, åtminstone relativt sett.
Beskedet är också att den här situationen är här för att stanna, eftersom 20-åriga obligationer nu har negativa räntor. Eller om man så vill, så tror marknaden på ett Japan-liknande scenario.
47 kommentarer
Synd att man inte kan låna. Det perfekta scenario för en är: låna så mycket det bara går köp guld. När sedan det räntefria lånet upphör då betalar man bara tillbaka. Så länge penningmägnden ökar, ökar även guldpriset. Det är vad jag tror.
Vad ska du göra med alla pengar du tjänar på det upplägget? Har du någon genomtänkt plan för vad du vill åstadkomma?
Nu var det bara en tanke om det gått att genomföra. Kapital underlättar livet. Jag skulle vilja slippa vara löneslav någon gång innan jag ej längre behöver dem.
Förutsatt att du har en bostad i guld som du kan ta ett BOSTADSLÅN på så är det ju bara att köra 🙂
Den här utvecklingen med negativa räntor även för konsumenter sätter verkligen bristerna med räntor som styrs av inflationsmål i kombination med fractional reserve banking i fokus.
Kanske trots allt är bättre om vi skapade inflation med hjälp av "helikopter-pengar" /basinkomst) via en E-krona utgiven av Riksbanken? Det borde vara en politisk idé som kan omfamnas av både socialister, gröna, libertarianer och folkhemspatioter.
Det kan verka galet och är förstås helt galet. Men det finns en förklaring. Marknaden spekulerar i att danska peggen mot Euron ska falla i höst när det blir kris i EU. För att försvara peggen kommer man att gå till kanske 3 eller 4 % minus. Men peggen fall, liksom alla andra peggar i historien har gjort. Och då stärks danska kronan kanske 20%. En lysande affär alltså. Därav denna till synes vansinniga situation.
Hong kong dollarn kommer också att fall inom 1 år. HKdollarn kommer då att tappa i värde mot USdollar.
Varför skulle danska kronan öka när den släpper bindningen till Euron? Den kanske faller precis som svenska kronan på 90-talet. Det är ett liknande scenario, med ett litet land med bindning till en stor valuta.
Iblandekonomi, uppenbarligen anser marknaden att det är DKK som bör stärkas när peggen faller, sett till ränteriktningen för DKK.
Sedan vore det intressant om Micael utvecklar vad för kris det blir i EU till hösten. Dags att avveckla EUR-placeringarna? Handelsbanken Euro är +9% nu på mindre än ett halvår. Kanske dags att släppa?
Hela välden är en ekonomisk soppa av värsta slag. Draghi har förstört den fria marknaden på obligationsmarknaden. Och det finns ingen behaglig väg tillbaka. Utan bara genom blod svett och tårar. Hans mål är att EU-soppan inte ska koka över under hans tid. Han går i oktober och Lagarde tar över, denna förkämpe för en snabb övergång till elektroniska pengar. Enda sättet att stoppa en bank-run. Kristalina Georgieva från Världsbanken tar antagligen över IMF. Och EU är sedan länge klar med sitt system för bail-in. Draghi sitter nu som bäst med sitt radband och ber till gud att inte EUs banker ska implodera innan han hinner få sin guldklocka som tack för en storartad insats. Möjligen blir ett avtalslöst brexit EUs Lehman. Men även utan en hård brexit är Eurons sammanbrott huggen i sten. Den tillfälliga nedstängning av EUs banker (och antagligen även Sveriges), då en samordnad bail-in görs, kommer att kompletteras med ett massivt skapande av SDR (Special Drawing Right) av IMF. Penningtryckandet kommer alltså att flyttas upp en nivå, och vanligt folk kommer att ha svårt att förstå vad som slagit dem i huvudet.
Micael G vårt nya orakel kan t o m spå framtiden, snäppet värre än Cornu.
Att hålla peggen när problemet är på det här hållet bör ju inte vara något problem, bara att trycka mer pengar, andra hållet är betydligt svårare. Danskarna får väl justera utdelningen av dom nytryckta pengarna som dom driver inflationen mer direkt. Höjer dom socialbidragen med några tusen i månaden så kan jag garantera att pengarna konsumeras omgående 🙂
Mr Perfect jag skulle nog ge Micael G en poäng
.
Älskar Micael G's dystopiska svar. Även om min syn på den internationella ekonomin inte är lika dyster är det nog rätt att anta att det, vid en eventuell ekonomisk kris, blir vanligt folk som kommer bli de mest drabbade.
Bara hoppas något liknande kommer i Sverige. 10 åriga bolåneräntorna ligger på strax över 2 procent på SBAB så det är en bit kvar.
Detta vansinne kommer av att man tillåter skapande av pengar ur tomma intet. Helikopterpengar blir mästa steg för uppenbarligen har pengar inget inneboende värde.
Men i Japan faller bostadspriserna och situationen med befolkningens åldrande är nu så desperat att man har flera miljoner övergivna hus främst på landsbygden som ingen vill ha och som ligger ute i så kallade akiya banks där de i princip skänks bort.
I Japan handlar alla turister numera momsfritt på utförsel men kvittona samlas in på flygplatsen utan kontroll av att varan ligger kvar i sin taxfreepåse för det handlar bara om att locka kineserna att shoppa så mycket det bara går.
Resultatet av 30 års nollränta och låg naivitet.
Japans demografiska problem beror inte på nollräntan. Inte heller beror de övergivna husen på en åldrande befolkning utan en krympande befolkning. Det finns en del likheter mellan Japans situation och situationen i EU och Sverige men också en hel del skillnader.
Tja, jag skrev låg naivitet, eller hur? Låg nativitet leder till åldrande befolkning som leder till krympande befolkning. Och åldringar k k Arar inte att bo i hus när de blir senila.
Hehe. Ledsen. Läste låg naivitet och tänkte att du på något vis menade att de var naiva. Borde ha förstått att du menade låg nativitet. Ärligt misstag från min sida.
Många unga japanska män är kära i digitala "kvinnor", inte så konstigt att det inte blir några barn gjorda.
Äh Japan var bara först och de accepterar och byter inte ut befolkningen.
Ser ständigt bättre ut där nu. Sverige är en fulare syn.
Vänta lite 🙂
Jag trodde aldrig det här slog igenom men nu får man alltså betalt för att låna i Danmark…
Det känns lite som obalansernas obalans det här och sådant brukar väl inte sluta bra.
Man har fått betalt för att låna även tidigare i Danmark, men då har det nog varit på kortare tidsintervall (rörlig ränta?). Nu är det på långa tidsintervall.
"sådant brukar väl inte sluta bra"
Det finns i verkligheten inga "slut" så som i Wilderängs böcker. Allt leder vidare.
Det finns väldigt många slut lite beroende på hur vi definierar slut.
Privatpersoner som aldrig reste sig efter 90-tals kraschen och än idag står utanför bostadsmarknaden och fortfarande har sitt blancolån är för mig ett slut.
Alla greker som tog livet av sig efter kollapsen 2008 är också för mig ett slut.
Zimbabwe är rätt slut.
Osv. Osv.
Hej
Hur tänker man när man erbjudar ett lån på 20 år när bevisligen världen går under inom ett decennium?
Så åtminstone Nordea tror tydligen inte på CO2 apokalypsen…
Är du säker på att de erbjuder lån även för hus som eventuellt ligger i havet om 20 år?
Fast nu är det väl ingen som påstår att den globala uppvärmningen kommer att leda till att jorden går under inom 10 år?
Eller hur, Martin. Det som sagts är att om man inte tar vissa åtgärder inom 10 år, så kan givet att scenariot är korrekt inte ett av IPCC:s många scenarion stoppas. Att sedan en del inte är läskunniga och förstår enkla formuleringar får stå för dem.
Mänskligheten går under men panten finns kvar för nästa intelligenta livsform som då får amortera de kvarvarande 10 åren.
Det är ju glasklart att de åtgärder som de påstår krävs inte kommer att genomföras inom deras tidsram. Vad man än tittar på så ser man att marknaden absolut inte tror på IPCC.
20 år är ju en märkligt lång tidsperiod. Jag skulle ju gärna låna till nollränta bundet på 20 år för jag tror inflationen kommer dra iväg uppåt betydligt tidigare än så.
Men vem är motpart? Vem vill binda sitt(eller andras) kapital till an avkastning under noll i 20 år? Den personen borde ju bli omyndigförklarad.
Kent
Sista gången jag påpekar detta och det står även i Lars text.
Obligationer stiger i värde när priset på pengar (ränta) sjunker.
Så idag när den svenska 10-åringen går upp med 6 punkter till minus 0,23 (minus 0.29% igår) innebär det att långa svenska obligationsfonder sjunker i värde.
Stefan, Principen om greater fool alltså.
Jag vet hur obligationer fungerar och värderas från utgivande till slutdagen. Men 20 år är en lång tid att göra nuvärdesberäkning på och mycket kan hända så jag skulle vilja ha en ordentlig riskpremie.
Säg att styrräntan tuffat uppåt till +5% i augusti 2024 när 15 år kvarstår vad har den då fallit till för värde?
Eller kan jag lita på att motparten verkligen levererar om 20år? Det är så lång tid att jag inte skulle anse det vara en riskfri avkastning hos någon av världens riksbanker. Även om just statens obligationer brukar vara definitionen på riskfria räntan.
Dessutom pratar vi här inte om statliga obligationer utan det handlar om bostadsobligationer. Vad blir dessa värda om bostadspriserna faller och det blir ordentligt ökad arbetslöshet med bolånetagare som inte kan betala sina skulder innan de flyttar till kistan.
Kent
Man ska passa sig för greater fool-teorin, det kan ju vara sig själv man pratar om…
Stefan, Så hur motiverar du mig att investera i en obligation där underliggande värde är 0% ränta från en stor mängd danska bostadsägare vilka idag har arbete?
Några av dessa bostadsägare kommer vara döda om 20 år och om deras bostäder då inte täcker skulderna?
Med en bank som garant? En bank som knappast kan garantera någonting ifall det blir kraftigt ökad arbetslöshet och fallande bostadspriser. En bank som kanske tvingas till statlig rekonstruktion av något slag. Där en bail in kanske inkluderas.
Om vi antar att jag vill ha 2% riskpremie för på en 20-årig statlig obligation. Då måste jag anta att den genomsnittliga obligationsräntan de närmaste 20 åren kommer ligga på minus 2%!!!?
Alltså inte bara under den närmaste lågkonjunkturen utan under rimligtvis två hela konjunkturcykler. Det har aldrig någonsin hänt i historien någonstans i världen så den känns väldigt långsökt och tro det ska ske nu.
Med tanke på att detta inte är statliga obligationer utan istället baserat på kollektivet bolånetorskar så skulle jag vilja höja riskpremien till 4%/år. Och då krävs det att jag tror ren rörliga obligationsräntan ska snitta runt -4% de närmaste 20 åren.
Ja, vi har ju en ny ekonomi förstås och det är annorlunda den här gången, det är åtminstone verkligen säkert. Frågan är bara på vilket sätt det blir annorlunda den här gången…
Ja, man ska passa sig för greater fool teorin, men hela din förklaring till varför någon ska köpa dessa obligationer idag bygger på att du inför en tredje person som ska köpa imorgon för att räntan kommer gå ner imorgon.
aka teori of greater fool.
Påminner om värderingarna av fastigheter i början av 90-talet, priserna hade gått upp så mycket att priset gick inte räkna hem med hjälp av nuvärdesberäkning av hyresintäkter så då började man lägga till förväntade värdeökningar på fastigheterna för att motivera värdet. Och sen gick det som det gick.
Eller skogsfastigheter söder om Dalälven idag. Går inte att räkna hem företagsekonomiskt, bara om det finns en greater fool som vill betala ännu mer.
Jag har naturligtvis inte en aning om hur obligationsmarknaden kommer att utvecklas framöver och ger definitivt inga råd. Det finns det ju andra som gör med militärisk precision.
Nordea kanske tänker att de kan ge lite goodwill till danska bolånetagarna nu "när bevisligen världen går under inom ett decennium" det känns väl högst rimligt att gå ut med flaggan i topp? ^^ haha
OT. Regeringens sida ligger nere (åtminstone nu 15.58).
https://www.regeringen.se/failover-sv-index.html
Undra vad som händer med ränteavdraget om det händer i Sverige?
Rent matematiskt blir det noll. Rättvist vore dock ett räntetillägg på samma procentsats. 1 000 kr från banken hade genererat ett räntetillägg på 300 kr t.ex.
Det råkar dessutom sammanfalla med skattesatsen på ränteinkomster varför man kan skippa tillägget och dra motsvarande skatt på räntan istället.
Inga konstigheter alltså.
Nja. Räntorna du nämner är innan bankens marginal. Den ligger i runda slängar på 0,5-1,0%. Än får man alltså inte betalt för att låna.
Danska kronan är kopplad till euron.