Stora delar av Storbritannien drabbades av strömavbrott under gårdagen. Orsaken var en brownout, dvs en nedsläckning på grund av effektbrist. Det brittiska stamnätet National Grid kopplade helt enkelt bort stora delar av landet eftersom det saknades effekt.
Camden, London |
Cirka en miljon människor drabbades av strömavbrottet, som gav omfattande problem för alla former av transporter, inklusive nedsläckta flygplatser, tåg, tunnelbanor och vägtrafik när trafikljusen slutade att fungera.
Orsaken var effektbrist, dvs att det inte fanns tillräckligt med ström för att täcka upp behovet. Brittiska National Grid stängde då automatiskt ner delar av elnätet när frekvensen föll för mycketl, för att hindra att hela Storbritannien slocknade. Istället bröts strömmen på olika delar av England och Wales.
Chefen för den centrala elnätdriften säger till The Times:
“The system needs to protect itself and . . . as the frequency was falling, the system could see this and unfortunately the way the system protects itself is by losing some demand.”
“Losing some demand” är alltså en omskrivning av att koppla bort kunder. Ca 300 000 kunder kopplades bort hos UK Power Networks och ca 500 000 how Western Power Distribution. Övriga kunder tillhörde en rad av mindre elnät.
The Times fortsätter:
“This means that some areas of the country were automatically cut off, reducing national demand and therefore restoring the supply-demand balance, preventing a wider power cut.”
Orsaken var ett haveri vid gaskraftverket Little Barford, tillsammans med problem på vindkraftparken Hornsea. Detta gjorde att för mycket effekt försvann samtidigt, och elnätet stängde bort kunder. Större marginaler fanns inte vid tillfället i det brittiska elsystemet.
26 kommentarer
Misstänkte det faktiskt. Lät rimligt.
Little Barford ligger ju på 750MW och Hornsea etapp 1 ligger på 1.2GW (är iofs inte fullt utbyggt än) så det var ju ganska mycket effekt som försvann inom 2 minuter. UKs toppeffekt 2015 var 52.7GW, medeleffekt runt 35GW.
Detta är inte så mycket ändå, då man vet att vindkraften har låg leveranssäkerhet. Så gaskraften plus några hundra MW av vindkraften, mer än så bör man nog inte förvänta sig vara tillgängligt.
Senast som vi hade ett större strömavbrott i Sverige på grund av effektbrist så vill jag minnas att man tappade två av Ringhals reaktorer samtidigt på grund av ställverksfel i kombination med att Oskarshamn inte producerade på grund av någon annan orsak.
Elområde SE3, typ mellansödra Sverige, förbrukar överlägset mest el i Sverige, och är förmodligen mest känsligt. Ungefär lika stort som UK i yta.
Förmodligen kommer så att ske även i Svea riket. Städerna kommer att kunna få sin el så hipsters kan åka tunnelbana. På landet "behövs det" inte lika mycket el. Där kommer det att släckas! #spekulation
Det är ju i städerna som peaken borde vara störst väl.
"Städerna kommer att kunna få sin el så hipsters kan åka tunnelbana."
Låt mig istället föreslå att vagnarna installerar batterier av pedaler, för folklig hantering av peakperioderna. Jag tror banne mig det skulle hjälpa folkhälsan dessutom.
Här i Sverige har vi väl lednings kapacitet brist in till städerna nu när kraftverk i städerna stängs av?
"Orsaken var ett haveri vid gaskraftverket Little Barford, tillsammans med problem på vindkraftparken Hornsea. Detta gjorde att för mycket effekt försvann samtidigt, och elnätet stängde bort kunder. Större marginaler fanns inte vid tillfället i det brittiska elsystemet."
Det här låter ju som ett bra uppslag för terorister framöver, minimal insats för maximal utdelning. Man kan ju tex. spränga en kabel eller två och så vips blir halva landet nedsläckt.
Skrämmande att dom inte hade reservkraft att koppla in som kunde täcka upp.
Tysligen var UK för en vinter eller två ytterst nära att behöva köra brownouts pga. effektbrist när det var som kallast.
Hittar inga effektsiffror för stunden för bortfallet. Men potentiellt var det upp mot 2GW som försvann inom 2 min, ganska mycket effekt att få igång så snabbt.
Städernas befolkning är viktigast för maktinbehavet och där bor de mest hysteriska människorna. Om lattemaskinerna på Södermalm skulle lägga av blir det spaltkilometer I pressen.
Tur för dem att de verkar gå mot en avtalslös brexit. Den minskade ekonomiska aktivitetrn borde minska effektbehovet rejält. En riktig miljökämpe den där Boris.
Du är bara avundsjuk på Boris frisyr och attraktionskraft på det kvinnliga och manliga könet.
Bortkopplingen i England har inget med brownout att göra, brownout är oftast en avsiktlig manipulation från nätägarens sida för att spara pengar.
Brownout = spänningssänkning, får glödlampsljus att bli "brunare".
Du måste skilja på var ord kommer ifrån och hur de idag används…
Jag har svårt att se hur nätägaren sparar pengar på en Brownout då konsumenten fakturas utifrån uppmätt effekt. När spänningen sänks så drar konsumenterna mindre effekt så i slutändan betalar de bara mindre till nätägaren.
En brownout är nog avsiktlig då nätägaren inte vill tvingas släcka ned nätet på grund för stor efterfrågan på effekt, brownouten minskar efterfrågan då alla konsumenter drar mindre effekt. På så sätt sparar nätägaren pengar då den fortfarande kan fakturera sina kunder, men, lägre spänning betyder högre ström så nätägaren förlorar pengar på grund av högre försluter, tror därför inte att det är avsiktligt för att spara pengar.
TIE – This Is England
Keep calm and carry on.
Den miljon som blev av med strömmen vet att de är lägst prio för el nu.
Lite off topic men på svenska stamnäts sida finns ingen information om produktionskällor längre, det har varit interessant hur lite produktion vindkraft har haft dom sista veckorna, känner någon ett annan källa aktuellt produktionsfördelning?
https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/ :här fanns tidigare aktuellt information om elproduktions källor och det visade hur vindkraft har över veckorna inte producerad mycket.
I Sverige är det dina lokala kommunpolitiker som prioriterar vem som ska få ström vid effektbrist via StyrEl. Roterande frånkoppling rekommenderas och det har hittills aldrig inträffat i Sverige. Obalans i elproduktinen är en helt annan sak vilket är en automatiserad process. Inkopplingen är en avancerad process som tar lång tid. Att tänka på när man vill ta bort kärnkraften.
Ganska omöjligt att använda kärnkraft för att reglera plötsliga effektfall.
Mnjae…
Ja i Sverige har vi ett styrelsprotokoll som skall användas vid planerad effektbortkoppling. Men styrelsprotokollet styrs inte alls av politiker! Det är en tjänsteperson som gör utredningen och all form av rangordning sker enligt fasta centrala regler. För övrigt var det i England en AFK (Automatisk frånkoppling). Då går allt per automatik och oftast sker nedsläckningen inte alls enligt STYREL.
Jag är inte särskilt imponerad av allt vad som finns på swebbtv, men Elsa Widding var riktigt intressant att lyssna på eller så kan man läsa boken klimatkarusellen, även hennes insikt från arbetet i regeringskansliet kring Nuon affären gör en mörkrädd över hur politiker fungerar och hanterar skattebetalarnas pengar.