Jag betalar numera yrkesmässigt för ett antal nyhetstjänster, där jag alltså gett upp att pilla med att gå runt de ofta rätt kassa betalväggarna. Listan med tjänster nedan.
CNN utanför Trump Tower i New York. |
Först kan jag medge rakt av att jag inte hade betalat för dessa nyhetstjänster, om det inte vore för det yrkesmässiga bloggandet och tillhörande omvärldsbevakning. Sedan finns det bra gratistjänster, som Omni Ekonomi och fPlus, men det räcker inte hela vägen.
Samtliga prenumerationer är digitala, ingen av dem är på papper.
För övergripande svensk nyhetsbevakning betalar jag för SvD.se. Kostnad per år just nu 2 220:- SEK.
För bevakning av svensk ekonomi betalar jag för Di.se. Kostnad per år just nu 3 591:- SEK.
För bevakning av Brexit och Storbritannien betalar jag för Thetimes.co.uk. Kostnad just nu 60:- GBP per år, eller till aktuell växelkurs 703:- SEK (reklamlänk: kör betalningen via Revolut så inga växlingsavgifter). Fånigt prisvärt, hade svenska tidningar kostat så lite hade jag betalat för fler.
För internationell bevakning av både ekonomi och allmän utveckling betalar jag för ansedda Economist.com. Kostnad per år är 2 469:- SEK. Extremt prisvärt i mitt tycke. Jämför med en blaska som SvD eller tabloid som Dagens Industri. Dessa behövs dock för att täcka in Sverige i mer detalj.
Skulle inte bevakningen av USA varit så överdrivet enorm i svensk media som den är, hade New York Times kunnat vara intressant att betala för. Inte så att jag vill bli ännu en kanal som överfokuserar på USA mer än jag redan gör. Sedan finns det begränsat med tid även för omvärldsbevakning.
Blir i alla fall en slant per år. Personligen hade lokalbevakning via BT eller GP kunnat varit intressant, men går knappast att motivera ur bloggens perspektiv.
Vad för nyheter betalar du själv för, förutom tvångsfinansieringen av SVT och SR?
35 kommentarer
SVD
Skulle aldrig betala för en svensk tidning. hade svd tidigare men det sjuka är att de återanvänder vissa artiklar + att de bombarderar med reklam!
Jag läser vissa artiklar på svd när jag kan läsa. Men skulle det hända någonting allvarligt, typ terrordåd eller något vma så kollar jag svt.se
Svd för 10-20 år sen var fantastisk tidning. Nu för tiden så är det samma blaska som aftonbläääädet.
Förstår att du måste läsa många olika på grund av bloggen men för de pengarna är det sjukt!
Annars kan jag rekommendera the guardian som jag personligen tycker är ganska bra.
Jag läser Zerohedge, till hälften nyheter och till hälften underhållning. En artikel jag tror du hade uppskattat, ryska FSB hackat i "största dataintrånget genom tiderna", uppgifter förmedlade till vörldens nyhetsbyråer. Icke-länk: https://www.zerohedge.com/news/2019-07-20/russias-spy-agency-hit-massive-hack-75-tb-data-stolen-largest-data-breach-history
Pyntar 378 kr var sjätte månad för Ledarsidorna.se, materialet bakom betalväggen plus utlandsbevakningen betalar sig tillbaka många gånger om.
Synd bara att makarna Heberlein/Van der Heeg lämnade.
KnownUnknowns: Westerholm var intressant att läsa fram till för några år sedan men alltsedan hans karriär inom partiet** uppenbarligen stäckts så framstår han för min del mer och mer som en revanschist. Däremot att makarna Heberlein/Van der Veeg lämnade november förra året tar jag som en kvalitetshöjning av Ledarsidorna eftersom Heberlein i och med utebliven riksdagsplats för M förvandlades till loser i stil med Janouch och LaMotte … vilket mycket väl sken igenom i texterna.
Vad gäller kommentarsfältet i Ledarsidorna så är det same shit different name som Avpixlat/Samnytt och liknande slasktrattar … om än med något bättre impulskontroll och formuleringsförmåga hos de inblandade.
Westerholm har kontakter både inom partiet och andra institutioner som många bloggare bara kan drömma om. Att hans karriär skulle ha släckts tyder på att du inte har följt honom särskilt länge. Han har inte och har aldrig haft nått intresse av en karriär inom sosseriet, däremot avskyr han dubbelmoral och politiker som ljuger för att gynna sin egen karriär.
DN,SvD och Fokus plus Filter. Hinner inte riktigt med allt men bra variation är det. The economist funderar jag på☺️
Jag prenumererade med nöje på SvD innan de gick över till tabloidformat. Då tappade de stinget och blev mer av en lättviktig kopia av DN.
Dagens Nyheter är inte längre intressant. Opålitlig och skruvad.
Sydsvenskan var bra för ett tag sen, har inte följt på några år.
För svenska nyheter kan det ofta vara mer givande att läsa utländsk rapportering.
New York Times är rutten på samma sätt som DN fast betydligt bättre skriven. Behövs ej. (Men man kan ju läsa DNs ledare en dag eller två i förväg via NYT och Economist.)
Jag prenumererade på Economist i 15 år men fann att också de tappade skärpan och har slutat. Det har varit svårt att hitta en riktigt bra ersättare dock.
Jag har också prenumererat på Financial Times, sammantaget bra fast naturligtvis betydligt mer specialiserad än en ren 'nyhetstidning'.
Summa summarum, inga prenumerationer idag. Om jag skulle börja igen så kanske Economist och FT. Jag har dock en newsreader med c:a 1000 RSS feeds som ger mig det mesta jag behöver.
Vill betala per artikel (utan inloggning per sajt) eller ha en prenumeration för alla tidningar till fast månadskostnad (digitalt så klart).
Innan det finns, så bojkottar jag det mesta.
Tyvärr la NBC ner Breaking news appen för drygt två år sedan. Den var helt fantastisk. Förstår inte varför man inte hade en subscription på en dollar eller nåt i månaden. Sen dess har det blivit omni samt twitter för breaking, ledarsidorna för svensk politik, the war zone för militära händelser samt körde jag geopolitical futures ett tag. Sen en massa bloggar etc på RSS som plingar till i tid och otid.
Nedan var som sagt fantastisk.
https://eu.usatoday.com/story/tech/news/2016/12/08/nbc-shut-down-breaking-news-app-service/95149264/
Jönköpings-posten som papperstidning. Jag tycker om att ha någonting att bläddra i till frukosten samt att lösa lördagens korsord.
En notering är att det som skrivs på denna blogg ofta hamnar något omskrivet på J-Ps ledarsida någon dag senare..
Betalar just ju för inget förutom SVT (och SR som jag kollar ytterst sällan).
Men annars kanske jag börjar igen med The Economist. Och några vetenskapsjournaler.
Betalar för fem nyhetsbrev om aktier ca 800 kr/mån totalt. Knappast nyheter men en del fokus på makro.
Skulle ev betala för Fokus bland MSM, övrigt håller alltför låg kvalitet. Jmf lilla Kvartal med vad jättarna DN och P1 producerar.
SvD är förstörd och ej längre en kvalitetstidning. Läser Reuters, DW, Fox News, Jerusalem Post, Kyiv Post, Esti Times, Straits Times, Asahi, The Diplomat, Jamestown, Defensenews, Defence24, Janes, Moscow Times, VG, BT samt Hufvudsstadsbladet med flera.
År det inte dags att avveckla papperstidningen ? det talas ständigt om miljö och energibesparing .Papperstidningen är en helig ko som borde straff beskattas i stället subventioneras den .
Noterar att du inte sponsrar fake news sites DN. Bra.
The Economist, Snikprenumererar på FT+Bloomberg tillsammans med ett par vänner, Fokus, Cirkulation, ibland köper jag nåt nummer Filter.
Skulle aldrig betala för någon svensk dagstidning nu för tiden då de är helt makabert usla och tunna/ytliga (vi har dn/svd/di på jobbet som jag brukar bläddra i). Har tidigare prenumererat på både DN och SVD helg men det var år sedan de kapsejsade.
Läser den här bloggen samt Expressen. Sedan kryddar jag rapporteringen av nyheter med Flashback samt enstaka artiklar från Zerohedge när jag behöver lite relax från verkligheten fast de senare siterna kräver ju viss nykterhet och förmåga att sålla.
Läser inte alls New York Times eller Russia Today, de är bara för vansinniga i sin verklighetsbeskrivning. Man tror ju jprden invaderas av vita män eller folk med icke kristen livsåskådning, vilket som är vad beror på vilen site du läser.
Tittar en del på CCTV men man måste ju fatta att nyheterna beskriver en kinesisk välrdsbild. Men kul ändå.
Det finns i vart fall ett sätt få tillgång till stort antal titlar digitalt, nämligen via appen PressReader. Kostnad en bit över 400 kr per månad. Men det går att få till gång till tjänsten via folkbibliotek helt GRATIS. Sålunda läser jag bl a SvD, AB, The Straits Times (Singapore), HBL. Några av de malligaste tidningarna som DN och NYTimes saknas dock. Det är inte säkert att alla kommuner ger tillgång till PressReader alt erbjuder en alternativ tjänst. Har man väl besökt ett deltagande folkbibliotek och loggat in, så har man tillgång till tjänsten i tre dygn. Vissa hotell ex Scandic erbjuder också tjänsten till sina gäster. Besök PressReader.com för att se vilka tidningar som ingår. Där finns även en interaktiv karta med sk Hot Spots med info om var tjänsten tillhandahålls utan kostnad för läsaren.
Läser Aftenposten och Jyllandsposten, betalar för den förra och får breaking news gratis från den senare. Bättre bevakning av Sverige och omvärlden än från våra egna media. Läser Washington post och San Francisco cronicle i bland
Tror jag betalade 1000kr för 3 år med Time Magazine. Känns inte dyrt. Läser själv digitalt å lämnar papperstidningen anonymt på jobbet å kör sen Bingo på kollegernas ”jag läste en grej” på luncherna.
DI är i min mening helt felprisad. De lever på mängden företagsprenumerationer som inte bryr sig om kostnaden. Jag tycker där är på tok för lite genomarbetade läsvärda artiklar och för mycket partsinlagor av särintressen för att vara något jag är beredd att betala för.
Benägen att hålla med. Behöver dock ibland kunna läsa hela citat ur vissa intervjuer etc.
Hade aldrig betalat för DI privat.
Tycker inte mycket är prisvärt, donerar till Guardian ibland som inte kör med betalvägg utan tigger donationer. Tycker den dessutom är bra på att bevaka det mesta men så klart fokus på gammla samväldet.
Jag bor i Ndederländerna och betalar (bland annat) för en fenomenal nyhetstjänst "De Correspondent". Det är en helt reklamfri online-only tidskrift med djupare reportage, inga dagsnyheter. 70 euro om året, ca 750 pix. De har haft flera världsscoop de senaste åren, bl.a. Polarklocke-debaclet och medverkat i Panama Papers.
Det är ett toppenupplägg som jag hoppas på att det även kommer i Sverige.
Läser rubrikerna på SvD men skulle aldrig betala för en svensk tidning. Den enda betaltjänsten jag har är the Wall Street Journal, bra omvärldsbevakning, analyser och väldigt neutral rapportering (= inte politiskt vinklad), men kostar tyvärr en slant. Hade the Economist ett tag men tyckte inte om deras tydliga ställningstagande för/emot i flertalet frågor, även om de är rätt bra på att lyfta ämnen som inte vanligtvis syns i dagsmedia.
Helsingborgs Dagblad
DI men jag tycker många artiklar saknar substans. Blev besviken faktiskt. Mycket clickbate och så är det vanligt bondförnuft i själva artikeln. Deras facebooksida är hysteriskt kul – nästan ingen verkar ha läst artiklarna de kommenterar.
Föredrar SVT.
Läser själv mest DN, har koll på NYT, Vox, guardian o massa annat kraffs.. mest för att följa politiken.. o se hur skruvat vinklad den är i dessa tidningar.. =)
Prenumeration är kanske fel ord då man får läsa ändå, men jag pytsar in pengar till The Guardian och Blank spot
Tackar för tipset om The Times. Lägger till den till min egna lista.
Är snarare mycket mer intresserad av hur du disponerar din arbetsdag för att om möjligt få med allt som du anser är intressant i alla dessa medier samtidigt som du…….ja du vet ju själv. Hur fanatisk är du i ett uppgjort arbetsschema? Eller går det som det faller sig bäst för dagen med tanke på resor och annat…?
Wall Street Journal. Kan missuppfattas att vara främst en affärstidning, men åtminstone 50% "vanliga" nyheter. Helt överlägset Financial Times, särskilt ledarsidorna.
Läser allt möjligt, inkl Ledarsidorna.se, kvartal.se, nyheter idag, Skånskan, GP och till viss del Kristianstadbladet. Utländska blir det allt ifrån CNN till Fox News och diverse utländska tidningar. Därefter får man bilda sig en uppfattning om var nånstans sanningen ligger.
Läser inte Aftonbladet, DN, SvD och Expressen. SVT får man alltid kolla med utländsk media så att man får hela bilden.
Prenumerera gör jag inte, många har presstöd så de får redan pengar av mig.