Luftvärnet är på plats på Gotland, och en spaningsradar PS-90 och en eldenhet EldE 23 visas under Almedalsveckan upp av Försvarsmakten mitt i Visby hamn. Beskedet är dessa två enheter och ett okänt antal fler enheter stannar kvar på ön tills vidare, som en del av 18:e stridsgruppen Gotland.
Elde 23 i Visby hamn. |
Enheterna var inte belagda med fotoförbud, vilket har bekräftats av militär personal på plats. Fotoförbudsskylten, som syns nederst i bild på översta fotot har även fotoförbudet övertejpat.
PS-90 och EldE23 |
EldE 23 och PS-90 |
Eldenheten Elde 23 bemannas av två personer och är mycket lätt att utbilda på, framtaget för det svenska värnpliksförsvaret. Både personaleffektivt och lätt att använda.
Enheten kan bekämpa ett mål i taget, med upp till två robotar samtidigt. Den riktar sin eldledningsradar samt IR-kamera mot målet under robotskotten. Det är teoretiskt möjilgt att skjuta ner två mål samtidigt, om dessa är tätt intill varandra, t ex en rote om två flygplan, där man efter träff på första målet styr om den andra roboten till det intilliggande målet. Systemet behöver alltså fri sikt mot målet, men fungerar även vid dåligt väder och nattetid.
Systemet sex robotar laddas manuellt, genom att man fäller bak och ner tuberna. Robotarna med sin vikt på cirka 80 kg laddas sedan för hand. Återigen ett system framtaget för att vara funktionellt och lättanvänt med en minimal kringorganisation. Kan således förmodas passa utmärkt på Gotland, även om räckvidd och förmåga är begränsad. Signalvärdet ska inte underskattas, i synnerhet i relation till det nya regelverket kring att skjuta ner obemannade UAV:er, som observerats väldigt många gånger över Gotland.
Projektet med förbandssättningen av robotsystemet har pågått i ett och ett halvt år. Försvarsmaktens personal svarar förstås som sig bör inte på hur det är med utbildad och förbandssatt personal, och inte heller hur många enheter som ingår i det förband som placeras på Gotland. Med ett och ett halvt år kan man förmoda att det finns utbildad och tränad personal, åtminstone och inklusive på instruktörsnivå. PS-90 fanns skarpt redan i organisationen och är alltså enkelt att använda och införa.
Man kan bara spekulera om antalet enheter, men om vi antar att en pluton placerats i stridsgruppen bör det vara 1-2 spaningsradar PS-90 och 2-6 eldenheter. Obekräftade uppgifter är att det ska finnas system levererade till Försvarsmakten åt ett helt kompani, så brist på eldenheter ska inte finnas.
16 kommentarer
Klart som fanken försvaret vill visa upp detta för allmänheten som tecken på att man gör något, och häver fotoförbudet så uppenbart. Man skapar opinion för försvarsberedningens förslag och rekommendationer.
Byden verkar vara smart som kan föra det som kallas för signalpolitik.
J-t rätt man på rätt plats mao.
Det är väl knappast allmänheten som reser på Almedalsveckan? Så frågan blir ju då var luftvärn och FM ligger i prio. listan för vår journalistkår?
Känner på mig att det inte blir särskilt många artiklar om svenskt luftvärn efter detta PR-stuntet, men med lite tur så har jag fel.
Dom är där för att kunna skjuta ner alla uppblåsta egon som stiger till väders. Det blir risker för flygtrafiken annars.
Spärrballonger? Eller tar vi din mamma fylld matad med bönor?
Till skillnad från din mamma som aldrig (tyvärr) hållit in en fis.
Om det finns finns system levererade till Försvarsmakten åt ett helt kompani så är det runt 10 spaningsradar PS-90 och 30 eldenheter som funnits i ladorna.
PS-90 finns inte i ladorna från detta. De har i princip alla varit förbandssatta i existerande organisation.
Plutoner har normalt inte haft egna radarstationer, de har varit på kompaninivå (stridsgrupp) och exempelvis hade ett kompani rb70 under kalla kriget 1-2 radarstationer.
Egentligen är det väl UndE23 som ska samverka med EldE23 men man har nallat dom till Hawk systemet som en livstidsförlägning?
Det är väl signalpolitik åt alla parter överallt. Lär väl dyka upp en strof i Sputnik och/eller RT News snart om det inte redan gjort det…
Ja, antagligen med George Soros och några pridegossar in-photoshoppade i pjäsbesättningen.
Det tråkiga är att det behövs mycket mer av sådant här i olika varianter och framför allt rörligt Lv.
När förbandsätts IRIS-T tycker det har tagit lång tid att få dom operativa men det är väl så som vanligt att hjulet ska uppfinnas ännu en gång!?
Om dom nu är så enkla att handha kan väl Hv skolas in på dom för färdigställande av batteriet, kolla luften i däcken samt oljan i motorerna, sen får vi se vilket som kommer först fi eller Lv personal!?
Anskaffningen av arméns nya korträckviddiga luftvärn, IRIS-T SLS, blir försenat till 2019 och dras med ökade kostnader. Detta framgår ur regeringens höstbudget enligt nedan:
"Regeringen lämnade bifall till Försvars- maktens hemställan att använda Rb98 (IRIS-T) som korträckviddig luftvärnsrobot samt att upphandla det systemstöd som behövs för detta ändamål. Anskaffningen syftar till att vidmakthålla en kvalificerad korträckviddig luftvärnsförmåga.Planerad driftsättning är försenad och planeras nu till 2019. Leverans av robotar påbörjades under 2014 och har fortsatt under 2015.Fram till 2015 har ca 26 miljoner kronor upparbetats inom ramen för projektet. Under 2015 har 168 miljoner kronor utbetalats. Försvarsmakten har aviserat ökade kostnaderna inom projektet. Analys och beredning för att hantera de ökade kostnader pågår hos myndigheten."
Undrar just varför SVT Nyheter tog bort inslaget om rb 23 Bamse på Gotland efter bara ett par timmar?
Just nu finns i alla fall detta inslag på SVT: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gotlands-luftvarn-pa-plats
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför kan inte resterande enheter ur detta system följa med brigaden? eller skydda flygplatser?