Kronan föll snabbt under gårdagen och är i skrivande stund (vilket inkluderar nattens rörelser) upp +0.622% sedan i måndags. Guldpriset slog också nytt rekord i natt på 414:- SEK per gram. En liten genomgång av likvidportföljen nedan.
Amerikansk choklad. |
Exakta berättelsen för varför svenska kronan föll lämnas osagd.
Rörelsen är konsekvent mot de valutor jag följer.
Sedan midnatt har kronan gått som följer
USDSEK +0.21%
EURSEK +0.16%
GBPSEK +0.19%
DKKSEK +0.33%
NOKSEL +0.16%
Guldpriset rekord landade på 413:99 SEK per gram under natten och är i skrivande stund på 412:53 SEK.
Dagschart USDSEK. |
Det är fortfarande en liten bit kvar till lågpunkten för kronan från maj, men rådande försvagningstrend är tämligen linjär, och vi bör vara tillbaka på lika svag krona igen till juli, nu när rekylen verkar avklarad. Sedan får vi se hur lågt vi går i höst.
Frågan bör vara om det alls finns anledning att ha likvider i svenska kronan? För egen del är fördelningen ungefär 28% USD-räntefonder, 58% EUR-räntefonder och 14% SEK (Spiltan Högräntefond), där förstås USD- och EUR-fonderna dragit ifrån Spiltan via kronförsvagningen. Sedan senaste större omfördelningen av fonderna i början av mars har portföljen gått +3.30%.
Likvidportföljen. |
Bäst har Handelsbanken Euro Obligation gått med +4.60%, vilket inte är så illa på drygt tre månader. Skulle vara en årstakt på uppåt 17% om världen varit linjär för just den fonden. Med morgonens försvagning av svenska kronan kommer detta stiga ytterligare. 17% i aktuell årstakt får ändå anses vara helt okej för den låga risk räntefonder innebär. Just Handelsbanken Euro Obligation är dessutom i europeiska statspapper, och inte likt det mesta av de andra i företagsobligationer.
Har även omfattande placeringar i EUR via Trine, medan andra portföljer ligger mer i USD. Skulle gissa (utan att kontrollera) på total fördelning av likvider på cirka 50% EUR, 35% USD och 15% SEK.
Guldet har sedan 5:e mars gått ödesmättade +6.66% i skrivande stund.
38 kommentarer
Vill igen poängtera att jag försöker hålla negativt SEK, men även om man gör det är man rejält exponerad. Om vi tar en exempellön på 42ksek/månad netto så är det drygt $50k/år. Även om man har $200k exponerat i annat (redan där väldigt ovanligt för en svensk) så utgör placeringen i SEK 20%.
Å andra sidan kan man se det som att en del av det nettas ut av dina SEK-utgifter, så nettoexponering av "arbete utfört i Sverige" är mindre. Sen kan man neutralisera det ännu lite mer genom att ligga belånad i SEK om man nu tror på fortsatt försvagad valuta.
Om man tror på stärkt krona skulle man kunna omvandla sina lån till Euro nu. Visserligen riskabelt när man har sin inkomst i SEK, men finns chans till ganska god vinst om man träffar rätt och det blir som förra gången. Då kanske man kan växla tillbaka sedan på 8,50 SEK/EUR tex.
Erbjuder banker den möjligheten?
Det går säkert att ordna. Men det är ren valutaspekulation, så vi får väl se vem som har rätt framöver.
Jag tror inte jag skulle rekommendera långvariga lån i annan valuta. Mitt intryck är att det ofta slutar i tårar i princip oavsett de involverade valutorna. Men det beror också på hur väl låntagaren kan acceptera chocker i ränteutgifterna när valutakursen går emot, kanske under längre perioder.
I just vårt fall är väl den stora frågan om Ingves får fortsätta spela fiol medan kronan brinner. Det känns som vi närmar oss något av en krispunkt. Å ena sidan har vi en nalkande lågkonjunktur som kan tas som intäkt för att sänka sänka sänka räntan för att rädda jobben osv osv. Å andra sidan verkar allt fler, inklusive delar av näringslivet, känna obehag över vad vi kan kalla en decennielång oförlöst kris, med extremt låga räntor trots högkonjunktur och en fallande krona som konsekvens. (Privatiserade vinster och socialiserade kostnader om man vill vara sådan.) Kan leda till ett språng i endera riktning.
(Det finns också de som pekar på alternativa modeller, t.ex. Ray Dalios tes att nollräntor kommer att gälla långvarigt i alla stora ekonomier och centralbankerna kommer att använda andra metoder för att försöka styra ekonomin.)
Nordea erbjuder sparkonto i eur, sätt in lönen där istället för att amortera. Då uppnås delvis en hedge
Att spara i EUR kan vara en bra idé, det är ju åtminstone enkelt att ta sig ur om man tappar aptiten.
Jag kollade det med SEB för ett tag sedan om att öppna EUR-konto men tyvärr var deras lösning mycket minimalistisk … typ att man isåfall fick sköta sina affärer på bankkontoret (och vi vet ju hur det går). Att Nordea har en mer modern modell låter ju intressant.
Ni som tror att kronan ska sjunka, hur dyr tror ni Euron blir innan det vänder?
Det vänder inte. Euron är på 12 kr till nästa val. Vi skall alltså enligt statlig planering växa med en miljon invånare under 20-talet, en gissning är väl att de flesta av dessa inte har någon högre utbildning och inte kommer att arbeta.
Till detta kommer att infrastrukturen är sliten och det saknas kaoacitet att bygga ut industrin.
Vi har nollränta och högt skattetryck och en global lågkonjunktur är på ingång, har vi otur även ett globalt handelskrig.
Antalet 80+ ökar, likaså stöket i samhället. Det saknas bostäder och vi har inte råd att bygga åt alla dom skall komma hit.
Tja, behöver du fler exempel?
I april 2009 var Euron uppe i 10,93 och fortsatte uppåt ytterligare lite, till över 11 kronor. Kommer vi spräcka det rekordet i år?
Efter det rekordet var kronan nere på under 9 kr efter drygt ett och ett halvt år. Men det är kanske annorlunda nu…
Anders Nilsson: Ja, det skulle väl i så fall vara på vilket sätt något av dina exempel påverkar kronkursen.
Min kanin har fått en pinne i ögat, och det är ju hemskt på sitt sätt, men påverkar knappast valutan.
Inte säkert vi klår 11:- SEK just i år, men för varje lågkonjunktur når svenska kronan nya djupare bottnar. Så 12:- SEK per euro någon gång de kommande åren, innan vi sedan stärks ner mot kanske 10:- SEK igen, upprepa sedan ny topp på 13-14:- SEK till lågkonjunkturen efter det osv. Långsiktig fallande trend för svenska kronan är tydlig.
Siffrorna var bara exempel, lasta mig inte för att de inte inträffar. Det kanske blir 11:47 och inte 12:- eller något helt annat.
Nån som minns 11 SEK för en USD, år 2001? Får se om det blir så igen när USA sänker räntorna.
Intressant inställning att på något sätt förutsätta att det kommer vända.
Carmania, ingen långsiktig trend sker utan rekyler. Svenska kronan stärks alltid i högkonjunktur, men försvagas desto mer i lågkonjunktur.
Joakim, jag är inte säker på att vi når 11 SEK för en USD igen den här vändan. 50-50. Tror på ungefär 10% valutafall till närmaste åren, vilket inte räcker. Notera att det är tro, dvs inte fakta.
Joakim: Jag minns 1 dollar för 5:25 mot kronan 2008. Var asbilligt att handla där då 🙂
Vänder?. Finns det något som kan stärka kronan, knappast. Tror snarare på uppåt 12 SEK/EUR inom ett par år. Liten valuta i botten, obetydlig inre marknad, fullständigt visionslös socialistregering utan behövliga reformer till 2022. Och med stor sannolikhet samma konstellation 4 år till.
Ovanpå det skuldberg pga hus o konsumtionslån. Fortsatt mkt hög kostsam invandring av främst lågutbildade som integreras allt sämre pga uttömda samhällsresurser. Bostadsbrist/politik som hämmar flytt av arbetskraft och studier. Som med "klimathotet" bara att anpassa sig. Ge mig något positivt nu.
Nationalekonomer på realtid tror kronan går upp …
http://www.realtid.se/professorn-glom-att-du-kan-tjana-pa-kronan
http://www.realtid.se/stort-lyft-vantar-kronan
Joakim, tack för att du försöker muntra upp mig. Vi får hoppas dessa tunga ekonomer har mer rätt än bankernas tidigare prognoser om stärkt krona som ständigt falerat. Håller dock mig borta från SEK exponering för säkerhets skull. Den oerhört svaga BNP/Capita tillväxten gör det inte heller bättre.
Det ena inlägget grundar sig på att valutamarknaden är effektiv, t.ex. "Men professor Oxelheim påpekar att: Sannolikheten för att ha rätt riktning på kursutveckling är, med ren tur, hög. Fyra "gissningar" i rad, ger exempelvis en sannolikhet på lite över 6 procent på en effektiv marknad." (dvs 0.5^4)
En viss poäng i det; det är ju inte direkt enkelt att förutsäga. Men man kan ju å andra sidan också se trender på längre sikt och externa chocker (som ränteförändringar) påverkar kurserna på ett icke-slumpmässigt sätt.
Det andra inlägget grundar sig i princip på att RB kommer att fortsätta höja räntan.
"– Kronan kommer att stärkas till 2020 eftersom den är mycket undervärderad. Riksbanken borde fortsätta att höja räntorna (när inflationsmålet är uppnått) och den ekonomiska aktiviteten i euro-området borde stabiliseras under andra delen av året. Vi förutspår att kursen kommer att vara runt 10,30 sek per euro. "
Mitt intryck är dock att RB inte alls vill höja räntan, än mindre så över inflationsmålet, och en del indikatorer (ex. denna blog) pekar mot att ekonomiska aktiviteten inte stabiliseras utan försämras. Men det är upp till läsaren tillika investeraren att ta ställning till. En kurs på 10,30 kr/euro är inte direkt ett aggressivt mål så kanske en räntehöjning till skulle kunna ge det resultatet.
Cornucopia? "Långsiktig fallande trend för svenska kronan är tydlig"
Mmmm, mot Euron ser det ut som att vi borde ligga ungefär på 9,50 SEK/EUR nu istället för cirka 9,00 för tio år sedan, om man bara tittar på historisk kursutveckling. Tveksam metod dock.
Attans. Vi som planerat att åka till Danmark på semester, det får bli Ullared istället…
(obs ironi)
Ja, vem vill åka till Danmark?
Vi gjorde.3 varmrätter vara 1 barnportion, 2 läsk och en öl. Kostade 1100SEK omräknat 🙁 Detta på en ytterst medelmåttig restaurang.
Och vi har bokat stugan på Nordjylland sedan mer än ett halvår. Kommer bli mycket mat med från Sverige tyvärr. Tanken var ju att ta in dansk matkultur
Äh, det var ju över 1,40 vid denna tid förra året, så för den sakens skull kan det ju inte spela någon större roll. Och Scan, kronägg, svenska ägg och de flesta andra större ägs ändå av danskarna numer.
Blir intressant att se ikväll hur FED ser på räntan och kommer sannolikt påverka hur börserna går närmaste tiden, det ända som kan tala för kronan är räntesänkningar i omvärlden.
Skulle passa MIG utmärkt om SEK var skvalpvaluta i 10-15 år.
Därmed inte sagt att det skulle vara bra för sverige. Tydligen någon som sa att försvagningen 2019 liknar valutaförsvagning i länder som hamnat i krig/konflikt
Guld är en dålig investering på längre sikt. Just nu och även framöver är det kryptovaluta som gäller. Där finns det grova pengar att tjäna.
Du och ditt lämmeltåg representerar 99%. Jag simmar hellre uppströms levande än död nerströms.
Är det inga riskvilliga här på forumet som satsar på aktier i forskningsbolag?
Intressant utveckling i natt på dollarn och guldet.
418 kr per gram nu.
Nästan 419 kr nu. Silvret har gått upp med 3% också. Dollarn ner 13 cents. It´s all good.
418 kr nu, men trenden är tydlig.
500 kr innan årsskiftet tror jag.
425 kr nu. 5% upp i dollar.
Är det ISK konto som gäller för detta räntesparande?