Det som grovt klumpas ihop och stämplas som Norrland sägs bestå av enorma avstånd och vara helt öde. Men avstånden mellan orterna längs kusten är inte så enormt brutala. Norrland är däremot stort, och många av de större orterna är relativt sett mindre än i södra Sverige. Nedan följer lite avstånd.
![]() |
ICA Maxi i Härnösand. Ja, det finns ICA Maxi norr om Dalälven. |
Den norra halvan av Sverige, “Norrland”, framställs ofta som öde och med enorma avstånd. Visst finns det stora avstånd, i synnerhet i inlandet, men det gör det även i södra Sverige.
Några exempel på avstånd i södra rikshalvan är Göteborg – Trollhättan 75 km, Linköping – Jönköping 129 km, Kungsbacka – Varberg 51 km, Falkenberg – Halmstad 47 km, Norrköping – Västervik 114 km och Stockholm – Uppsala 71 km.
![]() |
Gävle C. |
Låt oss säga att “Norrland” börjar i Gävle och låta Google Maps ange avstånd centrum till centrum mellan de större orterna, dvs man avviker från motorvägarna utanför städerna och kör några extra kilometer in i centrum. Fetstil är städer längs livsnerven E4, kursivt är lite namnkunnigare orter inåt landet, eller bort från E4. Notera att det finns en lång rad orter på dessa sträckor, som inte är med här, precis som det finns mindre orter mellan större även i södra Sverige. Det är inte öde mellan Umeå och Skellefteå.
Gävle – Söderhamn 79 km
Gävle – Sandviken 23 km
Söderhamn – Bollnäs 41 km
Söderhamn – Hudiksvall 55 km
Hudiksvall – Ljusdal 59 km
Hudiksvall – Sundsvall 85 km
Sundsvall – Timrå 14 km
Sundsvall – Östersund 188 km
Timrå – Härnösand 39 km
Härnösand – Kramfors 44 km
Kramfors – Sollefteå 41 km
Härnösand – Örnsköldsvik 104 km
Örnsköldsvik – Umeå 110 km (visst, skippade Nordmaling på 60 km)
Umeå – Skellefteå 136 km (visst, skippade Robertsfors på 60 km)
Umeå – Lycksele 128 km
Lycksele – Storuman 102 km
Skellefteå – Piteå 79 km
Skellefteå – Arvidsjaur 133 km
Piteå – Luleå 55 km
Luleå – Boden 37 km
Luleå – Kalix 79 km
Lulep – Gällivare 243 km
Gällivare -Kiruna 122 km
Kalix – Haparanda 50 km
Den svarta summan ovan blir 885 km. Det kan jämföras med Malmö – Gävle på 781 km om man kör via Stockholm.
![]() |
Umeå på kvällen i januari. |
Som man ser är t ex avstånden Ö-vik och Umeå att jämföra med avståndet mellan Norrköping och Västervik. Inte en helt dålig jämförelse. Örnsköldsvik har 56 089 invånare vid årsskiftet. Västervik hade 36 680. Umeå kommun hade 127 119 invånare och Norrköping 141 676. Avstånden på den svenska sydostkusten kan sägas vara “som längs Norrlandskusten”. Avståndet Linköping – Jönköping kan jämföras med Umeå – Skellefteå, som är den längsta enskilda siffran ovan.
![]() |
Östersund i januari. |
Avstånden är inte så brutala som de utmålas. Däremot kanske man får vägen relativt ifred, både från medtrafikanter och hastighetskontroller, så de tidsmässiga avstånden kanske skiljer sig åt det positivare hållen, jämfört med södra Sveriges trafiksstockningar?
![]() |
Soluppgång på morgonen utanför Ljusdal. |
När man faktiskt besöker “Norrland” så upplevs avstånden inte som särskilt brutala, åtminstone inte av mig. Jag har själv inte kört längre norrut än Ljusdal (vilket gjordes på en dag), men från Ljusdal ner till Stockholm (en förmiddag) var inte sträckan särskilt märkvärdig. Längre norrut har jag tagit tåget eller flugit än så länge, men ser fram emot att köra.
![]() |
Uteliv i Härnösand i maj. |
Orterna kan vara mindre än i södra Sverige, men inte nödvändigtvis. Däremot är min uppfattning att de större orterna är levande, med service, företag och affärsverksamhet. Ofta på ett annat sätt än i södra Sverige, där många orter bara är förorter till ett storstadscentrum.
![]() |
Kiruna. |
När nu elnätkapaciteten brister i södra Sverige, så kan absolut den norra rikshalvan locka till sig etableringar. Åtminstone längs kusten. Det finns absolut långa avstånd och få större orter i inlandet norröver, men det är knappast där etableringarna kommer ske, utan i pärlbandet av kuststäder längs den norrländska kusten.
32 kommentarer
Jag tror att Norrbotniabanan är en bra investering på sikt. Det stärker kusten och binder ihop orterna där.
Om kusten mår bra så ökar förutsättningarna för området lite innanför kusten också.
Norrbotniabanan är nog en av flera investeringar som "Norrland" behöver.
De avstånden hanterar vi lätt genom att bygga Hyperloop överallt, som kopplar an till närtransportshoppstyltehubbar[1].
1: https://thenextweb.com/tech/2019/05/22/the-ceo-of-pogo-stick-sharing-startup-cangaroo-insists-his-company-isnt-a-hoax/
Det som är speciellt med Norrland är att nästan alla bor i städer efter kusten. Städerna är inte vansinnigt långt från varande. Sedan finns det landsbygdsbefolkning efter älvdalarna. Det som är annorlunda är att mellan älvdalarna är det i stort sett obefolkat., Att, t ex, åka från Luleälvdal till Piteälvdal är en märklig upplevelse. Det är i stort sätt bara skog. Jag åkte på en 50-årsfest i Naggen, en by ett par mil från älven. Det tog ungefär en timme på grusvägar sedan man lämnat civilisationen. En arabisk man frågade mig om han kunde åka med mig. Jag fattade ingenting. Han hade egen bil och två barn. Det visade sig att han ville åka i konvoj genom skogen. Aldrig mer ville han åka ensam genom en sådan skog. Det låter löjligt men den som kört till Naggen förstår honom.
Det är områdena borta från kusten och, i värsta fall, borta från älvdalarna som det uppstår problem. Tänkt dig att man har all samhällsservice på bensinmacken: Post, Bank, Apotek, Systembolag, Livsmedelsaffär. Sedan fattas beslut om att alla bensinmackar måste sälja etanolbränsle. Mackägaren har inte råd att investera utan måste lägga ned. Invånarna hat sedan 5 mil enkel väg för att tänka bilen.
En politik som tog hänsyn till avstånden i Norrland skulle se till att underlätta för de som driver verksamhet på landsbygden genom att inte tillämpa samma regler över allt.
Norrland är ett alldeles för vitt begrepp – särskilt på vintern! 😉
Hahaha – god humor!
Lägg till att i Stockholm räknas det som "nära till jobbet" om man har under 2x1h. Många har upp emot 2x2h om man räknar in hämta/lämna.
På landsbygden har du större avstånd men ofta kortare i tid.
Friar i grannkommunen vilket ger en resa på ganska precis 100km. Tar mellan 1h5 min och 1h15 min beroende på väglag och relativt laglig hastighet. I ungdomens odödlighet gick det på under timmen. Men till tidigare inlägg de stora avstånden är i inlandet. Hoppas bloggaren kör ett varv med teslan, inlandet upp och kusten ner eller vice versa. Skulle vara kul att få se hur det går. Jag tror inte det är några problem, men skulle vara kul att visa kollegorna.
Ja, hade tänkt göra det i våras, men hade helt enkelt inte tid.Nej, det ska inte vara något problem. Superchargers finns nu hela vägen upp till Töre och inlandsvägen från Storuman och söderut. Tänkte kustvägen upp och inlandsvägen ner med start in i landet från Umeå tror jag.
Får se om vi har tid i sommar, verkar mindre sannolikt tyvärr.
E4 norrut, E12 innåt landet E45 söderut?
Att resa på vintern skulle ju kunna få svar på frågan hur räckvidden blir när det blir riktigt kallt.
Enligt Björn Ferry är det iaf inga problem Storuman-Umeå med en Model X vintertid (drar mer än Model S).
Näe den sträckan är nog inga problem, men det är ju bara början av övre norrland. Vore intressant ännu längre norrut. Laddnätet börjar finnas där men inte lika bea överallt och kallare väder. (Det funkar antagligen ändå men blir nog tightare)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Du är välkommen upp till Överkalix, har ett grymt fint semesterhus som jag hyr ut. Stanna ett par nätter. Fortsätt sen ca 25 mil norrut mot Kiruna
Tack, det var snällt. Har redan varit i Kiruna, Keb, ishotellet, så det är nog mindre prioriterat att åka dit.
Håller med om att Gävle – Luleå är görligt och inte helt olika avstånden i södra Sverige. Norr om Luleå blir landet dock stort! Luleå Riksgränsen är 47 mil sen imponerande 75 mil därifrån till Nordkap, när en liks sitter i bilen… Läser gärna Tesla reportaget sen, om författaren kommer hem. Är själv ursprungligen från Härnösand, men har stor respekt för avstånden i Norrbottens län, där jag både har studerat och jobbat, detta gigantiska län som täcker in inte mindre än 22% av landets yta. Mer folk och bättre infrastruktur i norra Sverige vore mumma för BNP!
"Before the internet you had to find someone within a fifty mile radius to love. But today all the men on planet can disappoint you just as easy".
Fritt från minne och någon kvinnlig kommentar. 🙂
Bortsett från att jag bodde i Härnösand på 70- och början av 80-talet till följd av att landets förnämsta utbildning ( i alla fall enligt dem som med mig gick där) inom mitt yrke så hade jag också under denna tid privata intressen i Tornedalen. Lärde mig dock tyvärr aldrig tala Meänkieli … Och kan garantera att speciellt vintertid så är det faen så långt mellan Haparanda, via Övertorneå, Pajala, Junosuando, Vittangi, Svappavaara och till Kiruna … och sommartid en väldigt pittoresk väg att köra! … Renflockar vintertid ståendes mitt på vägen får man ta med jämnmod!
Norrland slutar ju inte i Haparanda. Det här 40 mil fågelvägen till Treriksröset vilket är samma sträcka som Stockholm-Göteborg, fast ren ödemark.
Det jag uppskattar med 'norra' Norrlanskusten är klimatet. Ordentliga vintrar och somrar som alltid är i topp 5 på solligan, tack vare Skanderna.
Där bor dock knappt någon heller. Tätortsgraden i Lappland är 80% – Så även om det är längre *mellan* orterna i vårt glesaste landskap bor ändå de flesta relativt "centralt". Och pendlingstiderna är i snitt kortare än i övriga Sverige.
Jag bor i Dorotea och har 15 mil till lasarettet där, 22mil till nus i Umeå, 17 mil till Östersund närmsta stora stad, 26mil ca till Sundsvall.
Låt er inte luras av Lars. Flytta inte till norrland! Mammor är typ skitfula redan innan första barnet. Det är förresten bara Thailänskor som står ut, alla andra flyttade direkt efter nian med morsan till Stockholm. Det finns ingen mobiltäckning annat än med Telia. Gruvdammar och magasinsdammar kan rämna och översvämma älvdalarna och utplåna kuststäderna. Från Luleå är det är närmare till Murmansk än till Stockholm. Glöm norrland, för ditt eget bästa, du har det mycket bättre där du är.
Jag var i Bräcke för 2 veckor sedan. Ett jäkla stort utbud av fiskedrag i sportaffären. På loppisen säljs det rävsaxar, dock lite rostiga. Såg inga Lappar med traditionsenlig klädsel, var lite besviken.
Ska snart till Ånge och pröva mina nya pilspetsar, ska bli spännande.
Skämtar du ? Att pendla 30 mil om dagen är avstånd så det heter duga. Är närmast löjligt när du nämner att du varit i Ljusdal, då har du 101 mil kvar till Kiruna. Att jämföra äpplen med päron är ett dåligt exempel. Mellan dom södra orterna du beskriver finns det orter emellan som har över 5000 invånare i norr är orterna emellan bebodda av 30- 100 st. Radera artikeln och skriv om något med relevans i. Eller prova och cykla sträckorna får de se vilken som är mest intressant. Intressant är ju också att du ger en blink om att man kan göra hastighetsöverträdelse i norr.
Trist att du pendlar mellan Ljusdal och Kiruna. Är ni många som gör det?
Hastighetsöverträdelse i norr, fartkamerorna står tät som granskogen på många ställen, främst mellan Umeå och Skellefteå, där är vägen riktigt dålig för att vara E4 så man satsar på fartkameror istället för säkra bra vägar man inte har råd med, även E10 upp till Kiruna vintertid måste vara en av Sveriges farligaste vägar, är som ett smalt dike av snörök från all tung trafik.
Härnösands har man stått vid några gånger. Den i foppaland är dock så fin (Sveriges finaste?) att det är värt att istället åka dit, hyra en bil och köra tillbaka till Härnösand.
Och ja, apropå Stockholms-pendling är tidsåtgången Falun-Gävle (1h) ganska standard även för Stockholm-Stockholm. Räcker med att det är fel t-banelinje och/eller lite avstånd till stationerna så hamnar man snabbt där.
Ok, ska göra ett litet försök att förklara några tankevurpor du gör i din text…
Norrland 60% av Sveriges yta, 12% av befolkningen.
Alltså är resterande 40% befolkat av övriga 88%(förtydligar bara för att vissa kanske inte kan räkna).
Nu valde du att jämföra sträckor längs E4 och kom mycket riktigt fram till att avstånden inte är så långa efter kusten. Alltså att det inte skiljer sig så otroligt mycket från södra halvan av Sverige(bortsett från storstadsområdena).
Bara för att nyansera bilden kan vi ju ta sträckan från Noppikoski till Kiruna. Den skär ganska precis igenom mitten genom "Norrland"(Öst-Väst). Det är ca 105 mil, och på denna sträcka finns stora städer såsom Östersund(50 000) Gällivare(10 000) och Kiruna(17 000). På denna sträcka finns inte ett enda sjukhus där du kan få cancervård, det får man vid sjukhusen vid kusten. Här finns nog förvisso några Ica Maxi, men de är nog lätträknade.
I de kommuner som finns efter denna sträcka betalar folk i regel 4-5% mer i skatt än de flesta gör i storstäderna, samtidigt som tillgång till samhällsservice som du tar för given kan vara allt ifrån 3-4 mil upp till 25 mil bort. Sådant som du antagligen inte behöver åka längre än max 10-15mil för att få i resten av landet. Och märk väl, då pratar jag inte om de som bor mitt i mellan kusten och norska gränsen. Råkar du bo väster om E45 så kan denna sträcka vara 40-50 mil.
Skulle kunna dra många fler exempel varan en del extrem-exempel, men nöjer mig med detta. Kanske uppfattas jag som "raljant" och dryg. I så fall kan vi säga att det varit ytterst medvetet, för det är ändå lindrigt jämfört med hur många som bor i dessa delar av landet uppfattar sådant du skriver…
Just det där med cancervården var något nytt, det är nog det sista vi i söder reflekterar över när vi tänker på Norrland.
Är väl inte bara sträckorna som räknas – även hastigheten måste väl vägas in?
I bloggarens exempel med E4:an från Gävle: Gävle – Haparanda (854 km) tar enligt Google nästan 10 timmar vilket ger en medelhastighet på 85 km/h. Gävle – Malmö (782 km) på 8,1 h ger 96 km/h i medelhastighet. (Antar här att Google har koll på hastighetsgränserna).