Försvarsberedningen föreslår att dagens två artilleribataljoner ska utökas till hela sex bataljoner, plus två fristående kompanier eller nästan fyra gånger dagens förmåga. Nytt brigadartilleri ska anskaffas och Archer-pjäserna ska vara grunden för tre divisionsartilleribataljoner. Kristinehamn och Villingsberg i Karlskoga kommun är tänkt att bli ytterligare utbildningsplatser av artilleriförband, tillsammans med dagens Artilleriregementet i Boden.
Archer under övningen Aurora. Foto: Karin Malmsten. Publicerad med tillstånd. |
Slagfältets kung artilleriet är idag underdimensionerat för uppgiften nationellt försvar mot kvalificerad angripare. Systemet Archer kan också kritiseras för låg uthållighet i eldgivning, och att det främst kan ses som långräckviddigt precisionsartilleri, och inte den köttkvarn brigadartilleri behöver vara.
Försvarsberedningen föreslår att alla de 48 Archerpjäser som idag är i svensk ägo efter Norges avhopp ska förbandsättas och systemen ska kompletteras med alla kringsystem. Dessa ska vara grunden till tre divisionsartilleribataljoner, plus ett artillerikompani vardera till den reducreade motoriserade brigaden och stridsgruppen på Gotland.
Brigaderna ska få ett nytt artillerisystem, även om man kan förmoda att Archer hittas på brigaderna inledningsvis tills nytt system är anskaffat och även divisionsartilleribataljonerna är utbildade och bemannade.
“Försvarsberedningen föreslår att samtliga 48 tillverkade pjäser av typ Archer anskaffas och förbandsätts. Slutleverans av dessa pjäser bör ske så tidigt som möjligt i försvarsbeslutsperioden. I samband med denna anskaffning kompletteras också hela Archersystemet med t.ex. ledningssystem, ny ammunition och annan kringutrustning.Försvarsberedningen föreslår därutöver att anskaffning av ett artillerisystem till de tre brigadartilleribataljonerna i de mekaniserade brigaderna påbörjas i den kommande försvarsbeslutsperioden. Efter hand som det nya artillerisystemet till de mekaniserade brigaderna levereras överförs Archerpjäserna från 2026 till tre nya divisionsartilleribataljoner.Två artillerikompanier med Archer organiseras i perioden 2021– 2025 för den motoriserade brigaden och för Gotlandsgruppen. Avancerat långräckviddigt artilleri i form av Archer skulle stärka möjligheterna att verka med arméförband i Stockholmsregionen och höja den sammantagna militära förmågan på Gotland.”
Ett nytt brigadartilleri bör rimligtvis vara någon form av pjäser, som inte behöver laddas om likt Archer, som har ett inbyggt magasin, utan kan användas kontinuerligt genom extern laddning. Det kan handla om bandhaubits eller en splitterskyddad lastbilshaubits, eller rent av klassiskt draget artilleri, så länge man kan leverera massiv köttkvarn under lång tid mot angriparen.
Tillsammans med tre bataljoner divisionsartilleri kommer svenska armén kunna koncentrera fyra bataljoner tungt artilleri, plus tre kompanier 120 mm granatkastare på mekbataljonerna, mot en motståndare. Det ger både defensiv och offensiv slagkraft, där en svensk mekbat i täten anfaller med stöd av fyra bataljoner artilleri.
Den massiva ökningen av artilleriet till nivåer avsedda för nationellt försvar innebär att Artilleriregementet i Boden inte räcker till.
Avsikten är därför att upprätta utbildning på gamla A9 i Kristinehamn, samt närliggande Villingsberg med sitt skjutfält. A9 ska vara relativt intakt, även om delar är uthyrt eller sålt, men det mesta ska vara i kommunal ägo. Anläggningarna är förstås inte anpassade till Archer, vilket talar för att det kan handla om det nya artillerisystemet om man ändå behöver bygga nya anläggningar. Kristinehamn är annars även lämpligt med bland annat motorväg och järnväg i anslutning till orten, vilket kan underlätta tung transport, såväl som transport av värnpliktiga till och från ledigheten. Det går även reguljära landsvägsbussar Oslo-Stockholm via Kristinehamn, vilket underlättar hanteringen av värnpliktiga. På nedsidan hittas begränsat övningsområde i anslutning till gamla A9, även om skjutbanorna finns kvar. Grannar, som inte haft ett regemente på 15 år kan förstås bli kinkiga.
Likt Kristinehamn har Villingsberg nära till Örebro flygplats, som redan idag hanterar Försvarsmaktens tunga transportplan. Villingsbergs skjutfält är utmärkt för artilleri, men behöver förstås upprustas för aktuella systems permanenta närvaro, samt få nya kaserner.
Det finns även skjutfält för markstrid norr om Molkom. Ett upplägg kan vara att utbilda artillerikompanierna i Villingsberg och övriga kompanier (stab, tross, närskydd mm) på bataljonerna i Kristinehamn, eller en kombination därav.
Man har också relativ närhet till Älvdalens skjutfält.
Villingsberg är antagligen lite småtrist att göra sin värnpliktsutbildning på, men det går snabbt att ta sig in till Örebro eller Karlskoga om man vill roa sig och inte bara putsa kängorna efter tjänstens slut för dagen.
Just tillgängligheten till skjutfält och övningsfält är absolut nödvändig för lokaliseringen av nya utbildningsplatser i ett upprustat försvar. Villingsberg och Kristinehamn kan här leverera. Att upprätta nya skjutfält och övningsfält i Sverige är antagligen helt att glömma, men platserna är oavsett lämpliga.
Genom utbildning på dessa orter kommer också artilleriet att spridas över Sverige och inte hittas uppe i Boden till vardags, varifrån det kan vara utmanande att transportera dem söderut vid hastigt förvärrat världsläge, som krig numera heter enligt SVT.
49 kommentarer
Nice, en dag fylld av spekulationer ang vilket system som ska anskaffas. Lite som bloggen var förr. 🙂
Nja, prepping är det inte mycket av nuförtiden. Det var så jag hittade hit första gången.
Det är ju så att man förr eller senare har uttömt ett ämne, så det går ner i frekvens. Klicka på prepping ute till vänster för senaste inläggen i ämnet, t ex om hygienprepping.
Koreanska K9 lär ligga överst på listan, inte minst med tanke på att Finland, Norge och Estland använder den och den kommande A2 uppgraderingen med tre mans besättning blir nog väldigt bra.
Pzh2000 eller dess derivat AGM , men oavsett vad man köper så hoppas jag man kollar först om det går att köpa begagnat.
Appropå prepping, flänsost är tydligen väldigt inne:
https://www.theguardian.com/food/2019/may/15/blumenthals-pubic-bacteria-is-this-the-future-of-food
Ja, hela infrastrukturen finns väl där, finns det s k Villingsbergslägret också kvar? Boendet var inte direkt femstjärnigt men det slog ju att bo i tält i alla fall. Matsalen var fin och maten i toppklass dock.
Karlskoga körde man bara förbi på vägen till Örebro, staden såg allt annat än inbjudande ut, det som mest syntes från vägen var den stora Boforsfabriken som såg väldigt sovjetisk ut.
Nu fattas bara att man öppnar upp Skillingaryd igen, men Villingsberg/A9 är säkert en mer praktisk lösning. Blir kanske kul att vara eldledare framöver, jag minns samövningarna vi hade med haubits och grk, det var ball.
Apropå Molkom så måste alla se independentfilmen "Three miles North of Molkom". Skämskudde beordras.
Skillingaryd är väl aktivt? Iaf som övningsfält.
Själva skjutfältet är öppet men det finns väl inte så mycket byggnader kvar som FM äger?
Övningen Våreld 2019 pågår där just nu.
Var där på Bison Counter härom året, då var det massor med byggnader som FM nyttjade. Kändes som rubbet var kvar hos FM.
Ah, i så fall är jag väl felinformerad helt enkelt.
Jag gjorde lumpen 92 på A9, Kristinehamn, var en del i Villingsberg på vintern. Hade tur att hamna på H77 och inte fransyskan.
Lägret finns kvar och är i FM.s regi. Matsalen serverar fortfarande riktigt bra mat.
Tänkte precis nämna…ligger skjutfältet three miles north of Molkom 🙂
Underbar dokumentär.
Något sådant, ja.
Helt rätt att förbandssätta alla pjäser. Just rörligheten och precisionen i Archer systemet gör det farligt att vara i fel ända av för en motståndare. Att ha ett stort antal enheter i ständig rörelse 24/7/365 gör det till en omöjlig uppgift för en motståndare att veta var alla enheter är i realtid, vilket skapar en stor osäkerhet om han t.ex. tagit ett brohuvud.
Försvarsberedningens betänkande är synnerligen lovande – tråkigt bara att finansministern håller i pengarna…
Hur ska man få loss pengarna till önskelistan? SVaMP lär inte vilja spara in på elefantens behov för att ge till försvaret.
Exakt – precis som när man var liten och satt med Stor & Liten katalogen i november och prickade för allt man önskade sig av tomten. Jag antar att Försvarsmakten kommer känna sig lika besviken som man själv gjorde när man öppnat alla klappar efter Kalle Anka.
Ursäkta en artilleri-n00b, men hur kan ex.vis en pzh2000 eller Paladin vara mindre påverkad av omladdning än Archer? Alla behöver väl fylla på magasinen till skillnad från en statisk dragen pjäs som matas direkt från lastbilsflak?
Ytterligare; Är alla gamla FH77 A/B destruerade?
För övrigt tycker jag att Bandkanon 1A bör göra comeback 😉
Större magasin?
Är alla gamla FH77 A/B destruerade? ja,77b överlavett finns i Archer.
bandhaubits K9 medför dubbelt så mycket(+) Am som Archer när den är "på rull". Den kan förövrigt fyllas på maskinellt eller för hand medans den är i eldställning.
Vore kul om vi någon gång sade att duger den åt våra grannar duger den åt oss. Egna lösningar är i regel dyra. Jaak
Flera bandhaubitsar servas avsuttet. Man är inte splitterskyddad när man laddar, som sker på traditionellt vis via aktern på bandhaubitsen. Därmed kan man hålla kontinuerlig eld lång tid, och blir inte beroende av magasinets storlek och sedan seg omladdning av mg.
När man skjutit så är det obra att stå kvar pga fis abek så man kan lika gärna rulla iväg och ladda om.
Så shoot and scoot är bara dumheter? Trodde hela tanken med Archer var att man kan lägga en hyfsad matta snabbt och sen sticka samtidigt som man är skyddad mot splitter, finkaliber och NBC.
Att stå bredvid en plåtburk och mata in bulor verkar då för mig ganska primitivt…
Så, nu har jag läst på om K9. Imponerande metod att ladda om. Vi köper den.
Shoot and Scoot funkar inte om man ska understödja ett anfall som behöver konstant artilleriunderstöd
@Adrian:
Tja, om man har en enhet under eldgivning och en under omgruppering funkar det utmärkt.
Archer har väl ca 25 skott i magasinet och laddar om på ca 10 minuter. Pzh 2000 har väl ca 60st och laddar om på ungefär samma tid medans K9 väl har 48 skott och kan ladda om på ca 5 minuter. Vilket väl kan väl ses som en fördel för bandhaubitsarna?
Oavsett det så bägge bhaub används av våra grannländer och verkar finnas att köpa som begagnat så de borde vsra kandidater även om inget väl ska sägas innan man testat dem. (Pzh2000 testades väl vid millenieskiftet?). Frågan är väl vad en ev tredje kandidat skall vara?
@Ben: Snackar vi artilleri eller en av dina krogkvällar?
Här har man nyss publicerat en beredning utan att beskriva hur motståndaren ser ut och spekulationerna haglar i vilken materiel som ska tillföras, ser ni inte att det är många strykbara omnämnaden i den, så egentligen är det mesta kompletteringar av nuvarande beslut, alltså tidigare strykningar!?
122-orna lär finnas 120 st och enkel matematik innebär 20 på Gotl., 50 vardera Skövde – Revinge. För er som föjt debatten om vilka fordon Norrland bör ha inser snart att det blir 50 cv90-120 som förhoppningsvis håller sig ovanpå myrarna.
Sen har vi det märkliga att dra ihop alla 360 till Mälardalen med endast självförsvar på taket att möta vdv styrkornas BMD4M eller Sprutten med 125 mm slätborr, amfibiegående vilket är lämpligt i Mälardalen. Skyddade av no
flight zone missiler m.m.
Så där borde de motoriserade bataljonerna kompletteras med åtminstone 120mm slätborr samma amo. som 122an, GRK 120 och LV.
Och sen har vi cykelskytte!?
Ett par frågor – raketartilleri är uteslutet? Och är icke splitterskyddat artilleri helt ute?
Hur blir det med GRK12 på NV-chassi, ligger dessa på en lägre nivå i organisationen, har för mig att vi skulle köpa just grkpbv.
Får man amerikanska M102 gratis kan dom ju dras efter traktor. Vi skulle ju köpa in cyklar för den nya versionen av IB66M.
GRK12 på Mjölner på strf 90-chassi är på väg att införas.
Fast i dagsläget är där väl beställt 40 st. Ska man fortfarande ha 6 "pjäser"; iofs med dubbla eldrör, per bataljon, så räcker det bara till 6 fulla bataljoner. Hur rimmar det med ambitionen i försvarsbeslutet?
Eller ska man tumma ut till typ, 2 plutoner med två vagnar i varje per bataljon?
Alla Strf90 ska väl uppgraderas. Det finns väl 549 Strf90-skrov av olika typer (och mekbat Gotland ska väl köra pbv302) vilket ger 183strf per brigad vilket borde räcka för både mekskyttekompanier och grkvagnar och Lvkv och spaningskompanier och batledning. Man får kanske ersätta vissa funktioner i bat med pbv 410 men det borde räcka.
Jag är mest nyfiken på hur det är tänkt med strv. Hur många strvkomp/Bat resp strv/komp? (Jag har inte läst FöBer rapport.)
Min gissning är att man först fyller behovet av konventionellt artilleri och "ovanifrån" minskas nischen för raketartilleri genom nya attackrobotar för flygvapnet.
Jag tror inte att vi någonsin får klassiskt raketartilleri med tunga salvor ostyrda eller enkelt styrda raketer men det kan bli robotstyrkor genom ökande antal lastbils och fartygsburna sjö- och markmålsrobotar med bra sensorer, kommunikationslänk och lång räckvidd.
Vid varje tillfälle som det skulle kunna finnas pengar över för raketartilleri tror jag på att i stället köpa mer ammunition/kanoner/förband för det lättare konventionella artilleriet eller fler "kryssnings" robotar med förband.
Raketartilleri nämns inte i rapporten men har nämnts i olika studier.
Det man vill ha Raketartilleriet till är att snabbt kunna slå mot brohuvuden på väldigt långa avstånd. Köper vi amerikanska MLRS så kan systemet även ta slagfältsrobotar som flyger 30 mil.
Appropå det du just sa https://defence-blog.com/army/u-s-army-to-update-gmlrs-launchers-for-use-next-gen-ballistic-missile.html
Hur kan GRK 12cm från 40 talet fortfarande fungera? Blir inte eldrören på GRK utslitna?
Nä, dom är ju slätborrade + har låg utgångshastighet, osv. De röntgas nog för sprickor ibland men det är väl bra och överdimensionerat stål antar jag.
Sen är inte alla från 40-talet heller, tillverkningsåren på de som används är mer 50-60-tal.
Försvarsberedningen föreslår att fler grkpbv anskaffas eftersom 40 st blir för lite per enhet sett till hur många enheter som föreslås.
Gissar att denna detaljplan helt plötsligt är väldigt intressant för staten att avstyra. Dvs om man inte vill betala en väldans massa pengar extra.
https://www.kristinehamn.se/trafik-och-samhallsplanering/pagaende-detaljplanering/presterud/
Det är lugnt, försvarsmakten försvårar alltid alla detaljplaner till max, så antagligen kör de vidare som tidigare.
Regemantet ligger i fel del av Kristinehamn. Ska man nödvandigtvis förlägga ett regemente där så är det bättre att lägga det någon annanstans gärna i Karlskogas östra del så slipper man motormarsch på E18 eller på någon liten grusväg. Då kan man skjuta likt A4 från kaserngården ut mot skjutfältet.
Det låter som att Cornu tycker att försvarsberedningens rapport och efterföljande inlägg är mkt bättre än sex. Kan nästan hålla med.
Köp MLRS. Bra stoppning power.
Rysslands nya bandhaubits 2S35 ska kunna leverera 16 granater i minuten och 20 granater i munuten under kortare tid.
Jämfört med Archer som leverarar 8-9 granater i minuten och standard hastigheten i väst ligger på runt 6 granater/min.
Borde inte den vara gränssättande för hur ett svenskt artilleri ska se ut?
Vi måste kunna möta det tempo och den eldhastighet som en ev. angripare har?