Det var inte särskilt ont om pengar i vårändringsbudgeten. För 550 MSEK togs beslut i budgeten om att förvärva fastigheten Lejonet 4 i Stockholm, även känt som Ratoshuset eller mer korrekt Adelswärdska huset. Priset ska vara det dyraste fastighetsförvärvet i Stockholm någonsin.
Ratoshuset till vänster i bild närmast kameran. |
Ratoshuset har varit den sista privatägda byggnaden i de så kallade regeringskvarteren, och ligger granne med Stefan Löfvens residens Sagerska Palatset, och tvärs över Drottninggatan från Rosenbad. Huset kan också med sitt läge betraktas som en säkerhetsrisk, eftersom Säpo inte kunnat ha kontroll över byggnaden, och vilka som kommer och går, och eventuellt dolt installerar övervakningsutrustning, eller t ex de falska mobiltelefonibasstationer som figurerat i regeringskvarteren och runt riksdagen.
Ratos har nu gått med på att sälja huset till staten, vilket hittas som en post om 550 MSEK i vårändringsbudgeten. Ingen brist på pengar hos staten för att köpa en fin adress alltså. Förvärvet ska vara det dyraste fastighetsköpet i Stockholm och Sverige någonsin, sett till kvadratmeterpriset.
“Det pris staten betalar kan därmed komma att överstiga marknads- värdet. Regeringen bedömer att fastigheten passar in i förvaltningen och samordningen av Regeringskansliets övriga byggnader. Regeringen anser vidare att det är av stor vikt att säkra tillgången till fastigheten i fråga. Anskaffnings- kostnaden bedöms rymmas inom den låneram som riksdagen har beslutat för 2019 för Statens fastighetsverks investeringar i fastigheter och markanläggningar. Eftersom fastigheten har ett betydande värde och det är fråga om ett belopp som avviker från beräknat marknadsvärde bedömer regeringen att riksdagens godkännande av förvärvet bör inhämtas.Regeringen anser mot denna bakgrund att riksdagen bör godkänna att regeringen under 2019 förvärvar fastigheten Lejonet 4 i Stockholm för 550 000 000 kronor.”
Med tanke på de snabbt expanderande utgifterna för rikets styre, som höjdes med 87 MSEK för regeringskansliet i vårändringsbudgeten, vilket schablonmässigt kan omräknas till åtminstone 87 ytterligare anställda politruker och byråkrater, så behövs det förstås mer lokaler i regeringskvarteren, för att kunna inhysa den expanderande byråkratin.
Till dessa dryga en halv miljard kronor lär tillkomma rätt många miljoner för att bland annat ansluta huset till regeringskvarterens kulvertar och andra anpassningar för rikets styre.
Ännu en punkt där man kan konstatera att svenska staten uppenbarligen inte saknar pengar. Åtminstone inte när det gäller att köpa hus på fina adresser. Trots allt är det någon annan som betalar, nämligen du, kära läsare. Varje svensk, nyfödd som på slutförvar, betalar 55:- SEK för Adelswärdska huset, antingen via skattepengar eller höjd skuldsättning för svenska staten. Så är ditt hushåll fyra personer kan ni tänka på de 220:- SEK ni betalat nästa gång ni passerar byggnaden. Ställ då frågan vad fan får jag?
22 kommentarer
Dags att flytta till ett bättre land.
Vad skulle nettot blivit om dom istället sålde alla husen de äger i området och sedan byggt ett nytt riksdagshus långt från säkerhetsriskerna i centrala huvudstaden?
Reinfelt har ju flugit över Sverige och intygat att det finns gott om plats i Sverige.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Karlsborg kanske?
Med 80 miljarder i överskott förra året, då åker spenderbrallorna på i aktiebolaget Sverige!?
Förutsatt att Riksdagen ger det godkännande som citeras i artikeln så blir då svaret på frågan om "vad fan får jag?" helt enkelt den att man får motsvarande andel i nationalförmögenheten som betingas av fastighetens värde … Det där med utgifter och inkomster contra tillgångar och skulder…
Hmm… samma banditstat som Ukraina, måhända… Alla plundrar vad som går att plundra..
Regeringskansliet har tydligen 4800 anställda. Kan någon redogöra för vad de uträttar?
De anställdas uppgifter framgår väl med önskvärd tydlighet från Myndighetens egen beskrivning av sin verksamhet … lätt tillgänglig på internet.
Samt att det hålles väl vad kan ses för allmänt känt att svenska Regeringskansliet inklusive antal anställda i internationell jämförelse med andra länders ministerier är tämligen småskaligt … knappt en halv promille av landets befolkning anställda i verksamheten.
De uträttar inget med andra ord?
Svar: Ett blogginlägg och 8 komentarer. Värdet bara för egen ofakturerad tid är ca 100 SEK och då har jag gjort det lite biligare och inte rätat stvafelen.
Rätat?
stvafelen?
Sen var det ju det här med meningsuppbyggnad… Vad är det du försöker säga?
"Ställ då frågan vad fan får jag?"
Menar du att det är bättre att ha en rysk oligark som granne?
Som en halloumiburgare med meny på kampanj ungefär. Inte konstigare än att skippa lunchen en gång. Då älskar jag ändå halloumi. Värt.
Värre då att regeringen aktivt trycker på för att öka gentrifieringen, tvärtemot Shekarabis snack om fortsatt utlokalisering. Tänk vad många kvadratmeter öppet kontorslandskap 550 000 000 kr hade gett i centrala Umeå, Lidköping, Kalmar eller i Örebro för all del.
Jag undrar om stämpelskatten ingår i summan, troligtvis inte.
Mer spexigt hade det blivit om den sålts som ambassad – det land som lyckats få adressen skulle få sverige att framstå som dess protektorat. Sen så kan köpet motiveras med att det ligger innanför säkert område, vilket är en fördel som inget företag kan räkna hem. Kostnaden för staten att köpa en byggnad och säkra upp runt omkring är hysteriskt dyr, så det kanske är dyrt, men det billigaste som går att få.
Fastighetens bokförda värde i Ratos balansräkning är 56 miljoner kronor…
Vilket skulle vara 22k per kvm. Känns lite billigt bokfört
Precis, vad är taxeringsvärdet?
Farbror Stefan kanske inte får bo på lika fin adress inom en inte alltför avlägsen framtid…
Billigt, inte ens en månadskostnad för att driva regeringskansliet..
Nu kmr statistiken visa på ökade bostadspriser 🙂