Med anledning av utfallet av stormen i Roslagen, så undrade en läsare som klarade sig utmärkt i två veckor utan ström vad som egentligen kan motivera att man är förberedd för mer än några veckors kris?
Zombieapokalypsen? |
En kris är inte permanent, utan är att betrakta som ett övergångstillstånd från det som tidigare varit, till ett nytt normalläge, som inte längre ska betraktas som en kris. Exempelvis kommer inte ens krig att vara en kris, annat än under övergångsfasen från fred till att samhället och myndigheter ställt om till motsvarande krigsekonomi. Sedan ska krisorganisationer avvecklas, och det nya normalläget är vardag.
Det betyder att skolorna ska hålla öppet, sjuka ska få sjukvård, och infrastrukturen ska fungera efter några veckors övergångsperiod. Saker går inte tillbaka till hur det var innan, men samhället ska gå vidare. Nya försörjningsleder ska upprättats, och utbudet av varor och tjänster anpassats till den rådande situationen, Kanske kommer inte färdig mikromat längre gå att köpa, men väl lågförädlad mat som färskt kött, mjölk, ägg och mjöl. Livet går vidare.
En läsare som konstaterade att vederbörande klarade av några veckor utan strömavbrott i Roslagen tack vare sina förberedelser väckte frågan när man egentligen behöver ha preps för mer än några veckor? Vad för kris kan kräva beredskap för månaders avbrott?
Det korta svaret är inte någon av våra vanliga kriser. De vanliga kriserna slår mot samhällets blodomlopp, infrastrukturen, och i princip alltid lokalt eller regionalt. Utanför det drabbade området råder inte kris, och dessa områden kan alltså ge stöd till de drabbade områdena via tillgänglig service och infrastruktur. Kort sagt kan du lämna området som drabbades av en storm, och handla varor någon annanstans.
En form av prepping är prepping för ekonomisk kris. Ekonomisk kris kan vara i flera år, men även här kommer ett nytt normalläge att infinna sig, så även i det fallet räcker det med att vara preppad för övergångsperioden. Samhället, myndigheter och politiker kommer inte lägga armarna i kors bara för att det blivit ekonomisk kris – tvärt om kommer politiker ta tillfället i akt som motivering för att driva sina agendor.
Återstår då externa händelser. Krig innebär också en övergångsperiod och sedan ett nytt normaltillstånd. Det skadar förstås inte att vara extra preppad i detta fall.
Utöver det får man i princip söka sig till fiktionens värld och ett totalt samhällssammanbrott. Det handlar då om krock med stor himlakropp, massiv solstorm på Carrington-nivå, omfattande mycket smittsam pandemi av aldrig tidigare skådad omfattning och liknande händelser. Inget som hänt i modern tid, och något som slår ut hela det moderna samhället och då inte bara i Sverige, utan åtminstone på norra halvklotet. Att det svenska stamnätet är anpassat för solstorm är i sammanhanget en klen tröst – vi är ändå beroende av omvärlden.
Man kan diskutera om det är nödvändigt att preppa för saker som inte hänt i modern tid? Skulle vi t ex få en influensa av Spanska sjukan-nivå så skulle den inte slå lika hårt idag – idag har vi mildrande medic iner som febernedsättande och inflammationshämmande, och antibiotika vi kan använda mot sekundärinfektioner, plus 100 år till av kunskap och teknologisk utveckling. Det betyder inte att risken ska ignoreras, men Spanska sjukan slog till under första världskriget, i ett redan ansträngt Europa efter fyra års krig av aldrig tidigare skådad omfattning.
Så nej, jag ser inte ett behov av prepping för flera månaders kris, om man nu inte är extremt orolig och behöver det för att uppleva trygghet. Visst, det skadar kanske inte, men är ändå att betrakta som överkurs.
Däremot kan man för vissa ändamål ha ett helt års preps ändå. T ex ved för ett helt år, grovfoder för djuren för en hel vinter, ett års potatisskörd etc, helt enkelt för att vissa saker är säsongsberoende på våra breddgrader – ved torkar bara på våren, och potatis får man bara en skörd av om året, och grovfoder (hö, ensilage) för vintern skördas på sommaren.
Så sikta på att klara dig några veckor. Sedan måste du ändå anpassa dig till det nya normalläget när krisen blir normaltillstånd, oavsett om du har preppat för längre tid eller ej.
Vad tror du realistiskt skulle kräva prepping för flera månaders kristillstånd?
41 kommentarer
"krock med stor himlakropp, massiv solstorm på Carrington-nivå, omfattande mycket smittsam pandemi"
Alla dessa kommer ju med stor sannolikhet att inträffa men inte nödvändigtvis under vår livstid. Om man ska förbereda sig eller inte beror helt på vilken inställning man har.
Nästa fråga är hur förbereder du dig för en apokalyps, och är det ditt problem?
Risken för Carrington-solstorm är tydligen ca 1,2 %. Inte 12 % som experten från MSB sa i det ändå utmärkta programmet Nedsläckt land som finns att se på SVT Play. Men det är i alla fall inte extremt osannolikt men 1,2 %. Sen kan man ju spekulera i vad effekten av en sån solstorm skulle bli och hur länge och vad som hände sen. I Nedsläckt land är slutscenen att de utsvultna får lite mat och dryck i en militär hjälpstation. Ett intressant inspel till det nya "normalläget" kan man tycka.
Men här tycker jag att man ska ta fasta på MSB's broschyr 'Om krisen eller kriget kommer'. Det finns ingen bortre gräns för när en kris tar slut. Du har din frihet att välja här, något påbud om som ska följas finns inte utan det är en rekommendation att ha förråd för minst 3 dygn. Och vi ger aldrig upp, det är alltid normalläget.
Risk på vilken tid? Per år? Per decennium? Per århundrade? 1.2% säger ingenting utan tidangivelse.
Som jag minns det var det 100 år.
Missväxt under flera år på rad?
Kanske inte så mycket att oroa sig för.
Men anta att det ligger snö under första halvan av maj i år runt östersjöländerna.
Då kommer bultpistolerna att gå varma ute på gårdarna.
Vilket också leder till att mycket av spannmålet inte hinner mogna heller.
Men det är kanske inte är något att oroa sig över, senast det var missväxt flera år i följd var 1867-69.
Sverige är fortfarande rikare än de flesta länder i världen, och kan alltså köpa mat från andra länder. Det blir andra som får svälta om vi får missväxt, om nu inte Sverige skulle utsättas för en militär blockad som gör att vi inte kan handla med omvärlden. Skedde inte ens under andra världskriget.
Tja, sist vi hade hungerkravaller här i Sverige, 1917, så blev det snabbt exportrestriktioner på livsmedel för att få ner priset på mat.
Min killgissning är att det främst kommer att hänga på andra länders villighet att sälja sin mat till oss.
Ponera att vi få just en kraftigt försenad vår i år.
Matpriserna kommer då antagligen att stiga kraftigt främst inom EU.
Vad gör de gula västarna då.
Kommer Macron vara passiv och låta matpriserna rusa?
Eller så kan vi försöka köpa på världsmarknaden och riskera en ny arabisk vår?
Vi har aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Priserna kan gå upp rätt mycket innan folk verkligen inte har råd med 2000 kalorier om dagen.
Synd bara om dom överbelånade. Bankerna skall ha sitt i ALLA lägen.
https://svenska.yle.fi/recept/2011/02/20/barkbrod
När bostadsbubblan spricker…
Bank ock byggkris med massarbetslöshet i byggbranchen som räcker ett par år?
A kassa och sen omskolning?
Släpp demografiångesten och klimatångesten och alla andra saker vi påstås göra oss skyldiga till och annat som vi bör må illa över, samt alla andra inbillade eller överdrivna hot och lev livet med måtta och förstånd mer kan vi inte göra.
Förresten snygg klocka, ser tyvärr inte tillverkare.
Seiko 5 Sports Automatic. https://cornucopia.cornubot.se/2013/10/konsumism-utlandska-klockor-fran.html
Cornu:
Har du behövt göra service på urverket?
Inte än. Den är ju mekanisk, så man får ställa den ibland, drar sig ngn minut i veckan kanske?
Torrskaffning, vatten och vapen med ammunition är väl bra, men den verkliga krisen som kräver flera års uthållighet i preppningen är låneapokalypsen.
Så preppa gärna det övriga, gå med i dynamiskt skytte och skaffa en AR-15 med 10000 skott, men framförallt se till att minska belåningen på bostaden till max 50% och lägg undan 500 ksek kontant på olika bankkonton i olika banker, även utländska banker som N26. Gärna lite cash också typ 100 ksek och kanske lite guldtackor eller €. Detta är den prepp du behöver.
Kom ihåg att när låneapokalypsen slår till får du ingen förvarning och dess walkers är snabba. En morgon hör du bara att kamrat #1 tillfälligt infört justeringar på köp per månad och att bankomaterna tillfälligt inte fylls på. Dvs dina kontanta medel är beslagtagna.
Kom ihåg jättedevalveringen på 80-talet. Allting hemlighölls tills det var klart men konstigt nog växlade storföretagen inte in exportintäkter veckan innan. Kan de ha vetat något som du inte visste?
Och vad ska du ha vapnet till?
Gissa tre gånger..
En BLT med rejält torskskägg behöver bara en kula.
En BLT-sandwich med torskägg? Låter riktigt smaskigt.
@least – vapen romantiken är mest för att bli tagen på allvar i preppersammanhang, sedan raljerade jag lite över fokiehattar och vapenfetischister som tror att en automatkarbin är svaret på alla problem i ett krisläge. Kunde ju i stället skrivit att man skall lagra upp biblar. Men visst kan vapen vara användbara vid extrem samhällskollaps.
Apropå kris så skrev Jakob Heidbrink, docent i juridik vid GU och ursprungligen från Tyskland, ett läsvärt inlägg på sin FB, som många reagerade på (6 mars):
Av någon anledning kom jag att tänka på ett tillfälle under barnaåren då min far förklarade för mig att inte ens det totala kriget träffar alla ständigt. För att ta det närliggande exemplet Andra världskriget, innebar storanfall på en storstad att de andra storstäderna tillfälligt var i fred. I min hemstad Tübingen föll under hela kriget två bomber i den egentliga staden (kasernerna utanför var en annan femma). Dresden var förskonat till nära inpå krigsslutet.
Där bomberna inte faller och artilleriet är tyst, märker man endast indirekt av kriget. Unga män saknas i stadsbilden. Maten blir knapp. Nyheterna förmedlar läget vid fronten.
Men i övrigt går livet sin gilla gång. Barnen leker ute. Man går till jobbet. Man hälsar på varandra. Kriget – märk väl: det totala kriget – märks endast som en skugga.
Mot denna bakgrund är den förvånade frågan: ”Vaddå – jag märker inte något av någon kris i Sverige?” felaktigt ställd. Klart att vi inte alla hela tiden märker av det. Vi skulle ju inte ens alla hela tiden märka av det totala kriget.
Man märker krisläget i Sverige när bokföringstrixeriet i den statliga och de kommunala budgetarna blir rutin för att pengar egentligen saknas. Man märker krisläget när det allmänna har svårt att attrahera och behålla arbetskraft. Man märker krisläget när poliser går ut till allmänheten och vädjar om hjälp i ett krig de känner att de håller på att förlora. Man märker krisläget när centrala myndigheter satsar på snabb outsourcing i besparingssyfte hellre än på säker hantering av känsliga uppgifter.
Nej, det märks inte hela tiden överallt. Det är en skugga, och för den besuttna medelklassen mest en skugga vid horisonten. Icke desto mindre finns det där.
De som förnekar krisen bör alltså göra sig mödan att på ett övertygande sätt förklara hur alla dessa förvaltningshaverier kan ske så plötsligt och samtidigt. Därvid är tesen att det alltid varit lika illa prima facie plausibel, men den tarvar bevisning på samma sätt som tesen att det blivit sämre.
Men att inte hela samhället ännu kollapsat är inget argument.
Det skulle det inte göra ännu ens om landet befann sig i krig.
UPPDATERING
Som Henrik Brändén påpekar i tråden, fungerar detta för övrigt också åt det andra hållet: att folk i Gottsunda, Rinkeby eller någon annanstans inte är akut rädda för att bli skjutna nästa gång de går ut, betyder inte att det inte finns något problem eller att de skönmålar situationen. Krisen finns i bakgrunden, den kommer sakta närmare. Det tar tid till dess krisen blir så akut att den konkret påverkar vardagslivet på ett sätt att även den mest optimistiska märker det.
En inte särskilt övertygande argumentation måste jag säga.
Re. BD
Tung argumentation från dig som vanligt, men det kanske övertygar din mamma?
Ser man inte detta sen 50 år, med små datapunkter som visar, inte på något sätt totalt elände men
För er som inte känner till Jakob Heidbrink kan jag säga att han – väl – är en konservativ debattör, bl a med inlägg på Kvartal. Han har inte minst tidigt argumenterat för att det pågår en förvaltningskris i landet.
Jag tycker att hans argumentation är slående. Klart mer övertygande än "motståndarlaget" som menar att allt är lugnt eftersom grannen ju inte brinner.
Är inte det allvarliga tecken på en kris att vi får så lite för våra pengar? Oerhörda resurser satsas med så blygsamma resultat. Inom område efter område.
@NIK Mycket bra sammanfattning, påminner om krigssituationer på exempelvis Balkan, när kriget utspelade sig där.. kriget pågick i bakgrunden, livet blev stegvis jäkligt kärvare men gick vidare och hade man tur så blev man inte direkt påverkad..
"Krisen" kommer pågå i bakgrunden / vid sidan om dig SAMTIDIGT som ditt liv pågår.. du kan till och med förneka el inte förstå storlek/betydelse/intensitet av "krisen" ända tills du blir PERSONLIGEN påverkad! Då minsann är de "kris" på riktigt..
Det finns en rad läsvärda kommentarer till Heidbrinks inlägg, t ex följande av Johan Arve:
"Enligt min bror så sköttes propagandan i Nazityskland så att man aldrig talade om bombningarna i riksmedia medan de lokala tidningarna berättade – någorlunda – ärligt om vad som skedde i den egna omgivningen. Det gav intrycket att media talade sanning om det som skedde fast man undanhöll befolkningen den hela bilden.
Det bidrog till den mentala normalisering du beskriver."
Som tur är finns det inga paralleller till hur public service presenterar nyheter i vårt land, i vår tid. (ironi!) Jag tänker på hur de låter mängder av våldsdåd hamna på lokalsidorna istället för att hamna på förstasidan
En av JH:s kommentarer: "Det påstås att den indiska staten några år efter självständigheten genomförde en enkät hur många indier som fattat att britterna lämnat landet. Det visade sig att de flesta inte visste att britterna någonsin varit där. Jag har dock inte kunnat hitta bekräftelse för detta på Google."
Under den här vintern fick vi kortvariga strömavbrott. Sen såg jag på Nedsläckt Land och det fick iaf mig att börja tänka på just strömavbrott.
Jag hade svårt att hitta vettig information någonstans då de flesta "preppers" hade i mina ögon stora lager med mat, bensin, verktyg etc.
Min tanke just nu är att få en beredskap i upp till en vecka i vår lägenhet. Med mat, vatten och värme. Sen ska vi söka oss till föräldrarna på landet.
Nej jag tror inte att en kris behöver vara långvarig. Max någon vecka. Allt annat känns lite överdrivet.
Jag har besökt ett forum som en av bloggbesökarna hänvisade till och där kände jag att det var för mycket. En hade beredskap för flera år!
Hur länge olika varor kan lagras är ju en viktig parameter, och då tänker jag inte bara på mat.
Ett exempel: tandborstar
– Lyxvara i ett läge när dessa inte längre kan uppbringas (kan till och med ha bytesvärde)
– Tar liten plats att lagra
– Kan köpas billigt i storpack, såg ett tolvpack på Clas Ohlson för 30 kr för nåt år sen
– Försumbar kostnad i form av uteblivna kapitalintäkter
– Beräknat på en ny tandborste var tredje månad räcker ett tolvpack i fyra år, så för några hundralappar kan man ha åtminstone denna vara livet ut
Men: När släpper limmet som håller stråna på plats? Kommer plasten börja läcka farliga ämnen?
Glöm för allt i värden inte toa-papper och sanitetsartiklar. Det vill ni inte vara utan.
Bara väntar på att nån uber-preppare snedtänder och börja headshota folk/zombies som "hotar" hans bug-out location.
Supervulkan.
Energibrist som släcker mobilnätet och internet i vad som känns som en evighet. Anemiska tedrickare försöker kraftlöst trampa runt dynamoanslutna lådcyklar, men förgäves.
Vi är dåligt rustade även för en kortare kris. Kommunalt vatten, noll dunkar, den enda maten som skulle hålla oss vid liv i några veckor är sånt man ratat från linas matkasse för länge sen. Ständigt glömt fylla toapappersförrådet och tandborsten skulle få användas länge. Ingen skulle sälja ex vapen till mig eller nåt illegalt alls (ser så clean ut att jag inte ens blir erbjuden att handla maja på festival). Tänker ibland att ett mindre lager mat/dryck iallafall vore väldigt bra att ha men det är så lätt att prokrastinera. Länge scenarion känns omöjligt.
När jag tänker på hur lite hjälp som gavs vid stormarna trots att medlen finns i landet så inser jag att man behöver se över sitt eget. Kan oroa mig för främst ekonomisk kris, kriminalitet och sjukdomar. Sjukdom i pandemi för att vården inte klarar ett ”normalt uppdrag” ex rimliga tider på akuten och att inte blanda infektionspatienter med övriga akutpatienter som tydligen sker varje natt på mitt närmsta sjukhus.
Undersökningar visar att äkta preppers aldrig köper hemlevererade matkassar.
Sluta med linas så kommer erbjudanden att köpa vad du vill..
Linas kanske borde utöka sitt sortimentet med en prepperpåse 😁. Deras lönsamhet verkar dålig numera.
Vulkanutbrott har regelbundet påverkat livet på nordliga breddgrader. Det är bara att studera Skriet av Munch när man behöver inspiration för vulkan prepping.
Vulkanutbrott påverkar alltid hela jorden. Ett stort vulkanutbrott påverkar hela jorden under flera år. År 1816 hade jorden drygt en miljard munnar att mätta. Om motsvarande utbrott skulle inträffa idag måste ca 8 ggr mer mat fortsatt framställas och transporteras via globala försörjningskedjor. Att man är rik gäller bara i ett sammanhang och ändras förutsättningarna är man inte rik längre. En global matkris kan drastiskt minska efterfrågan på Sveriges bra att ha produkter och kommer att öka priset på livets nödtorft. Minskade intäkter och ökade kostnader är inte ett bra scenario när förnödenheter måste importeras. Blir det en sjua med uppenbara konsekvenser under uppskattningsvis sju år så kommer Sverige ut som ett betydligt fattigare land eftersom vi till höga kostnader tvingats importera mat och fått mindre betalt för våra produkter på världsmarknaden.
Mot ett stort vulkanutbrott hjälper personlig prepping bara under den initiala fasen. Den stora utmaningen blir att under längre tid hålla ett splittrat folk med kalorier där de som tidigare genom sina högteknologiska arbeten skaffat stora resurser till landet inte längre kan göra det. Utländsk efterfrågan på Spotifyabonnemang, IKEA möbler, glas, malm, trävaror; basstationer, skärverktyg, toalettpapper osv. lär minska om alla människor över hela jorden måste lägga mer pengar på mat. Mat som vi behöver och måste köpa.
Lyssnar du på Nick Boström så existerar risken att ny teknologi gör människor så mäktiga att någon av oss kommer avsluta det för alla/de flesta.
En ganska troligt scenario är att bioteknologi blir så utvecklad att en enskild forskare/liten grupp kan tillverka skräddarsydda virus. Att någon extrem individ/grupp då skulle tillverka ett supervirus (tänk ebola som sprids lika snabbt som influensa) är då troligt. Bioterrorism är helt enkelt ett ganska troligt scenario. Något som t.ex. Bill Gates varnar för. (2)
Att kunna isolera sig (och sina nära) är uppenbart fördelaktigt i ett sådant scenario.
(1)
https://samharris.org/podcasts/151-will-destroy-future/
(2) https://www.ibtimes.co.uk/bio-terrorism-bigger-threat-nuclear-war-warns-bill-gates-1607310