Kils kommun tar ansvarsprincipen på allvar och är först ut i Värmland med att ta ansvar för sina äldreboendes livsmedelsförsörjning i kris, vilket åligger dem enligt den svenska krisprincipen ansvarsprincipen. Man kommer nu ha livsmedel och engångsartiklar för sina äldreboenden för att klara helt avbrutna försörjningsvägar i minst två veckor.
Preps. |
Den svenska ansvarsprincipen är tillsammans med närhetsprincipen och likhetsprincipen grunden i svensk krishantering.
Ansvarsprincipen innebär att den som har ansvar för något till vardags har även ansvar för det vid kris. Cyniskt kan man säga att staten korrekt har delegerat krisansvaret ut över hela landet, för att slippa ta kostnaderna. Detta är dock inte fel – det är bättre med helt decentraliserat ansvar, där de proffs som sköter något till vardags även ska ha ansvar för detta vid kris, och inte några okunniga inkallade amatörer (värnpliktigplacerade). Närhetsprincipen säger också att krisen ska hanteras så nära själva platsen som möjligt, vilket rimmar gott med ansvarsprincipen.
För kommuner innebär detta att de har ansvar för samma saker till vardags som vid kris; Skolan, räddningstjänsten, hemtjänsten, socialtjänsten, äldreboenden och även infrastruktur som kommunala gator och kommunalt vatten.
Generellt har man förstås struntat i det mesta av detta ansvaret.
I praktiken ska alltså kommunen se till att skolor har öppet även vid kris eller rent av krig, inklusive att skolmaten serveras. Man ska också kunna försörja hemtjänsten och äldreboenden med mat, precis som till vardags. Som man lätt kan gissa är detta dock rätt ovanligt.
Sex kommuner i Värmland har nu tagit fram en plan för livsmedelsförsörjning i kris rapporteras via SVT.
Först ut att implementera denna är Kils kommun, som nu har byggt upp matförråd och en krismeny som ska kunna användas vid kris. Man har helt enkelt lagt upp livsmedel och engångsartiklar för att klara äldreboendena i åtminstone två veckor utan tillförsel av varor. Det blir förstås en anpassad meny, men äldre ska alltså inte svälta.
Därtill kan man konstatera att livsmedelsförsörjningen aldrig kommer avbrytas helt – det finns alltid lokala producenter, som t ex kan leverera ägg, mjölk och kött, men detta kräver att man är lite flexibel med offentlig upphandling och de nya kraven på e-fakturering för alla kommuner och myndigheter.
Oavsett är det välkommet att se att kommunerna i Karlstadsområdet alltså tar ansvarsprincipen på allvar efter att i så många år stoppat huvudet i sanden. Nu återstår att samtliga äldreboenden, hemtjänster och även skolor ser till att ha beredskap för avbruten livsmedelsförsörjning till deras verksamheter. Det är deras ansvar.
Ditt eget ansvar som hushåll är förstås att ordna dina egna livsmedel, precis som till vardags. Har du kommunalt vatten är det dock det kommunala VA-bolag/VA-verkets ansvar att ordna vattnet, men har du egen brunn är det ditt eget ansvar. Kils kommuns två veckors lager är en bra start och ett föredöme för resten av landet.
9 kommentarer
Hoppas verkligen att kommunerna har vett att rotera "kris-maten" ut i verksamheten när den börjar närma sig bäst-före, precis som vilken prepper som helst gör.
Skulle inte vilja läsa om värmlandskommunerna som om två år "slänger mat för miljoner".
Rotera? Har du inte ätit militärens sågspånschocklad?
Det enda som roterar efter den är arschlet.
Haha ja jag har för mig att jag nån gång i det militära ätit konserverad mat som var äldre än jag själv var. Vet dock inte om jag minns korrekt, eller om det bara var nåt vi skojade om som mitt minne förvandlat till en sanning =P
I senare militära eskapader fick man ju alltid "field rations", men jag har hört att kokgruppen och riktig lagad mat i fält håller på att göra comeback!
Härligt en positiv nyhet. Och ang rotera så ja det vore ju bra, man kan ju satsat på konserver med bra hållbarhet gammla livsmedels lagren behövde väl inte roteras så ofta även om det gjordes, oftast av värnpliktiga. Skulle vara intressant att följa upp med lite mer detaljer om hur de tänkt i praktiken
Utmärkt av Kil. Vilken blir nästa kommun? Två veckor höjer nivån. Ser de till att personalen kan transporteras till och från äldreboendet också?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag skulle vilja se en av våra storstadskommunen, dvs de som heter "någonting stad" göra samma manöver 🙂
Två veckor klarar nog de flesta med en större familj, hell bara man hinner med veckohandlingen är det lugnt.
Jag skulle vilja se den offantliganstälda tjänstehjon som i ett skymningsläge börjar dilla om att inköp av lokalproducerade födoämnen till barn och gamla måste handlas upp enligt riktlinjerna, helst då genus, eko, politiskt korrekt.
Finns risk att det blir en mun mindre att mätta då 🙂
Pulled rat.
Känns inte som någon tillfällighet att det är kommuner i Värmland som är först ut. Msb har sitt huvudsäte i Karlstad, hoppas ändå att fler kommuner tar efter.