“Om du inte röstar vänster som ung har du inget hjärta. Om du inte röstar höger som äldre har du ingen hjärna. Och när åldern sviker din hjärna går du i barndom igen.”
Även om antalet ungdomar i förstaboendeåldern 20 – 24 år fortsätter minska, så bottnar de unga väljarna i åldern 18 – 24 år 2019 – 2020. Tillsammans med kraftigt ökande sistagångsväljare kommer vänstern gynnas demografiskt under 2020-talets riksdagsval, då Vänsterpartiet är som starkast hos unga förstagångsväljare och Socialdemokraterna bland äldre sistagångsväljare.
Folkmängd 18 – 24 år 2010 – 2028. Valår i mörkt. |
Den så kallade radikalvänstern i form av Miljöpartiet och i synnerhet Vänsterpartiet är absolut starkast bland de unga, enligt SCB:s partisympatiundersökningar (PSU). Siffror i detta inlägg kommer från PSU november 2018.
Mot generellt stöd av väljarkåren på 9.1% enligt PSU så får Vänsterpartiet 14.6% i åldersgruppen 18 – 24 år, vilket gör dem till det fjärde största partiet. Även Centerpartiet lyckas plocka överreprentation med 16.4% av rösterna mot 9.6% i hela väljarkåren. MP är också överrepresenterade med 5.8% mot 4.6.%, men har fallit mycket i popularitet. I kontrast är S underrepresenterade.
Unga i förstaboendeåldern 20-24 år minskar som bekant några år till, men gruppen förstagångsväljare bottnar 2019 – 2020 och börjar sedan öka, för att vara fler i valet 2022 än 2018. Sedan fortsätter det starkt framåt. Detta kommer gynna radikalvänstern och Vänsterpartiet utifrån PSU:n.
Samtidigt är Socialdemokraterna absolut starkast hos sistagångsväljarna 75+ år gamla, som ökar i princip linjärt. Enligt PSU:n skulle hela 45.8% av väljarkåren rösta på S, följt av Moderaternas 17.6%. M, C, MP, V och SD är underrepresenterade bland sistagångsväljarna. C och V ökar starkt, SD minskar kraftigt bland de unga relativt PSU maj 2018. Även MP tappar unga. KD är de som ökar mest både relativt och absolut hos sistagångsväljarna maj-november.
Sistagångsväljargruppen kommer öka med 158 335 individer till år 2022 och ytterligare 114 124 till valet 2026. Förstagångsväljargruppen ökar visserligen bara med 10 389 enligt SCB:s befolkningsprognoser till valet 2022, men ytterligare 62 577 till 2026.
Vi kan vänta oss starkare relativt stöd för V pga fler förstagångsväljare, och starkare relativt stöd för S från sistagångsväljarna i valet 2022, då bägge dessa grupper kommer öka. I synnerhet pensionärerna och sistagångsväljarna kommer bli allt viktigare målgrupp i valen, vilket vi också ser på riktade skattesänkningar för gruppen. De äldre kan mycket väl framöver avgöra de svenska valen, och det avgörandet ser ut att vara till fördel för Socialdemokraterna. I slutändan en demografisk fördel för socialisterna och stödet för en socialdemokratisk regering.
16 kommentarer
OK att många unga prioriterar framtidsfrågor på lite längre sikt där V har sitt fokus, men jag har svårt att se att äldre skulle byta parti till sossarna bara för att de lägger till de sista åren till sin ålder. Det man röstar på som 86-åring röstar man troligtvis också på som 90-åring.
Eller var det inte så att någon kom på idén föregående val att samla alla åldringarna på äldreboende i dagrummet och "hjälpa" dom att poströsta rätt…
Det handlar väl om en generation åldringat som röstat S hela livet som är på väg att dö ut.
https://www.sn.se/debatt/debatt-fusket-ar-ett-aterkommande-monster-for-s/
Vad är det för snack att V skulle fokusera på "framtidsfrågor" och att det skulle vara skälet till att fler unga röstar på dem?
Jag är övertygad om att ett starkt bidragande skäl till vänsterns överrepresentation bland unga väljare helt enkelt är att de fokuserar på fördelning av "välfärd" – något ungdomar kan relatera till – medan det skapande av "välstånd" som är en förutsättning för fördelningen är mer i fokus bland partier längre åt höger. Och det har ungdomar helt enkelt inte erfarenhet av eftersom de inte tillbringat någon längre tid i arbetslivet – om de ens hunnit så långt.
Lite förenklat kan man säga att det handlar om insikten om betydelsen av det personliga ansvaret, något som kommer med åldern och i takt med att man arbetar för sin försörjning istället för att bli försörjd av andra via sina föräldrar eller via studiebidrag eller liknande. Eller: när man blir en nettobidragsgivare till samhället via den skatt man betalar blir man mer medveten om hur pengarna används, och ser att vänsterns reflexmässiga lösning på alla problem – att höja skatter och dela ut bidrag – inte är hållbart i längden.
Väljer man ålder 18-21 år för 2018 års val så ser det rätt jämt ut mellan höger/vänster, faktiskt lite fler SD än V och rätt lika mellan M och S.
https://www.svt.se/special/valu2018-valjargrupper/
Är Falun nästa stad på tur i nyproduktionskraschen?
Nu är det dags för erbjudande om avgiftsfritt. Trodde det skulle dröja. Om köparna är slut vid 2.4 miljoner för en sexrummare så…
https://www.hemnet.se/bostad/bostads…g-29c-14858835
Här är ett annat projekt också.
Projektet kommer arbetas om
OBOS har beslutat att dra tillbaka Brf Högbobäcken från marknaden efter en kort tid till försäljning. Vi har haft djuplodad dialog med projektets intressenter både före och efter säljstarten vilket fått oss inse att vår initiala projektidé inte är optimal. Intresset för nya bostäder i Surbrunnshagen är fortsatt mycket stort så nu gäller det att omarbeta projektet för att hitta rätt ballans i produkt/pris. Det handlar framförallt om justeringar i exteriöra kulörer och interiör grundstandard och förhoppningen är att nå en mer tillgäng prisbild.
https://www.obos.se/sok-bostad/brf-h…id-find-estate
Undrar vad dom menar med mitt fetade. Att dom inte har fått några bud helt enkelt?
Det här är inget ställe för driftiga människor.
Undantaget vänsterakademiker och myndighetskarriärister.
Säg till barnen att lära sig ett strategiskt språk och något nyttigt yrke. Så kan de ha kul på fritiden istället. Kanske åka på semester, så någon veta var vårt Svea stod.
Bo kan man göra varsomhelst.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Invandringstourettes från rysstrollet HMG/Martin raderat.
Vad roligt, jag har inte hört det där sedan 90-talet. Flyttade till stan som tonåring och insåg att politik där inte var samma som hemma i glesbygden. Utan att det fanns afa, veganer, nynazister och allt mittemellan. Hemma lät min pappa mig välja mellan ekonomitidning eller tekniktidning och var egenföretagare medan min kompis pappa jobbade på industrin, var fackligt aktiv och gick i första majtåget varje år. Politiken lockade mig aldrig som ung.
Upptäckte sen som vuxen att det som sägs i val inte speglas i lokal politik när slantarna väl ska fördelas (tyvärr både i höger och vänsterkommuner och landsting). Tycker det var mer respektfull diskussion även när man inte var ense när jag växte upp på 80-talet än det är nu. Undrar om det där ordspråket kommer hålla över tid.
Du har nog en poäng där. Det viktigaste som finns numera är begreppet "signalpolitik" dvs att man tillfogar samhället någon kostsam pålaga som avses visa någon viljeriktning som någon/några har format som en partikarriärbooster och som inte ger någon som helst positiv effekt, men ger rubriker.
Vidare kan man numera lägga tid på totalt teoretiska resonemang om hur man skall stänga varandra från inflytande i politiken så till den milda grad att ens egen politik glöms bort.
Ibland kan man till och med gå ihop med de man vill utestänga för att rösta bort den som man sedan vill gå ihop med för att utestänga den som man först hade med sig för att rösta bort den andra (dvs grön tant som samverkade med Alliansen och SD för att rösta bort Löfven som grön tant sen återinförde för att grön tant inte vill samverka med SD, som hon just hade gjort i ruta 1).
800.000 till 920.000. Finns det någon förklaring till 15% skillnad på några år? Och är ökningen lokaliserad till vissa geografiska områden eller är det endast slumpmässiga förändringar? Partitillhörighet kan väl förväntas följa geografiskt område också.
Babyboom-cyklerna. Helt naturligt.
Så, 120 000 fler unga väljare från botten till toppen. Om vi säger att viktningen mot vänster är 10%-enheter jämfört med andra åldersgrupper så blir det 12 000 fler röster på socialisterna. Ganska lite i förhållande till totala antalet väljare.
Samtidigt ska vi komma ihåg alla de pensionärer som fortfarande traditionsröstar på sossarna, som dör ut lite dag för dag.
Dagens pensionärer röstar väl S för att det har dom alltid gjort, så tycker jag alltid mina diskussioner med pensionerade slutar.
Det finns väl också en relativt stor grupp som jag inte vet hur den benämns utan kallar den "invandrade". I många mindre bemedlade förorter såg ju S eller V stöd ut som i valfri diktatur (ett stöd som har köpts med riktade bidrag).
Unga är mottagliga för klimatkris, strukturell rasism, ojämlikhet, klasskillnad och alla de svartvita frågorna och Jonas Sjöstedt är galet bra på att sätta snurr på dom frågorna, han kan ju till och med få förbjudande av privat ägande eller statlig expropriering av privat mark utan ersättning att låta sexigt 🙂
Däremellan finns de som jobbar och vill få det lite bättre för sig själva och sin familj och röstar höger om mitten. Nu blev ju C och L vänster om mitten istället men dom ingår ju där.
Vore ju rejält surt om gruppen som när i samhället blir mindre än den tärande och i sann demokrati får se sina pengar beslagtagna så att de som bara tär skall får det ungefär lika bra…