800
Danmark upplevde sin nationella peak oil 2005. Sedan 2016 är landet inte längre en nettoexportör av olja, och konsumerar mer olja än man exporterar.
Dansk oljeproduktion, konsumtion och nettoexport 1980 – 2017. |
Till skillnad mot Norge och Storbritannien har Danmark inte lyckats att vända den fallande oljeproduktionen i landet, inte ens under de 2-3 år som Nordsjögrannarna klarade av detta.
Sedan 2016 är landet inte längre en nettoexportör av olja. Däremot exporterar man fortfarande olja av optimeringsskäl i olika raffenaderier, men all exporterad olja måste kompenseras av ökad import från annat håll.
För övrigt förutspådde Danmarks oljemyndighet i ett internationellt ovanligt fall av ärlighet att landet just skulle sluta vara en nettoexportör 2016, vilket också blev fallet.
16 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Haha jag hade fasen i det ingen aning om att Danmark var oljeproducent. Grönland?
"nordsjögrannarna"!
Bla Mærsk har väl oljeproduktion. Sen så vet jag inte om "raffinering" räknas som oljeproduktion…
Offshore produktion av olja och naturgas i Nordsjön. Mycket service i hamnstaden Esbjerg som nu även nyttjas för offshore vindkraft som byggs ut mer och mer. Varför? För det att vinden blåser mer stabilt på havet än vid kusten eller inne i landet.
De här "alarmistiska" postningarna verkar ha lite av den röda tråden.
"X har passerat nationell peak-oil"
"X inte längre nettoexportör av olja"
Byt ut X mot valfritt land som man normalt inte uppfattat som oljeproducent så har du de flesta av postningarna. Vad kommer här näst? Vatikanstaten inte längre nettoexportör av olja? Sverige har passerat nationell peak-oil?
Danmark är det tredje största exportör av olja till Sverige. Är man svensk och inte vet om detta så vet man inte så mycket om oljeländerna som vi importerar från. För 20 år sedan så kom ca 60% av den importerade oljan från Nordsjö-oljan, dvs Norge, Danmark och Storbritannien. Idag är det ca 30%. Rysk olja har fått stå för en allt större andel av oljan som importeras till Sverige. Sverige är visserligen oljeexportör men vi lär nog ha passerat nationell peak-oil…
Oljesand produktionskostnad $22 per tunna i Kanada. Tillsammans med skifferolja pausar det peak oil med 60 år och sänker oljepriset till run 30 under övrskådlig tid?
I snitt är produktionskostnaden betydligt högre än 22USD per tunna för oljesand men variationen är stor från under $10 till över $50 i rörliga kostnader för etablerad produktion. Pga kvalitet och läge måste man dessutom leverera med rabatt. Varför det skjuts till pengar från Kanadensiska staten..
För att flytta peak oil med 60 år kommer det behöva produceras kring 40 miljoner nya tunnor per dag (för att ersätta nergången i konventionell produktion), vilket ska jämföras med de kring 10 miljoner tunnor per dag som de icke-konventionella källorna bidrar med i nuläget, dessutom med stor risk för ganska snabb peak i skiffervarianten.
Gas kommer väl kunna ersätta en del av oljan men det behöver antagligen även kompenseras för ökad konsumtion (om det inte kommer en energirevolution och ändrar på nuvarande prognoser).
Danmark har väl fortfarande en stor export av naturgas?
Stor är nog att ta i men ecportör ja
De verkar exportera ca 40% av produktionen.
https://www.statista.com/statistics/703582/denmark-natural-gas-production/
https://www.statista.com/statistics/703645/natural-gas-consumption-denmark/
Hollands gas har minskat mycket sedan länge och det är en drivkraft för North Stream 2 som nu trillat igenom i EU. Även brittisk gas minskat så i vintras exporterade RUS LNG till Skottland.
https://ens.dk/en/our-responsibilities/oil-gas/about-oil-and-gas
Bengt, roligt att du är tillbaka.
Danmark tycks avveckla produktionen vid största gasfältet Tyra.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tyra_Field
Kan användas för CarbonCapture&Storage om det blir något av det.