Tiotusentals hushåll saknar fortfarande ström, främst hos statliga Vattenfall i Uppsala län och Stockholms län och på Gotland, men även hos Ellevio- och E.Off-kunder över Sydsverige. På åtminstone delar av Gotland fungerar inte heller vattenförsörjningen, som är beroende av el och kan sakna reservkraft.
Beredskapslagring av dryck. Vin till vänster, vatten i mitten, gårdens cider och mjöd på jäsning till höger. Det ska egentligen vara fler dunkar vatten, men resten av tioliterdunkarna låg i ryggsäckar som vikt för marschträning inför Mont Blanc. |
Vattenfall har i skrivande stund 28 036 abonnenter utan ström, varav 24 256 i Stockholms län. Ellevio rapporterar om 1 736 utan ström och E.Off ska ha 3 268 abonnenter utan elförsörjning. Totalt cirka 33 000 abonnenter. Om alla dessa vore hushåll med i snitt tre boende handlar det om cirka 100 000 personer utan el just nu.
Detta är att betrakta som en ganska stor störning, och på en del håll på Gotland ska inte heller det kommunala vattnet fungera.
Ström är något folk är medvetna kan sluta fungera, men många glömmer vattnet, som också är beroende av eldrivna pumpar. En del av dessa kan ha nödströmförsörjning, men knappast alla pumpstationer. T ex ska Stockholm Vattens vattenät omfattad runt 70 pumpstationer, som via moderna styrsystem mestadels levererar vatten just-in-time då högreservoarerna (“vattentornen”) bara används för att jämna ut högkonsumtionstopparna på morgonen.
Det tål att påminnas om att vatten är en mycket viktig prepp. Det är ofta svårare att klara sig utan vatten än utan el, men det hela är väldigt enkelt ordnat. Se till att ha ett antal dunkar hemma. Tioliterdunkar, förslagsvis Biltema, är att rekommendera. Det är ett lagom format att lagra och hantera och Biltemas dunkar går att stapla tre på höjden, samt att man kan köpa till kranlock till dem. Tjugoliterdunkar är ofta svårhanterliga. Förvaras oavsett storlek mörkt och helst svalt. Rotera gärna vattnet två gånger om året.
I praktiken enligt tre-regeln är dock värme viktigare än vatten, så utrustning för uppvärmning av bostaden vid strömavbrott bör finnas. Har man inte vedspis/kamin eller nödström till cirkulationsaggregat och brännare vid ved- eller pelletspanna, så kan en fotogenkamin vara en lämplig lösning. Är man nedkyld sjunker viljan att göra något alls, inklusive hämta fram de där vattendunkarna.
56 kommentarer
Har du tips (för uppvärmning) för oss som bor i hyresrätt? 🙂
Fotogenkamin. Kostar några hundralappar, 500-1000 kronor. Största problemet är väl att du bara får lagra begränsade mängder fotogen i en lägenhet och på balkongen (och inget i vinds- eller källarförråd). Du bör dock klara några dagar på det du får lagra.
Har en gasolkamin som fungerar bra som komplement.
Även gasol finns restriktioner för i lägenhet men man tycks få ha mindre behållare. På oglasad balkong ngt mer.
Ikeas värmeljus ger bra med värme, är billiga att köpa in, tar liten plats, inga regler angående lagringsmängd (tror jag). Men det kräver lite mer arbetsinsats eftersom dom brinner i fyra timmar och bara ger 50watt (gissning) men mysigt med ett stort gäng värmeljus igång, ett packe på 100 stycken bör ge ca 20 kWh.
Det var helt utsålt med fotogenkaminer i sthlm igår. så sent ska syndaren vakna. Det gick ej heller få tag på fotogen…
Människor är rätt bra kaminer också.
Men att förbereda med rätt saker som kan bevara värme blir nästan viktigaste punkten.
En bra matta av ull tex ger väldigt mycket men är ett vardagsföremål. Mörkläggningsgardiner håller ute både ljus och kyla. Ta på Macgyverhatten och kom på sätt att tilläggsisolera väggar. Tex en billyhylla har bra potential att hålla isolerande material.
Ullfiltar och plädar ska man givetvis ha hemma. Sovsäckar med. Man kommer rätt långt med vardagliga saker.
Får man till ett rum där det är ok att vistas i och sova i blir det smutt.
Nja. Prova det där och jämför med att kunna uppträda som normalt inomhus. Du kan lika gärna sova utomhus i tält med din strategi. Det gör inte att man är särskilt pigg på att göra något normalt alls faktiskt, och försvårar nödsituationen avsevärt.
Värmeljus kanske kan vara ett alternativ för kortare perioder?
Det beror kanske på vilka perspektiv man har. Det här upplägget är en tillfällig lösning. För längre avbrott i kallt väder finns inga rimliga sätt att frodas i en lägenhet. Det krävs väldiga mängder energi som knappast får plats i en lägenhet.
Men jag är helt enig om att ha en värmekamin. Att isolera är nr 1 och kamin nr2. Men fortfarande är det frågan om kortsiktig lösning. Normalt liv existerar inte vid elavbrott i lägenhet så det räknar jag prompt bort utan ser mer till uhållighet. Lägenheten har sina begränsningar och man får ställa komfortbehovet mot uthålligheten. En månad i 10 grader eller en vecka i 15 grader. Typ.
Hur mycket man eldar hänger i slutändan ändå på omständigheterna och det är bara att anpassa sig för dem.
När kriget i Bosnien pågick som värst första hälften av 90-talet såg man tydligt på TV-bilder från Sarajevo att människor hade vedkaminer i sina lägenheter. Rör stack ut ifrån nästan varje balkongfönster som hade byts ut mot vägg med hål utsågat för röret från vedkaminen i vardagsrummet.
Tänk valfritt svenskt miljonprogramsområde men där det finns rör för vedkaminerna från fönstren.
Tack för alla svar! Ser att många många fler är mer förberedda på strömavbrott än jag. Nu brukar vi inte ha stora problem men det kan bli i framtiden.
Ska nog köpa en fotogenvärmare. Någon skrev någonstans att de från Jula är bra. Stämmer det?
Luktar det mycket från brännaren när man är i mindre utrymmen? (Vet att man ska vädra när man värmer med fotogen)
Tacksam för svar av er som har erfarenhet av fotogenvärmare!
Jag bor lantligt mellan Halmstad och Laholm och har sedan "Gudrun" skaffat både elverk och fotogenvärmare från JULA.
klart den luktar lite men va f–
Det finns värmeljus med 8 timmars brinntid på dollarstore
På Gotland fungerade inte heller telefonförbindelserna fullt ut utan det gick ut viktigt meddelande via sms från SOSALARM.
Man uppnanades att ta sig till närmaste brandstation vid behov att få kontakt med 112. Meddelandet gick ut 21:27 igår och Faran över gick ut idag kl 12:00.
Förmodligen saknar vissa av telefonoperatörerna ström vilket då är uruselt närigt/sniket att inte ha en lösning för.
Mm strömmen beräknas komma tillbaka den 10 enligt vattenfall i norra uppland.
I Roslagen började det lösa sig under dagen. Det var tydligen riktiga brötor medträd som hade fallit över visa ledningar som gjorde röjningen tidskrävande och farlig (Så man slutade jobba när man insåg risken för olyckor mitt I natten).
Det var påtagligt hur dåligt förberedda man var för detta. Även stora vägar som Löttingetunneln (en del av norrortsleden) var stängt I över 12 timmar på grund av att man saknade el. Det var stora mängder träd över vägarna och väghållarna Verkade inte ha beredskap för det.
Sen kan man ju undra det där med ledningsgator och vägren.
Achberg har nån kolumn kring det hela I aftonblaskan som är lite talande… För samtidigt som han gnäller om företagens ansvar och jag om ledningsgator så är det ju en kostnad. Och så kränkta folk är över nätavgiften för elen så lär de inte vilja betala mer.
En liten tröst är ju ändå att avbrottsersättningen höjts litegrann nu.
Kanske ledningsägarna skulle få beta arrende gör den mark man tar i anspråk gör sin ledningar. Varför ska den marken upplåtas gratis?
Säga vad man vill om E.on och nätavgifter: Är uppvuxen mitt i mörkaste Småland på landet och sist på ledningen, tidigare räckte det med 5 centimeter snö alternativt vindhastigheter över 15 m/s så var det strömavbrott minst ett dygn. Detta var inget konstigt utan något vi bara konstaterade, och eftersom mjölkkor var inblandade fanns eget elverk. Men efter Gudrun så grävde E.on ner kablarna och sen dess har Elverket inte använts. Elen är lika stabil som om det vore mitt inne i en storstad. Dessutom gick projektet att gräva mer kablarna smidigt snabbt och var professionellt utfört. Så jag kam inte klaga på eljättarna. Det enda är väl frågan om Elverket funkar längre eftersom det inte körts på tio år, kilrepen är väl upptorkade
Det är inte mycket av nätavgiften som går åt till att säkra elnäten …
Vattenfall har väl någon historiskt dålig affär, Nuon, att betala av.
Sen har väl E on fullt upp med Tysklands Energiwende?
Tänk vad man får betala för korkade politiska beslut.
Jag har inte räknat på överföringsavgiften och ackumulerat upp den till koncernivå… Så det är säkert rätt att för lite går till infrastrukturen. Men kan inte låta bli att bli lite imponerad av att de grävde kilometervis för en handfull hushåll utan tjafs. Jämför lite med när bredbandet tio år senare skulle ner i backen, väldigt mycket prat om vilka som anmält sig, vad det skulle kosta och var det skulle grävas. Så jag är mycket imponerad av hur Eon hanterade det hela
DE fick ju heta Eoff ett tag i Småland också. På den tiden fanns det lite heder i de stora energibolagen.
Det blev Energiwelte så småningom.
Hette väl Sydkraft på Gudruntiden. Bytte namn till sina tyska ägare för att få folk att glömma.
Sydkraft var helägt av Eon , men omdöpningen fick jagberättat av snåländska släktingar.
T !
man måste testköra sina prylar minst två gånger om året!
precis som man roterar vatten, mat mm
Bensin o diesel tål heller inte att lagras hur länge som helst..
Just nu verkar det vara planerad tid på torsdag kväll för min far som bor i Väddötrakten. Ännu överlever han på att köra cirkulationspumpen med bilbatterier men en vecka har vi inte dimensionerat det för. Blir till att panikinförskaffa ett elverk.
Roligt med ett gammalt hederligtpreppinginlägg bland alla deppig ekonomidito!
På vissa håll fick just veta att det är nytt klardatum 2019-01-10. Nu är det på riktigt.
Klart i väst igår kväll fick de sista på strömmen på vårt område, nu skickas tekniker till sth området från hela landet för att bistå… Misstänker att det mesta bör vara löst på fram till måndag… Själv blev det 40h på 2dygn med felavhjälpning… Lite sömn när det blåste som mest. Skänk en tanke till alla linjemontörer som är ute och hjälper kunder för att få tillbaka strömmen…
https://www.vattenfalleldistribution.se/kundservice/stromavbrott/
För den intresserade så är det relativt stora delar av Norrtälje kommun som är strömlösa och har 10/1 som första prognos.
Det är en mycket värre storm än SMHI och andra förutsåg. Åland har tydligen aldrig mätt upp så höga vindstyrkor.
Vilket är lustigt I denna tid när SMHi och media I vanliga fall utlyser rikslarm och Putinchock så fort Sthlm får 5 cm snö.
Det är vid sådana här tillfällen man funderar på om det inte är bättre att först och främst försöka säkra befintlig infrastruktur.
I stället för att subventionera höghastighetsjärnvägar och elcyklar inför en eventuell klimatförändring?
Jag är ganska övertygad om att man kan gräva ner en hel del elkabel för samma kostnad som en höghastighetsjärnväg.
Men det ger inte godhetspoäng och PS tid 🙂
Håller med dig Anders, höghastighetsbanan är ett j-vla skit. När inte ens strömmen räcker till fyra spår mellan Malmö och Lund hur ska den då räcka till den nya banan. Och det är bara ett av 100 argument jag har emot den j-vla skiten. Få befintliga banor att fungera först! (Spårbunden transport är ett ämne som upprör mig som ni kanske märker)
Bloggpostförslag: Om bloggaren kunde få tag i någon pensionär med t.ex CPAP i hemmet i krisområdet för en intervju om vilken information denne har fått från myndigheterna så får vi kanske veta vilken information de med störst behov av elektricitet för sin omedelbara överlevnad/hälsa har fått från myndigheterna. När storstormarna drog fram för ett decennium sedan så nödöppnade man vissa vårdcentraler och fraktade dit folk för att hålla dem vid liv. Det gick ju ändå över ganska fort den gången, så frågan är om sjukvården är förberedd på mer långsiktiga problem eller om det också har försummats som allting annat.
Som vanligt i media haussar man hur stor och stöddig stormen var, samt hur många som är drabbade. Fokus borde ligga på hur dåligt förberedda de flesta var, detta borde inte vara något märkvärdigt som det skall skrivas spaltkilometer om.
Som vanligt sensationsrubriker, blir så less… tydligen rimigt att en storm får samhället att kollapsa.
Du kanske borde försöka leva utan el i en vecka själv? Att vara förberedd är rimligt, men inte oändligt länge. Att lagra och ha ett eget elverk för 100% täckning är fullständigt orimligt.
Samhället har inte kollapsat, däremot så har tillvaron i stora delar av Norrtälje gjort det.
Det är inte det jag syftar på, jag syftar på att man lägger fokus på fel saker.
Givetvis är det tufft att leva utan el och jag har levt utan el betydligt längre än en vecka i sträck, bor man i norra Sverige och blir utan el skrivs det inte om det i aftonbladet.
Jag klarade mig utan el i två veckor efter Gudrun.
Andra upp till 40 dagar.
Nu kommer knappast de som bor i lägenhet vara utan el i mer än några dagar.
För de som bor på landsbyggden ser det lite mer annorlunda ut.
Dör får man nog räkna med upp till 14 dagars elavbrott.
Norrtälje Tidning hade redan igår "snyftreportage" om dåligt förberedda Anders och hans familj som redan efter mindre än 24 timmar fick fly sitt utkylda hus till ett pensionat;
"Han är minst sagt upprörd över att Vattenfall inte kunnat leverera. Han ser strömavbrotten som en grov misskötsel av anläggningarna. – I min värld ser man till att säkerställa leveranser, säger han."
Givetvis skyller han allt på elbolagen även i slutet av artikeln:
"– Det är klart man blir förbannad. Underhållet är så illa skött. Träd och omkullfallna ledningar ligger huller om buller. Det är bara smulor kvar, säger han."
Det har ju inte varit så många grader under nollan här så om Anders bara läst lite i "om krisen kommer" innan den gick i pappersåtervinningen kanske han skulle kunnat vara kvar i sitt hus i alla fall 48 timmar? Har man bott på Vätö sedan 2012 som artikeln säger så kanske man borde ha varit lite preppad?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är verkligen tur i oturen, att det inte är kallare, när det är strömlöst; temperaturen har varierat kring noll grader. Tidigare år har det ibland varit -20 till -30 C här i januari. Många har vattenburen golvvärme, som kan frysa sönder. Vattenledningarna likaså. Vattenmätaren i torpagrunden hyr man från kommunen och den måste man skydda mot frysning till varje pris, annars spricker den (metall) och man måste betala för en ny, dyr mätare. Man måste också skotta fram "järntallriken" vid VA-anslutningen nära vägen, peta upp locket och stänga av vattenventilen med en skiftnyckel, för att torpagrunden inte ska fyllas med vatten.
Lutar hyllorna för vinet nedåt? Tänk ifall det blir jordbävning?
Det hade varit intressant med ett reportage om vinkällaren.
Gärna tips på lagringsbara viner.
Erfarenhet av syrade grönsaker och eventuellt insaltat kött är också intressant.
Hm. Inte så märkvärdigt. Mitt eget vin 75406 på Systembolaget är ju utvalt specifikt för att det är lagringsbart, förstås.
Även dunkarna kan skadas om de faller från hyllan eller att hyllan välter. Förbättringspotential.
"Det ska egentligen vara fler dunkar vatten, men resten av tioliterdunkarna låg i ryggsäckar som vikt för marschträning inför Mont Blanc".
Säg som det är, du har använt vattnet till att jäsa rusdrycker!
Treregeln ?
Cournu, du menar Alfrida, men du skrev Alfrid. Hursomhelst så borde vi ha lärt oss bunkra upp efter Myndigheten för beredskap kom ut med sin bok förra året.
Blir nästan förvånad över han som grät ut i aktuellt över han han gjort vatteninstallationer (ospecat vad) i huset för 70-80tusen som han nu var rädd för skulle frysa sönder om det blir kallt. Så tappa ur systemen då innan de fryser sönder??
Alfrida menar du väl?
Cornucopia: Var har du köpt lagerhyllorna? Inklusive den som ser ut att vara för vinflaskor.
Någon som vet var man kan få tag på staplingsbara trälårar, tänkta för förvaring av olika potatissorter.
Detta är IKEA. Dock är de köpta för 12-15 år sedan. Vet inte om samma finns kvar.
Jag har köpt denna hyllan från Biltema till mitt förråd. Är mycket nöjd: https://www.biltema.se/bygg/forvaringshyllor/fristaende-hyllor/forvaringshylla-2000034674
Fotogenvärmare stinker och sotar enligt min erfarenhet. Vi har skaffat en gaskamin till vårt uterum, Provence. Den har en lättvikts-gasoltub inuti och den är snygg, lätt att använda, räcker länge och samtidigt vår backup uppvärmning till vårt andra hus på tomten. Huvudbyggnaden har en braskamin och vi har egen, nästan gratis ved (vi betalar för trädfällning och kubbning).
Många av mina grannar har pumpavlopp (LTA lättrycksavlopp) och deras behållare är på några hundra liter och räcker under ett strömavbrott till ett dygns behov för en normalfamilj och sedan är familjen hänvisad till en Porta-Potti, skogen eller utedasset, utan möjlighet att duscha och tvätta. Om toan rinner, finns det risk för vattenskador i badrummet, när avloppet inte fungerar pga att pumpen inte får el.
De flesta har köpt ett dyrt bredband via fiber och den har enligt grannar haft väldigt mycket avbrott redan före stormen, eftersom fiberkablarna är luftledningar i stolpar och nedgrävda i marken endast på den egna fastigheten. Risken för stormfällda träd över fibern gör den sårbar i en kommun som Värmdö med mycket träd. Vem betalar för dragning av ny fiber mellan kopplingsskåpen?
Verkar inte vara så mycket vatten i cornys vätskeförråd. 😉
Av flygfotot verkar insynen från grannar obetydlig så husets invånare, ja förutom redaktioskatten som har egna bekvämlighetsinrättningar inomhus, kan enkelt nyttja lite vindskydd av träd och buskar.
Mer dricksvatten vid längre strömavbrott bör vara tänkt att tas från snö eller bäck? under varmare perioder.
Avser själv att motionera om reservel vid lantstället där vi är flera som delar eget system.
Vänliga hälsningar
Nanotec