Sverige har så fått en riktig statsminister igen, då avgångsministern Stefan Löfven (S) valdes till statsminister och regeringsbildare igen. Den 21:e januari kommer vi få se hans regeringsbildning och vilka ministrar som utses.
Han är tillbaka. Fast han lämnade aldrig riktigt. |
Med 115 röster av riksdagens 349 mandat valdes Stefan Löfven (S) alltså till statsminister. Det var samtliga mandat från S och MP, med en frånvarande S.
Samtliga från M, SD och KD röstade nej, utom en frånvarande M och en frånvarande SD. Därtill röstade en centerpartist nej och mot partilinjen, en Helena Lindahl. Nejsidan fick alltså 153 röster, vilket inte räckte för de 175 mandat som krävs för att en statsminister inte ska bli vald.
Övriga C, L och V lade ner sina röster, utom en V som var frånvarande.
Löfven (S) ska nu fila på en regeringsförklaring som ska presenteras tillsammans med hans ministrar den 21:a januari.
Bloggen gratulerar härmed Stefan Löfven (S) för ett väl utfört arbete i att spela ut alla parter mot varandra, och önskar honom lycka till. Det kommer behövas, nu när Sverige går in i en allt hårdare lågkonjunktur, eventuellt rent av recession, bostadskrasch, finanskris och varför inte ett litet krig i närområdet ovanpå det? Nu när valet 2018 kan anses vara över är bloggen i övrigt som alltid i opposition mot sittande regering – som sig bör för all media – och kommer fortsätta sparka uppåt.
63 kommentarer
Inget inlägg om Tesla idag? Eller kommer det senare?
+1
Inläggen i det ämnet påminner om pubertetsdiskussionerna om vilken moped som var överlägsen.
Du menar Zündapp?
Stefan är en skicklig förhandlare och strateg. Jag är alls inte något fan, men det går inte att komma ifrån fakta.
Han har fått kommunistättlingar att stödja en borgerlig reformagenda. Det har aldrig någon någonsin lyckats med tidigare.
Han har hållit antisocialisterna splittrade genom att förklara att SD är främlingsfientliga sprungna ur nynazism, vilket bet hårt på C och L (lite roande hur C själva döljer sin mörkbruna historia som Bondeförbundet som var ett nationalistparti med rashygien på partiprogrammet). De antisocialistiska bröts ner till numera tre grupper, varav en gruppering istället blev istället kollaboratörer. Mycket skickligt jobbat av Stefan och S.
Nu kommer nästa fas. C+L säger att de kommer att vara en nagel i ögat på S så att deras överenskomna punkter infrias, men Stefan kan realpolitik. Han jobbar på det och bereder och bereder, men det tar tid och bra förklaringar finns för varför det tar tid. När C+L tröttnar och vill ha action så tittar han på dem och undrar varför de vill fälla honom när han ju jobbar hårt för att realisera punkterna och är det så att de fäller Stefan så blir det ju M+KD och SD spöket som alternativ såvida inte de två bortkrympta mittenpartierna vill ha nyval förstås och vips sätter de sig i båten igen och har helt plötsligt stor förståelse för varför det mesta av punkterna hamnar med leverans en månad efter nästa ordinarie val.
Den stora, mycket stora, skillnaden mellan det forna bruna bondeförbundet och dagens SD är att Centern för mycket länge sen tagit avstånd från och avvikit från de åsikterna. Medan SD framför de åsikterna nu – utan att skämmas för det.
Samma sak gäller övriga riksdagspartier.
Kvalitetskommentar!
Delar i stort din analys. Att han snackade ihop det här alltså.
@Sandow Hur känns det att vara en NPC?
@Padd
Om man hasplar ur sig trötta låtsasförolämpningar som "NPC" så är det stor risk för att man själv är, just det, en NPC.
Något tillmäle ska ni ju ha, då ni tror att SD arbetar öppet med rashygien. Dessutom att de idag framför rashygieniska åsikter utan att skämmas för det. Jag vet inte om NPC är rätt.
Alternativt har han fått borgarättlingar att stödja en vänsteragenda med kommunistinslag. Den som lever får se …
Vad är en NPC?
Non-playing character. Avser alt-right och liknande personer, som inte kan tänka själva utan bara upprepar det de blir tillsagda att säga.
Alt-right (=nazister) brukar dock hävda att alla andra är NPC, men i själva verket är det de själva som är det och begreppet handlar om projicering av de egna dåliga egenskaperna på motståndarna.
Iaf, ser du någon använda begreppet NPC i sådana här sammanhang så vet du att du har med en brunis att göra. Samma som slänger sig med ord som kulturmarxism etc.
@Sandow. Så om man lite käckt summerar och kommer fram till att det inte var bättre förr så är man piff paff poff färdig och ren menar du?
I en jubileumsskrift från 2010, ”100 år av handlingskraft”, nämns förvisso partiets rasistiska 1930-tal, men hör och häpna, det bortförklaras med att partiet bara var präglat av tidsandan och inte var värre anstruket än andra partier.
Om det är detta du menar Sandow med att ha gjort upp med sitt förflutna så är det ju helt i klass med SD:s bortförklaringar. Jag är definitivt inget fantast av SD men hyckleri har samma bruna färg överallt.
Skulle man gjort det på riktigt så skulle man istället kommit fram till att tex Centerns historia är så dålig och avskyvärd så att partiet upplöses.
Bondförbundets (Centerns) partiprogram fram till 1946, när man pga kända omvärldshändelser insåg att man var tvungen att revidera partiprogrammet, stipulerade att partiet skulle kämpa mot "inblandning av mindervärdiga utländska raselement" och skydda "folkmaterialet" mot "degenererade inflytelser".
Bland Centerns grundare fanns den antisemitiske propagandisten Elof Eriksson, som hade intima kontakter med nazisterna i Tyskland. Otto Wallén, även han en inflytelserik figur i partiet, talade på nazistiska möten och förklarade 1939 i riksdagen att han var stolt över att vara antisemit. SLU-bladet, ungdomsförbundets tidning, skrev i en typisk kommentar 1938: "den svenska bondeklassen älskar heller inte judarna över hövan… en utresningsaktion mot icke önskvärda element kan snart vara på tiden." Och så vidare.
Centerpartiet har ingen vacker historia. Om Annie Lööf hade modet att säga att just hennes eget partis mörka rasistbruna historia och brist på konkret avståndstagande gör henne än mer engagerad så hade det varit klädsamt.
Abbe, dina kommentarer är alltid intressanta att läsa.
C o L röstade alltså inte med sin avtalspartner. De tror att de kommer undan väljarnas kritik för att de avstår att rösta. Politiker är så tjockt omogna.
Allt hänger på hur journalister väljer att vinkla det för väljarna.
Enpartistaten består
Undrar om det är S eller C som kommer att demonstrera på första maj i år? Plakat om slopat LAS och fri hyressättning känns inte riktigt klockrent klassiskt S faktiskt.
Ropen ska skalla, sänkt värnskatt åt alla!
Kanske tillbaka till det gamla?
Under skatter vi digna ner…
Vårt dagliga röd, giv oss idag. SoCeLiMpa!
Annie Högerskon Lööf bjuder på rödsprit som filtrerats genom en SoCeLiMpa
Vi kommer nog kunna summera SD som de absolut största förlorarna sett till potential. Först klantade de till en garanterat stor % röster strax innan valet, sedan har det fortsatt utför – och vid det här laget har de väl mer eller mindre ingen påverkan alls utöver att göra det stökigt?
Utöver detta gräsliga MP som ständigt får makt ingen vill ge dem är det väl bara Stefan Löfven som vann. Man borde inte vara förvånad längre. Han är förvirrad i det mesta annat, men en extrem taktiker när det gäller det politiska spelet.
Jo, de verkar ju ha åstadkommit en liberal flyktingpolitik. Men det var nog inte avsikten, men deras blotta närvaro i riksdagen fick den konsekvensen…
Varför inte dra till med influensapandemi och missväxt när vi ändå håller på?
En dum fråga, varför 115 ja, 153 nej, då blir det ja?
Negativ parlamentarism. §4 i Regeringsformen
Ja, enda som räknas är ifall man får mindre än 175 bröstet eller inte.
Rent praktiskt skulle alla andra kunnat ta sovmorgon, men det hade inte sett så bra ut…
zte test: Grundskolans kurs i Samhällskunskap. Regeringsformens kapitel 6 §§4-6.
Nu fick dom 153 ja det är vad jag kan se mindre än 175. I alla fall var det så när jag gick i skolan.
115 ja ska det vara.
Så här är det givetvis för att annars kan vi ha N antal partier som inte får ihop en konstellation som ger majoritet och alla röstar bara på egna kandidater, varpå det blir omöjligt att få fram en regering.
Nu har vi ett system som "tvingar" riksdagen till ett beslut, och det tror jag är bra.
Göran: att 153 är mindre än 175 är lika relevant i sammanhanget som att fem myror är fler än fyra elefanter. Förvisso sanna påståenden, men det enda som har betydelse är att 153 nej är färre än 175.
Man kan uttrycka det anorlunda: att avstå från att rösta och att vara frånvarande (eller inte lyckas rösta) är i för utfallet samma sak som att rösta ja. De som vill rösta ja hade för utfallet lika gärna kunna stanna hemma (det hade kanske sett oseriöst ut, men resultatet hade blivit detsamma).
Stefan: nej, det tvingar inte riksdagen till ett beslut när alla vet att en nedlagd röst betyder "ja".
Hade man velat formellt tvinga dem till det finns det ett antal alternativ. Ett skulle vara att man kombinerar misstroende-omröstning med att man röstar fram ett bättre alternativ. Ett annat skulle vara att man kör med ett system som EÖR för att välja ut vilken av de flera kandidaterna som samlar mest stöd (eller om man vill göra det omvänt vilken som samlar minst motstånd).
"Det kommer behövas, nu när Sverige går in i en allt hårdare lågkonjunktur, eventuellt rent av recession, bostadskrasch, finanskris och varför inte ett litet krig i närområdet ovanpå det?"
Med tanke på hans krishanteringstaktik så kan man ju glädjas av att man slipper honom ett tag då…
Av de 73 förslagen kommer få av de mera liberala realiseras, men vi får hoppas att C +L hindrar de värsta vänstergrodorna, förutom då på migrationsområdet, där är det huggsexa om vem som är godast…
I dagens SIFO får M, KD, SD tillsammans 178 mandat eftersom L och Mp åker ur.
Det gick snabbt.
L´s väljare tappar varannan och C var tredje. 😛
Och C tappar en tredjedel av rösterna.
Tror inte småpartierna är så sugna på extra val och Löfven har nu makten att utlysa det när han vill.
Får väl påminna om vad Löfven sagt om opinionsiffror: att de enda siffror som betyder något är valresultatet. Det kan ta ända fram till 2022 tills vi har något nytt.
Oavsett när den kommer skall det bli intressant att följa nästa valrörelse, isht ifall M+KD+SD ser ut att få majoritet, men inte C+L+M+KD. Kan tänka mig att vissa vänsterdebattörer kommer kalla UK och EBT (eller vem det är då) för super-mördar-nazister (kanske med insinuationer om att de sysslar med människooffer på sina sammankomster).
I så fall får vi se hur pass folk köper det påhoppet. Förhoppningsvis kan SD komma att bli avdramatiserade (precis som tydligen V har blivit, iaf av de rödgröna). Det är inte speciellt praktiskt att man så av princip måste exkludera ett så pass stort parti och försöka låtsas som att de inte existerar.
Jag tror dock inte M+KD har ambitioner att aliera sig med SD så det kanske inte betyder något att mitt-linjen verkar ha skjutits förbi C+L. Frågan är hur roade C+L är att bli förpassade till vänsterblocket.
SD kommer inte hamna i en regering 2022, även om dessa siffror skulle stå sig.
Intressant blir också hur C och L ska bedriva valrörelse 2022, vilka ska de opponera emot, förutom SD?
Samma dag som Stefan blir statsminister igen så anländer alltså Nordkoreas kärnvapenchefsförhandlare till Sverige för ett möte med USA:s. Margot (den verkliga statsministern) har jobbat hårt i bakgrunden. What could possibly go wrong…
Hoppas Margot Wallström blir ambassadör i Ulan Bator.
Hon blir ambassadör i Mordor.
Är det henne Led Zeppelin sjöng om i "Ramble on" ?
Ottawa, hon är på väg till Canuckistan.
Igår fick Norge en icke socialistisk regering som består av Høyre, Fremskrittspartiet (FRP), Venstre och Kristelig Folkeparti (KrF). Kan Norge så kan vi. År 2022.
Jag är nyfiken på alla reformer ska finansieras. Elbilspremie, slopad uppskovsskatt lägre statlig skatt.
Jo där ser jag Jonas, tvinga in en högre fastighetsskatt samt en början till utfasning av ränteavdragen. Vad mer? Ytterligare en anledning till exit bostadsbubbla. En rejäl ökning av fastighetsskatten samt lite ändringar i flyttskatten skulle få igång flyttkedjor. Och MPs BRF på Södermalm slutar sjunka. Journalister och Jonas blir glada.
Finanssektorn skall börja pynta mer, Nordea sjappade i sista sekunden:
https://ledarsidorna.se/2019/01/nordea-flyttade-fran-sverige-i-tid-regeringsoverenskommelsen-konkurrensnackdel-for-de-banker-som-blev-kvar/
Angående JÖK2.
Löfven säger att även han har "minnesanteckningar", likt Sjöstedt. Skillnaden mot det utkast [1] som S, MP, C och FP kom överens är hårfin med tanke på att det inte heller är bindande. Det fanns inte ens underskrifter av partiledarna.
Skillnaden är att S la ut vissa "minnesanteckningarna" på sin hemsida [1]. Det kommer man inte göra med det man antecknade när man gjorde upp med Sjöstedt (JÖK2).
Som så ofta i politiken så handlar det om att vrida orden, att få rätt tankar och känslor att uppstå i folks huvuden. Det sorgliga är att så många går på det. De flesta vill bli lurade. Trump är ett utmärkt exempel på det.
[1] https://www.socialdemokraterna.se/globalassets/aktuellt/utkast-till-sakpolitisk-overenskommelse.pdf
Ja, så vill förstås Jonas (V) att vi ska tänka. Ett smart, riskfritt uttalande från honom, som får hela den samlade högeroppositionen att tänka "kryptokommunism!", utan att det går att motbevisa. Tyvärr kommer vi få höra detta varje vecka fram tills att regeringen faller.
Kanske går sakfrågorna igenom, kanske inte. Vi ser i vårpropositionen och senast i budgetpropositionen hur utfallet blir.
Vad tycker du själv om de 73 punkterna? Själv tycker jag någonstans i stil med två tredjedelar är bra eller OK.
Snart ser vi gula västar även i Sverige!
Kan behövas. Gångtraffikanter utan reflexer är ju f*n helt omöjliga att se så här års:)
Japp, och folk kör som om de glömt nåt på spisen hela tiden..
Nyss fick en bärgare i Borlänge det verifierat.
Synth vs hårdrock samt Atari vs Amiga var mina favoritdiskussioner. Eller Yamaha DT vs Honda MT5
Hårdrock+Amiga+DT såklart. Bara en atarispelande synhare skulle åka honda..
S börjar med högerpolitik mer extrem än vad Moderaterna någonsin haft. C kallar sig själva socialliberala i sitt partiprogram, ren lögn, de för också en högerpolitik till höger om Moderaterna. Ni borde fråga er varför dessa partier plötsligt för denna högerpolitik, när de inte behöver. Många av er verkar tro att Löven ska lura Lööf. Det är nog snarare att Löven och Lööf "lurar" er och fullföljer den politik som de sagt de skall utföra.
Centern driver sina frågor utifrån att få billig och flexibel arbetskraft till jord- och skogsbruk.
Särskilda instegsarbeten med lägre fastställd lönenivå. Hmm vad tror ni det kan vara. Plocka bär, röja sly, plocka frukt och grönsaker, handräckning i jordbruket.
Flexibla anställningar, lätt att sparka daglönarna med minimum pay när hösten kommer eller säsongen i övrigt varierar.
Markandshyror på nybyggen. Snabbyggda cabanas där ägaren/jordbrukaren kan hämta hem det denne tappat i att betala minimilöner till dagsverkarna.
Lättare invandring, tillgången på daglönare med fastställd låg ingångslön skall alltid vara fler än efterfrågan för att garantera lättillgänglig och prispressad arbetskraft.
Nu var jag kanske inte så snäll men nog finns det något i vindens riktning…
Inte min statsminister
Ska bli intressant att se hur M kommer repositionera sig efter det här.
En tanke är att man triangulerar C + FP och SD samtidigt genom att lägga fram ekonomiskt liberala förslag på migrationsfrågan. Man skulle tex. kunna kräva att etableringsbidrag, dagsersättning, bostadsbidrag mm. avskaffas/eller ersätts med lån, tänk som studielån, för de som invandrar.
Det kommer gå hem bland SDs väljare då det upplevs som stramare invandringspolitik, men även även hos en del väljare i C + FP som vill ha (marknads)liberala lösningar..
Nu när man inte längre behöver anpassa sig till C + FP i regeringsfrågan, så skulle man också kunna släppa anti-SD retoriken och istället koncentrera sig på sakfrågorna. Det är bättre att ändra förhållningssätt nu än vid valet 2022 (före eller efter).
Samtidigt som man angriper SD från ekonomiskt liberalt perspektiv (deras partiprogram är väldig sossigt) så sänker man garden och öppnar upp för att de ska få vara med i samtal och flerpartiuppgörelser. Kort sagt, man behandlar dem som alla andra partier i riksdagen, tänk Miljöpartiet. Inga man vill sitta i regering med, men man kan tala med dem. Man behöver dock inte likt AKB ha en presskonferens om hur man ska förhålla sig till SD. Det blir för svårt att förstå. Man bara ändrar förhållningssätt och retorik utan att göra en stor sak av det hela.
Jag tror du är något på spåren här. Det M _borde_ göra, om man vill fortsätta vara en liberal kraft, är att lägga sig närmare L/C, precis med sådana förslag som du nämner.
C har lagt fram precis sådana förslag med den innebörden tidigare (dvs ersätta bidrag med lån).
Anti-SD-retoriken får de dock gärna behålla. Vi är många som helst ser det partiet få så lite inflytande som möjligt. Senast igår skojade en kommunfullmäktigeledamot med den ytterst osmakliga punchlinen: "Christer Pettersson, var är du nu när Sverige behöver dig?".
Detta politiska hot gör också att S måste binda sig _ännu_ hårdare till att följa avtalet med C/L. Vi har en ganska instabil regering, men det finns som sagts starka incitament att fullfölja. Det du nämner och som jag gillar — att M lägger liberala förslag i riksdagen som kontring till regeringens propositioner — kan mycket väl få L/C att byta sida så småningom, beroende på hur opinionen ser ut.
Tyvärr är jag rädd att frestelsen snarare är att vara bitter konservativ opposition istället för att ta fram liberala förslag. Vi får se hur det blir när folk lugnat ner sig.
Anti-SD retoriken är kontraproduktiv. Bättre att bemöta dem i sak (som alla andra partier) och inte ge dem särstatus.
> Tyvärr är jag rädd att frestelsen snarare är att vara bitter konservativ opposition
Problemet är att de inte har någon edge mot SD där. SD kommer alltid vilja minska invandringen mer än M. Däremot har SD en ekonomisk politik som många fördetta moderater inte ställer upp på.
C har svårt att kontra då de likt MP och V tror att en omfattande välöfärddstat kan kombineras med fri invandring, När Alliansen höll ihop fanns det en poäng att låta C + FP ta liberala röster medan M + KD ta de konservativa.
Nu när den inte gäller så kan M ta både liberala och konservativa.