Försvarsmakten har nu gett officiella svar på hur brigadluftvärnet med robot 90 och robot 70 ska se ut. Det blir ett luftvärnskompani per brigad. Lösningen är en övergångslösning och 90/70 ska ersättas längre fram.
Robot 70 på Brigadmuseum i Karlstad. |
Försvarsmakten har nu officiellt svarat på de av bloggens frågor kring brigadluftvärnet, som man kan, får och vill svara på.
Det blir ett brigadluftvärnskompani per brigad. Kompanierna blir mixat utrustade med både robot 90 och dess eldledningsradar PS 91, bägge på bandvagnar, samt hjulburna PS 90 och robot 70.
Detta är en övergångslösning för att snabbt bydéna fram luftvärnsrobotar på brigaderna, och systemen kommer ersättas längre fram. Med vad och när är förstås ännu ej klart.
Till största delen finns de tidigare fordonen för robot 70 och 90 kvar, samt för PS90 och PS91. För robot 90 innebär detta förmodligen lvbv 2082 och lvstribv 2081, som är baserade på bandvagn 206, även om Försvarsmakten inte svarat konkret på detta. Dessa finns i så fall i materielreserven. Eftersom robot 70 blir hjulbaserad är det inte aktuellt med Hasande Hämnarens återkomst, lvrbbv 701. Vilken hjullösning som gäller för robot 70 och PS 90 framgår ej. Robot 70 används idag med pansarterrängbil 203.
Pansarterrängbild 203 på Luftvärnsregementet 2012. Automatkanontornet är sannolikt utbytt mot vapenstation idag. |
Förberedelser har redan gjorts för införandet och planeringen är startad sedan tidigare, medan vissa praktiska delar återstår.
Man kan förmoda att just robot 70 och PS90 enkelt kan överföras till brigadluftvärnskompanierna både utrustningsmässigt och bemanningsmässigt i takt med att dessa fasas ut ur luftvärnsbataljonerna när IRIS-T SLS förbandssätts på bataljonerna, och att pansarterrängbil 203 i så fall blir lösningen för åtminstone robotarna där.
Sammantaget innebär detta oavsett utökat svenskt luftvärn med minst två hela kompanier – ett per brigad. Därtill tillkommer robotluftvärn till 18:e stridsgruppen Gotland.
Försvarsmakten uppger idag att det är oklart om det blir någon skillnad mellan kompanierna på brigaderna och kompaniet på den mindre 18:e stridsgruppen.
25 kommentarer
Då får vi hoppas att robot 90 och robot 70 tillfaller Hemvärnet när dom fasas ut.
Eller flygvapnets basbat?
HV har inte möjlighet att genomföra den utbildning som behövs för 70/90 så släpp det. Om HV ska förstärkas är det rimligare att satsa på mörkermedel, fler radioapparater, lite bättre splitterskydd (några Galtar kanske), osv.
Det var samma tongångar när man pratade om GRK-plutoner. Rb70 borde inte vara någon omöjlighet rent utbildningsmässigt, problemet ligger snarare i hur kordinationen ska ske så att det inte blir någon vådabekämpning av eget flyg
Vad är det här med att HV ska tillföras samtlig materiel som blir lite gammal. HV har ju definitivt inte förmågan eller tiden att utbilda nog med LV-folk
Varken galtar eller rb70 kommer att tillföras HV.
RBS-90 är ett enklare system för operatörerna än RBS-70 dock är det mer tekniskt komplicerat.
PS-91 slavar ju in eldenheten automatiskt och radaroperatören sitter bredvid robotskytten i bandvagnen.
Robot 70 är det enklare systemet. Gjorde värnplikt som stridsledare på Robot 90. Funkar fint vilken molnfri dag som helst
Hasande Hämnaren, var det den som hade en Fordmotor på 136 hk?
Samma motor som i bandvagn 206. Lysande för reservdelsförsörjningen men tveksamt för en 9,7 ton tung ombyggd Ikv 102/103.Men bättre skydd än Tgb 20 som var alternativet.Man tager vad man haver sa Kajsa….
Jaak
Ja, pvrbv551.
Jepp, till nästan 10 ton bandvagn.
Alla är skrotade…..
Finns "tornlösa" strf90 chassin bara att slänga in en RBS-70 i hålet 😀
Ett kompani per brigad låter rimligare än de tidigare nämnda en per bataljon. Skulle väl hellre sett en bataljon per brigad men men är en början.
Även när Brigaderna hade Bataljoner så var det bara frågan om två kompanier.
Men 70/90 har sina begränsningar 15km i höjdtäckning borde i alla fall brigadluftvärnet ha då kan man bekämpa flyg med laser eller GPS bomber.
Brittiska Sky Ceptor vore inte helt fel, dessutom står SAAB för stridsledning och radar i systemet !
Så här har vi facit på ditt inlägg för en tid sedan där frågan var vad som skulle vara nästa bydenare!
Rb 70/90 är ett ganska från skytten sett komplext system som kräver hyfsat lång utbildningstid för att få fram en god skytt.
Dätmed är det inte ett system att tillföra Hemvränet.
BrigLv Komp har FM idag mrtl för att krigsplacera. Dock är vissa kostnader förknippade med det. Framförallt nya band till Rb90 enheternas Bv206-versioner.
Gällande RB70 så finns framtagna PATGB 2034 LV RB 70 med specifika TGSLK för RB70 framtagna i tillräcklig omfattning för att fylla 2 BrigLV komp.
Nu ska jag var jäkligt petig men RBS90 använde Bandvagn 208 dvs den med dieselmotor.
Jag tror vi har bärarfordonet här 🙂
https://mobil.blocket.se/annons/stockholm/pansarbil_modell_skp_42/82135604
Det måste väl ändå vara bättre att hemvärnet får systemet och får använda det efter bästa förmåga, än att det skrotas?
Jag tänker mig att det kanske finns tidigare utbildade luftvärnssoldater som ingår i hemvärnet och både kan systemet, och kan utbilda sina kamrater så att de kan utgöra ett seriöst hot mot fiender som har äldre eller enklare materiel.
Man glömmer ju ofta att Ps-90 också var spaningsradar åt RBS90 förr i tiden som ett system som gav förvarning till eldenheterna.
Förstår inte varför det skulle vara så svårt för HV att utbilda på RB70.. De flesta som är med i HV idag är högpresterande individer och är motiverade att göra bra ifrån sig.
I mitten av 90-talet var jag på 2 veckors sommarutbildning som frivillig på Lv4. Vi fick då köra ganska mycket sim på RB70. Efter första veckan var vi flera som utan större problem klarade av samtliga sim-case. Upplevde inte att jag tyckte det var så svårt. Visst simulator är en sak, i fält en annan men för mig är det givet. Ut med RB70 på HV när de ersätts med IRIS-T
För att det inte är HVs uppgift?
Det finns väl massor av hemvärns män idag, som har använt det här systemet i lumpen ??