Moderaternas och Kristdemokraternas budget gick som väntat igenom. Det innebär omfattande skattesänkningar för de som har jobb eller är pensionärer, men också neddragningar. Aktuellt för bloggen är t ex att solcellsstödet fasas ut.
![]() |
Bloggens privata solcellsanläggning. |
Moderaternas och Kristdemokraternas budget innehåller förstås de medialt uppmärksammade och nödvändiga förstärkningarna av försvarsbudgeten och pengar till rättsväsendet och för att stävja kommunkrisen, samt förstås skattesänkningar för de som jobbar eller är pensionärer.
Men den innehåller förstås neddragningar. Då bloggen skrivit en del om solceller, så är det av intresse för läsarna att solcellsstödet fasas ut. Från Moderaternas presentation av budgeten (PDF):
“Moderaterna vill fasa ut ineffektiva subventioner av solceller som fått kraftig kritik av obe- roende bedömare. Därtill minskar vi på anslaget till den kommunala energirådgivningen då vi anser att det är mer angeläget att satsa på en omställning av industrin och investeringar i klimatsmart teknik. Till följd av detta minskar utgiftsramarna i denna motion med 481 miljoner kronor 2019, 45 miljoner kronor år 2020 och 75 miljoner kronor år 2021. Anslagsförändringarna beskrivs i detalj i Moderaternas utgiftsmotion för utgiftsområde 21.”
Solcellsbranschen har själva kritiserat stödet och snarare velat fasa ut det, så detta är inget kontroversiellt.
Exakt vad det innebär har jag dessvärre inte tid att rota fram just nu, då jag är på resande fot. Den som vill kan försöka hitta det hela i detta dokument (PDF), som inte direkt är välstrukturerat.
Man kan väl killgissa att solcellsstödet bör in innan årsskiftet om man ska förvänta sig några pengar.
Solcellsstödet föreslås sänkas till 15%, vilket är i enlighet med Energimyndighetens egen rekommendation och för att ligga på samma nivå som ROT-avdraget.
Med minskade anslag kommer det också ta betydligt längre tid att få ut stödet, om man någonsin får ut det. Som det är nu slutar stödet betalas ut ett givet år när pengarna är slut för året och man får stå kvar i kön till nästa år.
Söker man innan nyår bör stödet fortsatt vara 30%, men man kan få vänta länge på pengarna, eventuellt flera år.
26 kommentarer
Moderatmotionen på energiområdet läser du här (Utgiftsområde 21: Energi). Rambeslutet innehåller inga detaljer.
Vad jag kan se är det till och med lite mer man drar ner på i M+KD-reservationen som du länkar till (-445 miljoner istf -396 miljoner i den rena M-motionen).
Sen kan detta förstås ändras om det blir en vänsteruppgörelse i riksdagen och man lockar med C och L, eftersom den här typen av stöd kan genomföras ganska snabbt igen, men det är en annan sak. Vi får se. Roligt läge hur som helst.
Hej Joakim, läste precis motionen. Intressanta ordval ifrån moderaterna – "räcka till fler". Kommentarer till det känns överflödiga, nu när kärnkraften dessutom skall avskaffas. Jag har faktiskt lite problem att få ihop den ekvationen, utan lägga till Putin och brunkol. Men jag har förstår haft fel tidigare.
När en bransch eller en tjänst subventioneras så brukar priserna gå upp, dels den nämnda branschen samt byggbranschen med ROT-avdraget, huruvida RUT-avdraget höjer timdebiteringen i städbranschen vet jag inte, men det är troligt.
Fast inte om det är lätt att etablera företag i branschen, vilket just är fallet i RUT-sektorn — till exempel gäller detta för flytthjälp, som den rödgröna regeringen lade in som berättigande till RUT-avdrag. Netto för slutkund har jag sett att det blivit minskningar efter detta.
Nagelbitare för oss som skickat in ansökan redan men inte fått den behandlad ännu…
Men även med t ex bara 15 % i stöd eller om man får nöja sig med ROT på 9 % så går kalkylen ihop, särskilt när elpriserna ökar, med bara en aning längre återbetalningstid.
Bortser jag från egenintresset och det sura att snubbla på målsnöret (ansökningar som kom in 1-2 veckor före min har behandlats av vår länsstyrelse redan men nu är pengarna för 2018 slut) så stödjer jag egentligen att åtminstone sänka stödet till en nivå som branschen själv anser mer hållbar.
Mao rent slöseri med skattepengar när man alltså subventionerar ngt som redan är lönsamt.
ROT & RUT hade ändå målet att få bort/minska svartjobben.
Ja det är verkligen en nagelbitare för vissa. Min ansökan har datumet 10/12 -18. Hoppas på 30% men det kan även blir 15%. Här i Skåne är pengarna slut sedan länge. Lite påfyllning tack, samt hur vore det att spela med öppna kort. Så man vet vad som gäller. Detta är trots allt en stor investering för oss enklare husägare som lever "hand ur mun".
F.ö. verkar just Ebba B, vara orolig för klimatförändringarna. E.ON. gick härom dagen ut med att elbrist är att förvänta sig. Så mycket för M:s budget. En röst på KD eller M var allstå en röst på SD, precis som förväntat. Jag håller ett fönster öppet för fortsatta bidrag på 30% några dagar till, kanske 19 dagar till efter den första behandlingen av ansökan.
Samma sak som med byggsubventionerna. Det är inte bra användande av statens (dvs våra andras) pengar att hjälpa till med riktade investeringar som hade blivit av ändå. Bättre sänka skatterna brett.
En av de minst intressanta sakerna med budgeten. De mest intressanta är anslaget till Försvaret och Polisen.
Det stödet var extremt ineffektiv klimatpolitik. Läs gärna ekonomisk debatt.
"Solkraften i kritisk belysning" av Per Kågeson
https://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/NEFfiler/46-8-pk.pdf
I M, KD budgeten så skriver de att de ska satsa 1,1 miljarder mer på klimatbistånd. Jag håller tummarna för att de lägger de pengarna på tillgång till preventivmedel i världens fattigaste länder. Tillgång till familjeplanering ger både frihet, är ekonomiskt gynnsamt för de fattigaste samt minskar miljöpåverkan från en ökande befolkning.
Det är ett av de mest effektiva sätten att minska lidande där varje spenderad $ beräknas ge motsvarande 120 $ i utfall. https://www.copenhagenconsensus.com/sites/default/files/post2015brochure_m.pdf
Oj vi är visst två som kommenterar som T här eller var jag väldigt berusad igår? Jag tar dagen och funderar ut ett annat alias det kan ju hända att vi inte alltid kommer att ha samma åsikt:)
Apropå flyttpriser. Såg att i stockholm gick priserna upp med ungefär 50% samma dag som RUT för flytttjänster infördes. Dessutom är rätt underligt utformat.
Det innebär i så fall att företagen och kunderna delar 50/50 på subventionen. Inte helt orimligt, eller?
Om man lägger ihop allt som spenderats på solceller under X år hur mycket blir det?
Är det egentligen inte billigare att bygga ett nytt kärnkraftverk eller två istället för att varenda lite villa skall ha solceller i ett land som sverige.
Nu är det såklart inte så idag och de som försöker energieffektivisera sina hus gör det pga. absurda elpriser men staten har väl för i helskotta ett ansvar när det gäller energi, nödvändig infrastruktur.
Nope, solcellsstöder har varit några hundra miljoner om året. Räcker inte till ens en reaktor.
Vad som hade räckt till 10+ reaktorer hade varit om svenska folket lånat pengar för att investera i detta, istället för att låna pengar för att tävla om vem som kan betala mest för en redan existerande bostad. Alltså inte skapa något av värde alls.
Jag tänkte på totalkostnaden men det blir nog samma svar 🙂
Tyskarna gör väl det läste jag någonstans, populärt att investera i start-ups eller emissioner (eller nåt) och huspriserna har varit hyggligt stabila. Pengar – tillväxt.
Ser vi någon politisk vilja till fler kärnreaktorer?
Jag har känslan att inte ett sk1t kommer hända på området tills elpriserna tredubblats (och dom är redan höga tycker jag) och sen tar det 15 år tills det är nyckelfärdigt för att det först skall malas i riksdagen i fem år.
Nu skall tydligen microsoft plantera ett par serverhallar i sverige också så elen blir väl ännu dyrare bara pga. det.
Uppsidan är kanske att finnar och fransmän då lärt sig att misstagen att bygga i sina hemländer och kan komma och bygga vårt snabbt, felfritt och inom budget.
Såg precis att nästa inlägg var om Microsofts etablerande 🙂
Saxat från den Svenska IEA-PVPS rapporten:
In the first version of the direct capital subsidy program 142 531 152 SEK were disbursed and in the second version a total of 794 066 724 SEK have been disbursed from 2009 to the end of 2017 [28] (see section 3.2.3). This system is financed by the Swedish state budget and the money is distributed by the 21 county administrations.
"In addition, the direct capital subsidy for renewable energy production in the agriculture industry program has under 2015, 2016 and 2017 granted a total support of 11 169 795 SEK to PV systems (see section 3.2.4). This system is financed by the European Agricultural Fund for Agricultural Development (EJFLU), so the funding comes from the European Union.
Furthermore, PV systems have benefited from the green electricity certificate system and had at the end of 2017 received a total of 160 902 certificates over the years. By taking the monthly average prices for the certificates and multiply these prices with the number of certificates that has been issued to PV in each month the total support to PV by the end of 2017 becomes 20 236 730SEK [36]. The green electricity certificate system is financed by electricity consumers, except for electricity-intensive industries that have certificate costs only for the electricity that is not used in the manufacturing process.
At last, a rough estimation is that a total of 56 460 400 SEK (see section 3.2.7) have been paid to small scale PV system owners through the tax credit for micro-producers of renewable electricity subsidy in 2015, 2016 and 2017. This subsidy financed by the Swedish state budget.
Adding all the above subsides the Swedish PV market had at the end of 2017 in total received about 1 024 million SEK in direct subsidies. This corresponds to roughly 101 SEK/capita in total over the years."
Så totalt hade den svenska solcellsmarkanden fått 1 miljard i direkta stöd från 2006 fram till slutet av 2017. Jämför man vad vindkraft, biobränslen eller kärnkraften fått genom åren så är det väl en spottstyver.
Problemet med de borgerliga är att de är för j*vligt mesiga eller egentligen är S-MP-light. De anser t.ex. att AF ska läggas ner men duttar bara lite på marginalen och pratar om att det måste utredas (någon gång kanske i framtiden). Kan det inte vara så att kostnaden och skadan AF orsakar är större än problemen med omedelbar nedläggning? Samma sak med allt annat de vill förändra, bara lite småduttande förutom att de (ojojoj) vågade lägga ner jämställdhetsmyndigheten. Visa lite stake för h*vete.
Ingen skillnad mellan borgerliga eller S när det kommer till ekonomisk politik. Ja, retoriken är annorlunda, men i praktiken är det samma sak.
Om man ska genomföra en skattesänkning för löntagare ska det i plånboken minst motsvara vad man kan tänkas få i löneökning ett vanligt år.
En hundralapp hit eller dit är trams.
Tyvärr ovanligt, men 2007 (introduktionen av jobbskatteavdraget) var ju en sådan reform som gav en liknande effekt (åtminstone för låginkomsttagare).
De paketlösningar som riksdagspartierna står för och de svenska väljarnas försiktighet gör att ingen vågar göra något mer än att dutta i marginalen i varje budget. Jag håller med dig om att det vore önskvärt att ta större grepp, men det är inte många som håller med — testa gärna att föreslå neddragningar på föräldraförsäkringen i din omgivning.
Elpriserna stiger bara något i genomsnitt de närmaste åren. Däremot tar en del nätägare och höjer sitt pris rejält. Kortsiktigt vid sträng kyla kan elpriset mångdubblas under några timmar.
Ny kapacitet byggs raskt ut när det gäller elproduktion men en del av nätet släpar efter. Som jag ser det riskerar vi få mer skillnad i pris för olika delar av landet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fullkomligt löjligt beslut, stödet ska om något ökas inte minskas. 25% av kostnaden är moms, sen till skatt på arbete utfört under installation, stödet på 30% är därför iallafall kostnads neutralt för staten. I.e. från statens synpunkt gratis omställning till förnybar energi.
Hur kan våra politker fortsatt inte ta uppvarmning på alvar.
Därför att några få politiker arbetar med hjärnan. Bara för att det heter "sol" är det inte det bästa sättet att investera pengarna. Läs "Solkraften i kritisk belysning" av Per Kågeson som länkats ovan, så kommer du inse att detta inte är särskilt lyckad klimatpolitik.
Det här är jättebra. Vad vi behöver är att flytta fler villor till bergvärma som sparar ohyggligt med el. Bergvärme brukar dimensioneras så att man klarar allt utom de värsta topparna i januari/februari men de löser man med vedkamin. Ved är ännu ett utmärkt energislag som vi har i överflöd och som ger låga utsläpp med moderna kaminer och rätt eldning.
Skall vi subventionera något ser jag hellre ett konverteringsbidrag för alla dessa villor från tidigt 70-tal som värms med direktverkande el. Dessa borde få en höjd fastighetsavgift samtidigt som man subventionerar konvertering till vattenburet.
Solceller är jättebra i rätt läge men det vi behöver är att kapa effekttopparna och det gör vi bättre med kombinationen bergvärme och kamin.