Börserna föll hårt i USA efter europeisk stängning, vilket talar för att det inte blir så mysigt på Stockholmsbörsen idag. Samtidigt är det nu bara någon dag tills breda amerikanska börsindex får ett dödskors.
Dagschart S&P-500. |
Det breda amerikanska indexet S&P-500 föll igår med 3.24%, tekniktunga NASDAQ Composite gick -3.80% och storbolagsindex Dow Jones Industrial Average gick -3.10%. Russel 2000, som också inkluderar småbolag föll hela 4.40%.
Det mesta av nedgången skedde efter de europeiska börsernas stängning, så vi kan vänta oss att Europa följer med husse ner under åtminstone den initiala handeln.
Även S&P-500 ser nu ut att inom kort ge ett dödskors, även om MA200 är svagt stigande, så det blir ett falskt dödskors. Med bredare amerikanska index i dödskors gäller detta nu i princip hela västvärlden.
Berättelsen är oro för högre räntor, och med det en dämpning av ekonomin, samt höjda avkastningskrav på aktier. Samtidigt har inte börserna nått några nya bottnar, eftersom den hårda nedgången under gårdagskvällen skedde på en upprekyl. Sällan ett bra tecken. Dock är inte sådana här nedgångar helt ovanliga, utan vi har tidigare haft åtminstone tre dagar med en sådan utveckling på S&P-500 senaste året. Fast det kan bli dålig stämning när de kommer tätt.
Läsare som följer konjunkturmodellen är oavsett redan ute ur börsen, och har inget att oroa sig över, liksom de som sålt av på dödskorsen i andra marknader eller NASDAQ.
16 kommentarer
Lite konstigt att du nämner Trumps uttalanden kring handelsrelationen med Kina det senaste dygnet som faktor i nedgången. Tänker du att denna nedgång är en nedgång oberoende av detta?
dödskors… 😀
Heter det inte super-mördar-döds-kors?
S&P500 eller DJIA har till skillnad från t.ex OMX30 och DAX/FTSE100 inte utlöst några större säljsignaler. S&P500 var ohyggligt nära vilket antyder att om nivån 2626 bryts på daglig basis(stängning) nedåt så kommer det sannolikt inte att komma den typiska motreaktionen(uppåt)som är brukligt är. Däremot kan vi få en motreaktion längre ner med backtest av signalnivån men inte ens det är typiskt vid den här typen av mönster.
Intressant är att kronan häromdagen gav sin andra och mer signifikanta köpsignal mot dollar-index. Både dollar och kronor indikerar en ev. tillfällig topp på tim-basis-nivå. Frågan är hur dollarn kommer att reagera? Falla mht recessionsrisker eller stiga pga börsfall och finansoro? Det visar sig! Stiger dollarn kan förstås dollarkursen i kronor stiga trots ökad kronstyrka.
Jag ser på sikt 30-35 år av fallande (reala)bostadspriser(efterkrigs-cykeln) nu när scenariot med "global cooling" börjar synas på allvar inom säg ett par tre år. Livsmedels- och energipriser kommer i ett sådant nytt Dalton-minimum scenario vara det som driver den globala inflationen. Vi har redan sett "märkliga" avkylnings-effekter på världskartan där man inte sett liknande fenomen på några hundra år. En spännande tid väntar.
Cornu´s prepping-agenda kommer vara av viss direkt nytta för många.
Ehum..vill du utveckla det lite?
Nu kommer istiden som de talade om på 70-80-talet. Om vi nu tror på det.
Med avkylningseffekter menar jag bara mycket ovanliga väderfenomen typ större hagelstormar i öknar, senast var det väl i Saudi-Arabien vi såg detta. Liknande märkliga väder föregick även de senaste kall-perioderna, Maunder resp Dalton minimum på 16- resp 1700-talet.
Problemet i klimatdebatten handlar om klimatets känslighet. Osäkerheten är oerhört stor men det vill man inte tydliggöra. Att människan bidrar till koldioxid-ökningen är odiskutabel liksom att den är temperaturhöjande. Dock vet man inte hur stor påverkan egentligen är, dvs klimatets känslighet för t.ex just CO2. Inte minst undertrycks problemet nu när CO2 "skenat" under decennier medan temperaturhöjningen inte riktigt följer med(t.o.m avstannat sedan 1998, se GISS/Nasa t.ex). Som du kanske vet använder man gärna 10-års medelvärden vilket "håller upp" ökningarna av temperaturen. I bif länk kan du dessutom se hur de långhistoriska CO2-nivåerna överskridits(>280-300 ppm)medan det tycks ske en temp-konsolidering de sista 10-20.000 åren(här de ryska borrkärnorna från Antarktis; http://cdn.antarcticglaciers.org/wp-content/uploads/2012/07/Vostok_420ky_4curves_insolation_to_2004.jpg)
Måhända kan det vara så att efter temp.toppen 1998 så sker en naturlig "konsolidering" innan nästa fas av temperatur-ökningar. En ganska vanlig process som kan ses i statistiska data. En teori kan också vara att en fallande solaktivitet håller tillbaka temperaturen en del? Hursomhelst pågår sedan länge etablerad solforskning där det kommit fram allt mer genombrott. Nu senast där man hittat stöd för att kommande solcykler(11 årscykler, där vi just nu är i slutet av nr 24)nr 25-27 kommer att bli mycket svaga. Så svaga att de direkt liknar de cyklar man kunnat härleda till både Maunder och Dalton minimum.
Det fina i detta teori-genombrott är att vi kommer att kunna testa teorin redan från 2020 då nästa cykel uppåt ska starta(vilken bör ha en värmande effekt på jorden initialt). Man menar att om teorin stämmer så kommer vi ha en lång köldperiod formellt mellan 2020-2055.
https://www.nature.com/articles/srep15689
Det är få som talar om istider. Vi hade ingen istid under det kalla 16- och 1700-talet!
Det brukar väl kalla för liten istid? När Ivan blev stor genom att låta jägarna röja i Sibirien och kränga päls till adeln i EU.
Vi är f.ö. redan sedan 2,6 miljoner år i en istid.
"In the terminology of glaciology, ice age implies the presence of extensive ice sheets in both northern and southern hemispheres. By this definition, we are in an interglacial period—the Holocene—of the current ice age.
The current ice age began 2.6 million years ago at the start of the Pleistocene epoch, and the Greenland, Arctic, and Antarctic ice sheets still exist." (Wikipedia, Ice age)
('Interglacial' är en varmare period inom en istid, jag lämnar ev. liknelser med bear market rallies till de mer kunniga.)
Det världssamfundet tydligen vill hejda är att vi går ut ut istiden.
Ok då båda, men jag vill hellre isf påstå att det naturliga tillståndet på jorden är is och att vi kan tacka gudarna att både solens bana(inte bara jordens) och vår planet jordens vinkel ift solen är "hyfsat optimal"…..men mycket skör mätt i grader.
Vad är det för global avkylning som du snackar om?
Ett klimat vi hade senast Östersjön frös under det s.k Dalton minimum. Bättre att du söker/googlar själv än att jag berättar.
Tror inte det skulle vara kul, men det vore lite intressant hur det skulle påverkade regeringsbildningsleken här om plötsligt börskrasch globalt inträdde..med de rop nationellt det brukar innebära att politikerna skall göra något.
Köpfesten börjar, hoppas det blir pengar över till julklappar..
Jag köper Handelsbanken, HM, Apple mfl