Gårdagen bjöd på kanske den största prisskillnaden på el över dygnet, som jag sett sedan jag gick över på timdebitering. Priset skilde sig drygt 62 öre mot högsta pris och lägsta pris. Detta kan vara ett varsel inför vintern, när vi dessutom ska börja nedsläckningen av svensk kärnkraft. Med timdebitering kan man åtminstone förskjuta sin konsumtion till lågpris nattetid, vilket inte schablondebiterade kan, som betalar månadsmedelpriset och beräknat på just att man konsumerar mest el när priset är som högst.
Elpriset per timme torsdag kväll – fredag natt. Källa: Appen och tjänsten Bright. |
Elpriset toppade igår kväll alltså på 93 öre per kWh ex moms, medan natten bjöd på elpriser om som lägst 43 öre per kWh. Med moms blir prisskillnaden mer än 62 öre.
Ett vanligt hushålls månadsdebitering baserar sig på snittpriset för månaden, utifrån en förbrukningsschablon över dygnet, som enklast kan förklaras som att man generellt förbrukar mest när priset är som högst – det finns anledningar till att priset är som högst vid vissa tidpunkter.
Har man däremot timdebitering får man betala elen utifrån när den faktiskt förbrukas. Igår kväll sparade man således några kronor om man tog en sen middag.
Största effekten för min del är dock elbilsladdningen, vilket sker från klockan 0100 och framåt, utifrån en faktisk avhandling i frågan. Men man kan också tänka sig annan förskjutning av förbrukningen. En sådan är att dra igång torktumlaren när man lägger sig. Andra åtgärder kan vara timer på varmvattenberedare. Modernare utrustning kan stödja timers, och den största varmvattenförbrukningen brukar vara på morgonen. Att primärt värma vattnet nattetid kan vara en besparing. Kontraintuitivt kan man också göra så med husets uppvärmning – högre temperatur kvälls- och nattetid, lägre på dagen. Åtminstone under vardagar, då man ändå inte är hemma under dagtid och tillhörande högre priser.
Just idag är skillnaden på elpriset mindre brutal. 70 öre inklusive moms som högst och 50 öre som lägst den kommande natten.
Högst ovetenskapligt har jag noterat att prisskillnaderna över dygnet blivit allt större ju längre in på hösten vi kommit. Blir mycket intressant att se hur det blir vintertid. Finns antagligen rejäla besparingar att göra genom att lägga de större elförbrukarna rätt tid på dygnet. Och 2019 drar så nedläggningen av den svenska kärnkraften igång på allvar när första reaktorn stängs på Ringhals. Energibesparingar och de där solcellerna lär betala sig snabbt framöver.
9 kommentarer
Elräkningarna under sommaren har varit på samma summa som en Decembrt räkning för mig…Har fjärrvärme som värmer huset och väntar varje dag på brevet från fjärrvärmeleverantören : Hej, vi jobbar ständigt för att öka vår service och att ha ett så konkurrenskraftigt pris som möjligt gentemot andra alternativ, därför höjer vi nu priset så att du som kund fortfarande kan vara nöjd.
Det är just dessa prissignaler som måste slå igenom för att skapa lönsamhet för batterilager och nya kraftverk.
Tänk dig att kunna sälja tillbaka el med över 100% påslag inom dygnet😀
En dum fråga: Har tänkt skaffa en egen solanläggning. Eftersom jag bor där det är väldigt kallt och inte mycket sol alls under fyra månader, kommer jag då tvingas dras med ett timdebiteringsabonnemang under november, december, januari och februari som för oss är årets halva förbrukning? Om man inte kan låsa elpriset för köpt el blir jag ganska osäker på om det överhuvud lönar sig för mig isf.
Nej, det är jag som valt timdebiteringsabonnemang. Du kan ha vanligt fast eller månads rörligt, om du vill. Enda är att du får en timmätare automatiskt, så den valmöjligheten finns. Hade vanligt fast abb hela våren, tills det löpte ut i somras.
Det är det låglutande "papptakets" revansch, svagt lutande mot söderläge. Perfekt för solceller, ifall huset är byggt ifrån 2011 med frånluftsvärme så ligger du extra bra till, mindre än 55kwh/kvm. Har du byggt hus med värdeår 2012 eller senare slipper du dessutom fastighetskatt i 15 år.
Sälja elen från solcellerna på timpris och köpa på fast pris (3 år 47 öre) är hittills en lysande affär…
Ladda (gratis) Teslan på jobbet, 100kwh. Ladda ur och sälj hemma 😉 Win-Win
Bloggaren verkar ju vara upplyst i fråga om ekonomi och avkastning.
Vad är din syn på vindandelar?
Har det sedan 8år och är nöjd med priset, 28öre/kwh. Har OX2 som leverantör.
Har inte sett så mycket här på bloggen om vindkraft, förutom just det att vinden kommer och går.
Står nu i begrepp att planera solceller på mitt tak.
Låt oss räkna- en batterilösning på 20 kWh kostar säg 50000 efter bidrag.
Säg priset skiljer 50 öre/kWh mellan max/min.
Man kan alltså spara 10kr/dag, vilket betyder att lösningen betalat sig på ca 14 år.
Självklart kan man programmera sina hushållsrobotar att starta när elpriset är som lägst. Disk o tvätt förbrukar kanske 5-8kWh tillsammans. Besparingen är alltså 3-4 kr/dygn.
Tappvarmvatten förbrukar ca 2-5000kWh, men det krävs en rätt saftig vvb för att ladda över natten.
Har man värmepump av typen luft/luft eller luft/vatten lönar det sig inte att låta dessa maxa nattetid för den lägre utetemperaturen gör att elförbrukningen ökar.