I veckan kommer flera viktiga konjunkturindikatorer. Men låt oss istället höra era anekdoter från temperaturläget i IT-branschen.
Stockholms vanligaste yrke är programmerare. |
Den 28:e släpper Konjunkturinstitutet sin konjunkturbarometer, och vi vet nog alla vart den kommer ta vägen. Dagen därpå kommer BNP-siffrorna för tredje kvartalet, där flera storbanker menar att svensk BNP krympte. Så det blir en intressant vecka.
Men för stunden kan man konstatera att det vanligaste yrket i Stockholm numera är programmerare och IT-branschen står för allt mer av i synnerhet våra storstäders ekonomi. Man kan förmoda att om IT-branschen drabbas, så kommer det märkas rätt snabbt på ekonomin.
Därav är det intressant att höra era anekdoter från branschen. Jag har hört en del, men ska inte styra något genom att delge dem. Jag vet att kanske hälften av läsarna “jobbar med IT”, så låt höra.
89 kommentarer
Affärssystem (ERP/CRM/BI) går som tåget. Omsättning på rekordnivåer, marginal lägre pga så högt tryck att underkonsulter anlitas på löpande band.
Varför i hela friden byter man affärssystem i en högkonjunktur? Då har man ju fullt upp att bara hinna producera och leverera och kompetensen som behövs lär vara dyr om man ens kan få tag på någon värd att anlita.
Nä en sådan sak planerar man in till en period när det är lite lugnare och man har tid att hantera att allting tar PI gånger så lång tid som innan.
Det är en poäng. Men när det vär lågkonjunktur är sådana projekt det första man sparar in på. Lättare göra sig av med konsulter än anställda.
Ofta när en högre chef kommer in är det tid för systembyte. Många gånger köper chefen av ett företag med personliga kontakter, dvs man göder en kompis. Se bara Maud och 100 miljarder. Eller varför inte förra finansborgarrådet i stockholm och KS. Eller strumpa för 3000kr/paret, eller alla vårdhem/vårdcentraler som avyttrades till en kompis för 200.000 för att sedan säljas för 20 miljoner 2 år senare. Men sverige har ju ingen korruption! Tro't den som vill.
Ja det är väl det som skiljer om man är anställd företagsledare och skall visa upp fina kvartalsresultat för att sedan dra vidare. Eller om man äger verksamheten och vill bygga värde långsiktigt.
Samma bransch. Intygar
Stekhett inom affärssystem pga digitaliseringstrend och molnlösningar. Kanske sårbart framöver dock pga väldigt stora tillväxtmål där man anställt i väldigt hög takt.
Snälla, sluta skriv "molnlösning". Det är bara en enkel server som står någonstans, tex Moskva.
Kunderna tycker uppenbarligen att molnlösningar (uups, skrev det igen) är det nya svarta och det driver riktigt mycket affärer. Att det blir enklare att koppla på IoT och analysverktyg stärker efterfrågan. Sen att den gamla skolans IT-tekniker blir mindre efterfrågade då det blir färre servrar att skruva på är ju helt naturligt. Det skapar ju inget affärsvärde för kunderna egentligen.
Inbyggda system (embedded systems) går som tåget. Svårt att hitta personal och svårt att hitta komponenter. Vet dock inte hur länge det kan hålla på, alla inser att det inte är hållbart.
Inbyggda system för industrin: håller med ovanstående talare. Svårt att hitta personal, till och med svårt att hitta konsulter. Huggsexa om de senare mellan konsultfirmorna.
> Svårt att hitta personal, till och med svårt att hitta konsulter. Huggsexa om de senare mellan konsultfirmorna.
Sluta ljug. Det är möjligen brist på seniorkompetens, villig att jobba för juniora löner. Det finns floder av arbetskraft som bankar på dörren och vill bli insläppta men ni håller dörren stängd för dessa och klagar hellre på att det är brist på it-kompetens än anställer någon med startsträcka.
Fel, det saknas enormt många med kompetens/utbildning inom inbyggda system. Man kan inte bara ta vem som helst från gatan till att börja designa hård- och mjukvara till dessa system. De kräver någon from av utbildning, företagen kan inte ta ansvaret att utbilda och lackmustesta alla arbetslösa.
Företaget jag konsultar hos just nu tog nyligen in en handfull konsulter till, varav alla utom en aldrig ens hade använt Linux, eller hade mer än grundläggande kompetens i C. Och hälften av det som görs på bygget är kernelprogrammering. Så, ja, startsträcka.
Om du ens kan beskriva skillnaden på en switch och en router så skulle du få jobb direkt från gatan, i alla fall i den lilla delbransch jag är verksam i.
De enda "floder av arbetskraft" jag har sett består mestadels av folk med som bäst en utbildning i dotnet som vill utveckla interaktiva webblösningar för big data enterprise i molnet eller annat trams. Inget ljug, de CVar jag har tittat på är ibland rent pinsamma, med listor på alla webbramverk som vederbörande någonsin har haft att göra med i långa punktlistor, men är inkapabla till att använda något annat verktyg än VS eller Eclipse.
Studenter anställs nu för fullt innan det gjort klart sin utbildning. Vilket kommer leda till att många inte kommer ta sin examen. Så ont om folk är det.
Inte hållbart.
Sökt 20 jobb, fått avslag på samtliga för att det finns mer seniorer tillgängliga. Är det detta som är den skriande bristen.
@anonymous Du får helt enkelt brodera ut ditt CV och snida om kunskaperna (ordmässigt) så att de passar tjänsten.
Rekryteraren letar endast efter nyckelord i första gallringen.
Uppfyller din ansökan hygienkraven, så kommer du vidare, och då fortsätter du anpassandet av dina erfarenheter så att de "träffar" tjänsten bättre och bättre.
Håll på så tills du träffar folket som du ska arbeta med, i det läget är personkemin det viktigaste.
Nu råkar jag ha en gedigen civilingenjörsutbildning även om det saknas några poäng. Jag är fullt medveten om skillnaden mellan en router och en switch samt hur en router fungerar och hur OSI-modellen fungerar. Jag får avslag efter avslag för att de plötsligt kommer på att de vill ha mer senior arbetskraft.
De är nog de där sista poängen som sticker i ögonen på rekryterarna, är ex-jobbet klart? Hur som helst, utbildningen är inte klar så det kan påvisa brist på motivation.
Säger inte att det är fallet eller att det är en kunskapsbrist, men för rekryterarna så kan man snabbt sorteras bort om man inte gjort klart utbildningen. Vilket är förståeligt av många skäl.
Ex-jobbet är tyvärr inte klart. Jag blev sjuk och fick slut på CSN.
Och precis där ligger din brist. Åtgärda detta omgående.
Rekryteraren behöver "bevis" på att du kan ta åtaganden i mål.
Att du var sjuk vid tillfället är beklagligt, men det var då.
Hmm, OSI-nivåer, switch och router är väl okej att du kan skillnad och betydelse av.
Men, detta är inte saker som ett företag anställer civilingenjörer för.
Det måste finnas andra tjänster som bättre passar dig och din utbildning.
Varför har du inte gjort klart exjobbet på kvällar och helger om det är nu det det hänger på?
Vi letar utvecklare och tar med glädje juniora som 1) visar arbetsmoral, bra attityd och kreativitet, 2) är intelligenta och 3) är intresserade av vad de gör. Tyvärr är det väldigt svårt att hitta (trots att vi betalar bra), så då får det bli seniora (om vi ens hittar dem!)
Jag har själv intervjuat juniora som förväntat sig att företaget ska "lära upp dem till seniora" — de förstår inte att det kommer inifrån.
@least, som ENOENT skrev tidigare,
"Om du ens kan beskriva skillnaden på en switch och en router så skulle du få jobb direkt från gatan, i alla fall i den lilla delbransch jag är verksam i." Nu får ni faktiskt ta och bestämma er för vad det är som gäller rörande bristen.
@hsbm för att jag inte har kunnat koncentrera mig, det var en del av sjukdomsbilden. Vad gäller det sista i ditt inlägg, menar du alltså att det på ren vilja går att frammana 5års tidigare arbetslivserfarenhet?
Jag får komma på intervjuer, problemet är att de därefter kommer fram till att de ville ha någon mer senior istället.
@ENOENT Så nu behöver ni 5ggr så många seniora utvecklare bara för att städa upp röran som rookisarna skapat?
Hur kommer man ens på idén att släppa in någon som inte är expert på C i kernel-programmering?
@anonymous Tyvärr låter "någon mer senior istället" som en ursäkt att de inte vill ha just dig. Hur senior du är framgår väl av ditt CV och och din ansökan?
Ser du ovårdad ut? Har tatueringar över hela kroppen? Kommer felklädd? Burka? Luktar illa? Eller ger ett allmänt jobbigt/knepigt intryck?
I Sverige vågar vi ju aldrig säga direkt hur det egentligen är, för då kan ju den andra bli ledsen. Bättre att personen aldrig får reda på vad den skall förändra och går på samma nit om och om igen…
Det är något som inte stämmer med @anonymous, antingen är du socialt en katastrof eller så är det något i ditt utseende som skrämmer bort rektryteraren.
Du verkar ju ha koll på det som du utbildat dig till, och företagen anställer faktiskt juniora medarbetare. Så du har nog en del att fundera på tror jag.
@Nils Mesterton
Inte ovårdad, alltid nyrakad och med välfriserat hår. Inga tatueringar, business casual, mörka jeans, skjorta och kavaj. Luktar illa är väldigt tveksamt, väldigt noga med tvagning, rena kläder och bruk av deoderant. Knepigt intryck är jag också tveksam till.
Lämnar du namngivna referenser till personer du vet kommer vittna gott om dig?
Om inte annat
a) verkar misstänkt att ej lämna namn och kontaktuppgifter t specifika referenser
b) då tar de fram egna i sitt nätverk, och då kanske det finns någon som baktalar dig
Ja, jag har referenser. De lämnar positiva omdömen. Det enda jag kan komma på är att jag är långt över medellängd och har en kagge.
Det andra jag kan komma på är att det kanske är så att man hellre ska överdriva lite om sina färdigheter än att underdriva lite.
Um. Du kanske är lite för ödmjuk. Ödmjukhet är fint, men inte när alla andra kallade på intervju blåljuger.
Inte lätt att ljuga heller. Det är nu vanligt att begära att arbetssökande gör ett programmeringstest, som kan vara svårt att klara av om man inte kommer direkt från utbildningen eller har tränat på programmeringstester.
anonymous, länka din linkdin-profil här då så kanske det är någon som kan rekommendera dig för en intervju iaf. Jag vet att flertalet konsultbolag söker i dagsläget så det borde inte vara omöjligt att få jobb anser jag, om det inte är något som är allvarligt fel. Jag skulle även se till att höra av mig till dom jag får Nej ifrån och fråga vad som gjorde att jag inte passade in.
@Nils Mesterton:
Ja, som sagt blev det lite av en startsträcka. Blev ganska lärande för oss som varit med längre, hur man samtidigt skademinimerar och försöker lära upp de nya så gott det går.
@anonymous:
Nu verkar just företaget jag sitter på inom nätverk, bland annat. Därav referensen till den kompetensen. Det enda jag ser är hur det är här, där de har haft annonser ute väldigt länge men inte lyckats hitta folk att anställa med ens grundläggande relevanta kunskaper.
Ska sägas också att företaget inte riktigt befinner sig inom tullarna, så kanske det beror på att folk inte letar utanför Stockholm eller inte vill flytta. Men oavsett så finns det fler jobb än sökande här.
Verksam inom försäljning på IT-konsultbolag, inte märkt av någon avmattning. Det man dock kan konstatera är att det bland IT-folk finns en bild av att arbetena är väldigt trygga och de/vi minsann inte riskerar arbetslöshet. Worst case som de man hör ens ta i ämnet är att de om det viker konjunkturmässigt får ta en "vanlig" anställning och då kanske tappa några enstaka tusenlappar i månadslön och eventuellt får lite tråkigare arbetsuppgifter. Många har även bilden att eventuell lågkonjunktur bara påverkar andra branscher eftersom bristen på IT-resurser är så stor så att det bara skulle bli lite mindre brist….
Minskning av efterfrågan kan bli väldigt intressant kopplat mot att det nu är så himla vanligt med enmansbolag samt olika typer av upplägg där konsulterna får stor del av intäkterna. Detta har även medfört att de stora drakarna skurit ned oerhört på sin overhead. Tidigare har nog konsultbolagen "ganska" enkelt kunnat hålla emot sämre efterfrågan (beläggning) genom att rationalisera sin overhead samt att alla höll sig med obelagda i normalläget för att ha nått att sälja.
Min sammanfattning/slutsats: Finns inte en chans i världen att jag skulle köpa aktier i något konsultbolag just nu…
"Bristen" i sig är ett ännu större hot mot branchen än cyklisk lågkonjunktur.
Fler borde ställa sig frågan om vad det är "brist" av, hur det påverkar affärsvärden, och vad det innebär fundamentalt för en branch.
Vad ligger konsulttimmarna på nuförtiden?
1300-1500 per time för senior där jag jobbar. ERP.
Hm. Inte illa naturligtvis men känns inte som att köparna de senaste åren har blivit desperata direkt. Det är ungefär samma taxa som jag hört talas om tidigare.
Ska tillägga att jag verkar i bolag med 60-70 Java respektive .Net-utvecklare samt kanske 20% av verksamheten i Stockholm.
Affärs- och managementsystem har ju alltid varit systemsäljarnas våta dröm eftersom de omfattar i princip allt inom organisationen. Är själv inte IT-människa men vet rent erfarenhetsmässigt(fram till 90-talet) att alla utvecklare tenderar att "sikta mot stjärnorna" där köparna inte sällan sitter med system som blir för dyra och för komplicerade. Och inte som man tänkte sig. Kanske annorlunda nu när "tekniken mognat"(men fan trot)!
Mäklarsystem Vitec & Mspecs går som tåget….
Min erfarenhet är ENOENT ovan. Embedded söker folk i mängder, kvalificerat folk, men det är svårt att hitta. Juniora finns det dock gott om. Börjar dock se en åtstramning och färre fastanställda efterfrågas men fortsatt högt, eller högre, tryck på konsulter.
Jag är verksam som systemutvecklare och konsult med fokus på tekniska IT-system. Jag jobbar bl.a. hos några av Sveriges största produkttillverkande företag. Trenden är för närvarande att företagen fortsätter olika tekniska utvecklingar (R&D) på en mycket intensiv nivå. Dock har försäljningen av produkter minskat hos flera av företagen under det senaste året och det börjar luta åt att det blir besparingsvändor vilka även kommer att drabba R&D. Flera av företagen har redan dragit i bromsen när det gäller intern IT som t.ex. affärssystemen men det kommer inte märkas i konsultleden förrän efter årsskiftet.
ERP/M3. Finns inte tillräckligt med konsulter. Det räcker att ha sett systemet en gång så får man jobba som konsult. Vilket funkar lika bra som de här som åker tunnelbana en gång och sedan är svenskar. Jobbar i stort projekt som beräknas vara i 5 år, utrullning i hela världen. Dock verkar projektet i cyklisk bransch så blir det dåliga tider vet man aldrig vad som händer. Håller hårt i busskortet så man kan livnära sig på att köra SL-buss när det smäller(inga om). Kom för helvete inte och tjafsa om några självkörande bussar nu,det kommer inte hända de 10 kommande åren. Sen är jag hemma.
Jobbar på ett bolag inom fintech, vid förra finanskrisen drabbades vi med 1-1,5 års fördröjning.
Då fick vi säga upp 30% av personalen för att överleva.
Just nu ser vi ingen avmattning men vi har svårt att hitta folk att anställa.
Hittills tre olika kommentatorer som pekat på segment som går "som tåget". Är det svenska språket som är fattigt eller tekniker som har låg verbal förmåga?
Känns som att det är samma person.
Alla läser väl samma finanssidor kan jag tänka mig. Kan gissa att den formuleringen står med i DI typ varje dag.
Arbetar inom mäklaryrket och "som tåget" är ett uttryck som vi använder till vardags. Vet inte hur det är inom de övriga yrkesgrupperna.
Går som en Tesla / Volvo V90
Och vad innebär "som tåget" nuförtiden? Att man drabbas av oväntade driftstopp och det är högst osäkert om projektet når i hamn?
Känns inte så tidsenligt då tågen inte går så bra längre…
Nej precis. Jag fattade inte att "går som tåget" var ett positivt omdöme. Jag hade nog valt en annan liknelse.
Shit vad gammal jag kände mig nu när folk inte längre förknippar "går som tåget" som något positivt.
Som en av dessa tre personer kan jag åtminstonte utesluta att en av oss tre inte är samma som de övriga två.
Slarvig term kan jag hålla med om (och rätt felaktig numera som ni påpekade), får skylla på måndag morgon.
Det värsta är när tåget har gått.
Måste vara låg verbal förmåga, samt bristande insikt i hur tåget verkligen går…
Det går flera tåg. Också ett uttryck som inte är helt relevant längre, i och för sig.
Får fortfarande förfrågningar från rekryterare varje vecka. Mycket konsultbolag som söker. Har inte sett någon som helst avmattning från rekryterare.
Tror inte att nedgången kommer föregås av någon extremt tydlig och mätbar avmattning utan det brukar dyka rätt tvärt i branschen.
/Utvecklare inom testautomatisering och devops
Arkitekt, strateg och utvecklare. Lite svårt att hålla med om att det "går som tåget" om man skriker efter kompetens. Då går det inte som tåget. Vidare har många konsolutbolag problem med lönsamheten.
Men ja, arbetsmarknaden är fortfarande överhettad. Jag får "bara" ca ett erbjudande i veckan vid det här laget (fortfarande rätt sjukt jämfört med brancher jag varit i tidigare), men resonerar som att det är för att jag helt enkelt är dyr. De jag får är riktigt bra och vill agera snabbt.
Har i något år räknat med att det ska vika och tänker därefter vad gäller anställningar osv. Blir inget eget initiativ förrens marknaden är tyngre.
Hur är arkitektbranchen? Den brukar vara en tidig indikator.
Det är nog lösningsarkitekt som avses.
Jobbar åt en av de större konsultbolagen. Vår del har rekordmarginaler nu, de anställs många och alla går direkt ut i uppdrag. Känns så starkt att de måste bli sämre tider snart, men där har man ju haft fel förut.
Märker också av trenden att fler och fler blir egna konsulter för att få större del av vinsterna.
Hur bra marginaler? Vi är också stora och klarar oss också bra, men jag kikar på bolag efter bolag som visserligen expanderar men tangerar rött vad gäller vinst.
"Industriell IT", automation, IoT och "data science" är det fullt drag inom, vad jag kan se.
Det brukar komma med eftersläpning, som gossen inom Fintech sade.
Håller med föregående talare. Extremt svårt att rekrytera folk med erfarenhet och kompetens och vi söker kompetens inom de flesta IT områden. Vi har också svårt att hitta konsulter som håller måttet. Har fått ta in juniorer och konsulter från andra länder tills vidare
Jag jobbar i ett några år gammalt startup i en mer nischad del av teknikbranschen och det är och har varit förbaskat svårt att hitta bra folk att anställa. Vi får förstås en hel del ansökningar på våra annonser, men om man, som vi, vill ha någon med åtminstone ett par års erfarenhet inom minst ett av linux/embedded/realtidssystem/dsp så blir det väldigt få kvar. Och ska man dessutom gärna vara personligt intresserad av produkterna.
Vi är baserade i Stockholm, men > 90% av ansökningarna kommer från utlänningar. Utan de skulle förmodligen Stockholms techbransch brakat ihop för länge sedan. Var de arbetslösa svenskarna är har jag ingen aning om, förmodligen är de extremt få.
Handlar ju om matching. En orimligt stor del av folk i branchen tror att HTML är "datateknik", vilket bör förklara hur det ser ut utanför branchen. Det är inte en trappa upp, det är en mur.
@GurraG
Vägrar anställa juniorer, förstår inte varför det inte finns några seniorer 5 år senare. Den kausaliteten borde inte vara så svår att förstå.
Lätt att vara dryg på internet, 5 år sedan fanns inte vårt företag… Vi har flera utvecklare som vi anställt när de var färska från universitetet efter att de exjobbat hos oss. Men de tjänster vi annonserat om, och har haft svårt att hitta rätt kompetens till, har varit tjänster där det krävs en viss senioritet pga att man måste kunna arbeta självständigt och täcka upp ett större anvarsområde pga att vi inte är så många.
@anonymous
Jag hoppas att vi i framtiden har tiden och resurserna att leta bland lovade juniorer och ta oss an och lära upp dem. Men i dagsläget så har vi inte tid att hålla dem i handen, utan vi behöver personer som är mer självständiga och med kortare startsträcka.
@GurraG
Problemet är att precis alla säger så. "Vi skulle så gärna vilja ha resurser till att anställa juniorer, men just nu så går det inte". Det säger till och med CGI, ÅF och Tieto.
Tycker du ska fråga ÅF och Tieto rent ut vad som fattas med syfte att förstå alla parametrar. De rekryterar rätt friskt bland studenter och vill gärna hyra ut folk, de tar inte speciellt stor risk om en provanställd inte får uppdrag.
Det kanske är något annat i din profil/person som helt enkelt behöver anpassas mot det som efterfrågas.
Kraftigt överhettat.
Har flera uppdrag att välja på just nu, men det gäller nog att vara rätt nischad och verkligen kunna sina grejer. Än så länge verkar det dock finnas stort behov av IT-kompetens.
ERP/SAP på mindre konsultfirma (ca 20 konsulter). Vi har i snitt en halv tjänst "på bänken" och har haft ungefär samma beläggning senaste tre åren. I princip oförändrade marginaler.
Svårt att hitta folk att nyanställa med rätt kompetens, alltså som kan gå ut till kund och sätta sig i en expertroll dag 1. Har inte sett någon avmattning ännu, men det kommer väl vad det lider.
Dubbla uppdrag under lång tid, ser fortsatt ljust ut.
IT går bra på grund av att programmerare idag är så otroligt dåliga. Idag handlar det mer om pusselprogrammering, de är duktiga på att leta kod på nätet. Att koda själv…
Dessutom så tjänar inte konsultbolag på att göra underhållsfria och generella lösningar
Sjävlutbildande autonoma juniora är väl ändå något positivt ?
Ingen verkar ta kravet på ”privacy by design” på allvar, trots att det måste vata en enorm konkurrensfördel när IT-upphandlarna inser att det krävs sedan den 25 maj i år (GDPR)
Det är väldigt ont om arbetskraft i Sverige men företagen rekryterar utomlands, främst från EU och Indien.
Återigen. Det är ont om den kompetens företagen vill ha, till den lön de vill betala. Ingenting annat.
Typ så, anonym
E-handel / delägare i mindre konsultbolag med < 20 anställda. God lönsamhet, rekryterar utvecklare från hela världen. Inga tecken på avmattning just nu.
Jag kan väldigt lite om datorer men jobbar som sjöingenjör, så jag kan lite om "allt" som har med teknik att göra. Har massa bekanta i chefspositioner som liksom mej inte kan så mycket om It eller datorer, dock tekniskt kunniga. Jag har länge misstänkt en sorts konspiration bland de så kallade datornördar att de är jävligt bra på att sälja in sin grejj till folk. Att man måste uppdatera hit och dit och då blir cheferna lite rädda för dom fattar inte vad datornörden snackar om och köper hela paketet. Men oftast uppfattar jag det som att alla systemuppdateringarna inte tillför något utav värde utan bara massa besvär. Så ligger det någon sanning i det jag tror? Samt om företagen börjar få snålt med pengar så kanske det blir svårare att övertyga chefen om att den här nya It grejen e så jädrans viktig?
En viss sanning i det, "we are men who stand in the footprints of giants". Ibland ger uppgraderingsarbetet inte så mycket synligt. Men det finns goda skäl att hålla sig ajour, t.ex. om det gamla systemet inte längre underhålls eller har diverse oundvikliga brister. För att ta ett enkelt exempel, att inte uppgradera från Windows XP eller liknande.
Det enklaste synsättet är nog att liksom allt annat så slits programvara och måste underhållas för att tjäna sitt syfte.
Förstår inte varför man som senoior ska ta anställning på konsultbolag och låta dem ta 50% av intäkterna. De tillför knappt något och snålar med utbildningar etc. De flesta seniora duktiga jag jobbat med kör enmansbolag.