Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning på totalentreprenad.
Energiproduktionen från min solkraftanläggning i oktober var 35% över min killgissning om 150 kWh från förra månaden, och landade istället på 203 kWh. Vill passa på att påminna om att nu är det hög tid att lägga beställningen på en egen anläggning, så den installeras mitt under den lågproducerande vintern. Därmed tappar man minimalt i väntan på att framför allt nätägaren ska byta elmätaren och godkänna anläggningen för inkoppling.
Årets solkraftproduktion och andelen såld energi per månad, mätt i kWh. |
Jag är osäker på om det var en ovanligt solig oktober, eller om utfallet helt enkelt är normalt, men min gissning om 150 kWh för månaden överträffades alltså. Det hela gör att helårsprognosen för första helåret landar på 3700 kWh om november och december speglar produktionen i februari och januari. Detta påverkas dock av huruvida det blir snö i år, vilket inte är säkert.
Tidigare bedömning om 7.6% i avkastning på solcellsinvesteringen står sig alltså än så länge, och kan rent av bli lite bättre.
En installation tar på sin höjd några dagar. Det handlar om att bygga byggnadsställningar och genomföra installationen. Ställningarna bör dock stå kvar tills allt är inkopplat. Min installation på 4.76 kWp via 17 paneler tog en knapp dag, undantaget ställningsarbete och elektrikerns inkoppling några dagar senare.
Det som tar allra mest väntetid är att få nätbolaget att byta ut elmätaren till en timättande dubbelriktad mätare. Elmätarna mäter annars bara storleken på energin, inte riktningen, så om du t ex installerar en anläggning mitt på sommaren och kör den innan mätaren kopplats in och anläggningen godkänts av nätbolaget, så kan du få betala för din solel. Säljer du t ex 2000 kWh, så kommer det i de vanliga mätarna dyka upp som 2000 kWh förbrukning.
Därför är det bäst att få en anläggning monterad så här års, när ej producerad el inte innebär så mycket. Min egen anläggning monterades i slutet av november, men kopplades först in av nätbolaget mot slutet av december. Väntetiden hos Solkraft Sverige från beställning till installation var i mitt fall cirka två veckor.
November månad har börjat bra, med än så länge drygt 7 kWh producerade på tre dagar, varav det mesta den första november. Anläggningen gav som högst 2 kW första november och idag har den än så länge nått en topp på 1 kW. Så det finns alltjämt kraft kvar i solen, när den väl tittar fram. I december kommer dock träden börja skugga. Får se om jag hinner ta ner dem, men påverkan på produktionen bör ändå vara rätt liten – solen är svag, uppe över horisonten få timmar, och oftast är det dåligt väder i åtminstone december.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning på totalentreprenad.
23 kommentarer
Kommer inget inlägg om att Vattenfall tvingas sänka sina nätpriser med 29% i södra Sverige från 2020 och framåt 🙂
Vattenfall är en sak, synd det inte gäller Ellevio (Fortum) eller Eon (Deutschland uber alles) , två utlandsägda bolag som skeppar hem miljarder i samma utsträckning.
För övrigt när det gäller byte av elmätare- om nätägaren segar kan man få ersättning. Det finns dock inte ännu en tvingande lag så…
Har du en plan för att koppla om till off-grid ifall det blir aktuellt?
Inte alla system som klarar av det vad jag har förstått och jag skulle bli lite smått irriterad om jag stod där med massa solpaneler och ingen ström….
Nope.
Att g0 offgrid kostar åtminstone 500 000. Du sparar i princip nätanslutningsavgiften (abbonnemanget) och lite av den rörliga kostnaden.
Med en reservkraft som genererar tillräckligt ren 50Hz trefas (dvs en ordentlig generator på traktorn) så kickar solcellernas växelriktare in när den känner stabil nätfrekvens. Växelriktaren måste dessutom vara smart och stega ned produktionen om du har en stor anläggning (eftersom du inte kan exportera till nätet).
Kräver att du kan koppla loss dig från nätet med en reservkraftsomkopplare samt att du har en egen bra jord på "insidan" om denna omkopplare.
@cornucopia Off topic: kan du utveckla det där med "killgissning". Du använder det ofta, varför, vad menar du? Varför inte bara "gissning"?
Kilkgissar att det är en liten humoristisk känga till alla som använder sig av uttrycket mansplaining.
https://www.metro.se/artikel/killgissa-cringea-och-viralgranska-h%C3%A4r-%C3%A4r-nyorden-2017
"Killgissa: påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar."
Jag hoppas att vi nästa år för etablerat ordet "Tjejtycker"
"Tjejtycker: Att påstå nåt vara fakta fast det egentligen bara är så man känslomässigt önskar att det borde vara."
Jag tänker att den som använder ordet killgissa accepterar feministernas hånande av männen. Men jag undrar varför cornucopia använder ordet alls och så frekvent. Vad missar jag?
Magnus: Du missar att Lars är född på 70-talet.
Magnus, corny både accepterar och stödjer hånandet av män. Han har ett flertal gånger skrivit inlägg där han tydligt ställer sig på feministernas sida och slår ner på männen.
Kämpa mot era halmgubbar.
Håller med Cornu, ni tänker för mycket på menlösa saker.
Meningslösa, inte menlösa.
Man bör förstås först kontrollera att taket tillåter infästning av solpaneler. Vissa "nya" konstruktioner har ingen spont, utan bara takstolar med impregnerad masonit på undersidan istf spont och papp ovanpå takstolarna. Grannen upptäckte det när solpanelfirman skulle montera panelerna. Han fick lägga ner 100k+ extra för att lägga spont, papp och nya pannor innan panelerna kunde monteras.
Man skruvar fästena i läkten, inte sponten. Eller i stolarna såklart. Skensystemet anpassas därefter
En del nya tak har diffplast under läkt o takbeläggning.
Dessa hus har mycket kraftigare läkt.
Din kompis skulle anlitat en annan installationsfirma. Nu har han kanske pajat huset.
Då har jag nu hela två grannar som blivit lurade. Ytterligare en längs gatan bytte tak och satte upp solpaneler. Samma takkonstruktion. Men jag håller med om att fästena borde vara anpassningsbara till vad som finns under takpannorna.
@Cornu, varför har du en sådan liten anläggning? Runt 100kwh/månad på sommaren känns rätt fesigt. Själv så tänkte jag runt 60m2 för att blir självförsörjande över året (förbrukning sub 10tkwh), dvs förtjänst ifrån dag ett.
100? Kolla grafen. 700.
Storleken begränsad pga huset och takets form.
Förlåt missade en nolla. Jag adderade siffrorna, men då är det alltså ännu värre. Jag förstår att takets utformning och väderstreck ihop med taklutning spelar stor roll. Slutsats: Återigen visar sig låglutande "papptak" på råspont vara en ekonomisk fördelaktigt lösning. Undrar förövrigt ifall enstegsfasader mår bra av att kläs med solpaneler 😉
Hur stor är förlusten på att sälja elen man ej förbrukar, i form av statligt organiserad stöld mm?
Om man kan ackumulera med t.ex. batteriet i sin elbil, så skulle det kanske kunna göra stor skillnad.
Påminnelse till alla potentiella köpare av solel:
Planerar du att ta den på företaget (AB eller enskild firma exv jordbruksfastighet när du skall nyttja tak på ekonomibyggnader) så skall ansökan om investeringsstöd inkomma INNAN projektet startar, se http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/vilka-stod-och-intakter-kan-jag-fa/sa-har-ansoker-du-om-investeringsstod/
Missade detta själv och vill därför ge heads-up till andra i samma sits.