Lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv har nu räknat på den verkliga kostanden för sosseriets sk vallöfte om en familjevecka. Skattekostnaden om 5 miljarder SEK är bara en sjättedel av den verkliga kostnaden, som landar på 32 miljarder kronor. Trots allt behöver exempelvis sjuka vård även om personalen drar hem till sina barn, och istället måste man hyra in dyra vikarier.
Arbetsgivarnas behov försvinner inte för att folk tar ledigt pga att skolan har stängt. |
Svenskt Näringsliv har alltså räknat fram att den totala samhällsekonomiska kostnaden blir 32 miljarder kronor rapporterar TV4.
Kostnaderna är förlorad arbetstid, lägre inkomster och förlorad BNP. Kort sagt betalar inte bara de utan barn dubbelt för att föräldrar på en arbetsplats försvinner iväg – både via skattesedeln och via att de barnlösa måste täcka upp för de som drar iväg.
Det är inte så att sjuka på vårdavdelningen inte behöver vård bara för att hälften av undersköterskorna och sjuksköterskorna åker hem och är med sina barn. Istället måste man som arbetsgivare hyra in dyr stafettpersonal som vikarier. Enbart vid lön 1-1 för vikarier blir kostnade för samhället 5/0.8*2=12.5 miljarder. Om vikarierna ska ha dubbelt så hög ersättning landar kostnaden på 18.75 miljarder.
Och så ser det ut överallt. Busschauffören måste ersättas av någon annan, annars kommer inte folk till jobbet. Industrin måste fylla upp, då man inte kan stänga ner mycket dyra processer bara för att barnen har ledigt från skolan en dag. Och att ta in vikarier och bemanningspersonal en enskild dag är knappast billigt.
Man kan också fråga sig att om vi nu ska belasta samhället med en kostnad på 32 miljarder kronor, var ännu förmånligare förmåner för föräldrar det allra viktigaste sosseriet kunde komma på att prioritera? Så klart det var – det är ju val om mindre två veckor.
Dock är det som alltid någon annan som betalar. Frågan blir hur attraktiva skolbarnföräldrar blir på de arbetsplatser där man inte kan flexa, jobba in eller jobba hemma. Om du har att välja mellan att anställa två kompetensmässigt jämlika – en med skolbarn och en utan – vem väljer du som arbetsgivare, när du vet att skolbarnföräldern kommer kräva vikarier och mer komplicerad schemaläggning? Samt orsaka dålig stämning hos övriga anställda som måste täcka upp.
59 kommentarer
Äh det är bara att dra ner lite på försvaret
Precis, vi lär ju aldrig behöva de där Patriot systemen eftersom övertagandet ändå kommer inifrån, helt utan flyg eller missiler.
Nya Karolinska kostade cirka 20 miljarder, vilket sossarna själva kallat fiasko och slöseri med välfärdens pengar. Nu lägger de själva 32 miljarder på en vikariereform som ger exakt NOLL extra arbetade timmar inom välfärden tillbaka.*
*Inte helt sant iofs för någonstans måste det väl även skapas en utöver dessa 32 miljarder ytterligare kostsam myndighet som administrerar vilka som har eller inte har rätt till dessa fem extra dagar. Eller kommer det att räcka att hävda att man "identifierar sig som en som har familj att ta hand om"? Alternativt kan man ju spinna på idén med "juridiskt kön" och kräva att det införs ett "juridiskt civilstånd" för de som vill identifiera sig med en annan grupp än den de anses tillhöra enligt gamla patriarkala normer. Fast det kanske är tänkt att komma som vallöfte 2022?
Ja, vi dränerar försvaret lite till. Försvaret hyr redan idag sina byggnader, kanske man kan få dem att även hyra flyg och vagnar? Sen moms på det…
Antar att man räknat in plus-posten att barnomsorgen kan bantas också, eller?
Har för mig att de redan hyr utrustning av FMV. Det var något om någon gammal folkabuss de hyrde för 150000 kr per år av dem för några år sedan.
Iblandekonomi: bortsett från att arbetsgivaren är skyldig att betala ut lön även om det stundom inte är så mycket att göra. Barnen försvinner ju inte permanent för att de är lediga en vecka…
Samtidigt så kräver de barnlösa att de minsann skall få både äldrevård och betald pension av barnen till oss som tvingas åka hem.
Ja men de är ju med och betalar skola och en massa andra kostnader med barn. Och förväntas täcka upp vid allt vabande
Jag känner såhär. Att alla går med på att hoppa över pizza, fanta och Netflix de dagar man tar ut extreledigheten så blir det inte så farligt. Sverige är ett rikt land!
Ok då, kan väl använda de vanliga semesterdagarna istället. Då hinner vi inte slösa bort så mycket pengar på nöjen då den vanliga semestern blir kortare. Win-Win!
Ja ännu bättre. Sen vet vi att höjs räntan kraschar Sverige. Därför kommer man låta kronan försvagas ännu mer framöver. Dvs den lilla semestern kommer då av nöd och tvång tillbringas i DDR..förlåt Sverige. Också Win-Win.
@Bengt Eriksson: Men Bengt då! Precis som med kpi kan semestern tillbringas i länder man har råd med och inte länder man vill åka till. Venezuela är väl ett hett tips. Lite dyrare att ta sig dit för familjen men det är billigare att vistas där i år jämfört med förra året. 🙂
@Toni, Glöm inte Turkiet, en annan lika demokratisk stat. Så vi slår iaf Venzuela och Turkiet i valutamatchen. Frågan är om vi gör det efter valet. Sverige är f.ö. helt absurt där ett parti kan vinna val på att utlova "Nu är det slut på skattesänkningar" (Löfvens ord). Snart kommer vallöftet: "Nu är det slut på kronförstärkning".
@Bengt: Det är rätt komiskt att det är kris i länder vars valutor tappar mot USD och EUR enligt DI men inte när det gäller Sverige. Här är det ALLTID bara en fördel med för valutaförsvagning.
Jag vet inte vad jag ska göra längre. Växla allt till EUR/USD nu när vi börjar närma oss 11 och hoppas på ytterligare försvagningar för att rättfärdiga mitt beslut eller vänta och hoppas på att Handelsbankens prognos slår rätt om att 1 EUR kostar 9,40 om 2 år.
Den verkliga kostnaden är inte 32 Miljarder. Det är lobbyorganisation som tagit fram uppgifterna och använts sig av "worst case scenario". Givetvis är ju kostnaden oerhört mycket större än vad sossarna redovisar. Visserligen påstår SN utåt sett att de inte tar politisk ställning, men det är ju inte svårt att räkna ut vart sympatierna blåser åt. Sedan är ju hela förslaget oerhört korkat och är meningslöst valfläsk.
Ja, den blir säkert väldigt hög om man, som Lars gör i sitt inlägg, räknar in kostnaden för en eventuell ersättare. Men den kostnaden har man ju ändå, eftersom föräldrarna måste ta ledigt oavsett om de får ersättning för att stanna hemma eller ej.
Huvudproblemet, att man måste ta ledigt, kvarstår.
När jag var barn, i ett välmående villområde i stockholm, löste grannsamverkan sånt här.
Någon av grannarna var alltid hemma, och fixade lunch till åtminstone de yngre barnen, och vi barn lekte på gatan, spelade landhockey, burken eller fotboll.
Det funkade alldeles utmärkt då, varför ska staten lägga sig i mer och mer?
Fattar inte folk att ju mer staten "curlar" dem, desto mer måste de jobba för att bekosta kalaset?
Ta bort skolloven och "studiedagarna" som ju verkar vara det stora problemet som (s) försöker lösa!
Sveriges BNP lär ju inte gå upp pga av att vi inte jobbar en vecka. Sveriges BNP är i dagsläget 4 600 miljarder
4600 / 52 = 383 miljarder i veckan. Låter väldigt tunt med 32 miljarder, siffran bör vara väldigt mycket högre. Självklart så finns det ju värden, såsom skog mm som är kopplade till annat än arbete, men nej. Mer än 32 miljarder måste siffran vara.
Aj,aj,aj, jag får ont i ögonen av den "beräkningen".
4600/52 ~ 88,5 miljarder, till att börja med. Sedan är ju inte alla arbetstagare föräldrar, utan ungefär en femtedel alltså ca 17 miljarder.
Men vissa av de "försvunna" arbetstimmarna lär ju utföras av andra, arbetslösa eller vi övertid eller utökad tid. Så den verkliga BNP-förlusten blir ju mindre.
Förstår att du inte gillade den uträkningen. För inte en siffra rätt var det.
Låt oss räkna på enkel medelstadienivå på ett enda yrke – sjuksköterskor:
Det finns över 100000 sjuksköterskor i Sverige, men vi avrundar nedåt och säger 100000. Ungefär en tredjedel av dessa har barn eller plastbarn någonstans mellan 0-18, men vi avrundar nedåt igen och säger en fjärdedel, det vill säga 25000. Dessa 25000 får alltså 5 nya betalda lediga dagar var, det vill säga sammanlagt 125000 lediga dagar. Ett normalt arbetsår (återigen avrundat) med femdagarsvecka innebär cirka 225 arbetsdagar när även vanliga röda dagar och femveckorssemestern räknats av. Vi delar nu 125000 med 225 för att få fram hur många heltidstjänster (så kallade årsarbetstider) som totalt måste ersättas (kom ihåg att vi räknat lågt hela vägen) med vikarier, hyrsköterskor eller extraarbete av singelsköterskorna och då får vi 125000/225 = 555. Sossarna går alltså till val på att öka kostnaderna i välfärden (utan att få en enda extra arbetat timme tillbaka) med 555 heltidstjänster enbart på sjuksköterskesidan
Sedan tillkommer förstås separata siffror för undersköterskor, läkare, labbpersonal, städpersonal, vaktmästare, kökspersonal, sekreterare, IT-personal, apotekspersonal, färdtjänstpersonal, hemtjänstpersonal, assistenter, etc, etc, etc.
Omräknat till reella siffror torde totalen bli minst 5000, kanske över 10000, så kallade extra årsarbetstider enbart för "vikarier" utan att reformen skapar en enda extra arbetad timme inom välfärdsektorn.
Eftersom arbetsgivaren självklart inte betalar lön för de som är lediga så är det helt fel att kostnaden skulle öka med 555 heltidstjänster. Tyvärr räcker inte mellanstadiematte, man måste också kunna ställa upp problemet korrekt för att beräkningarna ska bli korrekta.
Arbetsgivaren i offentlig sektor är skattebetalarna – oavsett om pengarna kommer från den direkta arbetsplatsens transaktionskonto, eller från försäkringskassans konto, eller något tillfälligt förvaringskonto där pengarna mellanlandar under sin resa från skattebetalare-offentligsektor-löntagare/bidragstagare.
Du tänker på privat sektor där arbetsgivaren får ta merkostnaden ur egen ficka. Räkna gärna på det själv, när du lärt dig mellanstadiematte. 😉
Medelstadiematte.
Jag ska försöka förklara:
Tänk dig idag att du har sjuksköterskan Peter som är förälder och har X i lön. Landstinget och hela offentliga sektorn har alltså x i utgift.
Efter reformen vill Peter vara ledig, under den lediga tiden händer följande:
Peter är ledig och får 0,8x i ersättning (detta är alltså en del av de 5 miljarderna). Landstinget tar in en vikarie som får x i lön.
Den offentliga sektorns totala utgifter är alltså 1,8X. Dvs ökningen är 0,8x som motsvaras av de 5 miljarderna.
Förstår du nu?
Sedan gäller förslaget de som har barn mellan 4-16 år, inte 0-18
Jag hittar ingen källa alls via "svenskt näringsliv" på de här siffrorna?
Nordeas analytiker svingar ännu hårdare och drämmer till med 50 miljarder
Tänk om ett börsbolag skulle göra likadant. 12 dagar för bolagsstämman så rafsar styrelse och VD ihop ett förslag om att låna pengar till utdelning så inte aktieägarna ska rösta bort dem.
Vad Sverige behöver är strukturreformer som förbättrat landets tillväxt.
– Avskaffa bolagsskatten (undantag banker som inflaterar valutan)
– Avskaffa statlig inkomstskatt
– Tillåt veckor som är 50 timmar (men behåll rätt till 40 timmar)
– Gör ISK skattefri och tillåt utländska aktier
– Ta bort subvention av a-kassan.
Finansiera genom att avskaffa ränteavdrag och på kort sikt sälja ut statliga företag.
På längre sikt är det ren vinst.
Liten sakupplysning, inget hindrar utländska aktier i ISK. Däremot är jag inte säker på vad som händer om källskatten som dras på utdelningar på utländska aktier blir högre än "ISK-skatten".
Du behöver hitta lite mer finansiering än så, även om jag håller med om dina punkter.
Jag skulle nog invänta nästa steg i utvecklingen före jag ansåg mig veta hur skattebesluten och nivån ska ligga. Allt är hur man än ser det rätt kört om inget radikalt händer, och det händer med andra ord något radikalt, jag tror inte det radikala stoppar utveckling i väst.
Bolagen lånar en hel del till utdelning.
*Skatt är stöld* har rätt. Men den politiska diskussionen är inte sådan. Lyssnade på vänsterns och sosseriets valreklam i radio och ute framför ortens butik och den går ut på att "inte bara gynna de rika". De pratar om "rika och företagare" som orättvist nog betalar för lite skatt. Det underligaste är att den vanligaste ensamföretagaren här i inlandet kan ta ut betydligt mindre lön än t.ex. gruvarbetaren. Men vänstern fortsätter att spela på avundsjukekortet fastän det i verkligheten är helt skruvat att göra det. Finns ingen orsak. Men man vidmakthåller en myt som inte är sann.
Jag håller med på det stora hela, men det finns inget förbud mot utländska skatter i ISK. Att andra länder beskattar utdelningarna är inget som riksdagen skall lastas för.
När det gäller statlig skatt anser jag lite tvärtom, men i grunden samma. Ha endast statlig inkomstskatt med fast procentsats (efter ett rimligt grundavdrag – man skall inte behöva gå till Soc för att ha råd med skatten).
Ser inte varför banker skulle särbehandlas. Det är alltid undantag och specialare som gör att skattesystemet blir tokigt och kräver nya undantag och specialare…
Arbetstidslagarna är väl främst problem för mindre företag. Det hade kanske varit bättre om man istället tillåter undantag där det inte kan lösas på ett "bättre" sätt.
Turligt nog blir detta valgodis inte så dyrt räknat i EUR eller USD. Jag ser att USD +3,68% på endast en månad t.ex. Det skulle motsvara +54% på årsbasis, dvs USD=13,50 SEK till nästa höst. EUR har haft ungefär samma utveckling och skulle isåfall stå i EUR = 16,13 SEK
Hur djupt kommer kronan att krascha?
Samma motargument mot föräldraveckan som arbetsgivarsidan har framfört sen urminnes tider mot ledigheter. Vi skulle aldrig ha råd med 3 veckors semester. Eller 4. Eller 5. Är det någon som vill backa bandet och gå tillbaka till 2 veckors semester, eftersom vi "inte har råd"? Vi har lyckats lösa 5 veckors semester alldeles utmärkt, så varför kan vi inte lösa en föräldravecka – om vi vill?
"Alldeles utmärkt"??? Låt oss påminna dig om det när du själv eller någon närstående upptäcker cancer första semesterveckan i juni och du hamnar sist i den operationskö som betas av i halvfart tills industriramadan är över…
Om vi nu blir så rika på att inte arbeta varför inte införa 52 veckors semester?
Eller kalla det barnledigt för alla som har barn eller har varit barn.
Vi blir kanske inte så rika på det. Men varför inte inför 0 veckor semester? Då blir vi garanterat rikare. Kanske dags att återinföra lördag som arbetsdag också?
Eller så får folk själva bestämma hur mycket de vill jobba eller vara lediga, hemska tanke!
Att Stefan Löfven skall bestämma det, och sedan låta någon annan betala måste vara den absolut sämsta lösningen.
Som i USA alltså. Konstigt nog har det lett till att 25% av befolkningen inte har någon semester alls och resten inte heller så mycket. Men de har ju högre BNP…
Pelle är semikommunist eller värre och allt han skriver är mörkrött, fyllt av förakt för eget tänkande. Usch
Ha,ha,ha. Det är nog värre, kanske det värsta av det värsta? Eller ännu värre?
Skillnaden är att förändraveckan är det någon annan som förväntas betala. Annars går det redan normalt att få en extra vecka ledigt om man själv betalar för det (ja, nuvarande veckor betalar du genom att avstå från semesterersätttningen som är del av totala lönen).
Jag ser att det är lite si och så med problemlösningsförmågan. Vid lön 1-1 kostar vikarierna arbetsgivaren noll kronor. Ersättningen under de lediga dagarna står ju staten för, det är knappast tänkt att arbetsgivaren också ska betala lön under de lediga dagarna.
Samhällskostnaden. Inte kostnaden för arbetsgivaren. Sedan lär dock arbetsgivaravgiften höjas som finansiering,
Samhällskostnaden torde vara värdet av de inte arbetade timmarna plus eventuella dynamiska effekter. Förutsatt att lönen motsvarar detta värde är följaktligen samhällskostnaden 5/0,8 = 6. Att summera ersättningen till de lediga och vikarierna är ju helt ologiskt.
Lönerna i stat, landsting och kommun samt ledighetsersättningarna till de som inte skall arbeta ytterligare fem dagar i stat, landsting och kommun kommer alla från samma källa – skattebetalarna.
Den som är ledig fem dagar där får fortfarande betalt – av skattebetalarna.
Den som får gå in som vikare får också betalt – av skattebetalarna.
Att pengarna kommer från olika transaktionskonton är oväsentligt – allt kommer i grund och botten från skattebetalarna – som nu kommer att få betala två gånger för var och en av dessa fem dagar.
Det är så enkelt att alla utom socialister kan förstå det.
Ja det är enkelt. Ändå har du lyckats få det helt fel. 🙂
Jag läste att förslaget skulle beröra i runda slängar en miljon löntagare, alltså ungefär en femtedel av alla sysselsatta. Förutsatt att föräldrar inte är mer produktiva än övrig befolkning så skulle alltså svenskt näringslivs 32 miljarder motsvara 800 miljarder om man tog bort all semester. Stryk semestern så skulle BNP öka med nästan 20%! (om effekten är reciprok och linjär). Eller så stämmer kanske inte "beräkningen" riktigt…
Pelle: Staten skall inte lägga sig i. Du har fel grundsyn och allt du skriver är färgat av det. Du borde flytta till ditt lilla paradis i Venezuela där staten lägger sig i allt. Sverige borde bli ett land för invånare som kan fatta egna beslut.
Tack ska du ha, men jag trivs utmärkt i Sverige. Du verkar däremot lite missnöjd, trist för dig.
Du borde inte trivas i Sverige. Landet är fullt av människor med sympatier för Fi, V och MP. Det är avskyvärt. Dock kan man ganska lätt undvika dem genom att välja rätt boende etc. Men så dyker du upp här och och plötsligt är det äckel och as igen.
Du skriv i ditt tidigare inlägg att man kunde jobba in, jobba hemifrån eller ta tjänstledigt.
Hur ska en busschaufför kunna göra detta? "Passa på att åka en extrasväng idag för imorgon går inte bussen".
Sanningen är ju att arbetstagarna på något sätt måste vara hemma med sina barn ibland när skolan stänger.
Den uppenbara lösningen på "problemet" är att inte stänga skolan.
Hur djävla svårt kan det vara att inte se den?
Japp.
I yngre åldrar så är väl nästan varenda unge på fritis både före och efter skolan.
Produktiva kan få ihop en hel arbetsdag på någon timme på kvällen, stora projekt tenderar att gå i snigeltempo, kanske för att fakturera många timmar. Mao vill man vara ledig så finns det utrymme ändå för många hemmajobbare.
Lita aldrig på en politiker, de tycks ju inte vara kloka som presenterar nåt dylikt när det finns så många andra grupper och delar av samhället som ha större behov av resurser.
Lita inte heller på en lobbyorganisation deras synpunkter och beräkningar kan vara rätt beräknande.