Oroligheterna och upproren mot den korrumperade politiska ledningen i Bagdad sägs sprida sig och en del hävdar att ledningen och anhöriga flytt landet. I grunden kan vattenbrist orsakat av att Turkiet aktiverat Ilisu-dammen dragit igång oroligheterna.
Iraks flagga. |
Turkiet har alltså spärrat av den ena av de två stora floderna genom Irak, Tigris, genom att aktivera Ilisu-dammen, vilket ska ha lett till torka och vattenbrist mitt under de höga sommartemperaturerna som redan råder i Irak.
Protester och uppror med våldsamheter mot regeringen, företag och myndigheter sprider sig nu som en bokstavlig löpeld genom Irak. Berättelsen är dock att det är uppror mot den korrumperade regeringen och inte bristen på vatten. Internet sägs ha stängts ner av regeringen, men ska fortfarande fungera i Kurdistan i norra Irak. Man har också brutit elen i en del städer och infört utegångsförbud. Uppgifter som inte går att bekräfta gör gällande att den politiska ledningen med familjer ska ha flytt med flyg.
Man kan fundera på vad detta får för konsekvenser i regionen, både för stabiliteten och säkerhetspolitiken, såväl som för oljepriset. Då oljetillgångarna till stor del hittas i det stabila Kurdistan behöver inte de direkta konsekvenserna vara så stora, men oron för att upproren ska sprida sig kan förstås påverka oljepriset ändå.
Turkiet ska tidigare använt Ataturkdammen för påtryckningar mot Syrien när den drogs igång på 90-talet, för att få Syrien att kasta ut kurdiska PKK ur landet. Återstår att se om Turkiet drar igång några öppna påtryckningar mot Irak, vad det nu blir för regim som kommer styra där framöver i spåren av en fortsatt folklig resning.
Vi kan förstås vänta oss nya flyktingvågor från Irak i spåren av detta.
Idag ska för övrigt Trump och Putin mötas i Helsingfors. Ingen vet varför Trump tog initiativet till toppmötet, men det finns en hel del oro kring mötet, t ex att USA ska erkänna Kremls retorik att Finland (och även Sverige, vilket har sagts av Kreml och visats på kartor) tillhör Kremls intresseområden där Ryssland ska få göra som de vill; att den olagliga invasionen och annekteringen av Krim ska erkännas, liksom ockupationerna av Moldavien och Georgiens territorium.
Situationen i Mellanöstern lär ligga på bordet, i synnerhet Syrien. Kanske kommer Trump ge beskedet att man släpper Syrien helt till Ryssland, så de ryska bombplanen får härja fritt mot civilbefolkningen över hela landet. Trots allt gick Trump till val på att USA skulle ut ur Mellanöstern.
20 kommentarer
Hur är ryssarna inne och petar i detta?
Cornu är lite "hit or miss" när det kommer till Ryssland.
Just i det här fallet så är det bara Turkiet som visar sina imperialistiska ambitioner. Vilket land stänger av ett av de viktigaste vattendragen till sin granne mitt under torrperioden?
Ska bli intressant att se hur många civila dör pga detta och hur Nato ser på medlemsstater som agerar på det sättet.
OT!!
Rysk jätte-U-båt på väg genom Östersjön…
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/putin-seglar-in-enorm-atomubat-nara-helsingfors-strax-fore-toppmotet-med-trump
Putin tar med sig gänget till mötet… spännande, hoppas Trump har ett motdrag.
Vem har störst?
Det har bara gått 27 år sedan första vi började hjälpa Irak men det på väg att bli bättre. Även Libyen och Afghanistan är på rätt väg. Självklart borde Syrien och Ukraina hjälpas på samma vis. NATO-Erdogan visar vägen.
Innebär det att Libyen snart är i närheten av lika bra som innan det "befriades"?
Jadå, AFRICOM hjälper de flesta afrikanska länder så det är fler länder på gång. Även fler och fler länder i Latinamerika får hjälp nu.
Du menar att försätta dem i katastroftillstånd egentligen är bra för dem?
Min Iranske vän sa igår: Trump är bra för Iran.
Trump och putin möts inte idag, utan på måndag.
Trump kommer med största sannorlikhet säga åt putin att sluta jidra, annars ska han få se på fan.
Varför väljer cornu att inte kommentera tysklands samt andra NATO länders ökande beroende av ryssland, vilket trump tydliggjorde tidigare i veckan, samt trumps envetna försök till att få länder att satsa på sina egna försvar istället för att göra sig beroende av USA. Istället väljer han att försöka spela upp rysslands förhandlingsposition mot ett USA som är herre på täppan i alla avseenden, som med en enda Nimitz hangarfartygsgrupp har eldkraft många gånger större än rysslands samlade flotta. Förstår inte logiken.
Som en inflytelserik opinionsbildare är det cornu's privilegium att cherry-pick:a vad han skriver om, precis som många större dagstidningar (läs: DN) kör med agendasättande journalistik.
Alla vill inte skriva om allt och det är därför viktigt för oss unwashed att stoppa in huvudet i andra ekokammare eller filter-bubblor för att se helheten.
+1 på det…
Oljepriset får gärna dra iväg mot skyarna, så att jag kan komma ur en snedsits i oljeaktier. Sen kan det gå ner igen.
Fan skit i Irak, SMHI har precis utfärdar klass 2 varning för höga temperaturer i Stockholms län, vi stockholmare håller på att smälta bort!
Trots att IS och Al Qaida mm haft kontroll över stora områden i Syrien lyckas USA-trollet få det att låta som att Syrien (ihop med Ryssland) inte har någon fiende som dom krigar mot… imponerande minst sagt…
Det är väl bra att Kreml får Sverige som intresseområde. Då kanske svenskt försvar får den upprustning som krävs för eget försvar. Trump vill att Europa ska betala sin del av försvaret och inte åka snålskjuts på USA. Hur kan man argumentera mot det? I media framställs det som djupt orättvist. De argumenterar som ett bortskämt barn mot en förälder som drar in underhållet när det är dags att stå på egna ben. Innan man klagar på amerikansk sjukvård som en prisbelönt journalist gjorde ska man betala sitt eget försvar, få se hur mycket som blir över till välfärden sen om man inte gömmer sig under USAs paraply.
Det som haltar lite i Trumps anklagelser är att USA fått betala när andra NATO-medlemmar drar ner på sina försvarsbudgetar – vilket är lite skevt.
USA lägger väl upp mot 4% men inte för att andra NATO-medlemmar lägger under 2% utan för att utöver medlem i NATO så är USA självutnämnd världspolis.
De flesta krig USA utkämpat har ju varit utanför NATO.
De krig USA utkämpat utanför NATO belastar väl inte NATOs budget. "USA har ett stort militärt åtagande i Nato. Men det är inte som en tjänst till Europa. Det är avgörande för vår egen säkerhet" https://www.sydsvenskan.se/2017-03-19/tyskland-slar-tillbaka-mot-trump-om-nato. Men det är väl ännu mer avgörande för Europas säkerhet. USA klarar sig alltid men det är Europa som blir ockuperat. Låt säga att USA minskar till 2 procent som är målet. De betalar 4 procent av en enorm budget det blir mycket i reda pengar. Jag förstår inte argumenten mot USA i de här fallet. Och media hjälper inte till att reda ut det, de framställer det istället som ytterligare ett exempel på Trumps omotiverade infall.
Skönt att inte Irak är ett grannland till Sverige ! 🙂
Sounds like iraq needs some freedom!