Till listan av bra preps måste spraygrädde läggas. Hållbarheten i oöppnad tillstånd är i linje med mjukost, dvs över ett halvår, och kan således alltid finnas hemma och roteras i takt med ordinarie förbrukning.
![]() |
Lite preps. |
Spraygrädde är väl inte direkt billigt, men väldigt praktiskt att t ex ha på varm choklad eller till pannkakor, särskilt om man inte ska använda speciellt mycket. Ett alternativ är förstås UHT-grädde, men den kan vara svår att få tag på i de flesta mataffärer. Spraygräddens succé gör att den oftast går att få tag på.
![]() |
Hållbar till 12:e januari 2019, och då köptes denna förpackning in i juni, så åtminstone sju månader. |
Kort sagt är spraygrädde en utmärkt prepp till hushållets beredskapsförråd och eget mikrosnabbköp. Ser man bara till att använda dem kan man alltså ha den ordinarie halvårsförbrukningen av spraygrädde ständigt hemma. Bara att fylla på med nya i takt med att de används.
Klassisk krismat som pannkakor (vetemjöl, salt, torrmjölk och ägg1., samt rapsolja till stekning, alternativt smör, som håller sig ett tag särskilt under vinterhalvåret då det kan ställas ut) lyfter ju inte bara med den obligatoriska sylten eller sirapen till, utan också med en bit grädde. Och med spraygrädde finns grädde med lång hållbarhet lättillgänglig. Inte heller behöver man slösa med vatten och tid för diskning av vispar och kärl, då spraygrädden kommer färdig i sina flaskor.
Kom ihåg att smak- och moralförstärkare är absolut nödvändiga i en krissituation. Sylt och grädde kan lyfta det mesta, precis som kryddor och såser. Kom ihåg att preppa fullständiga och goda måltider.
1. Ägg har också lång hållbarhet så länge de aldrig förvaras i kylen – köp dina ägg från en butik som har äggen i rumstemperatur. Minst ett extra paket ägg är obligatoriskt i hushållets beredskapsförråd, där det roteras vid varje nytt ägginköp, om man nu inte istället har egna höns.
43 kommentarer
Fast inte så gott.
Det var ett kraftigt överbetyg!
Oätligt skulle jag snarare kalla det och duger inte ens som raklödder.
Den ska väl förvaras kallt? Bilden visar någon slags sval eller?
Nope, vanlig hylla i kök på bilden. Förvaras i rumstemperatur tills öppnad.
Tur att bara ett fåtal människor gillar grädde, djävulens avföda.
Det faller ju på att ingen normal jävel har ordinarie förbrukning på spraygrädde !
En Irish Coffee är ju aldrig fel. Som prepper nedgrävd i en jordkällare kan det vara en stämningshöjare!
När det gäller äggen har du nog fattat fel. 28 dagar från värpdagen i rumstemperatur. I kylskåp med spetsen nedåt, lätt 3 månader, är det som gäller.
Ja, och? 28 dagar är länge. Tillräckligt för att naturligt rotera åtminstone ett 50-tal ägg, vilket man alltså kan ha på lager.
50 ägg på 28 dagar? wow. Eller menar du i en krissituation?
Ägg håller ännu längre, minst sju månader om man har tillgång till vattenglas eller sand och förvarar dem däri. Egna höns är ju optimalt, ägg kan ju ätas på en mängd sätt, förutom i pannkakor.
Bra praktiskt test ang förvaring av ägg:
https://www.motherearthnews.com/real-food/how-to-store-fresh-eggs-zmaz77ndzgoe#axzz2YCzBD2Ke
Hittade spray-ost när jag var i Florida för några år sedan. Lika kemisk smak som spraygrädde, men förmodligen bra preppkäk. 🙂
Sicken prepper, han tror att ägg håller längre i rumstemp än i kylen?
Ägg som varit i kylen håller inte i rumstemperatur. Är de i rumstemperatur från början håller de länge. Längre än vad jag behöver bry mig om innan de är roterade.
Förstår fortfarande inte hur du menar. Ägg i rumstemperatur håller ungefär en månad. Ägg i kylen håller i vissa fall sex månader eller mer. Ju kallare desto längre hållbarhet. Det är ganska basal livsmedelskunskap, no?
Det du missar är att i en besvärlig situation så kanske man inte har ström så att äggen kan hållas kalla. Från den tidpunkten strömmen faller bort är det som man ska börja räkna.
Det är i det läget som ej kylda ägg håller längre.
Men jag skulle nog ändå föredra kyl och som reserv jordkällare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars J: ej kylda ägg håller alltså INTE längre än kylda ägg, hur man än vänder på saken. Bakterier växer långsammare i kyla.
Att förvara sina ägg i rumstemperatur för att det riskerar bli strömavbrott, för då blir det rumstemperatur på äggen… jag förstår fortfarande inte. Om man vill att äggen ska ha maximal hållbarhet ska de förvaras svalt och mörkt. Ju kallare desto längre hållbarhet. Yes?
Fast det ska nog till ett krig för att jag frivilligt ska äta spraygrädde.
Har ägg som gick ut för en månad sedan. De går fortfarande att äta utan problem. Stått i rumstemperatur hela tiden, även i affären då förstås. Det är lite högre risk när det nu är varmare även om jag bara har något varmare inne än normalt. Blir det för varmt för äggen kan de explodera. Ett obefruktat ägg som undgått genomlysningens granskning och som ligger kvar under en ruvande höna är ingen lek efter ett tag. Räcker med att ta i ägget så är hela omgivningen nerstänkt av ruttet stinkande ägg.
Vad gäller datum på många varor är de väl tilltagna. Lukta och smaka är bättre än datum.
Ägg håller flera månader efter utgångsdatumet om man lägger paketen upp och ner.
Låter märkligt eftersom spetsen ska vara neråt för bästa hållbarhet.
Det var någon långfärdsseglare har jag för mig som hade med sig ägg på sin resa till Antarktis. De höll över ett år.
Spraygrädde har man i kylen på jobbet – alltid retar det någon miljöpartikel som tror att flaskan drivs av ozongas – vilket man såklart bejakar bara därför att liksom…
Hahahahaha! Måste jag börja med:))
Gjorde som du, ställde en flaska i kylen och det tog en dag innan en batiktant dök upp och började klaga, bad henne läsa på flaskan sen var hon tyst och numera trevlig mot mig.
Tänk att spraygrädde kan bygga broar 🙂
Köpte just 4 burkar spraygrädde för 11,95:-/st. för några dagar sedan på… Ge-Kås i Ullared…
😉
Grattis, Bengt, det var ett riktigt bra pris.
Vill minnas att jag köpte en riktigt billig skinksallad där 1993.
Jag hoppas att du ätit upp den… 😉
Trots alla kemikalier i maten finns ju ett absolut sista datum efter vilket födan nog är att betrakta som farligt avfall…
Den gick åt redan på en rastplats något norrut. Smakade fint. Det är ju det som är nedsidan med Ullared, opportunity cost. Annars gillar jag stället.
Sen handlar vissa massa skit som ligger på hyllan.
Preppa med förnuft, skapa rotationsförråd!
Spraygrädde är inte lika gott som riktig grädde, men jag har nästan alltid en burk tillgänglig då det är jäkligt smidigt när man bara ska ha en relativt liten mängd, exempelvis till Irish Coffee…
Dessutom är det överlägset enklaste sättet att få med sig grädde ut i naturen, campar osv.
I slutändan handlar ju i princip alla konserver om att kunna spara mat under längre tider på ett smidigt sätt, snarare än gourmetupplevelser. Inser man bara det så har (nästan) alla konserver sin givna plats i skafferiet.
Det är skillnad på spraygrädde och spraygrädde. Just ICAs märke smakar väldigt lika vanlig grädde och inte rakskum med vanilj som andra märken….
Tror folk tänker på spraygrädden som har socker tillsatt. ICA:s spraygrädde är bara grädde.
Vem bryr sig om grädde?
Nä precis, minns inte när jag åt grädde senast. Socker däremot, lång hållbarhet och mycket energi. Ketchup, senap, honung
Gruppen "Kent" sjunger ju om att "…ät fett och socker tills du spyr…
😉
Tänk också på att köper man en schysst sifon kan man också få sig en liten bänga på lustgasen i grädden.
En fundering är om man inte kan nyttja den som något slags substitut för mjölk, dvs t.ex göra pannkakor på ägg, mjöl, vatten och spraygrädde? Prepping handlar nästan mer om att veta hur man kan använda sina prylar än att ha så mycket prylar som möjligt…
Då är det bättre att ha pulvermjölk. Att köpa grädde på sprayflaska för att ersätta vatten är ingen bra idé. Bättre att ha ett större vattenförråd.
HampusGurra: Vad får dig att tro att man skulle ersätta vatten med grädde? Varför tror du jag inkluderade vatten i förslaget?
Problemet med pulvermjölk är att om man inte normalt använder det så är det tveksamt att ha det på lager. Det finns vissa preppers som skaffar på sig massor av krimskrams som de kanske, eventuellt, troligen inte kommer behöva. Ett sånt beteende tycker jag är lite extremt, foliehattsvarning och framförallt ineffektivt.
Effektiv prepping handlar om att köpa saker och varor som man faktiskt kommer att använda, garanterat och sen utrusta sig med kunskap hur man kan nyttja sina tillgångar i en krissituation.
Naturgrädde ska det va Flickan med kon