Det svenska energiteknikbolaget Climeon har dubblat sin order för geotermisk energi på Island från tidigare 30 MEUR till 65 MEUR (idag 672 MSEK) efter att ha levererat den första enskilda installationen på Island. Det kan bara ses som ett mycket starkt kvitto på bolagets teknik i geotermiska sammanhang.
Geotermisk anläggning vid Myvàtn på nordöstra Island. |
Tidigare i juni levererade Climeon de första fyra av tidigare 97 beställda moduler till en av de anläggningar man fått en order på om 30 MEUR förra året. Idag släppte man ett pressmeddelande om att ordern nu mer än dubblas till 65 MEUR och nu kommer omfatta 197 moduler på 20 platser, om 2 – 15 moduler styck.
Badförbud, om du inte vill tappa huden. |
Den isländska ordern är enbart för leverans och installation. Mjukvarulicenser och underhåll tillkommer.
Climeon har också tidigare en mindre order till en geotermisk anläggning i Kanada (1 MEUR), Tyskland (5 MEUR) och USA (okänd summa, men utifrån Kanadaordern ca 1 MEUR).
Det finns uppenbarligen spillvärme för Climeons utrustning att ta hand om. |
Den i särklass största ordern i segmentet på Island har alltså dubblat upp efter att ha fått den första anläggningen i drift. Detta är ett extremt starkt kvitto på bolagets teknik.
Dagschart Climeon. |
Aktien stiger på börsen och har handlats till högsta kursen sedan i november. Aktien har stigit under juni, så det kan förstås bli ett fall av buy the rumour, sell the news.
Ordern bör ha höjt orderstocken till 765 MSEK. Då den isländska ordern ska levereras på totalt tre år kommer enbart dessa 672 MSEK ge en omsättning på 224 MSEK om året. Under första kvartalet brände man av 20 MSEK, hade en omsättning på 0 MSEK pga att inga leveranser enligt plan skedde under kvartalet. Man hade 170 MSEK i likvida medel.
Det kan finnas goda möjligheter för vinst i bolaget under de kommande åren enbart på den isländska ordern. Börsvärdet är enligt Avanza 2375 MSEK, vilket förstås förutsätter att man kommer plocka fler order.
Jag äger aktier i Climeon. Ja, skriver jag om ett bolag jag äger så anger jag det. Anger jag det inte äger jag alltså inte aktier i bolaget.
15 kommentarer
Det som är intressant är ju vad Climeon aktien står i för värde idag jämfört med den nyemission man genomförde i höstas 2017.
Om man inte köpte då kan man ju likt ISK-"förlusten" se det som om man gjorde en vinst – genom att inte köpa eller en förlust – genom att köpa ( eller vice cersa )
En orealiserad förlust är inte någon förlust och en orealiserad vinst heller inte någon vinst ..
Jag fick mig inte några aktier tilldelade och kan därför säga att jag varken gjort vinst eller förlust..
https://www.privataaffarer.se/articles/2017/09/27/notering-varldsledande-miljoteknik-till-first-north/
Gäller nu att man inte får problem med barnsjukdomar i övergången till "massproduktion"
Konceptet håller, dvs patentet. Teorin är sund som de säger på film.
Det är den praktiska implementeringen, till en acceptabel lönsamhet.
Borde fungera med massproduktion. Det jag som en av ägarna funderar på är hur stor den geotermiska marknaden kan bli. Om vi ser på Sverige, som har tjock berggrund, har SGU angett att temperaturen ökar med 15-30 grader per km viket betyder att man behöver borra drygt 2 km. 2 km borrhål är dyrt så jag utgår från att det dröjer. Länder med mer aktiv jordskorpa, dvs export kommer att gälla länge. Island ger sannolikt fler order i närtid liksom USA, Kanada och Tyskland. Mest ser jag fram mot en första order i Japan.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Varför satsar inte Island på vindkraft på avlägsna platser?
Climeon är inte ett alternativ i Sverige annat än för att nyttja restvärme från industrier, men i de allra flesta fallen utom där kommunerna felinvesterat stort i fjärrvärmemonopolsanläggningar är det redan utbyggt så mycket spillvärme nyttjas.
Men den har absolut sin användning i vissa specifika fall. Betänk att Island är i princip optimalt för en sådan här manick, rent termodynamiskt med en förhållandevis varm värmekälla och kallt klimat för kylningen vilket ger så mycket el det kan ge.
Spillvärme vid 80C en varm sommardag, näää
Ringhals pumpar väl ut typ 40kubikvarmvatten per sekund. Rätt ut i havet.
Så nog finns det varmvatten i Sverige att ta vara på.
Det vattnet är inte varmt. Det är ca 10 grader varmare än vattner som pumpas in.
Det beror väl på div saker som jag inte vet. Säkerhetsmarginal? Verkningsgrad i ångturbin?
Kör det två varv då så blir den 20kubik å 20 grader. Eller använd en värmepump å tryck upp det till 60grader.
Vad behöver climeons system?
Planer fanns att pumpa Barsebäcks kylvatten i stora fjärrvärmerör och värma upp både Lund och Malmö.
http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionStore/_Public/07/261/7261489.pdf
Fake news. Anläggningen är inte drift ännu.
Grattis! Själv sålde jag några dagar för tidigt.
Grattis Cournu!
Frågan är om det är försent att hoppa på tåget nu?
Det finns säkert lägen för omtag.
Det är aldrig fel att stödja avancerad miljöteknik.
Någon som vet ungefär var breakeven kan ligga? Climeon kan med underleverantören mastec tillverka 2500 units per år.
Efter att ha läst på så är after market riktigt riktigt fin för climeon som jag förstått det.