Även om de två begreppen är nära besläktade och ibland kan innebära samma åtgärder, så bör man skilja mellan personlig beredskap och prepping. Det första handlar om att kunna hantera oönskade situationer och kriser som berör endast dig eller ditt hushåll, medan det andra handlar om att hantera kriser som drabbar stora delar av eller hela samhället eller där samhällets krishantering inte fungerar.
Detta behöver en familj på fyra personer för att klara sig i sju dagar utan vattenförsörjning, elförsörjning, värmeförsörjning och matförsörjning. |
Personlig beredskap och prepping kan ofta blandas ihop, men sker av skilda orsaker.
Att t ex ha en förbandslåda eller reservdunk i bilen är personlig beredskap. Du ska kunna hantera en enskild olycka, eller att du eventuellt får soppatorsk. Något som drabbar ett fåtal. Det handlar inte om att kunna hantera en större samhällskris. Likaså är att ha med sig en ficklampa eller en multitool personlig beredskap.
Personlig beredskap i form av en multitool kommer inte lösa samhällskrisen. |
De flesta personliga kriser brukar numera kunna hanteras med en mobiltelefon.
Prepping som kontrast ska just kunna hantera en omfattande kris för samhället, lokalt, regionalt eller nationellt. Att betalsystemen slås ut. Ett omfattande och långvarigt elavbrott, inte bara att ett träd råkat trilla ner på din luftledning och gjort fem hushåll strömlösa i några timmar. Att exempelvis klara av sju dagar utan fungerande vatten, elförsörjning och livsmedelsförsörjning är prepping. Medan reservdunken i bilen är personlig krisberedskap, så är hundra liter bränsle i fyra dunkar i garaget snarare prepping – det ska inte bara ta dig till närmaste bensinmack, utan göra att du har bränsle vid ett lite längre avbrott i bränsleförsörjningen.
Samhällskrisen kanske innefattar att mobiltelenäten slutar att fungera, och då räcker det inte med en smartphone för att lösa krisen för egen del.
Anledningen till att man har en viss beredskap är också avgörande. Har du ett paket Ipren hemma ifall någon blir sjuk, eller har du tio paket för att kunna hantera och dämpa effekterna av en omfattande influensapandemi, där samhället inte längre klarar av att ens leverera receptfria dämpande läkemedel och alla blir sjuka? Att ha jod-tabletter är prepping, och inte personlig beredskap, då de bara fyller en funktion vid kärnkraftshaveri, annan olycka med kärnbränsle eller ett kärnvapenkrig.
I slutändan spelar förstås inte definitioner och ord någon större roll. Men det väsentliga är att tänka igenom vilken form av krisnivå en åtgärd är tänkt att hantera – en personlig krissituation eller en samhällskris?
För övrigt innehåller nya numret av magasinet Café ett bra reportage om prepping, där bland annat min sambo Lena är med som prepper och visar rattarna. Så jag är numera officiellt ihop med en Cafébrud. Artikeln och fotona verkar bara finnas i pappersutgåvan, som du antagligen hittar på närmaste Pressbyrå. Reportaget är någonstans i mitten, Lena hittas på sidan 95.
44 kommentarer
Är ju härligt med rattar, men svårt få ihop tjejers förkärlek för utvik med feminismens analys av patriarkatet och objektifieringen av kvinnor. Den sköter de liksom alldeles utmärkt på egen hand.
Kanske för att olika kvinnor kan ha olika åsikter. Inte tänkt på det eller?
När det gäller analysen är den inte avhängig åsikt, utan gör anspråk på att vara allmängiltig. Har Du tänkt på det?
Jag förstår faktiskt inte vad du menar nu. Vem är det som påstår vad?
Feminism innebär väl också att kvinnor (samt män och icke-binära för den delen) ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar? Vore då konstigt att säga att några inte får göra det och hänvisa till just feminism.
Hälsningar,
Torbjörn den trevliga
Feminismens eller den s k genusvetenskapen påstår diverse, t ex gällande "objektifieringen" av kvinnor. Om det vore en "vetenskap" skulle det inte vara beroende av åsikt utan en sanning i sig. Vilket jag alltså ifrågasätter.
@oraklet: Nu fattar jag vad du menar. Du menar att det finns en konflikt i att påstå att män objektifierar kvinnor och samtidigt observera att kvinnor objektifierar kvinnor.
Inte nödvändigtvis skulle jag i så fall säga. Men jag tycker också att just objektifieringsdiskussionen är lite svår att förstå på det allmänna planet, och till stor del nog beror på personliga preferenser, sammanhang och maktställning.
Tobbe: Absolut, men det går inte ihop med skuldbeläggandet av männen för objektifieringen av kvinnor om de nu själva står för valet. För övrigt inget fel i det. Tvärtom livsbejakande, men inte enligt feminismen som slentrianmässigt ser kvinnor som viljelösa offer.
Iblandekonomi: Se svar till Tobbe. Är skuldbeläggandet jag är ute efter. Objektifieringen tror jag är en helt naturlig del av livet. I synnerhet i vissa åldrar och för båda könen. Och idag mer än någonsin, genom sociala medier.
Jag antar att detta är en generell diskussion. Ni har inte sett detta specifika exempel. Själv tycker jag det blev både snyggt och smakfullt.
Cornu: Helt rätt, en allmän reflektion. Ser fram emot att se det specifika exemplet, som säkert är alldeles utmärkt.
Min övertygelse är att alla (oavsett kön) objektifierar alla (oavsett kön). Ibland är det sexuell objektifiering, men många gånger inte. Sedan kan man ha olika åsikter om vilken typ av objektifiering som är mer ok än en annan.
Är det t.ex. mindre ok för en man att objektivisera en kvinna som poserar i Cafe än det är för en kvinna att se samma kvinna som ett objekt för kvinnoförtryck? Är båda lika dåliga? En tredje person kanske helt enkelt ser en fri kvinna som gjort sina egna livsval.
Vad händer om det är en man som viker ut sig och en kvinna som objektifierar? Är det mer eller mindre bra än det omvända?
Om mannen ifråga är 60+ och styrelseordförande i något börsbolag, på bilden sittandes i en fotölj iklädd kostym. Är det då mer ok att se honom som ett kapitalistsvin än den objektivisering jag exemplifierat i samtliga ovan nämnda exempel?
Alla har rätt till sin åsikt, men också till sin handling så länge den inte våldför sig på någon annans rätt. Det sistnämnda tolkas dock alltför vidlyftigt i dagens lättkränkta samhälle, vill jag påstå. Vanligt folkvett och ömsesidig respekt räcker för det mesta.
Lars: Ja, detta blev en diskussion som hade väldigt lite att göra med ditt inlägg. Jag har vare sig sett detta eller något annat nummer av Cafe. Lena följer jag dock i andra medier och har stor respekt för det hon gör.
Hälsningar,
Torbjörn
Numret av Café finns på ReadlyGo (go.readly.com). Tyvärr har jag slutat betala där (också) så jag kan inte spana in rattarna. Även om det finns drösvis med magasin där så visade det sig att jag aldrig gick in och läste något. Det är nåt visst med papper ändå.
Tack, Tobbe. Jag tror inte att din respekt för det Lena gör kommer påverkas om du får se artikeln och fotot.
Jag har alltid funderat på varför just en ratt till en Trabant 601 S var så lika i både form, material och utformning som en ratt till en VW 1303 S …
(samma tillverkare ?)
Båda fordonen var dock betydlgit enklare att hålla rullande med ståltråd, några skiftnycklar och gaffa-tejp än dagens där man måste in på verkstad för att kunna byta en enkel glödlampa..
Kan man inte det så kvittar det om man har 100 l bensin i förrådet..
I slutet på 70-talet köpte min far två 20 liters "Jerry-cans" på en outlet i trakterna av Sjöbo i Skåne..
De var rödlackerade och med texten "Made in UdSSR" (Union der Sozialistischen Sowjetrepubliken) instämplad i plåten.
Vad som är mest intressant är att de tydligen var "military spec" eftersom gummit (!) som tätar vid dunkens öppning enligt gammaldags flaskor fortfarande denna dag är fullt fungerande!
Bengt missförstod nog det där med rattar… 😀
Nej, men "böjelserna" äro olika !
😉
"Raggfaktorn" i en Trabant "Tramp", dvs den öppna "strandmodellen" med avtagbart tygtak i NVA-grönt torde vara oemot"stånd"ligt!
http://prisadbil.se/wp-content/uploads/2015/01/Trabant_K%C3%BCbel.jpg
Bengt, jag tror jag blev kär i dig nu faktiskt! 🙂
Vilket fordon idag klarar av allt ifrån +40-gradig ökenhetta till -40-gradig "östfrontskyla"?
Hur funkar Jodtabletter? Vilken dos ska man ta, och när, och vilken effekt har det?
Den mättar sköldkörteln med icke-radioaktivt jod så att den inte tar upp radioaktivt jod från ex. ett läckande kärnkraftverk eller en atombomb.
Radioaktivt jod är en av de avfall som produceras som stannar relativt länge i naturen vid dessa händelser.
Men vid ex. en kärnvapenattack så finns det en mängd andra obra ämnen som är radioaktiva. Googlea "isotopic signature of nuclear fallout" så lär du få en rad svar som beskriver vad som finns.
Tack, så jod-tabletter hjälper lite grann, kan man säga då?
Jodtabletter bör nog endast intas på myndigheternas uppmaning. SSM eller Länsstyrelse i kärnkraftslän.
Kan naturligtvis endast genomföras om tabletter finns tillhanda.
Tim: jod har en halveringstid på 8 dagar. Jag tycker inte om man kan kalla det för att stanna kvar relativt länge vid dessa händelser.
Iblandekonomi: det står på paketen vilken dos som rekommenderas
Rospiggen: så nojjig behöver man nog inte va. Visserligen har det biverkningar, men är man fullt frisk så är det nog inte så stor fara. Bor man i beredskapszonen så får man hem jodtabletter (planen är alltså INTE att man skall springa till apoteket ifall hesa fredrik tjuter).
Det är relativt länge om vi tittar på de radioaktiva isotoper som produceras vid ex. läckage från ett kärnkraftverk eller en atombombsbrisad och som är mycket farliga att få i sig. De två undantagen är cesium-137 och strontium-90. Cesium-137 har en halveringstid på 30 år men binder sig till vatten så får du i dig det pissar du ut det lika snabbt. Det är cesium-137 som är det främsta kvarvarande ämnet vi hittar vi Tjernobyl (tillsammans med jod och strontium). Strontium-90 finns inga profylax för och det binder sig väldigt väl i benen. Men sprider sig inte särskilt mycket.
Har för mig om att jodtabletterna är särskilt viktiga för barn och gravida mödrar, men för personer över 40 år har tabletterna bara en mycket liten betydelse.
Synd bara att det inte sått nåt intressant i nåt nummer av Café nånsin.
Prepping i all ära, men man vet ju att de s k "journalisterna" där kan lyckas slakta vilket ämne som helst oavsett hur spännande det egentligen är.
Ja, är ju där rattarna kommer in i bilden…
Ratt Trabant: http://rewrite.origos.hu/s/img/i/1212/20121206-trabant-tramp.jpg
Ratt VW: http://i.auto-bild.de/ir_img/4/3/8/6/2/3/VW-Kaefer-1303-Cabrio-729×486-0ea8a3d7fedd01a4.jpg
Fagra damer på glättat papper kan bli hårdvaluta i en dystopisk framtid så varför inte en hög lämplig tidningar i domedagsbunkern, borde vara en del av alla seriösa prepperkit eller åtminstone den personliga beredskapen.
Damer på glättat papper ? 😉
Gute fahrt mit Trabant!
https://www.trabantwelt.de/Trabant-Fanshop/Trabant-Erotik-Kalender-2018-Edition::2314.html
.. men jag skulle gärna i jämställdhetens namn även se en kalender med väderbitna hunkar typ Zeb.. 😉
Tänkte du använda böckerna som sanitetspapper?
Att elda med kanske? Personligen föredrar jag ved, det blir så skräpigt i kaminen med böcker.
Vad det gäller prepping både materiellt och psykiskt så tycker jag att det numera borde vara lagstadgat att det är varje medborgares skyldighet. Jag ska inte tråka ut er mer än vanligt genom att gå in på alla preppingdetaljer. Finns mycket sådant att läsa på nätet, både seriös som oseriös sådan information. Regeringen kunde ju införa skattelättnader för de som preppar eftersom det är några personer mindre som skulle ställa till det för samhälle och omgivning vid någon form av kris som kräver sådan förberedelse. Om man verkligen vill göra något för Sverige på en personlig nivå så anser jag att prepping hör till en av de sakerna. När jag skriver om den psykiska preppingen så syftar jag på mental förberedelse inför olika steg och processer som äger rum i olika sorters kriser som kan drabba samhället.
Precis, en ny lag skulle förbereda medborgarna mentalt. F.d radiotjänstanställda kunde göra oannonserade kontroller med dryga böter för alla som inte har två påsar havregryn och ett band med Lars-Eric Uneståhls mentala träning.
Alltid en början.
Ipren och jodtabletter… jag tror främst på vapen och goda vänner med vapen som prepp nr ett. Om samhället kollapsar några grader till så är Svenezuela här på mindre än sju dagar och lär halla i sig längre än du kan hamstra havregryn för.
Fel! NÄR samhället kollapsar heter det.
För övrigt tror jag inte att ryssen öht kommer att ockupera Sverige.
De kommer att försöka ockupera landområden betydligt längre söderut. Det har med framtida klimatförändringarna att göra.
Även den nutida stora invandringen kan komma att vändas till sin motsats.
Dessa aktuella hot får sedermera sin naturliga lösning.
Prepping är dock nödvändigt för landets kvarvarande innevånare.
Personlig beredskap är alltid bra. Vad gäller prepping och större samhällskriser så räcker det med ett vapen. Men då är det ju bra att någon annan har preppat 😉
Bra familjeberedskap är att som sambo gifta sig eller åtminstone upprätta testamenten som anger att sambon skall ärva och vad som skall ärvas vid ev dödsfall. Man kanske inte vill ta risken att huset tillfaller den avlidne sambons konkursmässiga syskon.
Se råd från t ex SEB:
"Om du vill ärva din sambo eller vill att din sambo ska kunna ärva dig måste ni skriva testamente, annars ärver barnen eller era respektive föräldrar och syskon allt."
https://seb.se/privat/ekonomikollen/familj-och-juridik/kloka-tips-for-dig-som-ar-sambo-med-eller-utan-barn
Funkar verkligen testamanten fullt ut för att styra arvet? Jag har för mig att testamente bara räcker halvvägs.
Det torde vara lättare att reglera vad som händer om annat än "döden skiljer er åt", dvs gifta sig är enklare sätt att lösa frågan på…