Mäklarstatistik rapporterar om ett mycket kraftigt prisras på lägenheter under mars månaden. Omsättningen föll 20% och priserna föll 10% i landet och 5% i Stor-Stockholm.
Solen går ner över Stor-Stockhom. Mest Stockholm. |
Mäklarstatistiks procentsiffror över prisutvecklingen en given månad är till för att dölja de faktiska rörelserna genom tremånaders medelvärden dividerat med andra tremånaders medelvärden. Det innebär att i pressmeddelandet är bara en sjättedel av påverkan från den senaste månaden, men genom att jämföra kvadratmeterpriserna i de två senaste pressmeddelandena får man fram den verkliga sanningen. Mäklarstatistik kallar därför utvecklingen för en platå, men verkligheten är en priskrasch.
Till en början föll omsättningen (=avslutade bostadsaffärer) kraftigt i hela landet. Siffran 20% anges, och minskad omsättning är typsikt för kraftigt fallande priser.
Jämför man dock medelpriserna per m2, som är per månad, så visar det sig att priserna på bostadsrätter föll med -9.8% i hela landet, -4.9% i Stor-Stockholm, -5.0% i Stor-Göteborg och -1.2% i Stor-Malmö. Någon platå är det inte tal om, utan om en krasch.
Villapriserna föll 4.4% i hela landet och gick -1.2% i Stor-Stockholm, -1.0% i Stor-Göteborg, men steg i Stor-Malmö.
Det blir intressant att se Valueguards siffror om en halvtimme, som även kvalitetsjusterar och inte bara handlar om medelpriser. Ni kan jämföra senaste pressmeddelandets medelpriser per m2 med förra månadens här. Diskutera i små grupper varför Mäklarstatistik kallar ett ras på 10% på en månad för platå och anger -1%.
64 kommentarer
En tredjedel ska det väl vara? Och i det som döljs ingår ju även uppgångar under perioden.
Valueguards presentation blir nu så mycket mer spännande pga att servern har uppenbara problem med att leverera ut data…
Valueguard: Bostadsrätter 0%, villor 0%. Känns lite som en platå. Om nu de siffror som servern spottar ur sig är korrekta. 🙂
-0.1% i Stockholm, -0.4% i Göteborg och +0.3% i Malmö. Väcker frågan om även de kör med tre månaders medelvärden.
Om de hade gjort det hade man inte kunnat se månadsvis säsongsvariationer i indexet, vilket man kan.
T ex anger man i metodbeskrivningen att ca 50% av objekten ingår i Valueguards olika index, dvs bara hälften av det som Mäklarstatistik baserar sina siffror på. I övrigt står det inte annat än att man uppdaterar månadsvis.
Jag utgick från vad man ser i indexets rörelser, inte deras beskrivningar.
På några orter jag följer löpande är det utan tvekan en utplaning som skett.
Blir intressant se vad en ökad prispress på bostadslån kan medföra
Gäsp…
Jag köpte 2009 för att bo..
INTE spekulera !
Ge-Kås i Ullared skaffar större kundvagnar.
Var du på Ge-Kås i helgen ? 😉
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/st%C3%B6rre-kundvagnar-och-miljardsatsning-p%C3%A5-gek%C3%A5s-1.4842691
När jag ser grafen på husprisindex så tänker jag på en marknadstopp som konsoliderar efter en snabb nedgång. Det kanske blir en liten uppgång där folk tror att det fortsätter som vanligt innan nästa nedgång kommer. Troligtvis sammanfaller detta med att vi får en lågkonjunktur och banker blir mer försiktiga med sina lån. Bostadspriserna måste ner en bra bit till.
Stämmer ganska bra med mitt scenario, med undantag för att det beror på räntorna om det verkligen kommer en nedgång efter uppgången vi kan vänta oss nu.
Det är nog inte helt osannolikt att flera faktorer kommer att samverka? Prisfall på bostäder och aktier. Samtidigt högre räntor.
Bopriserna fortsätter alltså gå ned. Nedgång känns nu som ett faktum.
Har Cornu börjat med fake news?
Om du har en smula matematikkunskaper kan du räkna själv, som han själv nämner i slutet
"Ni kan jämföra senaste pressmeddelandets medelpriser per m2 med förra månadens här."
Cornus % stämmer fint.
Och med facit i hand från Valueguard, så är den korrekta beskrivningen att affärer gått mot att ske i de lägre prissegmenten i högre utsträckning.
Dvs folk säljer just nu inte så många dyra objekt.
Nä, och det borde bero på något. Kan ju ses som ett tecken på prisfall i sig själv…
@Da Tankred: Det verkar som att du ser det du vill se.
Vanlig missuppfattning att det är köparna som bestämmer om något ska säljas eller inte. Så är förstås inte fallet, utan den makten finns helt på säljarsidan. Finns inte några objekt som inte går att sälja idag om man skulle vilja, det är bara en prisfråga. Det var skillnad på 90-talet när bostadsrätter ibland gavs bort för att slippa avgiften.
Bestämmer och bestämmer… Såklart bestämmer säljaren vad som ska säljas. Jag tänker att de dyra objekten tvingas bort från marknaden då de inte säljs lika snabbt och enkelt som förr. Man vill inte ha det liggande på Hemnet alltför många dagar i streck. Ser inte bra ut om man vill ha det pris man begär. Man accepterar alltså inte det nya prisläget och tänker att det snart vänder och då lägger jag ut igen.
Bor själv i DK och här är det extremt vanlig att man plockar bort fastigheter från marknaden om man inte kan få sålt till det pris som banken kräver. Här krävs det oftast att det ska säljas först innan man får OK från banken till att köpa nytt. Får känslan av att det scenariot börjar utspela sig även i Sverige nu.
Knappast något som "tvingas" bort från marknaden. Men en del säljare väljer att inte sälja.
Iblandekonomi, fantastisk syn på en marknadsekonomi "makten finns helt på säljarsidan". Mitt hus är värderat till 4 miljoner och nu har jag "makten" att sälja det för 2 miljoner. Har inte tänkt på det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@iblandekonomi
Jag tror du förstår vad jag menar.
@Bengt Eriksson: Nej det är lätt att missa när flosklerna drar igång. (ironi avsiktligt ignorerad)
@Da Tankred: Ja, det gör jag. Men jag vet också att det är många som tror att köparen kan tvinga säljare i allmänhet att sälja till det priset som köparen vill betala. Med maffiametoder möjligtvis, men knappast annars.
Iblandekonomi: Värst vad du blev aktiv idag, 20 inlägg typ. Nervös över dina stora bolån?
Sluta försök o prata upp priserna med dina värdelösa argument. Du om någon pratar i eget intresse.
Njae, jag gillar bara när det visar sig att jag haft rätt så här långt. Inte så hedervärt kanske…
Det stämmer ju förstås, säljare bestämmer om något ska säljas, på samma sätt som det är köparna som sätter marknadspriset. D.v.s. köpare sätter marknadspriset och individuella säljare bestämmer helt själva om de vill sälja för det priset eller kura ihop i lägenheten själva.
Många här på forumet har aldrig upplevt en vikande marknad. En köpare och en säljare måste naturligtvis mötas på en nivå där en affär är möjlig. Likadant när det gäller aktier.
När marknaden viker går priserna ner. Om man av någon anledning måste sälja så får man ju vara beredd att sälja till då rådande marknadspris och vad en köpare är beredd att betala.
Om man kan så kan man ju naturligtvis vänta ut en vikande marknad. Men hur länge en nedgång håller på och tron på att jag får bättre betalt om man väntar. Vem vet det?
Där inträder också en psykologi där man ofta är beredd att sälja för det budet man kunde fått men som nu sjunkit ännu mer, vartefter.
@Linus Joensson: Jo, det förstås. Äger man ett dyrt boende är det ju vanligt att man använder det till att kura i. Och att man bor själv också. Hepp!
Otippat att du börjar gråta om irrelevanta sidospår när man beskriver ett faktum du tycker är jobbigt.
"kura ihop i lägenheten själva" Dubbel hepp!
Iblandekonomi: Du har ju inte haft rätt. Priserna går ju ned.
Ta lite yoga eller något om du e nojig över dina bolån.
@Mr Perfect: Man kan inte hitta på egna siffror hur som helst. Inte om man vill veta hur det ligger till i alla fall. https://www.valueguard.se/indexes
Eftersom du verkar vilja kör den mer personliga stilen hoppas jag faktiskt att du inte tagit några stora beslut baserat på förhoppningen om snabbt prisfall på bostäder.
Till och med när du själv länkar bevis på den skarpaste nedgången under hela jävla 2000-talet vill du hävda att priserna går uppåt. Det måste ju till och med du tycka är lite kul.
OK Linus, kan vi inte hålla oss till vad jag skriver när vi ska beskriva vad jag hävdar? Större chans att det blir rätt då.
Iblandekonomi: Du hittar ju på och ljuger om fakta. Priserna har ju gått ned sen du började skriva på den här bloggen och det finns inget som indikerar en uppgång just nu.
@Mr Perfect
Du kommer med starka anklagelser baserade på dina egna fantasier om vad jag skrivit. Inte ett gott tecken.
Tror inte du har koll på när jag började skriva heller.
Förstår inte varför du blir så stött. Marknaden må säga att din bostad är mindre värd en vad du betalat för den, men det är ju bara för dig att sätta priset själv eftersom du är säljare. Bestäm att den är värd två miljarder, problem solved.
Om jag blir stött eller inte har liten betydelse i sakfrågan. Att du ständigt återkommer till din lilla teori om min ekonomi, ännu mindre.
Så är det så konstigt att Riksbanken och Finansinspektionens regleringar får effekt? Det visar att deras åtgärder fungerar då man vill få ner priserna precis som man annonserat.
Tycker det är regeringens uppgift, och lösningen stavas "höjd fastighetsskatt".
Regeringen har löst det via ombud d.v.s. RB och FI så kan de alltid peka på dem om det blir protester.
Dagens amorteringsregler är egentligen väldigt konstiga. Sänkningen av fastighetsskatten för objekten med hög värdering var ett misstag.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hmm, så har jag förstått det rätt, de jämför i praktiken Dec och Mar och fördelar förändringar på alla affärer inkl Jan Feb. Så om Dec och Mar skulle vara identiska så skulle det bli 0%
Så uppfattar jag det också. Om priserna nu inte skulle stiga kraftigt i april så bör det innebära att vi faktiskt får se ett kraftigt ras i nästa månads statistik. Då kommer vi i praktiken jämföra januari (då vi hade en liten rekyl) med april.
December förra året var ju en svag månad, så därför får vi ännu inte se något större ras i mäklarstatistiks siffror. Det finns väl någon slags logik i att köra med glidande medelvärden, men visst verkar mäklarskrået försöka finta bort det pågående prisraset.
De jämför väl medelvärdet för okt-nov-dec med medelvärdet för jan-feb-mar? Dvs om okt-nov är höga och jan-feb låga så framträder en prissänkning även om dec och mar är på samma nivå.
Och nästa månads siffror jämför nov-dec-jan med feb-mar-apr.
Istället för att diskutera/bråka om de rapporterade förändringarnas "fel" kanske det vore lämpligare att själv sätta samman de månatliga faktiska medelpriserna till ett "eget index". Det enda som är av vikt blir då hur medelpriserna är sammansatta? Offentlig statistik ger de väl även på lägenhets-stl och läge/ort! Omsättningsnivå ger sedan kvalitets-omdöme.
Trodde att Lars redan gjort detta?
https://www.di.se/nyheter/hushallen-stormen-mojnar-bopriserna-ska-upp/
Hoppas svenska folket får rätt med bostadsprisuppgång på 3-5% per år. Då kanske SEK stabiliserar sig kring 11-12 kr / euron 🙂
Svenska staten är lågbelånad. Man kommer i händelse av kris låna pengar för att köpa svenska bostadsobligationer om utländska investerare pressar upp räntorna vid obligationsbudgivningarna. Följden kommer bli att SEK försvagas ännu mer och inflationen stiger kraftigt på alla importvaror, mat, ijfåne etc.
Ingen som tycker det är märkligt att statistiken från Booli (via ex. Husmasken, Penates) helt plötsligt inte samspelar med Valueguard? Statistik från Booli visade på en nedgång på runt 9-10% för bostadsrätter i mars, medans Valueguard rapporterar 0% (???). Minst sagt märkligt tycker jag.
Penates är egentligen det enda som prognostiserat hyfsat, och det visade väl ca -2 för Stockholm (vs några hundra promille), så det var ovanligt långt ifrån. Men de icke kvalitetsjusterade har aldrig varit speciellt bra på kortare sikt än ett år, de blir tex extremt säsongsberoende.
Jo, detta får sägas vara mycket märkligt. Det borde ha att göra med typen av objekt som sålts. Vore mycket ohederligt om de ändrat indexberäkningen utan att tala om det. ValueGuard pratar jag om nu, mäklarstatistik är väl bara en lobbyorganisation?
Hört ett obekräftat ryckte som inte har något med bostadspriserna utan snarare butiksdöden
ni känner säkert till Teknikmagasinet, som ligger nära konkurs
Tydligen är Hobbex ( enligt ryktet nära) för dyrt med butiker, de släpper snart nya siffror och en person har hoppat av styrelsen, som sagt det är obekräftat rykte, men vi får se om det står någon i di, eller liknade inom någon vecka/veckor
eller om jag har fel, men de har haft svårt att betala sina leverantörer
vi får se
Tack för infon. Tullens tillslag mot "kina paketen" är enligt rykten ett utslag för de mäktiga handelsföretagens desperata försök att överleva. Butikskonkurserna är en viktig indikator för att festen snart är över.
Om vi vill hålla oss till vetenskap så är ett tremånaders glidande medelvärde giltigt för "mittmånaden".
Så jämförelsen som omtalas här blir alltså inte för mars utan för februari. Och då kan det stämma att det finns en platå.
Ett medelvärde av en signal är till för att reducera slumpmässiga variationer (alltså brus) men det sker på bekostnad av att man får vänta längre på ett giltigt resultat (fördröjning).
/Messersnitzel
Tack! Äntligen någon som förstår grunderna i statistik. DI och bloggare gör det ICKE.
Vad som förvånar mig är att Malmö regionen verkar stå emot prisnedgången, vad kan det bero på?
Det råder många missförstånd om Malmö som vanligt. Folk tror att Malmö = Rosengård/Seved, vilket är ungefär samma sak som att tro att Stockholm = Akalla/Husby.
Är framföralllt husmarknaden här som står emot. Jämfört mot Sthlm, Gbg har vi haft betydligt lägre priser även om jag tycker det börjar bli dyrt nu på vissa orter. Malmö stad har lite mark att tillgå och har satsat på flerfamiljshus framför enfamiljshus.
Folk som är inne på husmarknaden är relativt kapitalstarka här till skillnad mot de som bor i hyresrätt i Rosengård som man läser om i tidningarna.
Jepp. Men även folk i bostadsrätterna i västra Malmö har ju en OK situation. Det är inte alltför dyrt i Slottsstaden om man t ex är två heltidsarbetande. 30-35 000 kr/kvm eller nåt sånt kanske, det blir inte jättefarligt. Skulle det ner 30% eller vad man nu kan hitta på så vore det riktigt billigt.
Joakim. Instämmer! Trött på att behöva förklara för folk som har dålig koll att Malmö inte bara är slum. Malmö är Sveriges mest segregerade stad.
Läste att bruttolönen i ex Fridhem (villadelen) ligger på 90 000kr/mån per person. Jämförelsevis mot Herrgården 10 000 kr/mån eller någonstans där.