Dagen bjuder på nya effektrekord för solcellerna, trots lite halvmolnigt väder. Momentant har jag noterat ca 2 700 W av 4 760 W möjliga, och ca 1 800 W har matats ut på nätet, samtidigt som bland annat diskmaskin kör. Ändå är två paneler i princip helt täckta av snö fortfarande.
2 732 W avfotograferat på panelen på Solaredge-växelriktaren. |
Det är förstås inte överraskande att det slås nya produktionsrekord från min solcellsanläggning i takt med att vi går mot ljusare tider.
Som bäst än så länge idag gav oskuggade paneler nu runt 190 W av 280 W möjliga, dvs ca 68% av möjlig effekt. Då var de ändå vid det tillfället inte riktade rakt mot solen, utan mot ostsydost, och det är bara tidigt i mars.
Aktuellt snöläge och molnighet. De två panelerna på takkupans lägre taklutning är snötäckta. |
Jag passar förstås på att köra en del hushållsmaskiner i det här läget och hade igång diskmaskinen, som drar runt 2 200 W när den kör värmepatronen för diskvattnet. Den är kopplad till en Apple Homekit stödjande Eve Energy, mest för att man ska kunna stänga av pipet att maskinen är färdig när man ligger i sängen, men också för att inte maskinen ska pausa körningen om man går hemifrån för att minimera risken för oupptäckt vattenläcka.
Diskmaskinens elförbrukning med värmepatronen igång. |
Ändå matades det ut runt 1 800 W på nätet, men gissningsvis körde inte värmepatronen i diskmaskinen exakt just nu.
1 834 W utmatning på nätet avfotograferat på elmätaren. |
Enda smolket i bägaren är alltså snön. Ett normalår är det i princip aldrig snö här och ett mindre problem. Utan snö hade anläggningen levererat ytterligare gissningsvis 400 W och därmed uppåt 3 100 W av 4 760 W möjliga. Släng på lite till för molnfri himmel. Full effekt kommer man rimligtvis först se framåt april-maj.
Överlag är detta inget uppseendeväckande, utan helt enligt förväntningarna på produktionen.
Tyvärr ska det snöa igen framöver, men man får väl hoppas att väderprognosen slår fel och det blir ordinarie regn istället.
Tillägg: Nu på eftermiddagen är det mulet, men med alla paneler utom två rena producerar anläggningen ändå runt 900 W, trots att det mesta är vänt åt öst.
26 kommentarer
Noterar att du försöker konsumera så mycket av din egen el som möjligt, vem köper ditt överskott?
För egen del försöker dag maximera min försäljning. Köper el för 28 öre, säljer för spot + 40 öre (övriga skatter och avgifter oräknat).
Tja, skatten gör ju att det är lite lönsammare att konsumera eget.
Sitter kvar i avtal med Fortum tills i sommar, sedan avser jag byta till Falkenberg Energi som betalar 70 öre. Vad har du för avtal med spot + 40? Är det tillfälligt (Vattenfall har lockpris första året vet jag)?
Ja, skatteeffekten kompenseras ju av 60 öresavdraget i deklarationen.
Jo, jag har avtal med Vattenfall, löper ut i Juli.
Ska kika på Falkenberg och se hur läget är i Juli.
Tack för tipset!
Falkenberg Energi betalar ut 70 öre per kWh. Sedan kommer skattereduktionen på 60 öre ovanpå det, så det blir fullt attraktivt.
Men visst är det lite prestige i att sälja ut på nätet oavsett. Lär bli mycket i sommar.
Dock ska jag framöver skaffa elbil och ser man till att ladda dagtid (när jag är hemma och jobbar) så blir det kanske inte så mycket försäljning.
Intressant!
Jag har en laddhybrid.
Laddar aldrig på dagtid, för utöver att jag inte kan sälja el till rövarpriser, så slår Vattenfalls tidstariff tillbaka med ca 60 öre extra nätavgift dagtid.
Blir extra fördelaktigt att se till att ha ett negativt effektflöde då.
Blir helt enkelt en bättre affär att köra på bensin eller ladda efter kl 22.
Lycka till med elbilen!
Om man får mer betalt för den el man säljer, än den man köper, vad hindrar att man "loopar" och säljer el-leverantörens el tillbaka till denne?
Det är i det spectrat som energilager och batterier kommer in i bilden, du måste ha en EMK för att kunna loopa tillbaka.
Finns inget legalt hinder mot detta
EMK som i elektromotorisk kraft? Alltså, det måste vara en skillnad mellan inflödet från elleverantören och utflödet från mig?
Precis, du måste få en potentialskillnad för att strömmen ska förflytta sig i endera riktningen.
Det blir därför svårt (Omöjligt?) att loopa elen i realtid.
Men man kan ju köpa på sig el och lagra i batteri för att loopa tillbaka vid ett senare tillfälle.
Rent teoretiskt skulle man alltså kunna koppla ihop sig med grannen, köpa ström från denne och mata tillbaka till nätet via egen mätare, så långt grannens huvudsäkring pallar. Jag har sett "kreativa" elkopplingar på polska landsbygden och misstänker att en och annan där hade gjort just så, om de hade haft vårt system för att sälja hembakad el.
@bladejogger Nej, funkar varken teoretiskt eller praktiskt
Vad blir skillnaden som gör att elen "ser annorlunda ut" (ut elbolagets mätutrustnings perspektiv) om den kommer från grannen jfrt med om den kommer från en solpanel? Återmatas solelen med annan spänning/frekvens?
Om du drar en träddgårdsslang från grannens vattwnkran till din egen och öppnar båda kranarna får du inte din egen vattenmätare att gå bakvägen. Funkar på samma sätt med el.
Fattar jag väl map på vatten. Men om jag kan få betalt för överproduktion av solel, måste jag ju mata ut den elen på nätet. Den elen måste ju också mätas. Eller hur? Hur ser då mätutrustningen, som mäter min återmatade solel, skillnad på el från mina solceller och el från grannen?
Liknelsen med vatten är mycket bra, dvs du måste höja trycket/spänningen för att kunna pressa vattnet/elen tiĺlbaka in i systemet.
Det bereor alltså inte på mätarna, utan på att du och din granne har samma potential och vattnet/elen vill inte gå baklänges.
Det är förbjudet enligt ellagen att distubiera el över fastighetsgränsen.
Och ändå ville MP beskatta solenergi, istället för att subventionera det så vi slipper problematiken kring svensk elförsörjning som ska funka med föråldrade kärnreaktorer.
Att däremot beskatta folk är såklart lösningen på alla miljöproblem. Framförallt är det lättare, pengarna slösas sedan bort av staten på en massa idiotiska projekt.
Att beskatta folk är i Sverige lösningen på _alla_ problem!
OnTopic: Vad är anledningen till att man bara skall bygga solcells-anläggningar som täcker halva ens behov, producerar man mer så försvinner ju skattereduktionen. Det borde rimligen kosta mindre än dubbelt att installera en dubbelt så stor anläggning. Det verkar som om staten vill att alla skall ha en egen anläggning oavsett förutsättningar istället för att de som har stora tak rakt i söder skall sätta upp några extra paneler.
Men hur mycket har du matat ut i kWh?
Det handlar förmodligen om flera kronor räknat i kW, kanske uppemot 10kr.
..kWh
om några år kommer dagens solpaneler att vara hjälplöst föråldrade och värdelösa. Så jag väntar några år med att installera solpaneler tills jag är rimligt säker på att de håller för framtiden.
Vad kostade din investering och hur mycket solceller har du? bara undrar…
I gengäld kan jag ge min mammas siffror på direktel och övergång till luft/värmepump som jag hoppas kan gynna någon.
Så min mamma har ett gammalt timmerhus byggt nånstans runt 1920/30…
Direktel 17000 kw var utgångsvärdet….med direktel element….
Tätade ett av golven som visade sig sakna tätning helt…
Efter tätning av det golvet och installation av luft/värmepump sänktes förbrukningen till 7000 w.
mammas synpunkter var dock:
1. det beror på flödet av luft huruvida det är värt det eller inte.
2. temperaturen blev jämnare. inte endast varmt runt värmekällan. (element)
3. bra kolla isolerglas så inte allt försvinner bort…
4. summa summarum tyckte hon det var det bästa hon gjort….
Bara anekdot
Bra kolla isolering inte isoerlglas.
Simris – Sveriges första off-grid samhälle!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6889330
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6800707
… men trycket har sjunkit i naturgasnätet..
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6904228
Inte fan behöver vi kärnkraft! Tänk att både kunna diska och sedan värma sig vid en 60W glödlampa i 30 timmar. Och skulle det inte räcka till finns ju alltid Åkarbrasan.
Fantastiskt vilken lönsamhet som ligger i faggorna. Speciellt om vi kan subventionera inköpen av solpanelerna lite till och samtidigt ge lite ytterligare skatterabatter.
Låt mig se, du tjänar alltså ca en dryg krona idag. Tjänar du 10 SEK per dag de bästa 100 dagarna blir det 1000 SEK per år….