USA:s president Donald Trump gick igår ut med att USA ska införa höjda tullar på stål, vilket riskerar dra igång ett handelskrig när bland annat EU kommer vidta motåtgärder. Detta blev gårdagens och morgonens ursäkt för börsnedgång. I Asien fortsätter nedgången.
Dagschart S&P-500. |
Trumps uttalanden förväntas alltså dra igång ett handelskrig, där EU och Kina inför tullar mot USA. Återstår att se på vilka produkter. En lågt hängande frukt, som slår mot amerikanska jobb, är höjda tullar på amerikanska bilar.
I de asiatiska tidszonerna ska börserna gå ner nu på morgonen, t ex japanska Nikkei som faller med 2.50% i skrivande stund, trots besked om rekordlåg arbetslöshet i landet. Hang Seng går -1.46%.
Går handelskriget vidare kan det få intressanta konsekvenser för den förmodade globala superkonjunkturen. Ni vet den som ska fortsätta lyfta svensk ekonomi och leverera finanserna för alla årets vallöften. Handelshinder har en tendens att fungera som grus i det annars väloljade maskineriet som driver världsekonomin.
Notera “risk för”. Media trummar ut det hela som att det är garanterat, men sista ordet är nog inte sagt, vare sig gäller amerikanska höjda tullar eller motåtgärder. Det viktiga för Trump är hur det amerikanska folket uppfattar det hela, inte vad som egentligen genomförs.
50 kommentarer
EU exporterar väl inte (längre) stora mängder (rå)stål till USA eller ?
Cirkavärde 3.5 miljarder export till USA 2016. http://www.jernkontoret.se/sv/stalindustrin/branschfakta-och-statistik/utrikeshandel/
För enbart Sverige alltså, i SEK
Sen kan det väl finnas en risk att kinesiskt stål som inte blir sålt I USA kommer till Europa?
Stålmarknaden är väl ganska segmenterad, G W Bush höll på med samma sak och då visade det sig att det mesta som produceras i Sverige var undantaget från strafftullarna pga att det var specialstål. Man kan nog tro att det är samma sak denna gång, men det får vi se.
Det har du antagligen rätt I Ben att stålproducenter nuförtiden är ganska specialiserade jämfört med fore stålkrisen på 70-talet, men det kan man ju inte veta vilken sorts stål som tullbeläggs. Sen kan det ju vara svårt att veta vilka följdverkningar som kan komma. Det skulle kunna vara så att Europeiska tillverkare beläggs med strafftullar, något som I sin tur kan påverka järnmalmsproducenter som t.ex. LKAB. Kina har ju också ökat sin kapacitet markant och om de börjar prisdumpa stål på den Europeiska marknaden som compensation så skulle det också kunna påverka S´verige och EU negativt. Men vi får se, Herr Trump verkar ju emellanåt ha svårt att få igenom saker han sagt och är ju lite ombytlig, det kanske inte blir något.
Japp, så klart är det ett komplext problem och säkert måste man känna till både marknaden och lagförslaget för att vara säker på effekten.
Rent generellt verkar det dock som om svensk stålindustri har hög förädlingsgrad och att det därmed finns hopp om att den påverkas i mindre omfattning, både pga att den undantas från tullarna och för att den inte påverkas av andra producenter som t ex Kina helt enkelt därför att produkterna inte är likvärdiga. Kirurgstål t ex tillverkas inte på så många ställen i världen.
Kubal gick väl f ö dåligt länge, det här är kanske spiken i kistan för dem? Eller så har de redan kursat kanske?
De finns kvar, ägt av ett ryska Rusal. (Kanske skäl att inte lägga ned det, har man ett verk inom EU kan man kanske komma förbi eventuella sanktioner)
Den primära anledningen till att Kina kan producera bulkstål till lägre kostnad än vad som är möjligt i västvärlden är den tillåtande lagstiftningen på miljöområdet. Utsläppen av CO2, NOx, SOx, partiklar, tungmetaller till vatten etc från kinesiska stålbruk är i många fall en faktor 10 eller värre i jämförelse med de i USA som inte direkt är miljöledande i jämförelse med de vi har i EU. Kostnaderna för att reducera utsläppen är stora.
Eftersom vi maniskt jagar utsläpp, som i många fall ger global påverkan, från råvaruindustrin i västvärlden är kanske strafftullar på fulstål producerat u-länder inte orimligt?
Ocke: Tycker det hade varit bättre med strafftullar på global miljöförstöring (luft och hav), än just bara stål.
Ocke – hörde på radion att Kina var en väldigt liten exportör av stål till USA. Kom först på plats 11. Många andra länder som exporterar mycket större mängder.
De största stålexportörerna till USA är Kanada, Brasilien, Sydkorea, Mexico och Ryssland.
Kina står för mindre än 2% av USA:s stålimport.
Glömde källan:
https://www.trade.gov/steel/countries/pdfs/imports-us.pdf
Iofs men en del utsläppsreducering för CO2 handlar om energieffktivisering, något som nödvändigtvis inte behöver vara negativt för industrin.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kina är världens största stålexportör och i princip alla kontinenter har en överkapacitet av inhemsk stålproduktion.
https://www.trade.gov/steel/countries/pdfs/exports-china.pdf
Anledningen till att Kina hitintills inte exporterat ännu mer av både stål och aluminium, och en hel rad andra metaller för den delen, är att tills alldeles nyligen hade Kina relativt höga tullar och andra juridiska hinder på export av obearbetade råmaterial då regimen ville att materielen skulle förädlas inom landet. USA och en rad andra länder drev för några år sedan en process mot Kina i WTO angående exportrestriktionerna, som Kina hade, på sällsynta jordartsmetaller, volfram och molybden. Kineserna förlorade och i samband med att man avskaffade exporttullar och restriktionerpå ovan nämnda metaller valde man att smyga med ett antal andra råmaterial och produkter med låg förädlingsgrad av bl a aluminium och stål.
Detta har skapat förutsättningar för en potentiell metall-lavin ut ur Kina om den inhemska efterfrågan avtar speciellt som staten inte lär vara oäven att subventionera produktion för att undslippa okontrollerade horder av arbetslösa och arga fd metallbruksarbetare på gatorna i kuststäderna.
Utöver det är det svårt att genom att titta på bilateral handel säga allt för mycket om internationella handelsflöden. Sydkorea är t ex den största importören av kinesiskt stål samtidigt som man är den tredje största exportören av stål till USA. Så att om jag lastar mitt skepp fullt med armeringsjärn i Tianjin, Kina och seglar till Busan, Sydkorea där jag gör lite pappersjobb för att sedan fortsätta till Vancouver där jag lastar av och någon sen kör stålet till ett bygge i Seattle. Är det kinesiskt, sydkoreanskt eller kanadensiskt stål?
Svårt att spekulera om summan av effekterna men nog lär det grusa maskineriet. Det är också potentiellt valutapåverkande och det finns en möjlighet att kronan sjunker om tullarna införs. Sverige är väl EUs största stålproducent så slår mot oss ffa.
Tja, har vi inte lågkonkjunktur så lär vi få det om det blir handelskrig.
Hur man än spanar kommer det en svart svan flygande från något håll och bajsar en i huvudet.
Inte om vi skaffar modernt luftvärn.
Då är det väl snarare rödbruna svanar, tovarich?
Nej, det är Odile.
Dansar du?
Nej, anledningen till att jag bär trikåer är att kunna visa mina snygga spiror och en annan sak som sedesamheten förbjuder mig att nämna vid namn.
Höjda tullar på amerikanska bilar torde inte medföra någon större förlust för de amerikanska tillverkarna.. Andelen nya importerade USA-bilar understiger med råge andelen importerade "old-timers" från USA
Förutom för Tesla då som torde vara den mest importerade amerikanska bilen i både Sverige och flera andra europeiska länder
Tror nog inte heller på strafftullar på bilar. US är nog störst men EU exporterar mer än man importerar, men ja logik…
Samtidigt har väl de flesta märken produktion i usa också.
Strafftullarna ska ju även omfatta aluminium. Svenska konspirationsteoretiker jublar, foliehattarna blir billigare i Europa.
Dårar, aluminium funkar ju inte, tankekontrollvågorna går igenom. Det måste vara äkta stanniol för att funka.
Det är lugnt, jag har smält ner mina gamla Prince August-karoliner och gjutit en keps av dem.
Han som ramlade av sin häst eller blev förgiftad beroende på om man tillhör 1809 års män eller inte?
🙂
Men då är det väl snarare en blybasker du gjort Ben? Själv kör jag med betongkeps, det är rejäla grejjer det!
Antika bronshjälmar kan ju annars funka också, förutsatt att de är gjorda av tenn-brons.
Det enda som stoppar deras vågor är att byta ut skallbenet framför frontalloben till stål.
Med tanke på ryssens upprustning bör pannbenet dessutom ha aktivt pansar.
Insane in the membrane!
Gör bara inte om Richards misstag att rikta den inåt. Tur för honom blev Inga vitala delar skadade.
Vem är Richard i diskussionen?
Verkar vara du som fått ett pansarskott i nyllet vilket begränsar läsförmågan …
För övrigt är det kompositmaterial som mitt skallben är uppbyggt av tämligen openetrerbart. Jag brukar slå hål på väggar när jag dunkar huvudet i väggen av att diskutera med idioter…
SSAB bedriver även ståltillverkning i USA, vilket borde innebära att de som företag inte är lika känsliga för eventuella exportrestriktioner från Sverige till USA. Jag antar att de kan kompensera den förlorade exporten med ökad amerikansk produktion. SSAB Americas verkar vara ganska lönsamt.
Kan Europa passa på att jämna ut ställningen på IT-sidan och kapa åt sig en större del av Apples, Googles, Amazons och Facebooks intäkter.
Finns nog många tänker i samma banor. Hoppas politikerna använder detta som ammunition mot USA.
Jodå, börs ner, ränta ner, krona svagare. Caset för högre inflation och högre räntor därmed försvagat…
Gött…Då kan man låna till det man vill ha. 🙂 Sparare får fortsätta att leva i sin bubbla.
Om handelskrig sänker världshandeln och konjunkturen så skjuts rimligen räntehöjningarna på framtiden (eller peakar på en lägre nivå). Det finns ju fortfarande inget stort inflationstryck från högre priser eller högre löner generellt sett.
Åtminstone senaste månadens rörelser på räntemarknaden tyder på att sannolikheten för ränteökningar minskat. Sen en månad tillbaka har räntan på 5-årig statsobligation sjunkit från 0,32% till 0,16% (den var under noll största delen av förra året).
Joakim: Menar du att bostadspriserna inte kommer att gå ned?
Vet ej. Tror (och hoppas) på mild nedgång av både bostadspriser och aktiekurser 2018. På sikt går det upp men det känns som om det borde gå ner nån gång, varför inte i år.
Det som hände idag på marginalen var dock att framtida ränteuppgångar sköts lite, lite fram i tiden. Samtidigt gör nog börsoro och handelskrig att hushållen blir lite rädda för att köpa för dyra bostäder.
Lokalt (Skåne) ser jag ingen större nedgång ännu tyvärr.
@Joakim: https://www.di.se/nyheter/investmentbanken-mjuklandning-pa-bomarknaden-har-aldrig-skett/
Kommentar? 🙂
Joakim: verkar som att hus står sig ganska bra, dock inte lika stora budgivningar som i höstas, många säljs för utgångspris. Lägenheter verkar gått ned mer.
Jag tror nedgången beror på att man inte kan ha evig tillväxt i en ändlig värld.
Samt att eftersom att börsen har gått upp så måste den gå ned.
Det är märkligt att USA:s stålindustri produktivitets/prismässigt inte kan konkurrera med t ex den europeiska, med tanke på den enorma inhemska marknaden och de goda råvarutillgångarna.
Det är ok om vi gör det!?
https://www.di.se/nyheter/eu-infor-nya-tullar-pa-stal/
Ingen påtalar det faktum att EU och Sverige har tull på varor från USA sen länge. Det är ju rättvist om det blir tull åt båda hållen, eller hur?