Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa.
Marknadens billigaste riskjusterade investeringstjänst Lysa har blivit min primära tjänst för långsiktigt månadssparande och enda tjänst för indexinvestering. I sin exemplariska enkelhet erbjuder den i princip allt jag vill ha. På grund av riskjusteringen tillsammans med de marknadsledande låga avgifterna är det faktiskt en tjänst jag kan rekommendera.
Utvecklingen för min defensiva Lysa-portfölj med 77% räntor och 23% aktier. |
Så fort jag skriver något om någon investering är jag väl medveten om att jag alltid kommer få skit, eftersom det alltid kommer finnas tidsintervall jag har fel på. Men framför allt ger jag helst inga rekommendationer om investeringar alls, utan talar i generella ordalag. Den som förlitar sig på vad någon skriver på Internet för sina investeringar ska inte investera alls och ska ej heller ta några risker.
Dessutom vet jag inget om en persons riskprofil – vilket som Lysa mäter den inkluderar exempelvis totala bruttotillgångar i olika kategorier som likvida tillgångar eller bostaden, skulder, inkomster, riskvilja och placeringshorisont. Utan detta kan man faktiskt inte rekommendera något, så jag säger i princip alltid nej, speciellt till högriskspekulation som kryptovalutor eller att spekulationsköpa bostad med belåning.
Så därför kan jag t ex aldrig rekommendera något, utan kommer alltid säga nej. Möjligen skriva något generellt om något.
Undantag gäller dock för Lysa, för tjänstens investeringsprofil är individuellt riskjusterad. Oavsett hur utfallet blir är det en investering som matchar den riskprofil du som kund önskar ha.
För egen del är Lysa numera mitt största enskilda månadssparande, undantaget korttidsbuffert och bostadens renoverings- och reparationsfond, som bägge hålls som likvida medel med minimal risk (Spiltan Räntefond för bostadsbufferten, vilken för övrigt som bästa fondvalet ingår i den svenska i räntedelen av Lysas portfölj).
I övrigt är Lysas fondval best of breed och de indexfonder och ETF:er som ger absolut lägst förvalningsavgift och därtill återinvesterar kickbacken åt kunderna istället för att ta dessa som intäkt åt förvaltaren.
Jag ser ingen anledning att välja något annat för indexkapitalet, speciellt som man dessutom får en bra global spridning, inklusive tillväxtmarknader. Aktieportföljen, till vilken jag också månadssparar likvider att ha investera i nästa konjunkturnedgång, kommer istället helt fokusera på riskabla investeringar. För att balansera index och riskinvesteringar kommer jag när konjunkturen bottnar även sätta in en del av det som sparas för aktieportföljen i Lysa och ändra riskprofilen till högre risk när börsen väl följt med konjunkturen ner.
Oavsett utfallet av utvecklingen i portföljen så matchar den trots allt riskprofilen och därmed finns egentligen inget att klaga på oavsett varthän det går.
För min del med 23% aktier och 77% ränta ligger utvecklingen ganska exakt mitt i prognosintervallet än så länge. På grund av löpande insättningar i klump och månadssparandet är det dock svårt få fram exakt tidsjusterad avkastning. Lysa anger 2.2% avkastning, vilket jag förmodar är på insatt kapital. Men hela kapitalet har inte suttit inne sedan jag började investera hos tjänsten den 3:e maj, så frågan är vad tidsjusterad avkastning egentligen är. Jag får en känsla av att avkastningen egentligen är högre än 2.2% omräknat även till 3.3% utifrån åtta månaders löptid. Eventuellt ligger avkastningen än så länge i övre delen av prognosintervallet och med fixerat och inte ökande kapital kan det kanske landa uppåt 4-5% på ett helår. Inte så illa för så mycket ränteplaceringar.
Lysa som modern tjänst utan dåliga arv är föredömligt enkelt utformad och levererar allt jag vill ha, utom möjligtvis att kunna ladda ner historiken som Excelark just för att kunna titta på detaljer kring tidsjusterad avkastning.
Om du är Lysakund, vad tycker du själv om tjänsten? Är du inte kund hittar du tjänsten här.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa.
13 kommentarer
Har nyligen börjat med Lysa för pensionssparande. Mitt övriga sparande och investeringar är större och ligger hos Avanza. Det var enkelt att komma igång, så lätt att man hjälper vänner igång på några minuter med mobilen!
Den nya Dataskyddsförordningen ger dig rätt till Dataportabilitet fr.o.m. dem 25 maj. Det borde ge väsentligt ökade möjligheter till egengranskning.
För de allra flesta tror jag också den här typen av indexplaceringar är överlägset, särskilt när det gått 10-20 år. Mycket få personer har disciplin eller tur nog att slå index på en sådan lång tidshorisont (givet en viss tillgångsallokering).
Det är bra att också ta hänsyn till placeringar som ligger i tex premiepensionssystemet och tjänstepensionssystemet (plus ev gammalt privat pensionssparande) när man räknar på sin önskade risk. Ligger man aggressivt i tjänstepensionen och PP (ex.vis. genom att köra 100% AP7 SåFa i PP) så kanske man ska minska risken i sitt övriga sparande om man är lite äldre.
Väger inte Lysa avkastningen efter insättningar som jag tror andra gör?
Håller med Lars, Lysa är riktigt bra. Jag hoppade öppnade några konton hos dem för att testa om Lysa kommer att slå mina egna strategier.
Jag har en egen intressant portfölj själv där 50% består av globala aktieindex och 50% av fysiska guld-ETFer (ombalansering så att det alltid är 50%), parallellt med detta kör jag ett konto på Lysa där jag har 50% aktier och 50% räntor… Ska bli intressant att se hur stor skillnaden blir om man kör på guld istället…
Annars kommer jag utöver detta att använda lysa för att köra hälften av mitt indexsparande. Det är ett bra sätt att diversifiera…
nog en bra balans. Vilka Guld etfer kör du med?
Ja det blir intressant att se, om 50 år…
Finns lite olika varianter av etf-er men jag försöker se till att de faktiskt har fysiskt allokerat som täcker upp… Det ska framgå i deras faktablad.
De ETFer jag använder mig av i olika utsträckning är: ETFS Physical Gold (euro), db Physical Gold ETC (EUR), Sprott Physical gold (dollar, går ej köpa längre), Source Physical Gold ETC, och Gold Bullion Securities (euro). Sen finns även en svensk fond som heter Pacific precious som har i stort sett alla dessa i sig, den är dock något dyrare.
Det finns även silver och platina i vissa av dessa ETF-bolag. Alla dessa går att köpa via Nordnet och borde gå via Avanza…
@Gunanr ja, det lär ju såklart dröja för att guldet ska ge större förändringar. Nu pratas det dock om att guld är på väg uppåt och priset har ju faktiskt gått upp en aning.
Men det kräver nog lång tid innan man verkligen ser vad guldet ger för effekt mot inflationen.
Sen testar jag detta för att jag mest är nyfiken på hur en sån här portfölj skulle fungera under en finanskris eller liknande. Guld i sig ger ju tyvärr ingen avkastning.
Det är synd att Lysa inte kunde erbjuda råvaror och guld som komplement… Då hade jag haft Lysa som min huvudsakliga portfölj…
tackar
De går inte att köpa via Avanza.
@Skumtomten, trist… därför valde jag Nordnet istället för avanza, de hade ett bättre utbud…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag månadssparar både på lysakonto och på aktiedepå med Avanza Zero. På aktiedepån har jag bara den där schablonskatten för fondsparande. Även om Lysa tar ut låga avgifter finns där ändå fondavgifter, Lysas avgifter och ISK-skatten som måste betalas.