Rystad Energy meddelar i ett pressmeddelande att globalt gjordes det endast fynd motsvarande 11% av den olja som förbrukades i världen. Oljefälten blev också allt mindre. Upptäckten av ny olja har inte varit så här låg sedan mitt under ett brinnande andra världskrig.
Globala oljefynd. Källa: Rystad Energy |
Det hittades alltså endast 7 miljarder fat av oljeekvivalenter under 2017, vilket är 11% av konsumtionen. Energibolaget Rystad Energy konstaterar att sist man hittade lika mycket olja som man konsumerade var 2006, dvs en ersättningsgrad på 100%, och sedan 2012 har ersättningsgraden fallit från 22% till årets 11%. Siffrorna är de sämsta sedan andra världskriget.
Oljefynden man hittar är också allt mindre, och offshore har det fallit från 150 miljoner fat per fynd 2012 till 100 miljoner fat 2017.
Intressant som investerare är att Rystad förutspår en ny oljekris ungefär tio år framåt:
“While there have been some notable successes this year, we have to face the fact that the low discovered volumes on global level represent a serious threat to the supply levels some ten years down the road”
Detta stämmer mycket väl överens med Jim Rogers ca 30-åriga råvarucykler och att vi runt 2030 enligt dessa återigen bör uppleva en rusning i råvarupriser. Det är alltså inte akut att positionera sig i prisvärda oljebolag (och råvarubolag), men det är bra att ha detta i åtanke och köpa medan bolagen är billiga. Därmed är inte sagt att man ska köpa just nu, när låga räntor sänker avkastningskrav, minskar kapitalkostnaderna för bolagen, och höjer värderingarna.
28 kommentarer
God jul
Appropå krig och olja, finns det nåt som tyder på att krigsmakter är på väg bort från petroleum?
Märkligt den här nyheten var populär redan i början på 70 talet.
Jaså? Då sade man att det skulle bli problem med oljetillgången efter år 2000, vilket det blev.
Än så länge är det politik som är problemet, enorma oljetigångar kvar i backen
Vänta bara tills Putin & Co hittar både det 3:e o 4:e Baku… 😁
Tänkte precis skriva att västvärlden då har 10 års på sig att uppmuntra eller kräva förändringar i Ryssland, eller med andra ord regimen i Ryssland har då 10 år på sig att överleva med alltmer minskad ekonomi?
Re T. Jag är inte så säker på det. Tack vare alla sanktioner börjar Ryssland få bra fart på sin inhemska produktion och är nu t.ex värdens största exportör av vete.
När jag gick på mellanstadiet i slutet på 70-talet fick vi lära oss att man i Sovjet hade hittat det 2:a Baku fullt med olja… 😁
Göran, just enskilda saker kan stämma. Men vad gäller olja och gas så ser det sämre ut. Gasledningen Sila Sibiri (Sibiriens Styrka) till Kina är framflyttad till 2019, skulle ha varit igång redan. Rosneft har väl tappat så mycket värde att det är mer eller mindre skämmigt och passar väl in i någon form av ekonomilärobok i hur man inte sköter bolag?
Rekordskörden av vete är bra, men vad säger att det inte var normal variation?
Finns det inte lika mycket olja i sanden i Kanada som i Saudi?
Ja, dock EROEI mycket lägre.
Olja, vinäger och kalla kriget knackar på. Idag äter vi skinka och intar glögg.
God Jul på er alla!
Frusen metangas börjar komma på tapeten med, finns enorma mängder. Ingen riktig strategi att utvinna den än
Hm…den är ju knappast lika koncentrerad, och dessutom behöver man då gräva sig igenom en smått enorm landyta för att utvinna den. Det kräver rätt mycket investingar och kanske ger en låg EROI – något som det kanske då inte finns resurser till.
Att prospekteringen efter olja snabbt minskade när priserna kraschade är inget nytt. Bolagen behövde överleva i en miljö där oljan låg runt 40 USD. Priskraschen gick dessutom stick i stäv mot Peak oil-teorin eftersom kraschen skedde vid en lägre topp än den förra, orsakades av ny teknik och att den föregående prisuppgången inte knäckte ekonomin i övrigt, sk falsifiering.
Prospekteringen borde ställas i relation till investerad dollar. På sikt kommer man få ut allt mindre/USD och priset på olja stiga, vilket påminner om andra ändliga resurser som t ex guld. På längre sikt kanske oljepriset dock faller tillbaka om världens transporter sker alltmer med el? Oljan kan då användas till mer högvärdiga produkter.
Har noterat samma fenomen. Risken för finanskris nummer 2 är dock överhängande. Vi kommer med allra största sannolikhet se en rejäl nedgång i världsekonomin inom en snar framtid. Om artikeln är korrekt innebär detta att nästa långa position, efter nästa nedgång, ska vara i råvarubolag med stor exponering mot olja. Kan vara århundradets möjlighet.
En ny oljekris om tio år utesluter inte en tidigare också. Ett krig mer direkt mellan Iran och Saudi eller inbördeskrig skulle ge mindre tillgänglig olja.
För mig innebär peak oil (PO) en enda tydligt bevisad sanning, nämligen att vid något tillfälle har vi nått toppen på årlig produktion av fossil olja. Mer exakt när detta PO sker och följderna av detta är lite mer osäkra. Var mer orolig för några år sedan. Nu har utvecklingen för elbilar och särskilt autonoma kommit så långt att behovet av olja för landtransporter hastigt avtar i början på 20-talet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Skrev om det:
Hm… är det verkligen så, kan det inte vara mer att tidpunkten för när PO sker skjuts allteftersom på framtiden?
Det genom att det sker tre parallella processer samtidigt:
-1. Den globala befolkningen ökar – och därmed den totala efterfrågan på energi.
-2. Andelen befolkning som lyfts ur fattigdom i utvecklingsländer – och således ökas efterfrågan på olja och oljedrivna fordon iom att de inte har kanske tillgång till de elnät som finns i Väst/Stora Nord.
-3. Att det samtidigt i Västvärlden/Stora Nord blir alltfler eldrivna fordon och verksamheter?
U-länder kommer framöver kunna ta ett hopp i utvecklingen genom att el-fordon och solceller blir mer tillgängliga och mer prisvärda. Majoriteten av de fattiga länderna har relativt gott om sol, och samtidigt kan de då slippa importera olja, även om de givetvis kommer behöva köpa solceller och tillhörande teknik.
Med lite tur så innebär ett minskat oljeberoende ett svårt ekonomiskt avbräck för världens diktaturer. Demokratierna klarar sig även utan olje-ekonomin tack vare högre utbildning, snabbare omställningsförmåga och ett redan breddat näringsliv.
Min fråga är:
Ska den sista västerlänningen i Arabvärlden släcka lampan när de reser hem från Arabvärlden eller inte eftersom den förmodligen snart slocknar ändå.
Jo Teheimar påverkan sker med nya fakta. Nr 2 är viktigast av de processer du tar upp.
Tillgången till elnät är allt bättre i världen. Fick just ett videosamtal från dottern som är i en liten by på en ö i Filippinerna med de Rosa bussarna. De delade ut julklappar till barnen i grundskolan där nyss. Fast de är lediga idag kom alla. Elen är bara igång på kvällen så nu får västerlänningarna lära sig hur det är utan el dagtid. De har varit i utkanten av ett oväder med enormt mycket blixtar.
Kina och Indien har nyligen kraftigt ökat sin satsning på el från flödande källor även om kol än är dominerande när det gäller el. Elfordon främjas på båda håll fast förmodligen främst för att få ner luftföroreningarna. Kina är främst i världen när det gäller antal elfordon och även när det gäller produktion av solceller.
En annan trend som minskar transporter är AI som bland annat gett bättre hantering av containrar, fartygslaster och biltransporter. Mer robotar ger tillverkning närmare kunderna för lönen till robotar är ganska lika i alla länder.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jobbar själv inom oljebranschen och att man inte hittar så mycket olja beror ju på att oljebolagen helt enkelt inte letar efter olja just nu när oljepriset är så lågt.
Det mesta i branschen har gått på sparlåga i några år nu och oljefält som redan är prospekterade och där utbyggnationen har startat fortgår men med mycket tightare budget och längre byggtid i ett försök att invänta högre oljepris innan produktionen startar.
Instämmer och ett bra sätt för att få upp priset är som vanligt att "skrämmas" om att oljan snart tar slut.
Ja har sett samma tendens för järnmalmsgruvor. Alla verkar vänta ut det värsta. Sen tror jag det var förra året jag såg att oljeindustrin hade ca 50 års produktion i bevisad oljereserv. Stämmer den siffran fortfarande?
Misstänkte att det var något sådant.
Hela Shale-Oljeindustrin i USA står ju beredd att producera i redan existerande fält om priserna stiger.
Shale revolutionen har ju ökat dom utvinnbara reserverna något enormt, är väl närmast att jämföra med Thomasprocessen innom järnmalmsindustrin som gjorde Fosformalm ekonomiskt brytbar( vilket är den malm som finns i Kiruna).
Undrar om den tar hänsyn till att man med ny teknik kan utvinna 70% av varje fyndighet, för 15 år sen var det 30% och snart 90… spelar hur som helst liten roll med fracking och gasutvinning som står för allt större del av energin.
Den mesta olja man hittar i praktiken är i samma oljekälla som man redan har upptäckt.
Dels så är det att utvinningsgraden ökar drastiskt och dels är det att ett fåtal fyndigheter är gigantiskt mycket större än vad man räknat med/uppskattat då man upptäckte dem.
Vad är det för olja USA har hittat som har gjort att man nu är ifatt sin all-time-peak någon gång i början på 70-talet? Det är ju samma gamla skifferolja man har vetat om sedan länge. Energitäthet ungefär som bakpotatis. Under atoms-for-peace programmet försökte man baka ut oljan och fracka för att få ut både olja och gas med atombomber. Idag har man lite mer sofistikerade metoder.
Det största problemet med olja är att det finns för mycket av den. Vi kan ganska lungt ta CO2 upp till 1000 ppm utan att anstränga oss.