Förra titten på prisutvecklingen i Norrland visade bara större städer, vilket kritiserades. Siffrorna för hela länen är dock inte bättre, utan priserna är kraftigt ner i Norrland och Svealand. Länsstatistik följer.
Husmasken rapporterar följande siffror för månadsstatistiken från Booli.
Lägenheter
Norrbottens län -26% sedan halvårsmax -16% på ett år
Västerbottens län -28% sedan halvårsmax -13% på ett år
Jämtlands län -21% sedan halvårsmax -24% på ett år
Västernorrlands län -16% sedan halvårsmax -6% på ett år
Gävleborgs län -16% sedan halvårsmax +8% på ett år
Dalarnas län -22% sedan halvårsmax -8% på ett år
Värmlands län -10% sedan halvårsmax +8% på ett år
Örebro län -11% sedan halvårsmax -9% på ett år
Västmanlands län -13% sedan halvårsmax +2% på ett år
Uppsala -24% sedan halvårsmax -10% på ett år
Stockholms län -10% sedan halvårsmax -3% på ett år
Villor (ej radhus, ej fritidshus)
Norrbottens län -21% sedan halvårsmax +4% på ett år
Västerbottens län -17% sedan halvårsmax -34% på ett år
Jämtlands län -21% sedan halvårsmax -15% på ett år
Västernorrlands län -21% sedan halvårsmax -31% på ett år
Gävleborgs län -3% sedan halvårsmax +8% på ett år
Dalarnas län -16% sedan halvårsmax -9% på ett år
Värmlands län -20% sedan halvårsmax -9% på ett år
Örebro län -18% sedan halvårsmax -20% på ett år
Västmanlands län -12% sedan halvårsmax +0% på ett år
Uppsala -11% sedan halvårsmax -1% på ett år
Stockholms län -14% sedan halvårsmax +1% på ett år
Det ser alltså generellt mörkt, till mycket mörkt ut, norr om Götaland. Stockholm är inte allt här i Sverige. Större delen av november har nu gått och siffrorna blir allt mer signifikanta.
Och sedan de som menar att Boolis avslutspriser är nonsens: Fick nu höra om en premiumlägenhet i en äldre förening med god ekonomi i Stockholm, där säljaren är desperat efter att ha köpt ett annat boende och nu sitter med två riktigt feta lån i premiumprisklassen och inte får lägenheten såld. Lägenhetens pris står kvar, men mäklaren går med på kraftigt sänkt pris och kommer inte rapportera in avslutspriset någonstans, så det inte ska synas i statistiken.
95 kommentarer
Spekulationen är fortsatt hög i Stockholm, vilket Joakim Alm bekräftar idag (inget nytt eftersom de gick ut med detta även tidigare).
"En viktig orsak till den snabba växlingen från överhettning till nuvarande läge handlar enligt Alm Equitys vd om den spekulation som växte fram i spåren av de snabba prisökningarna.
Det var många gånger möjligt att boka sig för en lägenhet med hjälp av ett litet eget kapital kombinerat med ett lånelöfte från banken och, när bokningen gick över i ett upplåtelseavtal, sälja kontraktet med en procentuellt högre vinst, skriver han vidare.
När bostadsrättsmarknaden nu har stannat av och lånelöften förfallit blir de bokade lägenheterna veritabla krutdurkar.
Spekulanterna försöker göra sig av med dem så snabbt som möjligt, vilket ofta får ske till rabatterade priser. Det påverkar förstås den seriösa delen av marknaden. Det blir en stor osäkerhet om en familj ser ett utbud av lägenheter vid sidan om det nybygge som de själva är intresserade av, skriver Joakim Alm i rapporten."
Sedan ska man vara lite försiktig med anekdoterna. Det finns "viss" risk för confirmation bias här, du lär ju få de mest spektakulära / värsta berättelserna skickade till dig och inte till exempel de berättelserna där folk får sålt till utgångspris eller strax över…
Vad menar Joakim Alm skulle vara den "seriösa" delen av marknaden? De som inte köper för att spekulera, antar jag? Antingen är väl marknaden övervärderad eller också är den det inte. Vad som har bidragit till detta faktum spelar ju mindre roll, oavsett om det är spekulation, billiga lån eller både och.
Om det fortfarande spekuleras nu när 18 procentig nedgång skett, indikerar det för mig att vi är i bulltrap nu, och att det kommer en ännu värre smäll snart.
Anekdoter som drar marknaden i en viss riktning finns ju både i en upp och en nedåtriktad marknad. Anledning i att vissa spekulerar i lägenheter är att man hört andra som gjort vinst. Nu när marknaden är åt andra hållet tycker vissa att det inte ska talas om, för att inte spe på.
Sant NN. Ös på med anekdoterna (det är kul att läsa om), men jag är inte säker på hur väl man kan generalisera utifrån dem.
Jag har bara hört en anekdot från Stockholmsområdet, i mitt fall i andra hand. En familj som satt med två boenden. Det fick svettas lite först men sedan blev priset det förväntade.
Det ser alltså generellt mörkt, till mycket mörkt ut
Ser ljust ut. Hoppas allt faller ner till en krona.
Nej, det ÄR relativt mörkt i Norrland vid den här årstiden.
Angående tidigare diskussion om saknade villapriser så har jag fått svar från Booli och skrivit ett stycke på förstasidan. I korthet så lämnar Booli inte ut villapriser som de fått via inköpta lagfarter (vilket är den största delen).
Intressant med anledning av diskussionen kring föregående inlägg om Umeå som sagt. Min känsla där var att villapriserna inte alls fallit 30% som sas i rubriken och det kan då alltså stämma. Har du någon uppfattning om hur stor del av lagfarterna för villor generellt som inte är med i siffrorna på Husmask? (du skriver merparten)
Jag tror det beror på tidpunkt och kanske plats. Jag spekulerar lite men ju längre tillbaka i tiden desto mindre data har väl Booli skrapat från mäklarhemsidor. För det senaste året och i Västerbotten verkar det handla om att man får cirka 10% av affärerna via api:et. Resterande 90% är isf lagfarter som Booli köpt. För de senaste månaderna är det 16%. Jag tror det är så att affärer kan ligga i Boolis api så länge de har data utifrån mäklarhemsidor, men när Booli får en lagfart för samma objekt så tar de bort affären ur api:et och presenterar lagfartsdata på sin egen sida.
Forts: för oktober-november är det 25% täckning i Västerbotten. Så det stödjer tesen att mer data finns i Boolis api innan de själva fått in korresponderande lagfart.
Sista tillägget: man kan på Booli se om ett objekt är lagfartsbaserat (och bekräfta att detta gäller för de flesta).
Cornus anekdot låter som min kompis. Måste vara, för det kan inte ha hänt fler!
"Har du hunnit sälja efter att ha sänkt förväntar pris 85000/kvm med 500TSEK?"…"Nej, förhandlar med banken om överbryggande dubbellån utan att ha sålt lgh".
Friskt!
På hur många försäljningar beräknas prisfallet på?
Eftersom det också redovisas länsvis och inte kommunvis anser jag att man skall ta dessa siffror med en stor nypa salt!
Exv. Västerbottens län där väl i stort sett alla försäljningar hör till Umeå och Skellefteå kommuner. Hus- och fr.f.a bostadsrättsförsäljningarna i Västerbottens inland torde gå att räkna på händernas fingrar !
För att en siffra skall ha statistisk signifikans så skall ju antalet observationer vara 30 eller fler … 😉
Antalet observationer som krävs beror ju helt på populationens storlek…
utifrån färre av vandra oberoende observationer av en viss variabel än 30 så spelar slump och annan bias in för mycket för att man med statistisk signifikans skall kunna säga någonting …
Alltid lika roligt varje val när de första resultaten kommer in från övre Tornedalen – mycket små valdistrikt – och där partier på vänsterkanten brukar få absolut majoitet… Utifrån dessa siffror kan man öht inte säga någonting om själva slutresultatet! 😉
Bengt: antalet affärer framgår på Husmask i den blåfärgade volymgrafen strax under prisgrafen. För just lägenheter i Västerbotten handlar det om 40-70 st/månad de senaste månaderna.
Angående signifikans så är det ju meningslöst att prata om sådant ifall stickprovet omfattar hela populationen. Eller menar du att Boolis data skulle utgöra en så liten andel av alla lägenhetsaffärer att det inte säger nåt? Husmaskdatan innehåller alla lägenhetsaffärer på Booli.
Sen är det en annan fråga huruvida det görs tillräckligt många lägenhetsaffärer i Västerbotten för att kunna se trender på någon månads tid.
Nu var jag ju inte inne på Booli utan bara på siffrorna i blogginlägget ovan! Det skulle vara mycket intressant om dessa siffror även kompletterades med antalet affärer!
Om antalet stickprov understiger 30 så är slumpen och biasen alldeles för stor för att man skall kunna säga någonting om hela polulationen som helhet. Likaså om det man mäter på i sin helhet omfattar mindre än 30 observationer
På villasidan blir det svårare att tolka siffrorna, då det dels görs betydligt förre affärer generellt samt att bara en mindre del av villaförsäljningarna finns med i statistiken enligt Henrys inlägg ovan. Både liten population samt att siffrorna visar en liten del av denna.
Västerbotten har väldigt stor variation i prisbilden och det om för priset av en lägenhet i Umeå kan du köpa tio villor några mil bort. Det säger sig självt att standardavvikelsen blir stor.
Och glöm inte att en signal som inte är starkare än bruset är ingen signal.
Bengt: du har snurrat till det kring begreppet stickprov.
Om alla affärer är med i data, så är det inget stickprov, det är verkligheten.
Om trenden håller i sig är en annan fråga
… och om alla affärer är med och antalet affärer är litet så spelar just slumpen för stor roll! 😉
@Spakryckarn:
Tänk på exemplet med val.. Även om ALLA röster i exv. "Kompelusvaara" räknas så är det inte dessa röster och dess fördelning som är verkligheten för hela landet!
http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/valdistrikt/25/21/0314/index.html
Jag instämmer i att dataunderlaget för somliga orter och län är lite väl litet för starka slutsatser. Beklagligt att villastayistike Oroas man av det bör man kolla på främst lägenheter på större orter. Husmask redovisar den data som finns. Slutsatser är det människor som drar. Men ingen kan rimligen kolla på lägenhetsgrafen för Stockholm och påstå att det är business as usual.
.. Beklagligt att villastatistiken blir såpass stympad.
Stockholm är ett extremt undantag ! 😉
Det är där det extrema överutbudet till alltför höga priser märks först!
Bengt, Jag förstår att du är ironisk men i stora delar av Norrland kostar bostäder så lite att du kan ta pengarna från bakfickan. Det kostar ofta lika mycket att renovera köket som vad hela lägenheten kostar.
Jag vill nog säga att sånt sätter ett golv på fallet. Och man kan nog förvänta sig att bostäder för ett par hundra tusen upp till en halv mille där är 4.5 gånger lönen ingen begränsning fört vad kunden vill betala. Och kassaflödesmodeller är ingt man bryr sig om.
Angående urval och signifikans vet jag verkligen inte vart du har fått 30 ifrån. Och som syns i ena tabellen i länken krävs det en väldigt liten population för att det ska räcka med 30 https://sv.surveymonkey.com/mp/sample-size/
Sen är det ganska grovt data så skulle säkert krävas mer data i t ex Norrbotten där villapriserna kan ligga på allt mellan 200k till 5miljoner+
"We've never had a nation wide downturn in housing prices before…."
Famous last words from "husbubblornas häxmästare" Ben Bernanke, 2006….
Uppenbarligen har denne ben inte varit med i Sverige 1992-1994
Vill bara poängtera att jag inte på nåt sätt släkt med Ben Bernanke trots att vi har samma förnamn.
Däremot så är du väl bekant med Edna Bernanke?
Jag har ett färskt pågående exempel från Södermalm. Person A har sålt sin lägenhet på Södermalm och köpt och flyttat in i en större lägenhet i trakten av Farsta. Person A sitter på överbryggnad lån. Person B d.v.s. köparen får nu inte sin såld på Södermalm pga separation där man gått ut med 8 miljoner men fått ett bud på 6 miljoner. Om inte lägenheten är såld innan 1/12 så kommer B inte kunna fullfölja köpet och förlorar då handpenningen på ca 400 tkr. Person A sitter då på dubbla boende och kostnader, ingen bra situation för någon. Hur många sådana här händelsekedjor kommer nu inträffa som innebär att folk med ordnade förhållande faktiskt plötsligt riskerar att hamna i en rätt allvarlig ekonomisk sits vilket också påverkar t.ex. ev. barn?
Ett exempel söder om söder
Vi budade ner ca 10% från utg. Pris dvs ca 15% under augustipriset men hoppade av timmar innan kontraktsskrivningen pga ev jobbflytt. De som äger huset har köpt nytt och fick inte gå ner mer för banken (blev också tvungen att ta lån av föräldrar). Huset ute igen till priset banken acceptera visning i helgen.
Får dom inte sålt vet jag ej vad som händer, blir jobbigt iallafall. Som tur var har de vuxna barn så de klarar sig.
(De lyckades nollställa hemneträknaren och visar ej sänkt pris trots att bara borta 1 dag, antagligen pga ny mäklare)
Även andra hus som ligger på de mest populära gatorna är svårsålda, dessa fick i oktober 6-7 olika som bjöd, nu ingen… ny visning söndag.
Spännande.
Att hoppa av ett köp innebär inte att man bara förlorar handpenningen, man får täcka säljarens kostnader för att få sålt objektet igen. Dvs mäklararvode och ev mellanskillnad i pris.
Detta står i köpeavtalet när jag köpte hus:
"Vid köparens kontraktsbrott, som leder till hävning av köpet, ska ersättning i första hand regleras ur betald handpenning. Överstiger säljarens skada handpenningen ska köparen snarast betala mellanskillnaden. Är säljarens skada mindre än handpenningen ska säljaren snarast återbetala mellanskillnaden till köparen. Vid köparens kontraktsbrott ska ersättningen till säljaren även innefatta säljarens kostnad för mäklarprovision i samband med försäljningen av fastigheten."
Kan bli dyrt i en snabbt nedåtgående marknad!
Sett flera hus som kommit ut igen till lägre priser utan att det visas att priset ändrats. Flera mäklare som nu inte öppet redovisar budgivningen (som gjort det tidigare) på mäklarsidorna, Det finns exempel på hus som går över utgångspris men antalet känns betydligt lägre än tidigare osv. Detta är faktiska observationer av läget i Östersund, hur man tolkar detta är upp till var och en men min tolkning är iaf att läget för hus är betydligt svalare än tidigare.
Kan det inte blir intressanta situationer i brf om någon är rabiat runt stadgarna? Eftersom en person då är skriven på ny adress och medlem i en ny brf och räknade med att sälja men köpet genomförs aldrig och därmed sitter personen på två lägenheter men är inte skriven på adressen, tillåter inte föreningen heller andrahandsuthyrning så måste då säljaren dumpa priset för att bli av med lägenheten….
Hr span på ett hus som köptes för ett år sen. Renoverade ytskikt. Säljaren (privatperson) har ett bolag med förbrukat ek. Blir intressant p se vad det säljs för.
För 2-3 år sedan förundrades jag en lördag förmiddag över den kö av människor om ca 50 meter utanför ett av alla mäklarkontor här på Östermalm. Jag bannar mig för att jag inte där och då lade ihop 1+1 och insåg vilken spekulativ marknad det hade kommit att bli…där och då borde jag ha förberett mig för att korta byggbolagen på börsen…
The marker van stan irrational longer Tham you van stan solvens…
Jävla autocorrect
Blev ett iqtest
Priserna är högre nu än för 2-3 år sedan, så det är inte försent att korta byggbolagen, om du nu har lagt ihop 1+1. Oscar Properties och JM har väl fallit ca 20-30% jämför med 2014-2015, så någon jättevinst du missat handlar det inte om.
Men måhända dålig risk – reward att korta JM nu när 30 procent av börsvärdet är borta redan…
Alltid lätt att vara efterklok. Om man nu tyckte det var bra att korta 2014-2015, så tycka jag man ska göra det nu med. Bostadsbubblan har kollapsat i max 3 månader.
Jag var på ett möte igår med en av de medelstora bostadsutvecklarna i Stockholm. Jag frågade hur försäljningen av lägenheterna går och fick till svar att det var "kallt", varpå jag frågade "hur kallt". Då svarade han att det sker inga försäljningar överhuvudtaget och man inväntar årsskiftet, för att sedan fokusera på nästa höst (efter årsskiftet räknar man med att försäljning återupptas, men då kommer det uppdämda utbudet att pressa priserna). Men dom känns trots detta ändå rätt avspända.
T ex så sker inga besparingar eller restriktioner (pauser) i den projektering av lägenheter som nu pågår. Det är verkligen business as usual, för just den här aktören.
Är det ngt med klockorna efter årsskiftet? Tänker på 1999-2000. Det kanske nollställer bubbelpsykologin?;)
Alla delaktiga måste ju förstå att det krävs ngn ny positiv variabel utöver alla "starka fundamenta" för att dra kärran ur träsket nu. Spekulation och överutbud som har fått marknaden att svalna blir ju kvar ett tag till.
Undrar hur det kommer at tgå med detta projekt ?
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/h%C3%A4r-byggs-800-nya-bost%C3%A4der-i-lundby-1.4860801
.. eller med dessa ?
"..De närmsta åren är flera stora bostadsprojekt planerade i Göteborg. Här är några platser där spaden sätts i jorden inom kort. .."
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/fler-stora-byggprojekt-p%C3%A5-g%C3%A5ng-i-staden-1.4861130
Ja hur tror du det kommer gå med dom? Totalpriset/m2 på Lindholmen är nu uppe i 80-90 kSEK/m2 och dom säljer ju rätt bra än så länge. Sen ska ju hela Karlastaden och Frihamnen byggas och det blir inte billigare om man frågar byggbolagen.
… och VEM skall bo där ?
Den "kreativa klassen" och/eller chica moderna storstads-barnfamiljer.. 😉
Senaste numret av tidningen "FOKUS" har en stor artikel om "Nu punkteras myten om kreativa storstäder".. 😉
https://www.fokus.se/2017/11/myten-om-framgangsrika-storstader/
Finns det några iakttagelser om dom svenska gårdarna sjunker i pris också?
Kalmar län finns inte med på listan? Kanske för lite för att säga något vettigt, och ligger ju inte heller norr om götaland.
Lite Vilda västern nu när det handlar om vad som visas upp och inte. Om man söker på Östermalm i Stockholm finns det idag, fredag, 209 bostäder till salu. I måndags var det 254. Samtidigt rapporteras 7 avslut in under veckan. De 7 kanske är de om är kontraktsskrivna den här veckan och som egentligen köptes förra veckan. Men det verkar ändå som om vissa bostäder redovisas, andra inte, och att lägenheter dras tillbaka för att några veckor senare annonseras ut som nytillkomna igen.
OM de inte rapporterar in de som går lågt betyder det alltså att prisfallet är större än vad Husmask/Booli visar. De banker som nu går ut och säger att de förväntar sig prisfall på max 5-10% borde kanske, ehum, svara på varför det ska stanna just där och om vi inte redan har passerat den punkten?
Att "fula bort" outliers eftersom de inte "passar in" i mallen är ett gammalt fult knep som användes även av de gamla öststaterna för at tfrisera siffrorna ! 😉
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Exempel:
En gigantlägenhet (>200 kvm) är nu till salu på Östermalm. Den såldes för ett år sedan för 108000/kvm. Sedan dess har otroliga 23 lägenheter sålts på samma gata, men de senaste tre för 10-20% under det pris som betalades för ett år sedan. De som såldes för runt ett år sedan gick samtliga för 102-118 kkr/kvm, de senaste tre från denna höst för 84-97 kkr/kvm.
Och detta i den kundgrupp som är helt okänslig för konjunktur, räntos och allt annat som vi andra dödliga drabbas av.
Säger inte statistiken att höginkomsttagare är de med mest lån.
Alltså väldigt känsliga
Jo, fast här är vi beyond höginkomsttagare. Boendekostnad närmar sig 100 kkr/månad. Det segmentet är nog reserverat för de som faktiskt har ett kapital till att börja med, det finns inte tillräckligt med börsVD:ar för alla dessa lägenheter.
Jag har kontatkat Booli för att få reda på varför flera objekt inte kommer ut med slutpriser.
Det är väldigt vanligt, och jag har själv varit spekulant på flera objekt som EJ finns i boolis statistik över slutpriser. Och jag vet att dessa blivit sålda för LÅNGT under marknadspris.
Detta är ingenting nytt, det har pågått i flera år och är systematiskt menar jag.
Två objekt som jag kommer ihåg rakt av är en villa som gick för lite över 2.000.000:- i ett område där tillsvarande villor går för 4.000.000:- idag, (såldes för två år sedan ungefär).
Ett annat objekt var en lägenhet som gick för drygt 400.000:- i ett område där de idag säljs för över 1.000.000:- och det här var ca. två år sedan.
Mäklarna svarade undvikande på förfrågningar om priser osv. vid kontakt.
Det borde finnas lagar som reglerar hur priserna skall rapporteras, mäklarna skall inte få välja detta själv. Kunskan (eller frånvaron av den) om prisbilden påverkar prisbilden. Att manipulera kunskapsunderlaget för denna prisbild borde vara detsamma som manipulation.
Så vitt jag förstår kan säljaren och/eller köparen avgöra om ett pris ska rapporteras. Vill bestämt minnas att jag fick den frågan senast jag skrev kontrakt.
Jag svarade att jag inte ville att det skulle rapporteras men lik förbannat låg det på Booli någon dag senare.
jag är osäker på hur det fungerar men frågan ställdes definitivt till mig som köpare om jag ville ha slutpriset publicerat. Detta var en bostadsrätt.
Har dock sett fall tvärtom också, dvs igår kom det inte ut en lgn söder om söder i Sthlm, fast jag vet att de skrev på papprena igår…(känner de). Nyproduktion 92kvm köptes för 4.4 enligt ekonomisk plan (kollade i den), de hade nytt fastpris 4695 o sålde för 4625 . så fortfarande ingen statistik varken hemnet eller booli och ändå gått med vinst. Finns givetvis fall där det är tvärtom. men mörkertalen är stora oavsett håll.
Jag har hört samma sak d v s det är upp till köparen/säljaren. Vilket är fel. Skiten borde publiceras oavsett.
Nja, villor registreras alltid iom lagfarten så vitt jag förstår. Dock behöver det inte rapporteras till Booli. Varför skulle det bli lagtvång att försäljningar ska rapporteras till en eller flera privata aktörer?
Eller tänker ni att det ska rapporteras till någon slags myndighet som ska ha ansvar för detta?
Bostadsrätter är dessutom lös egendom vilket gör det än mindre sannolikt att man ska lagstifta om det, vilken annan lös egendom ska rapporteras in för statlig eller privat uppföljning?
Lantmäteriet är den myndighet som hanterar alla lagfarter och överlåtelsepriser!
Inga lagfarter på bostadsrätter.
Precis, förfrågan om att publicera priset gäller väl på t.ex. mäklarens egna sida, hemnet etc?
Nej, BR är ju lös egendom och för dem behövs det inte heller några lagfarter.
Dock, på 90-talet byggdes ett lägenhetsregister vilket skulle ligga till grund inte bara för en beskattning av lgh utan även för lagfarter.. Övertecknad var inblandad i detta! 😉
Ett exempel!
Gammalt gediget hus i mycket bra läge i Göteborg till ett från början hyfsat pris:
Först: 5 995 000:-
Därefter sänkt till: 5 500 000:-
Högsta bud: 5 150 000:-
https://www.svenskfast.se/hus/vastra-gotaland/goteborg/vastra-frolunda/hagen/nya-varvet/stallegardsvagen-8/181840
Det är ingen djup dipp i alla fall. 🙂
https://www.di.se/nyheter/anders-borg-det-kommer-inte-ske-nagon-djup-bostadskrasch/
Toni: Återigen menar du att Cornu har fel?
@Mr Perfect: Anders Borg menar att Lars Wilderäng har fel.
Första utångspris vs högsta bud nedgång 14-15%
Toni, och vad påstår jag. Citera mig gärna istället för att hitta på. Jag har ovan redovisat Husmaskens siffror. Menar du att siffrorna inte är Husmaskens?
Lars: Det beror ju på vad Mr Perfect menar att du menar? 🙂 Jag menar ingenting. Jag länkar bara en artikel där Anders Borg inte tror på en djup dipp trots att priserna faller enligt Husmaskens statistik. Jag tror att Mr Perfect menar att du tror på en djup dipp och baserat på den teorin så menar jag på att Anders Borg menar att du har fel. Men annars är jag väl som dig. Jag har bara rätt när det visar sig att jag har rätt och i annat fall har jag inte fel då det övriga bara är teorier.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/alm-equitys-vd-lagenheterna-veritabla-krutdurkar-6885549
Tror inte på att det hjälper att förvandla bostadsrätter till hyresrätter eftersom hyran kommer att bli väldigt hög.
Visst kan man tänka sig att kommunerna kommer att hyra dom till invandrare men kommunerna har/står inför stora ekonomiska problem så
frågan är om de i längden har råd att hyra svindyra hyresrätter.
Tror inte heller att de som äger bostadsrätter eller hyresrätter i området kommer att uppskatta detta.
Och vilken kommun vill ge "gefundenes Fressen" åt SD..? 😜
Det vore att lämna öppet mål för SD i valet
Men alltså bör inte all statistik hämtas från lantmäteriet när det gäller SCB:s datainhämtning? När framgår ju allt klart och tydligt.
Ett intressant test man kan göra är att söka efter villor och radhus och titta på hur många man ser gröna blad…
Det var ett tag sen nu
Löven brukar väl ramla av på hösten?
Tänkte att man kunde få några goda råd här? 😉
Jag flyttar hem till Sverige nästa sommar efter många år utomlands, och oroar mig ganska mycket för just boendet. Vi är en familj på 6 pers. Skulle ju gärna vilja bo norr om Stockholm där jag är uppvuxen men att få en hyresrätt verkar inte helt lätt, trots att både jag och frugan har +10 års kötid i vår kommun.
Köpa är det inte tal om i detta läge men lite småskönt att priserna börjar "normalisera" sig iaf. Tids nog vill man nog äga sitt boende. Tills nu har även andrahandspriserna varit ganska höga och kanske inte så många. Jag läser ur kommentarerna ovan att säljare kan bli sittande med sina objekt när bankerna inte låter dem sälja om högsta budet är för lågt.
Hur skulle ni göra, tänka? Vad kan komma att hända med andrahandsmarknaden tro?
Ps. Vi överväger kraftigt att flytta till mindre svensk stad då jag kan ha kontoret där jag är. Behöver bara kunna nå Stockholm inom 1-2 timmar så är det ganska ok. Man kan tycka att kommunerna borde slåss om oss. :O
Kommunerna har inget för att locka sig till dig. Är du bara inte bidragstagare så spelar det ingen roll om du tjänar 10 eller 100 tusen per månad. Kommunalskatt som en andel av den genomsnittliga inkomsten är vad de får. Så de skiter i dig…
Genomsnittlig inkomst för hela riket alltså.
Bygg nytt!
Se till att pendlingsläget och det "sociala" läget är gott och glöm inte bort att nya hus är befriade från fastighetsavgift i 15 år ! 🙂
Går byggmarknaden ner så är det inte någon regering som vill / vågar begränsa den ytterligare!
https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/fastighetsavgiftochfastighetsskatt/fastighetsavgiftforbostader.4.76a43be412206334b89800042822.html
Komplettera huset med:
* Braskamin etc
* Jordkällare
Så är du beredd om strömmen går…
"Black Friday" på tomter i Mullsjö… 😉
https://www.jp.se/article/kommun-firar-black-friday-rear-ut-sin-sista-lediga-tatortstomt-for-en-krona/
Nästa sommar är det ju inte heller otänkbart att priserna sjunkit betydligt mer. RB säger ju också att det är då någon gång de ska göra första räntehöjningen vilket säkert kan få avskräckande effekt. Cornu här har ju dock visat att RB typ aldrig haft rätt i sina prognoser förut…
Med fyra barn så låter det rimligt att göra sin research och ta den där orten 1-2h från stockholm. Kanske börja slänga in ordentliga skambud på distans på diverse hus någon gång i slutet på våren? Eller tidigare, förhoppningsvis stöter du på folk som *måste* sälja där det inte kommer in några bud. Kommer garanterat med folk som har sk brygglån där de köpt nytt innan de sålt.
Att fixa stor hyresrätt blir nog svårt… kanske det går med något nyproducerat som är svindyrt iofs. och andrahand känns väl inte jätteskoj m så stor familj.
Lycka till!
Ta steget direkt till den mindre orten 1-2 timmar från Stockholm. Med fyra barn skulle jag prioritera möjligheten till bra skolor med motiverade elever och föräldrar. Hyr ett större hus ett eller två år med priserna faller och kolla samtidigt av lämpliga grannskap, slå till hårt när drömhuset säljs genom att lägga acceptpris+5% innan visning och dra tillbaka budet direkt om säljaren inte accepterar.
Tack för tipsen!
Det är lika billigt /dyrt 40 minuter från City som 2 timmar därifrån. Alltid förvånat mig att folk flyttar till ex strängnäs och Västerås för att bo billigare när du kan bo i ex Norrtälje eller Vallentuna för samma kostnad
Om det är så så är det såklart ett alternativ men jag tycker inte jag riktigt sätt det när jag kollat runt.