Med ny månad slår nedgången i oktober helt igenom i statistiken. Husmasks Booli-statistik visar nu att lägenhetspriserna i Stockholms kommun nu är de lägsta sedan mars 2015 och har gått ner 18% sedan toppen i augusti. Detta baserar sig dock endast på 17 affärer.
Ett nattsvart Liljeholmen i Stockholm. |
Månadsstatistik som baserar sig på medel jämnar förstås ut den faktiska nedgången. Om en månad t ex börjar på 100 000:- SEK per m2 efter att föregående månad varit plan och slutar på 80 000:- SEK per m2 blir (allt annat lika) nedgången 10% i månadsstatistiken. Men priserna har egentligen fallit 20% under månaden.
Så med första november blir det genast intressant att titta på hur stor nedgången egentligen varit.
Och den är omfattande, förvisso bara baserat på 17 avslutade affärer. Medelpriset på en lägenhet i Stockholms kommun är nu enligt Husmask 64 468:- SEK per m2. Det är ner 18% från toppen med augustimedlet.
Senast priserna var så låga var i mars 2015, eller lite drygt ett och ett halvt år sedan.
Jag är dock övertygad om att ett väldigt lågt stickprov om 17 avslut gör att det kan se mörkare ut än det är.
Men 18% är ändå arton procent. Rätt stor hypotetisk förlust för den som köpte en lägenhet för 4 MSEK i augusti (ledtråd: 720 000:- SEK i förlust, men man har ju köpt sin bostad för att bo och det där med att få betalt för att bo är ju bara teoretiskt ändå). Var man fullbelånad till 85% är man utifrån detta nu dessutom under det sk vattnet.
Oavsett kommer den officiella statistiken för medelpriser i oktober visa på en lägre nedgång än så här. Snittet oktober är bara ner 3.5% mot snittet september.
93 kommentarer
Och marknadsräntorna faller för att fånga upp ett ev allmänt prisfall. Fastighetsägarna kan lita på att staten tar smällen.
Japanscenariot. Marknadsräntorna faller för "ingen" vill låna pengar. Om bostadsmarknaden fryser ihop så kan det mycket väl leda till lägre räntor, men det kvittar då ingen ändå vill låna.
Precis. Skiten är riggat vare sig man vill det eller inte. Folk kommer säkert att fortsätta låna i brist på alternativ och bubblan kommer hållas uppe. Även om man önskar att skiten spricker.
Det kvittar knappast att räntorna fortsätter att vara låga, då majoriteten av alla lån redan har tagits.
Det viktigaste är att lönerna kommer ifatt prisstegringarna på bostäder så att lånen inte blir så betungande. Lösningen ser ut såhär:
1) Högre löner gör lånen lättare att betala tillbaka. 5% per år borde räcka.
2) Lägre värderad krona med motsvarande procentsats så att exporten hålls igång. Kommer att krävas låga räntor för att uppfylla detta. Och för att det ska vara möjligt är det viktigt att liten del av det som lånas ut finansieras i utländsk valuta. Hur det ligger till med det idag vet jag inte.
Nedgångar är tuffa om man sitter taskigt till. förnekelsefasen är stark.
Men som alltid så lär man sig bäst den hårda vägen.
Nils Nilsson:
Om du menar mig så är jag delvis likvid, sitter i hyresrätt men är inne på börsen.
Bankerna är de nya hyresvärdarna. Hamnar man under vattnet sitter man fast i sin "hyresrätt" till dess att priserna går upp igen. Ändå bättre än gamla KGB-sverige.
Förlåt en okunnig, men 17 avslut? Det måste väl bytts fler lägenheter än så? Annars har ju marknaden totalt frusit ihop.
Dessutom, varför skiljer det så mycket gentemot den officiella statistiken?
17 avslut idag.
Men visst, 17*30=510, mot närmare 800 avslut förra månaden.
Som jag skrivit många ggr så faller antalet affärer när priserna går ner. Folk vägrar sälja med förlust och folk vill inte köpa när priserna faller, för det blir billigare om man väntar.
Villamarknaden i Stockholm stannar upp d.v.s. färre objekt ute vilket man tror beror på en rädsla att gå in i bostadsrättsmarknaden just nu. För en äldre villaägare som vill ha en lägenhet så innebär alla alternativ högre kostnader och riskexponering. Även om bostaden kan köpas utan lån så utsätts man för risk via bostadsrättsföreningen.
Aha, tack. Då förstår även jag inlägget 🙂
Jo, jag hajjar att volymerna minskar i en svag marknad men 17 avslut på en månad hade ju varit nästan lika med noll.
Dagen har ju bara börjat, så det blir nog fler än 17 avslut den första november 2017. Finns 34 avslut på Booli för 1:a November för Stockholms kommun…
Ja, de 17 avsluten var de som fanns inne hos Booli för november månad när databasen synkades. Den synkar en gång per dygn. Men jag kan gå in och synka den manuellt också. Det datum som visas för en datapunkt i diagrammet är det sista datumet i punktens period, därför har den sista datapunkten oftast ett datum i framtiden, och på måndagar är det sex dagar framåt för veckomedelvärdena. Som alltid så måste man tänka på dataunderlaget för att tolka statistiken, och verklig realtidsdata vore overkill.
17 avslut är alldeles för få för att man skall kunna dra några säkra statistiska slutsatser utifrån detta material!
Det krävs _minst_ trettio observationer för att man skall kunna dra ett s.k OSU och att variationer i materialet, bias jämnas bort … 😉
Dina Pengar – ja, jag vet "(S)Expressen" – skriver om "Rekordmånga osålda lägenheter i Stockholm" och att det är fr.f.a nyproduktion som inte blir såld..
https://www.expressen.se/dinapengar/bostad/rekordmanga-osalda-lagenheter-i-stockholm/
För Stockholms län är observationerna 33 och siffrorna ännu sämre.
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-1rum-sodra-centrum-goteborgs-kommun-molndalsvagen-87b-12801215
Vad säger du om denna Bengt? 8577 EUR/kvm för GBG. I Berlin ligger priset i centrum på 4580 EUR/kvm men vi goa Göteborgare har väl dubbla löner jämfört med U-landet Töskland så det är lögnt.
*asgarvar*! 😉
Skulle ALDRIG betala sådana ohemula överpriser för en "lya" som ligger på en gammal P-plats mitt emot ICA MAXI på Mölndalsvägen.. 😉
..men så är jag inte "torsk" på vare sig bostäder eller mode och således en SKATTESMITARE som inte ser till att staten får in moms och avgifter… 😉
Såg när byggelementen kom till platsen i våras och det såg _precis_ ut som detta! 4:e lilla bilden ovanifrån på höger sida
https://de.wikipedia.org/wiki/Plattenbau
@Bengt: Helt sjukt att det bara fortsätter upp i pris per kvm för varje ny etapp som släpps. Byggbolagen är smarta. Dom lägger över mer och mer på föreningen och sedan blir även lägenheterna mindre. 2orn låg på 58 kvm vanligtvis för 5-6 år sedan. Numera säljer man 2orna för samma pris men dom är nere på 39-44 kvm och marknadsförs som "kvadratsmarta och lättstädade 2 or till det unga paret).
Plattenbau lol. Ser precis likadant ut på Lindholmen. 🙂
En lågoddsare: Den lgh blir SVÅRSÅLD !!
Tittar man på "Husmask" för lgh i Göteborgs kommun så ser kurvan dock rätt så jämn ut utan några statistiskt säkra upp- eller nedgångar..
"Kvadratsmart", Ytsmart", "Klimatsmart".. 😉
ja, när begreppet "välplanerad" blivit helt totalt utslitet så måste ju mäklarna ta till ett nytt språk..
man får MER för pengarna om man köper en tomt på 30-45 min pendling och där bygger ett kataloghus! Dessutom kan man där också hobbyodla – ev i växthus – eller också ha en lite friggebod/Attefallshus på tomten för at thyra ut eller för egna "hobbybehov".. 😉
Fast.. Man var nog ändå mer "yteffektiv", "kvadratsmart" etc. i forna DDR.. 😉
https://de.wikipedia.org/wiki/Wohnungsbauprogramm_(DDR)#/media/File:Bundesarchiv_B_145_Bild-F089044-0030,_Halle-Saale,_Halle-Neustadt,_Zentrum.jpg
Toni, du vet mycket väl att det inte är billigare i Berlin än GBG.
Men visst, lite lustigt är det allt med prisutvecklingen i GBG 🙂
Nejmen! Där har vi ju Light Factory Nova som även nominerats till göteborgs fulaste nybygge.
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/g%C3%B6teborgshusen-som-kan-utses-till-sveriges-fulaste-1.4771983
Stefan: Jo om man har 200 000 EURO över och vill köpa en bostad så är den billigare i Berlin än i Gbg 🙂
Kan vi inte passa på och reda ut det här en gång för alla?
Göteborg, Linné:
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-linne-goteborgs-kommun-plantagegatan-9-12782475
4 350 000 kr, 85 kvm, 5 573 kr/mån avgift.
Göteborg, Lorensberg:
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-lorensberg-goteborgs-kommun-engelbrektsgatan-59-12412038
4 800 000 kr, 87,5 kvm, 4 160 kr/mån avgift.
Berlin, Charlottenburg:
http://www.berlinmaegleren.com/berlin/apartments/properties/berlin/id/23595/lvl/%7B%22uid%22%3A0%7D/lid/198/lvt/r/rp/2.html
310 000 EUR, 83 kvm, 380 EUR/mån avgift.
Berlin, Friedrichshain:
http://www.berlinmaegleren.com/berlin/apartments/properties/berlin/id/23006/lvl/%7B%22uid%22%3A0%7D/lid/198/lvt/r/rp/7.html
329 000 EUR, 80 kvm, 283 EUR/mån avgift.
På pappret ser Berlin ut att vara en smula billigare.
Energi- och VA-kostnaderna är säkert högre om dessa nu inte ingår i avgiften, men vad kan det mer handla om? Vore bra med en liten utredning…
Jag har kollat en hel del på det där och det är inte billigare att bo i Berlin kontra GBG om man räknar på totalen och jämförbar standard.
Sen kan man ju skratta lite åt att GBG är så pass dyrt som det är men det är en annan femma.
En intressant fråga är också hur disponibla inkomster skiljer sig åt mellan Berlin och Göteborg?
Generellt är det väl högre i Tyskland än i Sverige? Men just Berlin har nog haft det lite krisigt ett tag. Detta baserar jag på mina egna vaga minnen och lösa antaganden.
De har högre disponibel inkomst i GBG kontra Berlin.
Men allt är på marginalen vad gäller skillnad i inkomst och boendekostnad mellan GBG och Berlin.
Det Berlin vinner på är andra saker. Det är trevligt och inte ängsligt (som Sverige) och kroglivet är toppen.
Bor 20 min promenad från nybygget i fråga på Mölndalsvägen. Förutom galenskapen rörande priset, att de kallar området Södra centrum är episkt
berlin har blivit lite tråkigt! 😉
Centralvärme och allt… Inte längre 1-glasrutor och brunkolsbriketteldade kaminer och gaseldade varmvattenberedare…
😉
Sedan så har ju Berlin även i jmf med "Stolleholm" en rent fantastiskt lokaltrafik till en lägre penning dessutom!
Berlin är byggt för cyklister och kollektivtrafik.
Stockholm är byggt för bilar.
Så inte konstigt att Sthlm är så trist (och dyrt) som det är.
Nu menar jag så klart inte att biltrafiken fungerar i Sthlm, den är som resten av staden, dysfunktionell.
Ja, Berlin är platt och cykelvänligt! Vädret är dessutom bättre än i regniga, blåsiga och backia G Att man sedan kan ta med sin cykel på samtliga kollektiva färdmedel för en mycket ringa kostnad gör sitt till Ett AB-kort kostar 728€ per år
Är väl ok att cykla i GBG.
Dock blir bilisterna jävligt sura när man cyklar på fina gatan i Örgryte när de ska ut med sina SUV-ar. De gillar stort och makt i GBG.
En smula billigare? Göteborg och Berlin i samma mening, snart jämför vi väl Tokyo och Stockholm också?
Stefan: Sa du inte för någon vecka sedan att Göteborg var prisvärt?
För övrigt är det väl synnerligen meninglöst att jämföra disponsibla genomsnittsinkomster mellan städer och därefter applicera dessa på "vissa utvalda" stadsdelar.
Hur har man gjort en förlust på 720000 på en lägenhet som är köpt för 4 miljoner i augusti?
Utgår från att den inte är såld.
Jag betvivlar att en enda av de där 18 husaffärerna genererat en enda förlustkrona.
Att lägenheten som köptes för 4 miljoner i agusti inte kan säljas för 4 miljoner inom rimlig tid längre är en helt annan sak. Men någon förlust är det inte.
Nej det är nog inte någon ännu så länge som har sålt med förlust. 2 månader är en kort tid. Men vi får ju se var marknaden är om ett år. Sen kan det ju vara jobbigt ändå. Träffade på en person som hade köpt nytt och satt kvar med sin osålda lägenhet. Både han och banken hade räknat in ett pris/fin vinst i det nya boendet. Nu ute på försäljning får han inte ens accepterat pris och redan det var lågt ställda förhoppningar.
Överhuvud taget är det tufft när man räknar in pengar som i ett senare tillfälle inte stämmer. Bostäder/aktier. Så länge man inte säljer så vet man inte. Både vinst/förlust.
Förlust och vinst ska alltid räknas utifrån aktuellt marknadsvärde i varje given tidpunkt. Bara amatörer som tror att de inte gjort en förlust om de inte sålt.
Om priserna fallit 18% kan ju ägarna t ex testa att gå och belåna mot den gamla värderingen och se vad banken säger om den icke-förlusten…
Cornu, kör du den mot Skatteverket?
Du blandar ihop ekonomiska förluster med skattemässiga.
Åhåhå.. Du e så slingrig cornu. En vinst är inte en vinst förrän man har sålt, är annars det du benhårt proklamerat i ett otal inlägg.
Den eviga diskussionen med min fru. Man kan inte stirra sig blind på hushållets resultaträkning varje kvartal utan man måste även se balansräkningen (och göra en korrekt värdering av den).
Det också, B.fischer. De som skryter med sina vinster, men aldrig omsätter dem i något har enligt mig "inte tagit en vinst". De har istället fortsatt investera vinsten i samma tillgång.
Cornu, du tillämpar en konstig modell.
För privatpersoner finns ENDAST skatteteknisk vinst / förlust.
Det är du som blandar ihop vinst/förlust med ekonomisk risk.
Jag håller med om att en modell bör väga ner ev vinst och väga upp ev förlust för att vinsten ger dig inte så mycket men förlusten innebär ekonomisl ruin.
För ett företag (AB ) innebär samma scenario inte samma personliga konsenvenser.
Det är som med Anoto.
Har du inte sålt är det ingen förlust.
(Tips till klubben med skygglappar).
Vadå skygglappar?
Det handlar bara om att kunna hålla två olika tankar igång samtidigt.
Förlust/vinst och ekonomisk risk(som renderar vinst/förlust)
Hur svårt kan det vara?
Rickard. Håller inte med din klassifikation av ekonomisk risk.
Om du köper något för 100 kr som ett år senare är värt 50 kr så har dina tillgångar sjunkit med 50 kr i värde. Det innebär att din nettoförmögenhet minskar.
Däremot behöver inte värdeminskningen leda till en nedskrivning som belastar en (för privathushåll) fiktiv resultaträkning men i vissa fall kan det vara på sin plats.
På det sättet får du en ärlig bild av din ekonomi vilket gör att du kan fatta väl avvägda beslut (resa till Thailand januari eller inte?)
Sen får du såklart inte en realiserad förlust föränn du säljer.
Det håller jag med om cornu.
En fundering är alla de som skrivit upp sig på en nyproduktion där den befintliga lägenheten måste säljas till inflyttningen.
Nu när vi börjar se en inbromsning på försäljningarna av nyproduktion så bör väl det vara statistik över lägenheter som blivit paxade och fått en handpenning och inte där sluttransaktionen skett?
I så fall har vi ju en släpning där vi under en stadig tid framöver har säljare som sitter med en nyproduktion som ska betalas och flyttas in i samt en trögsåld lägenhet som ska vara kassan. Är det då vi kommer se desperata säljare som börjar släppa lägenheter under deras förväntningar bara för att få till avslut och få loss kapitalet?
ja de så kallade kedjeeffekterna har bara börjat ta ut sin rätt.
Hur brukar de avtalen se ut? Kan man bita i det sura äpplet och låta bli att flytta in, men då förlora handpenningen? Eller är man juridiskt bunden att fullfölja köpet?
Nu får ni för fan bestämma er. Var ju ett jävla jidder. Jag planerar att köpa ett hus snarast. Kommer priserna gå upp, ned eller sidleds?
Ja.
Tvärtom.
Hyr ett hus i ett par år. Du kommer att få råd med en sommarstuga på köpet när priserna väl rasar på riktigt. Pratade häromdagen med en vän som är mäklare då vi letar hus i attraktivt läge där det även finns (har funnits) köpstarka utländska spekulanter. Han sa att intresset från dessa spekulanter i princip har upphört. De har fullt upp med att hantera det akuta prisfallet på fastigheter på hemmaplan. Ett prisras är som ett ras längs en bergsvägg; det blir en självförstärkande process som är mycket svår att stoppa. Ju högre berg, desto mer svårstoppat och större fallhöjd. Det gör ont att landa. Så avvakta om du inte sitter med mycket kapital som du klarar att avvara under en lång tid.
Mr Perfect
Du måste ha ett jävla tålamod och timing, det är a och o.
Dvs "tur" vid budgivningen.
Är det män med vid budgivningen ska du helst undvika för de är ofta så blåsta att de av ren prestige budar hur högt som helst bara för att "vinna".
Den där medelsiffran kommer justeras upp lite grand när fler lägenheter har sålts, allt annat vore en sensation.
Samma sak syns i Malmö (27 066 kr/kvm Oktober, 23 030 kr/kvm November), men tittar man på de lgh som faktiskt sålts _idag_ så handlar det mer om lgh i sämre lägen.
Kan bli övervikt åt andra hållet en annan dag, och så jämnar det ut sig när månaden når sitt slut.
Av de transaktioner jag känner till i Skåne så ser det i alla fall "normalt" ut. Budgivningar ibland, vissa lägenheter bjuds upp ordentligt.
Hoppet är det sista som överger en…
Nja, jag hoppas ju på en större (och utdragen) nedgång, men vi är inte riktigt där än.
Bubblan kommer spricka förr eller senare, jag är däremot inte övertygad om att det är vad vi ser nu.
Dels för att bubblor spricker från periferin till centrum, dvs de minst attraktiva bostäderna går ned först, dels för att omsättningen vad jag kan bedöma inte gått ned särskilt mycket och ett par andra faktorer som gör att jag inte alls är övertygad om att det vi ser inte bara är en tillfällig dipp i en uppåtgående trend.
Jo, "förr eller senare". Men om 10-15 år är kanske priserna högre än idag i alla fall, så jag är inte säker på att det är en bra strategi att tajma bostadsmarknaden.
Personlig åsikt: Stockholm och Göteborg för dyra i förhållande till folks inkosmter, Skåne någorlunda OK förutom vissa nybyggen. Jag hade inte köpt en lägenhet i Stockholm idag, men jag kan tänka mig att köpa en i Malmö.
Joakim P: Vi har tittat på hus i och kring Malmö i 2 års tid nu. Den stora skillnaden som vi märkte inträdde nu i aug månad med betydligt fler hus ute på marknaden än tidigare och det har hållt i sig ganska bra. Sen spretar slutpriserna väldigt mycket. I attraktiva områden blir det mesta sålt och fina hus kring 4 miljoner kan gå upp några 100-tusen. De flesta säljs för utgångspris eller +- 5 till 10 %, det är inte samma hetsiga budgivning som tidigare, bortsett från ovannämnt.
Tror dock att friköpt är en betydligt säkrare investering än brf för tillfället.
Vem vill bo i Malmö idag…?
Sen är det väl så att bubblan just håller på att spricka i de "perifera" områdena? Nyproddat i utkanterna som får bli HR istället för BR…
Alla resonerar vi olika.
Ett planerat villaområde i Nordanå nära Malmö som enbart var tänkt att ha friköpta hus har nu svängt om och ska ha 27 bostadsrätter och endast 13 friköpta. Enligt mäklaren hade endast 1 av 13 friköpta sålts.
Håller med, Mr P. Känns som ett tillfälle så gott som något att köpa. Visst, kan säkert gå ner en del till, men jag tror inte på att kunna tajma ett bostadsköp — antingen behöver man köpa hus (och har råd med det), eller så har man inte behovet och behöver då inte bry sig. Att ha behovet men "vänta på kraschen" är slöseri med livet.
Joakim: Man kan sitta i Brunnshög också, väntandes på spårvagn, torg och affärer eller leva nu 😉
Mr Perfect: Ja husen i Nordanå kändes ganska dyra. Men visst, låg skatt samt krypavstånd till grus.nu när trädgården ska anläggas för att inte tala om närheten till Toftanäs. Hur Tottarps skola är vet jag inte.
Niklas: Såg du de senaste radhusen som kom ut idag vid Brunnshög? 7 millar för 140 kvadrat. Blir säkert bra så småningom, men det blir att bo i en grushög ett bra tag..
… och på Hemnet döpte man om det hela från tråkiga "radhus" till "Townhouses på Brunnshög".
Ta gärna en titt på hippie-bilden en bra bit ner, som vi skrattat åt på bloggen tidigare, med luftskepp, genomskinliga körsbärsblommor, klätterväggar och slipsnisse som skissar på sin presentation i dammen: https://www.maklarhuset.se/bostad/sverige/skane/lund/330441
Joakim: Nä den var ny. Fungerar "burspråket" som cykelparkering 😉 Verkar så enligt bild.
Precis, Brunnshög blir säkert en trevlig levande stadsdel tids nog men som du själv var inne på, livet pågår nu. Och dessa "stadsradhus" tycker jag hör hemma i en stadsmiljö, men vad som förvånar mest är prisnivån.
När jag läste i Lund (98-04) så kunde man få mycket hus för dessa pengar i Professorstaden.
Niklas: Sant. Utöver det du nämnt så tycker jag ändå att det är märkligt att de inte lyckas med försäljningen bättre. Folk kanske tycker att det ligger för mycket på vischan även om det ligger väldigt nära Malmö? Men de har ju 500 m till regionbusstrafik vid Rv 11 och 1 km till stadsbuss vid Stora Bernstorp. Sen hittade de ju ett lik där, som en tröst låg det där den kommande parken ska ligga. Nyproducerat hus för 4.6 milj tycker jag är ok. Ett stenkast bort i Riseberga, Valdemarsro eller Åkarp och Hjärup säljs ju husen väldigt lätt.
Eriksberg, dvs "Norra Älvstranden" i Göteborg:
65 – 110 kvm
19 st.
2 995 000:- – 8 300 000:-
3423:- – 6298:- Lgh för 8,3 har här en rel låg mån.avg. på 3684:-
ca. 25% nyproduktion
Budgivning på 2 men "dold"…
Ett tapp på 18% i köpeskilling leder ju till större förlust i och med att man har varit tvungen att betala lagfart och eventuella ny pantbrev.
Försäljningen av nyproduktion verkar mer eller mindre ha tvärnitat.
Befintliga beståndet säljs fortfarande i god takt söder om söder, inte till rekordpriser, men något 18% fall är det inte frågan om, möjligen 5%.
Rent anekdotiskt alltså.
Om du istället tittar på medelpriset i Stockholm per vecka på husmask.se så är medelpriset för perioden 30okt-1nov 70 000 kr per kvadratmeter (+1% sedan föregående vecka) och baseras på 80 avslut. Mitt tips är att man inte drar några slutsatser alls på så pass få avslut som 17 (eller 80 för den delen heller)… Framförallt inte då utvecklingen skiljer sig så starkt beroende på om du tittar på de 80 eller de 17 senaste avsluten
150 avslut stockholms län 56808kr/kvm
hmm många som säljer idag kanske de måste för att betala för den nya lägenheten
Du läser statistiken fel. 150 avslut handlar om den "senaste veckan" och det rör sig i dagsläget om datumen 30:e, 31:a oktober samt de avslut som har hunnit registreras för 1:a november. Idag har 33 avslut registrerats hittill i Stockholms län. Inget av det särskilt uppseendeväckande jämfört med hela oktober månad.
ok
Det som är intressant med bostäder är det egentligen inte finns någon botten när utbudet drastiskt överskrider efterfrågan. Minns vänner som köpte lägenheter i Malmö för 5 tkr för 20 år sedan. Rätt usla lägen vid Nobelvägen nära Värnhem men ändå.
Om man kolla på Hemnet nu är ju elefanten i rummet just nybyggnadsområdena. Fantastiskt många lägenheter ute i tex Järvastaden, Barkarby och Kvarnholmen och fler kommer när fler projekt närmar sig färdigställande. Om man jämför med det på den här bloggen utskällda Hammarby Sjöstad har ju dessa områden inte alls samma boendekvaliteer utan det är allt som oftast tätt staplade hus nära en stor väg eller köplada. Jag har lite svårt att se var alla köpare kommer komma ifrån och om dom inte kommer och områdena faller eller omvandlas till främst Hr tror jag att områdena kommer ha svårt att resa sig framöver.
Någon gång kommer bostadsbyggarna att behöva göra aggressiva prissänkningar men jag antar det sitter långt inne och att det skapar dålig stämning mot investerare och befintliga kunder.
Kompletta nya stadsdelar blir, om inte läget verkligen är fantastiskt, bara nya ghetton.
Se Skarpnäck.
Om man inte är desperat köper man inte i en nybyggd stadsdel, du har noll koll på vilka som kommer att flytta in.
Iofs kanske det är de som inte har någon som helst kreditvärdighet som utestängs…
Men enligt den "nya" doktrinen skall vi ju alla bo tillsammans lyckliga och glada med alla ! 😉
Så var det ju även "tänkt" för miljonprogrammen där alla samhällsklasser, utbildningsnivå etc. skulle blandas och bo tillsammans eller ? 😉
Bengt, tvärtom.
Vanligt folk har inte råd att bo i nybyggda HR, en till mig närstående person arbetar med ekonomiskt bistånd på soc, och sa rakt av att de enda som har råd med dessa nybyggen är bidragstagare. Hen arbetar i en mindre stad inte jättelångt från stockholm, och det byggdes en central HR fastighet med höga hyror, i princip var hälften som flyttade in beroende av soc…
Tyvärr medför också detta att incitamenten att ta sig ur bidragsberoendet är mycket små.
Hur mycket betalas ut i bostadsbidrag? Jag tycker att det verkar som att maxbeloppet är 5200 kronor i månaden och detta förutsätter att du har fler än tre barn, saknar inkomst i hushållet och hyr en relativt liten hyresrätt. Har du inkomst sjunker beloppet du kan få ut i bostadsbidrag kraftigt. Så jag vet inte om jag tror på påståendet att nybyggda hyresrätter bebos av bidragstagare. Det verkar helt enkelt inte som att bidragen räcker..
Bostadsbidraget administreras av försäkringskassan, inte soc.
Det bostadsbidraget inte täcker betalar soc om du inte har någon inkomst.
Ja, det svenska socialförsäkringssystemet med "socialbidrag" bygger ju till viss del på att så få som möjligt skall söka detta pga "skamkänslor…" En del av kulturen som råder / har rådigt i Sverige..
Många nya svenskar har ju inte denna (Lutherska) kulturellt kopplade "skamkänsla" med sig dock…
Och sedan så har ju staten placerat ut nya svenskar i kommunerna till kommunernas långt ifrån stora önskan men vad skall kommunerna då göra ? Som exv. man gjort i Nacka ?
Försäkringskassan om bostadsbidrag:
https://www.forsakringskassan.se/myndigheter/kommuner/bostadsformaner/bostadsbidrag
SR P4 Västmanland: "Bidrag betalar många hyror i Västerås dyraste hus"
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6786768
"Fenomenet" är utbrett, och nej, hen jobbar inte på soc i Västerås…
Hade förresten inte sett den artikeln, tack. Med smärre namnändringar så beskriver den exakt samma sak som hen berättade för mig.
Intressant artikel. Den bekräftar att problemet finns. Kan dock vara bra att veta att en prejudicerande dom i högsta domstolen har slagit fast att kommunen enbart är skyldig att betala för en hyra som inte avviker från vad som anses vara normal hyra på orten. Uppenbarligen har en del kommuner en mer generös praxis.
Sedan är bostadsförsörjningsansvaret gentemot nyanlända asylsökande med uppehållstillstånd en lite annan fråga då lagstiftningen ser annorlunda ut.
Greenious
Kringlor och Björn Borg?
Angående tidperiod och antal avslut så är det som flera nämner viktigt att tänka vilka datum som innefattas. Månadsmedelvärdena är för innevarande kalendermånad, inte för de senaste trettio dagarna. Så novembervärdet är i stort sett meningslöst idag eftersom det bara är 1 november. Och veckomedelvärdet är meningslöst på måndag förmiddag. Jag har funderat på att lägga in en dagsplot men det är nog snarast missvisande att titta på enskilda dagar. (För den nyfikne så uppdateras databasen tidigt på morgonen, och så brukar jag uppdatera manuellt nån gång mitt på dagen.)
Visst är det meningslös statistik då du har en mätpunkt att jämföra med. Inget skugga på dig utan mer till den som sväljer punkten med hull och hår och drar slutsatser. Men så törstar man kanske efter något och vill så gärna..
Hursomhelst så vore en nedgång på 20% fram till årskiftet väldigt kraftig. Snabbare än så går det nog inte, snarare långsammare. Med det sagt tror jag också vi är på väg nedåt en halvering av BRF priser.
(Tillägg: det är alltså jag som ligger bakom Husmask-tjänsten.)
Tramsinlägg!. Kolla Solna – Där pekar det rakt upp!
Någon hänvisade (vid det tillfället felaktigt) till https://husmask.se, så nu har jag reggat den domänen och tjänsten har därför numera en lite lättare adress. Nu har halva veckan gått och det fortsätter nedåt för lägenheter i Sthlm.