Dagens Industri uppmärksammar att banker som SEB vill att Riksbanken höjer styrräntan nu när, samt att det blir allt svårare att sälja nya bostadsrätter vilket sänker aktiekurserna för de mindre bostadsrättsutvecklarna på Stockholmsbörsen. Det drar alltså ihop sig allt mer samtidigt som det överhettade konjunkturläget går mot sitt slut.
Dagschart OMXS30. Dödskorset rusar närmare. |
SEB vill alltså att Riksbanken slutar med dolda agendor och börjar ta lite ansvar genom att sluta med extremräntepolitiken rapporterar DI. Kort sagt att man ska höja styrräntan.
Fast trots att räntorna är kvar på extremnivåer så rapporterar DI också att försäljningen av nyproducerade bostadsrätter redan börjat halta. Detta drabbar i sin tur de mindre bostadsrättsutvecklarna på börsen, som t ex Oscar Properties, som pekades ut som en blankningskandidat här på bloggen i mars. Då har ändå inte bostadspriserna vänt ner än, men när det sker kommer dessa bolags verksamhet att helt gå i stå.
Dagschart Oscar Properties. Inte många gröna dagar där. |
Det börjar alltså dra ihop sig på flera fronter, men än finns inga tecken på vikande bostadspriser. Men börsmarknaden räknar alltså med sämre tider för bostadsrättsutvecklarna och har justerat ner aktiekurserna därefter.
87 kommentarer
Att shorta/blanka är bland de bättre uttryck jag hittat för begreppet meningslöshet. Folk som shortar har helt enkelt för få drömmar, ambitioner och/eller intressen. I princip alla saker värda att shorta har ett komplement, d.v.s. något värdigt att pumpa upp till himlen istället.
Vad har Fingerprint för komplement?
Byggmax
Köp varje ramp!
Verkar som den värsta manin har lagt sig.
http://www.besqab.se/ är ner 5.37% idag samt ner 39.48% på 12 månader.
Dock upp 73% på 3 år så det finns sannolikt mer att hitta på nedsidan.
Men vafan, vi ska juh titta på villa på söndag och så börjar ni med detta..!
Än är det tid att sälja breffen.
Om du säljer lgh, eller hus samtidigt. Så är det väl inga problem. Framförallt inte om du lägger 40-50% kontant. Du får mer, Och köper dyrt. Väntar du till efter ev crash. Så får du mindre, men köper billigt. Förlorarna är väl dom som köpt till 75-85% belåning dom senaste åren.
Då köper man inte till 75-85% belåning utan hyr.
Har hyrt en tvåa i centrala Stockholm i snart .. 2 år nu. Har den i 2-3 år till men vi får en villa för samma månadskostnad, där belåningen hamnar på runt 50-60%..
.. och det ska tilläggas att familjen har utökats så en tvåa duger inte riktigt längre.
Vad ska man som lekman göra med sitt sparkapital under dessa osäkra tider? Aktier, fonder, ädelmetaller, låta vara på kontot? Hur gör ni?
Intressant. Om än inte så mycket kapital (student) har jag fördelat i fysiskt guld och aktier som jag tänker skulle fungera i sämre tider. Öppen för diskussion angående valen. Axfood, Ica, Fortum energi, bredband2 / Telia / Nokia. Men också skog och jordbruk, basnäring.
Hur tänker du själv?
Tillägg. Har försökt titta på hur aktierna fick 2008 som en inspirationskälla. Gasbolaget och el var hyfsat säkert förstår jag det som.
I nuläget är det svårt att avgöra vilka tillgångsslag som man skall investera i. Sen så är olika marknader i olika fas. De Nordiska och Europeiska börserna har tappat större delen av årets uppgångar medans fallet med tex USA är annorlunda. Bästa rådet jag kan ge är att sprida sina risker så mycket som möjligt och enbart investera kapital som man kan avvara 5-10 år på börser eller likvärdigt. Resterande sparande som tex buffert skall sitta på konto.
Mitt råd är att inte lyssna på rådgivare.
Trots det ska jag ge ett råd. Amortera på boendet.
Solenergi/ren-energi ETF. De är grymt billiga redan nu (när vi är på topp) de kommer troligen inte falla lika hårt då. OCH möjligheten att de går bättre än många andra akterfonder stor. El behövs alltid och jag tror att man kommer att inse att solenergi är framtiden när allt blir så mycket billigare. Framförallt när kina och asien pressar på med detta.
Kombinera detta med lite ädelmetaller och bra räntefonder så har man säkrat upp sig för en ev. krasch.
Sluta nu.
Finns ingen anledning att köpa något som kommer att falla.
Normalt sett så finns det tillgångsslag som trivs olika bra i olika marknader och när man är lite osäker på aktier och fonder så brukar tex obligationer och obligationsfonder vara dit man går för att ta ut vinster när börsen svajar. I nuläget så är det dock så låga räntor att man inte riktigt får betalt för risken (visserligen kan man behålla obligationer löptiden ut, men vem vill det när räntan går upp)
Det är rätt unikt att räntan är så låg som den är nu med så pass god tillväxt och en stor anledning till att Riksbanken inte vågat/ar höja är att många Svenskar lånat stora summor till bostäder utan att kanske tänka sig för vad högre räntor gör med totalkostnaden när de går upp. Tex så är det tydligt att det varit låneutrymmet som styrt prissättningen då mindre lägenheter med lägre avgifter kunnat säljas dyrare än större med högre avgifter. Sen så har många inte granskat de lägre avgifterna fullt ut, hur många av dessa föreningar har lån som inte är bundna? kommer det leda till högre avgift? osv.
Stefan, heter du Epimenides i mellannamn?
De svenska hushållens skulder för bostäder var för Juli 3018 miljarder kronor och en räntehöjning på 1% skulle innebära ca 30 miljarder som skulle behöva läggas på räntekostnader i stället för konsumtion. Visserligen så skulle dessa 30 miljarder på något sätt öka tillväxten då de ingår i BNP men samtidigt så tas de från någon annan del av BNP så tyvärr så blir det nog ett nollsummespel när det gäller BNP. Men det innebär att ännu mer pengar går till bank och finans och mindre till producerande och säljande företag och även om pengarna kan återinvesteras så kommer inte konsumenterna ha råd att konsumera i samma uträckning. Hade inte vi hushåll haft så stora skulder så kunde riksbanken ökat räntan för länge sen, då företagen klarar högre tryck innan man drar ner på verksamheten. Det är dock ett farligt spel man bedriver för det är många faktorer utanför Riksbankens kontroll som kan få KPI att sticka iväg (även KPIF) utan att det har med inflationstrycket att göra. I nuläget så har vi ett dolt inflationstryck då en stor del av ökningen av pengamängden inte ännu hamnat i KPI mätningarna eftersom krediterna till hushållen använts till bostäder och investeringar och inte konsumtion (för de flesta).
gbd crvx
Det jag reagerar på är när folk börjar diskutera köp på en nedåtgående marknad. Om man inte fattar att trenden är ner ska man öht inte investera på börsen. Råvaror kanske nån säger. Svar nej. Den svaga USD sabbar även den festen som svensk.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tack för alla svar, kanske kan vara en intressant läsarfråga för Cornucopia.
Är för tillfället inte alls exponerad mot börsen, har några idéer om att köpa aktier såsom Tesla, Alphabet, Amazon samt inom vatten/vattenrening.
Amorterar nästan exakt 100% av avgiften på boendet och har ~200KSEK kvar på bolånet (brf). Vi har planer på att sälja och flytta till en hyresrätt tills dess att hittat och köpt det perfekta huset. Räknar på att göra en vint på ca 500KSEK vid försäljning av lägenheten, det är dessa pengar, samt resten av vårt avsatta sparkapital för kontantinsatsen för huset, som jag är fundersam/orolig över.
Har även haft ett par tursamma år i karriären där jag mer än fördubblat min lön. Jag kan idag lägga undan ca 60/70%. Detta kommer sjunka något framöver men mina tankar går åt att jag ska kunna lägga undan ~20% till privat pensionssparande (ISK, hög medel risk med tidshorisont >10år) samt spar (ISK, hög risk med tidshorisont 5-10år)
Utöver målsparandet (kontantinsats för hus) så har vi en buffert på lite under tre månadslöner. Vi har även avlagt cirka två månadslöner i fysiska ädelmetaller som en "aldrig röra/fly landet"-gömma.
Drar mig för att investera på börsen då jag inte vet/kan tillräckligt, får leka med Avanza Play tills dess att amatörer som mig kan göra vinst på börsen då det återigen är en uppåtgående marknad.
Vad är frågan?
jag
Du är uppenbarligen framgångsrik i ditt jobb, fokusera på det.
Köp ett hus och amortera på det och skippa andra placeringar (förutom det låsta kapitalet i ppm, tjänstepension etc).
Finns alldeles för många som tror att de "kan allt" när det i själva verket är deras arbete och inget annat de behärskar till fullo.
Ett alternativ dock, Stefan, är att man är mycket säker på sin risktolerans (alternativt utnyttjar tjänster som Lysa för att pejla fram den) om man nu har 10+ års perspektiv på investeringar, och placerar sitt kapital därefter.
Men ja, amortering är en av de säkraste och bästa placeringarna, det ska inte underskattas. PPM+TjP ger ett automatiskt marknadsutsatt sparande på cirka 6,5-8% eller nåt av lönen, det kanske räcker om man nu inte har ambitionen att gå väldigt tidigt i pension.
På kort sikt finns många möjliga orosmoment, särskilt om man är exponerad hårt mot Sverige. Man ska dock inte underskatta vad ett privat sparande i ISK kan göra med återinvesterade utdelningar på 10-20 års sikt, men det gäller i så fall att man inte hoppar in och ut för mycket.
Ett axplock ur dagens skörd om man är intresserad av risk:
"STOCKHOLM (Direkt) Den svenska fastighetssektorn är den mest sårbara mot att centralbanker blir mindre expansiva (inleder tapering).
Det skriver Morgan Stanley i en europeisk sektoranalys där samtidigt exempelvis tyska bostadsrelaterade bolag lyfts fram som intressanta köpcase.
[…]
Svensk fastighetssektor är starkt cyklisk med en kort hyresstruktur och en benägenhet att ta en större andel kortsiktiga lån än genomsnittet, skriver Morgan Stanley.
Investmentbanken pekar på att tillväxttakten i svenska fastighetspriser tydligt har startat, exempelvis bromsar pristillväxten in på Stockholms bostadsmarknad.
Vi har ännu inte sett en marknad med denna typ av belåning och räntekänslighet, som har utvecklats så väl och så länge, som endast stabiliseras när tillväxten börjar minska, skriver Morgan Stanley som anser att riskerna ligger tydligt på nedsidan kontra potentialen på uppsidan."
Cornucopia: "Vad ska man som lekman göra med sitt sparkapital under i säkra vs osäkra tider?"
Stefan: jo, dessa "kan allt/kan själv" snillar är roliga och en direkt anledning till varför jag är framgångsrik i mitt jobb, ribban har blivit satt så lågt… Känner många,nu gråtande, självutnämnda aktieexperter som förlorat allt på fingerprint cards…
Ja, alla är experter i en stigande marknad… Sedan lär de sig.
Joakim
Vad tror du händer med Lysa och robothandeln vid nedgång?
Man behöver ju inte vara speciellt intelligent för att inse att det kommer ett rejält ras när robotarna tar sikte söderut och de ska ur sina positioner oavsett.
Lyssna på Stefan Östergren. Amortera eller sätt in pengarna på ett vanligt bankkonto. Bättre med 0% i avkastning än ev 10-20-30% back på aktier eller obligationer.
Stefan: Kanske det. Det är väl bara bra, för då får "intelligenta investerare" som du själv köpa ännu billigare. Om man inte ska sälja väldigt snart så kan man dessutom gott strunta i dessa ras.
Tilläggas är att jag själv inte kör Lysa utan har en lite annan strategi.
Det är definitivt värt att fundera på "flöden" om försäkringsbolag, pensionsfonder och andra aktörer viktar om. Kan säkert gå ner 25% bara på överraskande kass konjunktur + flödesändringar. Vi får väl se.
Det kan bli billigare bostäder nu när t.ex Nynäshamnsbostäder tar in ett Slovenskt byggbolag för att bygga. Proppen ur och Skanska kan packa ihop, väntar bara på att kineserna hittar hit.
Bevare oss ( milde Herre Gud ) för kinesiska byggföretag…
Förutom de sociala och säkerhetsmässiga konsekvenserna så är kvaliteten på det som de bygger och tillverkar minst sagt tvivelaktig!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6049465
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/milj%C3%B6f%C3%B6rvaltningen-reagerar-stora-brister-hos-studentl%C3%A4genheter-1.4139713
Kulturmänniskorna på söder kommer att gå ut i en kraftig strejk!!
Rör inte min ränta Kapitalistsvin!!!
Det är en fantastisk studie i mänsklig psykologi. En människa som inte kompenserar rejält medvetet kommer att tro den förtjänar allt som landar i knät, oavsett vad personen ytterar utåt. En arbetare i söder utan denna förståelse, med mycket oklar roll i livet, kommer alltså se sig själv som oerhört värdefull givet att personen ägt en lägenhet senaste 20 åren.
Det är också en av de fundamentala anledningarna till varför bostadsmarknader kraschar ännu långsammare än de borde. Kognitiv dissonans slår stenhårt om marknaden inte värderar personens ägodel lika högt som personen värderat sin egen rikedom.
Intressant. Men jag håller med om att det är akademiskt intressant, men samtidigt högst förfärande att leva med konsekvenserna.
Nåja, jag förstår ju vad du menar, men så himla dålig lott har vi ändå inte fått här. Söder eller ej.
Hej, har du slutat skriva om Bitcoin?
Cornucopia skrev ju bara för typ några dagar sedan om Bitcoin.
Senaste området färdigställt i staden jag bor är självklart dyrast hittills samtidigt kan man se att de snålat rejält, inte alls samma kvalitet på byggandet. Exempelvis har de loftgångar, lägenheter med loftgångar till hutlösa priser. Balkongerna är ett skämt. Kan bara tänka mig hur det ser ut i lägenheterna
Måste vara hyresrätter? Ingen normalt funtad, köper en BR med loftgång. Inte dyr nyproducerad allafall.
Läste om vad du skrev. Verkar vara BR, antar att dom inte blir sålda?
https://riksbyggen.se/ny-bostad/aktuella-projekt/vastra-gotaland/brf-skardal
OK Pris.
Priset är tydligen högre än vad marknaden är villig att betala. Flertalet är fortfarande, ett halvår efter säljstart lediga.
Det är ju bara 2 objekt lediga om du scrollar längre ner på den länken.
Jag håller också på att buda på ett hus och så börjar ni med den här skiten! Likaså föregående artikel om Konjukturbarometern.
Toni Visic (ursäkta stavningen) har ju sagt att det bästa man kan göra är att köpa ett boende! Hur ska ni ha det?
LOL
För hundrade gången.
Vad är alternativet till att köpa?
Hyra? Är det någon som tror att det kommer att bli prisvärt i framtiden, hand upp. Nej, just det…
Svaret är som vanligt "det beror på". Har man fått tag på en hyreslgh i gammalt bestånd på ort där priserna är höga så kan det absolut vara prisvärt.
I normalfallet är det dock sannolikt inte prisvärt.
Eller menar du att ägt boende är bättre än hyrt boende helt oavsett priset på det ägda boendet?
Stefan: Ja, rätt många på denna blogg tror att det kommer att bli prisvärt inom en väldigt närliggande framtid.
Jaså? Nämn någon som tror det?
Men det var iaf en hel del som trodde på detta!
http://www.di.se/nyheter/ygemaneffekten-lyfter-hovding/
Sen kom den bistra verkligheten ikapp:
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/08/30/hovding-gor-nyemission.html
Du
Jaså, visa var jag skriver det. Senast skrev jag
http://cornucopia.cornubot.se/2017/08/sasongsvariationen-intakt.html
"Säsongsvariationen i bostadspriserna förblir intakt enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex. Det finns alltså inga tecken på att bostadspriserna är på väg att vända nedåt, vilket jag påtalade förra månaden trots att priserna föll i juni."
Att priserna tids nog kan falla 50-90% betyder inte att det kommer ske just nu.
Allt kan falla 50-90% likväl som hyrorna kan gå upp med 50-90%
Sen är det upp till var och en att klura ut var den verkliga risken ligger, i ägt boende eller hyrt boende.
Båda dessa utfall är synnerligen osannolika.
Så länge vi inte har någon större reform som ändrar priset på boende i grunden så kommer hyrorna utvecklas i takt med fastighetsbolagens kostnadsutveckling. Bruksvärdeshyressystemet är intakt och det finns inget som tyder på att detta förändras de kommande fem åren.
Boprisfall är också svåra att se, vi har ännu inte det kraftiga överutbudet (eller den höga realräntan) som skulle krävas för att trycka ner prisnivån.
Ibland ser man uttryck som "allt kan hända" eller "ingenting är omöjligt", men det går ju att sätta lite gränser på vad som är rimligt. Jag vet till exempel nästa års hyra till 100%, och jag kan gissa min hyra år 2019 med väldigt hög sannolikhet (inom ett intervall plus/minus en procentenhet).
Vad är osannolikt med en hyresuppgång på minst 50% på 10 års sikt?
Tror faktiskt det är sannolikt.
Hm, kanske. Nu vet jag ju att min hyra ökar med 0,8% nästa år, och sedan kan jag gissa att hyran ökar med någonstans mellan KPI till KPI+1% under åren därefter.
Facit är ju att samtliga tioårsperioder sen vi fick flytande växelkurs har inneburit hyreshöjningar mindre än 50% (i genomsnitt). Exempel från SCB: 1995-2005 = +22%, 2005-2015 = +22%.
Visst, 2017-2027 kanske blir +50% men det vore en rejäl uppväxling. Bara för att förtydliga, vi snackar givetvis befintligt bestånd och inte total hyra i totalt bestånd (som påverkas av nybyggda lägenheters betydligt högre hyra).
En dag ska även befintligt bestånd rustas, vilket leder till högre hyror, så ingen kommer undan. Lägg till den eventuella jokern "marknadshyror".
Jag sitter själv i "rustat" gammalt bestånd (stambytt, badrumsrenoverat, köksrenoverat, fasad omfogad, tak bytt). Nästan allt rymdes i ordinarie hyreshöjningar. Visst kommer det att finnas en del 60- och 70-talshus som får högre hyreshöjningar, men också bestånd som får lägre.
Tag gärna en titt på hyreshöjningar på tio års sikt, det blev ett ordentligt nedskifte när effekterna från 90-talets skattereform klingade av och vi ligger fortsatt på +20% på tio år ungefär på löpande tio års genomsnitt. Att det skulle öka till +50% är inte sannolikt bedömer jag. Nej, alla kommer inte få +30% hyreshöjning på grund av eftersatt underhåll även om pressen kommer skriva om det. Man glömmer de hushåll som får ingen hyreshöjning eller marginell hyreshöjning på grund av standardhöjning vid stambyte. Vill minnas att det var +8% i en tidigare lägenhet utöver vanliga hyreshöjningar.
Marknadshyror har vi tjatat om länge nu, och ingen vore gladare än jag om det skulle genomföras.
Det är dock ett typiskt tabu i svensk politik och kommer inte att införas förrän vi har en mycket stabil borgerlig majoritet (55+%) och dit är det mycket, mycket långt. Vi kan väl vara nöjda med att nybyggda hyresrätter "i praktiken" har marknadshyror (presumtionshyror som till 95% sannolikhet kommer godkännas som "brukshyror" när de ska in i det vanliga systemet).
Nu bör man ju i rimlighetens namn titta på hela beståndet, nytt som gammalt, för någonstans ska ju faktiskt folk bo.
Att då hyrorna endast ska öka med 20% på 10 år ser jag nästan som osannolikt.
OK, så du mäter "hyran-för-den-som-är-ny-på-bostadsmarknaden". Ja, den kommer stiga snabbare ju mer nybyggt vi blandar in.
Som liten överraskning kan jag då avslöja att mina/SCBs siffror handlar om hela beståndet, och ökningen ligger alltså klart under +50% på tio års sikt. Hela beståndets hyror har ökat svagt över KPI, bortsett från hoppet vid 90-talets stora skattereform.
Jag pratar framtid, inte dåtid.
Ja, och vad tyder på högre hyreshöjningar 2017-2027 än 1997-2007 eller 2007-2017?
Högre inflation?
Tillgångsinflationen har inte slagit ut i hyresnivåerna (vilket det gjort i fastighetspriserna). Detta gissar jag kommer att få betalas av hyresgästerna de närmaste 10 åren.
Det förutsätter dock att man går ifrån bruksvärdeshyressystemet. Hyrorna sätts idag efter fastighetsbolagens kostnader, och kommer inte att höjas bara för att fastighetspriserna stigit. Dvs, bara om vi får marknadshyror så kan detta bli verklighet.
Joakim.
Allt nytt bestånd är klart dyrare än befintligt.
Anledningen till att befintligt bestånd fortfarande har relativt låga hyror är att de införskaffades till en helt annan prisbild än dagens.
Ja, och därför stiger hyrorna lite mer än KPI, men inte dubbelt så mycket eftersom "gammalt bestånd" är så stor del av "totalt bestånd".
Högst genomsnittshyra i landet har så klart Stockholm.
Där ligger en genomsnittshyra för 3 rum och kök på 6972 sek/mån.
Som du säkert(?) förstår finns det en betydande uppsida från dessa nivåer de kommande 10 åren.
Nu var det ju inte Stockholms billiga treor jag pratade om, utan jag reagerade mot påståendet "hyrorna kommer stiga med 50% på tio år", vilket inte har hänt under någon tioårsperiod sedan den stora skattereformen.
Jag säger absolut inte emot att hyrorna är låga. Det jag säger emot är att hyreshöjningarna i totalt bestånd plötsligt skulle "växla upp" – för att det ska hända måste det till en stor, bred politisk överenskommelse där man släpper fram marknadshyror — och DET tror jag är osannolikt.
Så du ser det alltså som osannolikt att en hyra för en trea i Sthlm är 10458 kr/mån om 10 år? (50% upp på 10 år).
Jo, ganska så, fast inte lika osannolikt som att genomsnittshyran i landet ökar mindre än 50%.
2007 var genomsnittshyran för en trea i Storstockholm 5 620 kr. Det är alltså 6 972 kr idag, dvs 24% högre. Kan mycket väl vara 24-36% högre eller nåt sånt om tio år, tror inte vi når +50%.
Vad tror du om hyrorna i _riket_ då, det var ju där vi började?
Jag tror nog att de flesta skulle vara glada att hitta i hyrestrea i Sthlm för 10458 sek/mån redan idag.
Även i resten av landet råder märkligt låga hyror om man tittar på SCB-s material.
Helt riktigt, men fakta gäller.
Vi har långa köer till dessa lägenheter, just eftersom hyrorna är så låga och eftersom hyreshöjningen varit så låg. Köer hade vi 2007 också men inte lika långa.
Ser inte varför läget 2017 skulle vara annorlunda på hyreshöjarfronten än 2007 eftersom reglerna är vad de är. Politiska läget är låst i hyresfrågan , man hoppas på nybyggda lägenheter för att lösa upp situationen. Faktiskt så är köerna på nybyggen betydligt lägre, vilket tyder på att dessa hyror är mer rimliga, men det gör inte att man kan höja hyrorna i befintligt bestånd som är fortsatt låga med låga höjningar.
Kan tilläggas att min egen hyrestrea kostar exakt 6 247 kr/mån, inkl lite tillval och så. Det stämmer väldigt bra med SCBs siffror.
Fakta ut mot förstahandskontrakt.
Tittar vi på den verkliga bilden med förstahand, andrahand, tredjehand, svartkontrakt etc ser det annorlunda ut.
Det är förstås en helt annan diskussion. Vi håller oss till den vita hyresmarknaden för förstahandskontrakt i denna tråd för att undvika gissningar.
Ja vi kommer inte längre.
Du verkar helt övertygad om din tes.
Ja, vi tjötar vidare en annan gång. Jag föreslår en "mellanstationscheck" år 2022 så får vi se.
Nyproduktionen går för fullt och påverkar utbudet kraftigt och får i förlängningen en prisdämpande effekt. Var väl typ det som kände på 90-talet? Titta bara på antalet nyprod till salu i tex Uppsala. Bor själv i Umeå och här byggs det också för fullt som i de flesta universitetsstäder. Tror på centrala villor, även om de är dyra kommer de förbli attraktiva och antalet kan inte öka. Sen sparar man tid och pengar för transport och kan ofta hyra ut rum eller del av huset om man vill.
Uppsala är en bra "kanariefågel i gruvan".
Det byggs för fulla muggar men vi är långt ifrån ikapp efterfrågan tyvärr. Hade varit kanon med ett par års "superbyggkonjunktur" till, men som vanligt lär det ju krascha innan dess. Men man kan alltid hoppas.
219st BRF som nyproduktion till salu i Uppsala kommun just nu…
"Snorungar" på 23 som INTE är torra bakom öronen skall INTE få lån till att köpa spekulativa BR !!
Särskilt INTE om de är någon sorts "kånnsullter" på en webb- eller spelbolag etc.