Så du är en av de som skrutit om att du handlar med Bitcoin på Internet? Rent av ibland med namn här i kommentarsfältet. Gratulerar, nu kommer Skatteverket, som tycker det är misstänkt att bara 281 personer deklarerat försäljning av dessa ettor och nollor, att specialgranska detta.
Svenska lagar och regler gäller som bekant även på Internet, och det omfattar Bitcoin och reavinst på vinster från detta.
Till skillnad mot vad haussarna av systemet påstod initialt, så är inte Bitcoin anonymt, utan alla transaktioner är tillgängliga för alla. Och forskning har visat att det går att identifiera vem som ligger bakom handel med lite detektivarbete.
Och vem har mer utredningsresurser i Sverige än Skatteverket? TV4 rapporterar att man nu sätter efter Bitcoin.
Så se nu fram emot 30% skönstaxering på dina försäljningar, plus 40% påslag för att du glömt att deklarera. Samt om du erkänner och accepterar påslaget att ditt ärende skickas vidare till Ekobrottsmyndigheten för att snygga till statistiken över ekobrottsåtal.
Skatteverket kan börja luska fram vilka som missat detta t ex genom att begära ut uppgifter från alla svenska företag som erbjuder produkter mot Bitcoin, t ex en del hemelektronikfirmor. Att köpa något för Bitcoin räknas som att ha sålt ettorna och nollorna och vinsten ska beskattas. Och när väl ett ID kopplats till en person kan Skatteverket sedan se dennes alla transaktioner, inklusive eventuella alternativa plånböcker vederbörande flyttar till för att dölja sin aktivitet.
Fast det är klart, ni som med angivna namn ständigt tjatar om Bitcoin här på bloggen har förstås inte några själva…
75 kommentarer
Hu har du tänk att det ska gå till?
Min bitcoinhandelsplats kör med uppdaterade adresser regelbundet, så går inte att spåra var jag skickar pengarna från min plånbok. När jag överför pengar från min handlesplats till min bank via swift så är det en ny adress som visas i min internetbank varje gång. Går inte heller att spåra.
Möjligen skulle man kunna ifrågasätta var dessa överföringar kommer ifrån, men går inte att visa när jag köpte mina bitcoins, och går inte heller att bevisa att det inte är fråga om gåvor eller betalningar för ex begagnade prylar på blocket.
Du vet att det är omvänd bevisbörda som gäller mot Skatteverket? Det är du som ska bevisa att alla dina underliga överföringar från utlandet är gåvor eller begagnade prylar på Blocket.
Du tipsade just Skatteverket att studera personer som mottar upprepade utlandsbetalningar från ny adress varje gång.
Ooo snap! Haha, skadeglädje är den enda riktiga glädjen. Bitcoinfans känn glädjen att bidra till samhället med lite skatt. Lovely
Just det där "går inte att spåra" när man för över pengar till nationell valuta är ju lite komiskt. Klart det går?
Bankerna kan fatta misstankar av diverse olika skäl och har en del (mer eller mindre avancerade) rutiner för att hitta "skumma" transaktioner.
Cjepp har rätt svar nedan. Enklast är att ha sina Bitcoin i sitt ISK om det nu är spekulationen man är ute efter.
Det finns säkert någon sorts anarko-filosofi bland Bitcoin-anhängarna som på något sätt försöker förklara varför eventuella spekulationsvinster i valuta inte ska skattas för. Det vore intressant att höra…
All trafik går att spåra över internet. Det är ju ändå dina pengar som du är något rädd om så att ha dem på massa konstiga ställen på internet är inte aktuellt.
När du väl ska "nyttja" dessa pengar i den verkliga världen så kommer du bli tvungen att bli exponerad mot det som skattemyndigheter har koll på. Vad är dina pengar (som du tjänat på kryptovalutor) värda om du inte kan använda dem?
Skatta och va glad att du gick med många tusen/miljoner i vinst. Problemet löst.
Joakim Persson, den enklaste anledningen till att vi inte kommer vinstbeskatta köp av varor för valutor är att det _inte går_. Det gick dåligt med SEK, trots att SEK har kanske 200x (eller högre?) naturlig friktion gentemot de värdebärare vi pratar om här. Oavsett hur ni krigar kommer ni inte gå in i döden med fanan högt; systemet kan inte överleva den här generationen. Av den enkla anledningen att det som inte går inte går.
Det är förövrigt inte första gången SKV har ett uppdrag som inte går, för den som kan sin historia.
Det skulle däremot gå att skapa ett nytt system för hur dessa skatter ska gå till, och dessutom göra reglerna omöjliga att kringå.
Om folk vill ha det. Där ligger nämligen problemet. Sluta prata om anarko om det i själva verket är demokrati ni inte vill ha.
Om det inte går att visa (läs: du kan styrka) så finns schablonregeln att ta till: man räknar helt enkelt på att det är 20% v försäljningspriset. (SKVs) Problem solved. Blir det högre skatt är det ditt problem.
Linus: Du missförstår mig kanske lite grand, jag är inte alls någon vän av kapitalvinstbeskattning.
Uppenbarligen går det att beskatta BTC-vinster, Skatteverket skriver själva hur det är tänkt att fungera på sin hemsida. Du har rätt i att det finns ett relativt enkelt sätt att komma runt det hela, precis som du nämner i fallet den som tradar USD/SEK till exempel — man gör sin spekulation i utländsk depå som inte informerar svenska skattemyndigheter.
Det som återstår då är hur man skyfflar hem sina vinster. Inget större problem om det är småsummor (och då struntar skatteverket också i det hela), men ligger man någonstans kring gränsen för grovt skattebrott så börjar det bli intressant att titta på.
Det är absolut möjligt att beskatta kryptovalutor. Det behövs verkligen inget "nytt skattesystem" för att möjliggöra detta. Däremot kan man grubbla på om _anonymiserade_ kryptovalutor gör det väldigt svårt och otympligt. De flesta som spekulerar antar jag dock gör det med BTC och ETH.
Du får gärna skriva mer om din syn på "systemet" och vad som kommer att göra att dagens valutasystem kommer att dö, alltid kul att läsa.
BTC och ETH fungerar numera (i spekulationssammanhang) mer och mer som den gamla goda pensions-aktien i något monsterbolag. Den riktiga spekulationen sker med dessa som värdebärare. Som du själv var inne på (tror jag?) är det lika bra att köra ISK om man är tråkmåns som vill investera i lite Bitcoin.
Dagens valutasystem kommer att dö för att det är extremt underlägset alternativen. Men det vet jag inte hur lång tid det tar, och var inte det jag menade. Vår beskattning av kryptovalutor kommer att förändras för att den inte fungerar, det är på kortare sikt (antagligen några år). Det går inte att beskatta din valutavinst när du köper en pryl för dollar, och det är åtminstone 200 gånger värre att försöka beskatta vinsten vid växling mellan prylar och dessa enheter. Idag behandlas alltså krypto av SKV typ som en aktie. Vår mest likvida värdebärare behandlas som en extremt trög andel av ett bolag.
SKV har vid ett tidigare sånt här tillfälle (poker) till slut kommit på sig själva med byxorna nere och drog då till med (retroaktiv) vad jag har för mig kallades nettobeskattning. Alltså vinst-förlust per år.
Det fungerar ju såklart ypperligt, men det humoristiska den gången var att de själva kallat det upplägget oerhört olagligt.
Vad vi får den här gången vet jag inte.
Ja, i mitt huvud tänkte jag faktiskt på pokeraffärerna vid "online-poker-boomen" i början av 2000-talet. Fast jag tror krypto kommer hanteras som "andra tillgångar" dvs i princip likställas med köp/sälj av tex aktier.
Även valutahandel ska ju kapitalvinstbeskattas. När du köper en pryl i EUR så får du ett inköpsvärde i SEK som du sedan får ta upp igen om du säljer prylen (om det handlar om stora affärer, tänk bilar eller nåt sånt). Samma sak för krypto.
Handla Bitcoin XTB via Avanza i en ISK så är allt löst. Tredjepartsrisken ökar dock men det är i det närmaste befriat ifrån skatt. MVH
Det är ju en helt annan sak, men visst, man kan få exponering på det sättet.
Med andra ord; köp inget från svenska firmor med bitcoin. Det torde väl finnas gott om firmor inom EU (så man slipper tull) som gärna tar betalt i bitcoin.
Nej, jag äger ingen cryptovaluta alls.
Skatteverket har ju försökt att göra tydliggöra hur man skall deklarera:
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillgangar/virtuellavalutor.4.15532c7b1442f256bae11b60.html
Men det finns massor av intressanta frågeställningar som de inte tar upp. Hur funkar det till exempel ifall man växlar sina bitcoin till någon annan digital valuta och sedan tillbaka till bitcoin? Skall man skatta vid varje växlingstillfälle?
Dessutom finns det väl utmärkta sätt att använda eventuell förlust man gör på digitala valutor för att kvitta emot annan kapitalvinster?
Svaren är ja och nej. Ja du ska skatta, men nej det går inte.
Så länge du befinner dig i den trasiga planekonomin Sverige behöver du alltså vara lite försiktig med vad du gör, och även planera för scenario av retroaktiva nya regler.
Vad menar du egentligen med "går inte" i detta sammanhang?
Det är inga som helst problem att beskatta vinster fiat -> krypto -> fiat, och jag hade själv inte ryckt på axlarna över det upplägget (även om det är något bakåtsträvande relativt modernare länder).
Kruxet är att varenda transaktion blir relevant vid en realisering. Du har 10 Bitcoin och ska köpa en bil för någon ERC20 som bara har en marknad mot Ether. Du växlar till 100 ETH och vidare till ERC20-X och vidare till återförsäljaren. Ett förfarande som på någon timme skapat en säker verifierad transaktion (tar månader för Visa), endast begränsad av att Bitcoin är en trähäst.
Resten av dagen ska du dock spendera med att lista ut vad du är skyldig SKV. Och kommer ändå bara hitta en approximation, dvs göra en fusk-deklaration.
En vacker dag kanske vi har något som godtas som officiell kurs för Bitcoin, vad vet jag, men knappast för den där ERC20-X
Linus: Vad är problemet med den uträkningen? Du har ett genomsnittligt inköpsvärde i fiat någonstans för dina BTC.
Linus: om du gör affärer där du inte vet hur du skall deklarera är ditt problem. För sköntaxering är det inte så stort problem – man tar och uppskattar priset på den vara du köpt den tar man 80% av det som utgör vinst och sen tar vinstskatt från det och lägger på en straff avgift utöver det.
Problemen verkar rätt mycket vara dina…
Var ju inte så mycket substans bakom det här tvärsäkra "det går inte".
@Joakim, jag tror det blir lättast att studera varför du _inte_ har den här typen av beskattning för fiat. Då framgår varför det är ett ännu större problem vad gäller krypto.
@Anonym: Jag har inga problem alls. Systemet har problem; det kommer endast syfta till att hämma det här landet, inte generera intäkter.
Och du har problem, om det nu är läsandet eller något annat.
"Systemet har problem; det kommer endast syfta till att hämma det här landet, inte generera intäkter."
Fortfarande ingen förklaring till varför det inte skulle gå att beskatta.
Lite undvikande argumentation, förvillande likt att du helt enkelt inte kan förklara?
Linus: Jo, du har den här typen av beskattning för fiatvalutavinster också (när de sker i större skala). Detta sker ju hela tiden om man tex köper och säljer aktier i utländsk valuta i en vanlig aktiedepå.
Jag gav ju upp och inser att jag inte förklarar problemet något bra. Så prova denna: " jag tror det blir lättast att studera varför du _inte_ har den här typen av beskattning för fiat. Då framgår varför det är ett ännu större problem vad gäller krypto."
Det är inga problem att beskatta vinster när man köper krypto spekulativt och säljer tillbaka till sek.
@Joakim, ja, när de sker i större skala. Beskattningen för fiat-vinster är reglerad till att just innefatta situationer som kan liknas vid vanliga kapitalvinster. Privatpersoner som skiftar lite USD/SEK/PRYL/EUR åker inte på beskattningen, eftersom systemet inte fungerar då.
Att DU har problem att räkna ut vinsten beror på din begåvningsnivå. Skatteverket skiter i att du har problem och skönstaxerar dig istället, och förutsätter att 80% av värdet är vinst att beskatta med 30% (dvs 24% av värdet), plus ett straffpåslag om 40% för att du inte deklarerade detta, dvs 24*1.4=33.6% av försäljningsvärdet (eller värdet på det du köpte för dina bitcoin) kommer krävas i skatt av dig.
Linus: Helt rätt och där är vi eniga (om hur det funkar idag med fiatvaluta och utlandsköp osv).
Men BTC har ännu inte nått samma "status" som en fiatvaluta på det området, så vardagsköp i BTC ska alltså beskattas, vilket man alltså kan räkna på på precis samma sätt som man räknar på kapitalvinster.
@Cornucopia, jag får tydligen upprepa: jag har inga som helst problem. Systemet har problem. Och du har grava problem att förstå att jag inte har problem, om det nu beror på kognitiv dissonans eller något annat.
@Joakim, håller även med dig om att det inte har nåt samma status. I Sverige. Sverige hanterar för närvarande utvecklingen extremt långsamt relativt en del andra länder. Självklart kan man även se det som att andra vissa andra länder är framstående, dock. Det blir ju lite avdelning "i-landsproblem", men det är ju något av en besvikelse när inte Sverige är ett hyfsat framstående I-land.
Det kommer inte generera intäkter – det finns för enkla fullt lagliga vägar kring att låta bli att vara med – det kommer däremot hämma (den nationella) utveckligen vad gäller IT-infrastruktur.
Linus: Intressant. Hur är det med Japan, USA och Tyskland? Har något svagt minne av att Japan börjat fundera på detta (men kan ha helt fel).
Tyskland skattefritt. Vet ej om de har några speciella regler för stora belopp eller olika förfaranden. USA har jag för mig har lite liknande problem som Sverige, i att rimliga regler på federal nivå går långsamt (därav att jag backade lite när jag kallar oss efterblivna snarare än andra länder framstående). Japan har jag inte koll på den exakta regelboken, däremot att det är enkelt och problemfritt att köpa saker i affär för Bitcoin utan konsekvenser (om det nu beror på att det är officiellt fritt eller ej vet jag inte).
2015 – eller om det var 2014 – deklarerade jag faktiskt vinst från Bitcoin, känns fint att vara en av en exklusiv skara.
Vilka kryptovalutor gäller det? Kan man skapa en egen kryptovaluta som lägligt tappar i värde lagom till deklarationen så att man kan göra schyssta avdrag?
Det lär väl gälla alla kryptovalutor, men man kan väl gissa att det är främst Bitcoin och Ethereum som kommer granskas.
Om du skapar en egen kryptovaluta så blir ju anskaffningsvärdet noll – du kan inte göra någon förlust.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nu kan jag ha fel här, är inget proffs på bitcoins och äger inga heller. Men vad jag däremot har läst och som jag har tolkat det så kan bitcoins vara i stort sett anonymt om man använder det på "rätt" sätt. Med i stort sett anonymt så menar jag att det är ett helvete att försöka spåra.
Använder man bitcoins ansvarsfullt så använder man en nyckel en gång (nyckeln syns i blockkedjan vid en transaktion). Detta betyder att du kommer ha massor av nycklar samlade i din plånbok (som självfallet ska vara en offline plånbok). Eftersom din plånbok hela tiden består av olika nycklar så kommer det dels vara svårt att ta reda på vilka nycklar som är dina, vilka som har varit dina och vilka nycklar som faktiskt skapades när du köpte dina bitcoins, så det kommer bli otroligt svårt att ta reda på hur mycket reavinst en person faktiskt har gjort.
Om det nu inte är en person som köpte bitcoins helt och hållet i investeringssyfte, fick då en nyckel och använde samma nyckel för att sälja tillbaka till SEK några år senare.
Men som du sa, Skatteverket har väl oändliga resurser för att driva in lite skatt.
Det är väl tänkbart att man slipper undan om man en gång köpte bitcoin för tusen spänn och sedan köper knark för 25 000 kronor för sina bitcoins. Däremot är det svårare om man växlar tillbaka till nationell valuta, tänker jag mig. Då har du nån transaktion som ser ut såhär:
2011-02-01: Hederlige Harrys Bitcoinmarknad -500 kr
2017-02-01: Hederlige Harrys Bitcoinmarknad +500 000 kr
… här kan banken och skatteverket bli en smula misstänksamma.
En annan lite klurig grej är att skattemyndigheterna också måste ta hänsyn till forkar i valutorna (se BTC -> BTC + BCH). Det är en ganska intressant "feature" i kryptovalutorna — om valutan forkar så måste priserna omedelbart efteråt justeras (uppåt). Om detta kan man säkert läsa massor på dedikerade kryptovaluteforum mm.
Det är helt klart sant, då får man försöka spendera bitcoins istället, vilket blir lättare för varje dag som går. Kanske inte så lätt att spendera bort miljonvinster däremot.
Alternativt sätta in pengarna på ett konto utomlands
Jag har tjänat 1.65 msek på att köpa och sälja bitcoins 2017 och mitt namn är .
Muhahahha …..
Hjälp vi har tjänat för mycket pengar!
När man för över pengar till ett bankkonto, eller till någon tjänst där man ska använda betalkort eller vanliga fiatvalutor, får man räkna med att skatteverket (eller motsvarande utländsk myndighet) kommer att undra var dessa pengar kommer ifrån. Speciellt om det är större summor.
Jag menar folk vill väl någon gång "hämta hem" sina vinster? Eller ska man vänta tills allt övergått till cryptovalutor runt 2045, och ändå få skatta då när man ska registrera sina tillgångar till vårt nya "monetära system"?
Kryptovalutor är kul att ha vid sidan, men att tror att man kommer undan utan att skatta är lika naivt som att tro att det inte kostar att ha en välfärdsstat. Ska man nyttja de intjänade pengarna så kommer man att bli granskad av skatteverket.
Alternativet är som det nämndes i tråden. Att använda sig av ISK där det finns en exponering mot cryptovalutor. Har man lite tålamod kommer också bredare fonder med flertalet blandade kryptovalutor som även bör vara säkrare än att han en enskild valuta. Skattemässigt är detta en dröm på ISK.
Vi får nog aldrig reda på vilka som tjänar riktigt mycket pengar på BTC eller ETH på denna blogg, i alla fall.
Man måste ju kommentera med sitt inte särskilt anonyma blogger/googlekonto eller liknande här, och då är man ju en måltavla för skatteverket, särskilt om man riskerar att åka dit för grovt skattebrott (vinst cirka >500k). Mindre summor än så är kanske inte värt att jaga i just denna "operation".
Så de som säger sig tjäna mycket pengar på kryptovalutor på denna blogg antingen ljuger eller har inget emot att leka med skatteverkets tjänstemän.
Så, lite off-topic kanske: Jag vet att Google samarbetar med olika länders rättsskipande myndigheter, men hur är det på skattefronten?
Joakim, på skattefronten är det till och med bättre samarbete än med vanlig polis. Skattebrott prioriteras 😀
Surt sa räven, Lars 🙂
De 2.29 BTC som du gav bort 2011, då du ansåg att Bitcoin var ett pyramidspel, är i dag värda drygt 55 000 kr – efter skatt!
Om man ögnar alla dina inlägg om Bitcoin i kronologisk ordning så tycks det som om du i alla fall har accepterat att Bitcoin har ett värde och en plats i världsekonomin. Eller anser du fortfarande att det är ett pyramidspel?
242 113.50 kr nu. Ha.
Gratulerar, nu kommer Skatteverket, som tycker det är misstänkt att bara 281 personer deklarerat försäljning av dessa ettor och nollor, att specialgranska detta.
Sen 2015 finns det certifikat som man kan ha i sin ISK.
Därför detta: https://news.bitcoin.com/meet-top-3-coins-cryptocurrency-anonymity-race/
Snälla. Bara att "tvätta" genom att skicka till ett par exchanges i olika länder .
Alt 1. Åk utomlands och sälj coinsen där. Alt 2 växla til ej spårbara coins tex Monero och casha ut. Finns många sätt som är enkla. Det går inte att läsa bra krypterad information vare sig man heter skv eller nsa. Dom har inte en chans helt enkelt så låt dem bara slösa tid.
Haha, nu lyser den svenska avundsjukan igenom.
Ledsen att göra dig besviken, jag har inget att dölja. Inte för att jag någonsin skrytit om några Bitcoin-vinster heller, men är tämligen säker på att det är en av sakerna du ändå lyckats få för dig.
Du har väl ofta hyllat Ether som investering, eller minns jag fel? Nåja, du skattar förstås för vinsterna där så du är safe.
Hyllat och tipsat, däremot inte skrytit om några egna innehav.
Hej, jag är NIRA SHALOM, jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min ex-kärlek tillbaka. Jag blev galen när min kärlek lämnade mig för en annan tjej i förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den stora Messenger, berättade jag mitt problem för Baba Wale om hur min förälskelse lämnade mig och Också hur jag behövde jobba i ett mycket stort företag. Han sade bara till mig att jag har kommit till rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärta att önska utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min älskade mig på telefonen och sa förlåt för att bo mig förrän nu och även på den närmaste veckan efter att min älskade ringde mig till Be om förlåtelse, jag var uppmanad till intervju i mitt önskade företag var jag tvungen att arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Baba Wale är en specialist i alla slags stavning och bra magi. Om du behöver någon form av hjälp, kontakta Baba Wale på följande e-postadress: [email protected]
WhatsApp: +2348129806153
Tacka mig senare.
Tar du Bitcoin?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Apropå "off topic"…
Snacka om att byta ämne. Det luktar skattefusk med bitcoin i denna kommentar…
Det är bara de som går på innehållet i den här kommentaren som Baba Wale vill prata med.
Andra är kanske inte nödvändigtvis smarta men ändå för smarta för att Baba Wale ska kunna lura dem.
"baba Wale är en specialist i alla slags stavning och bra magi. Om du behöver någon form av hjälp, kontakta Baba Wale "
Du skulle be Baba Wale hjälpa dig med grammatiken i framtiden. Eller han kanske bara behärskar stavning?
lol
Har inte sett sånt här sen man fick det i brevlådan i Sthlm. Så jäkla bra, det är helt sanslöst komiskt, hahaha
Herregud jag kan inte sluta skratta. Babba kanske vill bli partiledare? Kombinationen stavning och magi verkar rätt lovande.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hur funkar det med Skatteverket om jag köper dollar för 6 kr, sparar dem och sen köper en amerikansk bil för dem när dollar står i 8,50 kr.
Skatteverket beskriver detta här.
"Utländsk valuta
Reglerna tillämpas också när kontanter används för betalning eller växling till annan valuta eller mellan skilda utländska valutor. Vid växling av t.ex. GBP till USD kapitalvinstbeskattas således avyttringen av pund.
Undantag: resevaluta
Av praktiska skäl har resevaluta och liknande undantagits från beskattning. Undantaget omfattar även resecheckar. En kursvinst eller en kursförlust på utländsk valuta som är avsedd för den skattskyldiges personliga levnadskostnader under tillfällig vistelse i utlandet är därför varken skattepliktig eller avdragsgill (48 kap. 6 § IL). Undantaget gäller dock bara för normala personliga levnadskostnader och tillämpas inte vid t.ex. inköp i utlandet av värdefulla kapitaltillgångar."
Då förväntas man alltså anmäla kapitalvinst när man använder sina pengar. Kan tänka mig att det är rätt sällan det sker.
Ja, och skatteverket bryr sig inte om det gäller småsummor.
När det handlar om miljonvinster blir det lite mer intressant.
Köp guld för dina bitcoin utomlands
Cornu verkar lite butthurt för att han haft så fel om bitcoin. 🙂
Fortfarande ingen som förklarar bitcoins USP? Varför just bitcoin, varför ska marknaden välja just den kryptovalutan?
Bloggade om det tidigt – det kommer (och har blivit) inflation i kryptovalutor. Det kan startas hur många som helst. Finns ingen USP alls. Lite first mover advantage i att fler aktörer accepterar bitcoin vid knarkköp, vapenköp och prostitution möjligen.
Bitcoins USP är mängden datorkraft som används för att säkra nätverket.
Ponera att Satoshi är svensk medborgare, äger 1 miljon BTC som han säljer på 4000 USD utan att deklarera (32 miljarder kr). Hur mycket blir han skyldig Skatteverket? Räknas hans försäljninsintäkter som arbetsinkomst eftersom han uppfann bitcoin? Blir han därmed skyldig mer än 32 miljarder kr inklusive straffskatt?
Som landet lär oss så är bara progressiv skatt rättvist, det är orättvist om alla måste betala lika stor andel av sin lön. Så det enda rimliga är att låta honom betala ett par hundra procent, så att han blir rättvist skuldsatt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.