Klimatförändringarna medför att Sverige blir allt lägre. Den pyramidformade toppglaciären på Kebnekaises sydtopp smälter allt snabbare och förra hösten skiljde nu bara 30 cm mot den betydligt mer svåråtkomliga steniga nordtoppen. I år kan vara sista chansen att faktiskt varit på Sveriges högsta punkt utan den riskabla kamvandringen över till nordtoppen.
![]() |
Kebnekaises sydtopp. |
Kebnekaises sydtopp är i allra högsta grad påverkad av klimatförändringarna. Toppen utgörs av en pyramidformad toppglaciär och sedan början av 1990-talet har toppen snabbt smält undan.
Som högst har toppen varit 2 123 meter, men hade förra året smält ner till 2 097 meter. Skillnaden mot den numera steniga Nordtoppen, som endast är tillgänglig via antingen klättring upp för ett stup, eller via en riskabel kamvandring från Sydtoppen, är var vid höstmätningen (när årets snö smält bort och bara glaciären återstår) . Nordtoppen kommer kräva att man betalar för guide och går i replag, eller har kunskaper som de flesta inte har och därmed är det slut med att som turist på eget initiativ fotvandra västra leden upp till Sveriges högsta punkt.
Sedan 2007 har sydtoppen smält undan cirka fyra meter.
Svenska Turistföreningen skriver:
“Det innebär att nordtoppen, som består av fast berg, snart kommer att vara Sveriges högsta punkt. Vid den senaste mätningen år 2016 var skillnaden endast 30 cm och många forskare tror att skiftet sker redan i år. […] Ledande forskare tror att Kebnekaises sydtopp snart får se sig passerad av nordtoppen. Kanske sker det redan i år. Att ett lands högsta punkt förändras på grund av den globala uppvärmningen är en världsunik händelse med stark symbolik. Den visar hur omfattande människans miljöpåverkan faktiskt är och tydliggör klimatförändringarnas konsekvenser.”
Ni hittar en graf över avsmältningen hos STF. Klimathaveristerna kommer förstås avfärda denna utveckling som trams, men så är de också faktaresistenta vetenskapsförnekare.
Oavsett kan i år vara sista chansen att för en vältränad och korrekt uturstad allmänhet vandra till Sveriges högsta punkt utan guide eller expertkunskaper.
22 kommentarer
"Den visar hur omfattande människans miljöpåverkan faktiskt är och tydliggör klimatförändringarnas konsekvenser."
Dessa klimatlarmister, vem bryr sig om några centimeter på en bergstopp?
Om du vill se människlans påverkan så finns det bättre ställen att titta, t.ex. all uppodlad åkermark i landet. Sen finns det naturliga förändringar, så som landhöjningen med någon knapp centimeter varje år.
Utan att kolla siffrorna ovan så rörde det sig om runt 27 meter, vilket är rätt mycket i min värld.
Klagar dock inte, snart blir det alltså mer utmanande att besöka Sveriges högsta topp 🙂
Förneka? Tvärtom! Att Sverige blir varmare är bara bra. Ser en sjunkande fjärrvärmeräkning framför mig, besparingar i snöröjningen osv. 👍
Agree 👍👍
Givetvis tydliggör det klimatförändringens konsekvenser. Om det visar hur omfattande människans påverkan är anser inte jag bevisat. Men så är jag också en "HBTQ-hatande nazist" som desutom är "faktaresistent vetenskapsförnekare".
Den samlade vetenskapliga bedömning är väl att människan med mycket stor sannolikhet ligger bakom en (betydande?) majoritet av den globala temperaturökningen. Samtidigt så verkar en betydande del av klimatmodellerna (kraftigt?) överskatta temperaturutvecklingen, antagligen pga stora osäkerheter kring molnbildning och ev återkopplingsmekanismer.
CO2:s bidrag till växthuseffekten är som bekant logaritmiskt avtagande och utan antaganden om positiv återkoppling så blir det omöjligt för CO2 att på egen hand ge en ytterligare uppvärmning på flera grader.
Nästan allt som skrivs i tidningarna och på tex twitter bygger på RPC 8.5.
Givetvis har människan bidragit till att globala medeltemp ökat drygt en grad sedan ~1900.
Så toppen har minskat fyra meter på tio år, eller 40 cm om året då.
Hur mycket av det beror på naturliga variationer och hur mycket på mänsklig påverkan?
Jag skall dit i veckan! 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Samarbetspartner till STF är något som heter POW – (Protect our winters) – dom skriver på sin hemsida https://www.svenskaturistforeningen.se/stf-arrangerar/tavlingar-event/topparnaskamp/.
1. Topparnas Kamp är en hyllning till sydtoppen då den är som allra högst, i april. Hyllningen manifesteras genom att POW deltar i skidbestigningstävlingen Keb Classic och under tävlingen gör en uppmärksammad och värdig ceremoni för alla tusentals år som sydtoppen har varit högst i Sverige.
2. "Diagrammet visar sommarhöjden på Kebnekaises syd- och nordtopp. Den streckade linjen är en uppskattning eftersom endast två mätvärden finns från före 1960-talet"
Logiken verkar halta.
Du har uppenbarligen inte behärskat dubbeltänk än, din lilla tankebrottsling… 😉
Suck Cornu vi går mot en isrid. Så har det sett ut under alla interglacialer lite CO2 innebär — om vi har tur — att det kanske inte blir en istid i varje fall inom de närmaste 3-400 åren. Orka öppna nåt standardverk i geologi: noll samband CO2 och temperatur åtminstone de senaste 500 miljarder åren. Alternativt läs nån av Ruddimans alster. Och ja Ruddiman tror på antropogen påverkan. Skillnaden är at han har en vettig hypotes som går att applicera åt båda hållen.
Och f.ö. 97% var överens om att Galileo Galilei skulle brännas på bål–inom (riktig) vetenskap räcker det att en person har rätt oavsett hur många personer som skriker förnekare, hädare, etc.
+1
Spela roll vilken topp som är högst. Är väl bara att fortsätta knalla upp för sydtoppen, vad det nu ska va bra för. Människor har för lite att göra…
Jag skulle vandra som fan tills en patetiskt låg högstanivå blev 20m lägre. That logic.
den svenska sommaren väntar fortfarande på klimatförbättringen
och under tiden det dröjer (alltmer) vallfärdar de nordiska klimatflyktingarna i allt större skaror till varmare länder för att kunna sola och bada
Vem sjutton bryr sig om Kebnekaises topp? Antagligen bara faktaresistenta och vetenskapsförnekande AGW-troende.
http://www.naturalnews.com/2017-07-26-nasa-confirms-sea-levels-have-been-falling-across-the-planet-for-two-years-media-silent.html
Ett annat perspektiv på global förändring, jag kom hem från en resa till Indien i våras. Väl hemma var det "Earth Hour", grannarna kände sig internationellt delaktiga med det engelska namnet och släckte lampan i en timme, mådde fint och gick sedan tillbaka nöjda till ordinarie konsumtion.
Hemkommen igen från ett totalt överbefolkat Indien, med orenat vatten, smogfylld luft, bakteriehärder och sopberg som töms rakt av på rivningstomter så blev kontrasterna rätt stora.
Men grannarna kände att de gjorde en fin insats för vår globala miljö med lampan släckt en timme.
Så är det. Meningslösa symbolhandlingar är allt vi mäktar med. Systemförändringar orkar ingen med. Därav, allt förblir som det är.
Har vi haft en kallare sommar än årets sommar de senaste 30 åren? Det är ju svinkallt för att vara sommar. Jag tror årets vinter och sommar fått många att börja fundera på hur det är med de där klimatförändringarna. Den som gräver lite hittar mycket intressant
Mitt tips till förklaring om det nu stämmer att Kebnekaise är lite lägre är mindre nederbörd. När det är kallt så regnar det inte lika mycket för avdunstningen är lägre. nerkylningen har gått relativt snabbt då den tydligen skall bero på lägre solaktivitet, där kan det svänga ganska snabbt (några år). Så möjligen får vi sett ett högre Kebnekaise nästa år om det byggs upp en del under vintern och det kommer snö.
Klimatalarmisterna bör ändå inte bestiga Kebnekaise eller turista överhuvudtaget. Helst hålla andan också.