I dagarna har grävandet av fiber nått min gård, och till senhösten blir det dags för inkoppling. Jag kan så länge konstatera att de unga entreprenadmaskinförarna visar upp en stor yrkesskicklighet, yrkesetik och yrkesstolthet. Det är finare efter de varit framme än innan.
Här har det lagts fiber. Rensat och tillsnyggat dike lämnade man efter sig. |
Byn har sedan några år tillbaka en fiberförening, som i form av en samfällighet nu gräver fiber till alla i byn och tillhörande landsbygd, där vi alla solidariskt delar på kostnaderna och betalar lika mycket. Kostnaden landar på drygt 20 000 kronor per hushåll, där cirka 18 000:- betalas direkt ur egen skattad ficka, medan de övriga tusenlapparna är inbetalda som skatt av arbetsgivare eller egna företag, alternativt som moms när man konsumerar, eller kapitalinkomstskatter.
Att säga att staten ger bidrag till fiberutbyggnad är fel. Det är vi själva som betalat de där pengarna till staten och det är våra egna pengar som staten finner lönt att ge tillbaka lite av.
Ungefär hur det såg ut medan man grävde. |
Upp till mig grävs fibern i vägbanken. Det går inte bara att plöja ner fiber här, då i egenskap av boende på ett berg är det sällan mer än 10-20 cm jordmån innan berget. Istället grävs det ner i sidan av den artificiellt byggda vägen från 60-talet.
Fiberutbyggnaden är det största som hänt infrastrukturmässigt sedan elektrifieringen av gården på 60-talet, när också det byggdes en grusväg upp. Tidigare var en liten skogsstig enda kontakten med omvärlden.
Pågående arbete. |
Grävlaget består av fyra olika grävmaskiner, en del släpvagnar, pickuper mm. Maskinförarna är unga, i min bedömning är de flesta 20 – 25 år gamla, kanske någon som är uppåt 30 år. De visar upp mycket stor yrkesskicklighet, yrkesetik och yrkesstolthet. Dessutom sociala, lyhörda och hjälpsamma. Ställer gärna upp på entreprenadmaskinstetris när man med bil lämnar eller ska hem till gården. Sådana ungdomar lovar gott för svensk framtid.
Man är mycket noggranna, och arbetar rätt från början. Skyddsslangen läggs ner först och allt fylls igen, innan den inre fiberslangen förs in. Om den kommer igenom hela vägen, så är det sannolikt att även själva fibern kommer in när det väl ska blåsas fiber till hösten.
Sedan återställs terrängen närmast pedantiskt. Det blir finare efter grävlaget varit framme än innan. Jag frågade den unge arbetsledaren om detta och han svarade mycket riktigt att “vår ambition är att lämna det snyggare och bättre än när vi började”.
Man lägger alltså inte bara ner sina slangar, utan ger ett klart och tydligt synligt mervärde i väntan på att själva fibern kopplas in. Det kallar jag yrkesstolthet och yrkesetik. Bra jobbat!
Om detta är de annars utskällda 90-talisterna, som ska vara bortskämda, curlade och ovilliga att arbeta, så har vi gamlingar inget att oroa oss över. Framtiden ligger i goda händer.
Sedan är ju bara frågan om jag ska skaffa 512 Mbit/s eller gigabit fiber. Nätverket i huset är redan gigabit, så det vore väl passande att fortsätta vidare så, även om det blir flaskhalsar längre bort. Dum gigabitfiber ska kosta i storleken 300 kronor i månaden, mot dagens 449 för uppmätt 15 Mbit/s via DSL.
38 kommentarer
Omöjligt. Byggare är alltid vinstmaximerande korrupta fifflare.
Lär dig dina byggare. Det är ju husbyggare du talar om. Modellplans-byggarna har jag aldrig hört något dåligt om t ex.
De är ju unga och har väl inte lärt sig handgreppen ännu. Lite gruppstryk I byggbaracken borde fixa det.
Fiber är underbart 🙂
När man kört med 28k modem så länge som Cornu så förstår man att det blir ett riktigt lyft. 🙂
Det gäller ju att ha en router som även har en throughput (WAN/LAN) på 1 Gigabit/s. Jag läste många tester innan jag bestämde mig för vilken jag ville ha. De flesta låg en bra bit under 1 Gb/s, ofta runt 800 Mbit/s.
Min nuvarande router hemma är hopplös, har du nåt bra tips från din research?
https://www.smallnetbuilder.com/tools/charts/router/bar/76-total-simul/17
Precis där ja, Jon. De jag jämförde i slutet var väldigt jämbördiga, och jag bestämde mig för Linksys EA9500.
https://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/32998-linksys-ea9500-max-stream-ac5400-mu-mimo-gigabit-router-reviewed
Jag tänkte att en tusenlapp mer eller mindre inte spelar någon roll om jag använder routern i 4-5 år (vilket är troligt).
När jag kör bredbandskollen på mobilen över Wifi så kommer jag upp i 609 Mbit/s som mest. Via datorn och sladd så lägger den sig runt 900-920 Mbit/s.
Om dom nu är så där pass bra, varför inte lägga in namnet på deras firma som gratisreklam?
Har ingen aning om vad firman heter. Och jag vill ju inte att de ska försvinna till någon annan kund …
Tror inte de får några problem med referenser när det här väl är klart någon gång i höst.
För en plikttrogen lutheran så var det mycket roligt att läsa om kidsens yrkesstolthet!
Du bjöd väl på kaffe?
Som ansvarstagande prepper borde du satsa på egen satellituppkoppling så du inte står med brallorna nere när ryssen klipper atlantlinorna.
Satelliter kan skjutas ner 🙂 Enda säkra är att bli radioamatör med egen mast.
Med egen strömförsörjning kan tilläggas.
Många entreprenörer är bra, det är de dåliga man hör talas om.
Priset var inte så blodigt, bara ca 20% högre än i byn jag bor i , med ca 200 anslutna hushåll. Dock knepigare iom detaljplanerat område med allt vad det innebär i form av villamattor etc.
När vi lade in fiber för några år sedan sa jag adjö till Telias fasta telefon + bredband 30 mbit för 400-500 kronor i månaden och hej till Riksnet med 100/10 mbit för 247 kronor i månaden. Det blev bra mycket billigare och till slut har man väl tjänat in hela fiberkostnaden. 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
BREAKING !!
"Ein Land, ein Volk, eine Währung!!" 😉
EU läcka – Sverige måste anta € 2025
Är det en överraskning att EURO-gruppen har målet att alla EU-länder ska ha Euron som valuta?
För 10 år sedan var målet säkert att alla EU-länder skulle ha euron 2015 och för 20 år sedan var målet att alla EU-länder skulle använda Euron 2005. 🙂
Samma enfaldiga muttrande från EU-byråkraterna som vanligt!
Nej, Sverige har sannolikt inte euro som valuta 2025.
Beror förstås på vad man skall ha fibern till vilken hastighet man behöver. För mina ändamål klarar jag mig bra på 100/10, fast jag kan få 1000 om jag vill betala för det. Har inte sett några tecken alls på att jag skulle behöva snabbare än 100 under de åren jag haft fibern. Inte heller så många sajter som orkar mata på 1000 ändå om man tankar något stort.
Fast att ni får pengar av staten stämmer ju, och de kommer ju till större del av de som inte får bidrag till fiberutbygnad. Helt enkelt en transferring från stad till landsbygd. Har du koll på hur mycket av kostnaden som är anslutning och hur mycket som blir extra för mer grävarbete på landet?
Det är mina pengar, som staten tagit från mig. Det handlar dessutom bara om någon tusenlapp per hushåll, vilket är långt mycket mindre än vad ett hushåll på en enda månad betalar i statlig moms. Så du kan lägga ner det där med transfererering från stad till landsbygd.
Det beror ju på hur långt man gräver… att ta upp ett dike och lägga ner ett tomrör kan kosta 100 kr/m, men det beror på alla möjliga faktorer. Hur många meter extra är det för att man bor "på landet"?
Sen kan man ju fråga sig vilka vi som betalat in skatt. Det är ju inte säkert att alla som åtnjuter omfördelningen av skattepengar betalat in motsvarande mängd skatt. Det blir mest frimärkssamlardiskussioner dock, beroende på att pensionärer och andra betalat in en helvetes massa under sin livstid, osv.
Appropåsånt som bekostas gemensamt och att det är måndag, kommer du att skriva nåt om Våreld eller Artic challenge idag Lars? Har du som skåning märkt av det Ben?
Inte märkt nåt än så länge men det körde ju igång idag + att förflyttningarna mellan övningsfälten nog skonar västkusten rätt mkt. VI får väl se, vad det lider.
Nej, det är ju det som är poängen. Det är inte dina pengar du får tillbaka, det är mina du får. Mitt bredband är inte subventionerat av staten. Och om man vill hålla på och dela upp det i olika poster så har ju du bidragit mindre än jag till din bredbands subvention, sen är du ju med och subventionerar en opera som kanske är mer "min" oklart hur man ska se på det om ingen av oss utnyttjar den men jag har gångavstånd. Och det är så klart hypotetiskt du kanske går på opera, men jag gör det inte. Kan iofs tycka att det skulle vara intressant att se hur olika delar bidrar till statens budget, och kostnader. Men i många avseenden är staden ekonomiskt effektivare. Och det transfereras pengar från stad till landsbygd, hur mycket beror nog mest på hur naturresurser räknas. Landsbygd har ju rätt mycket större bidrag till ekonomin om företags produktion i landsbygd räknas oavsett vart de har huvudkontor. Och allt ovan är ju helt utan att ens försökt få fram siffror på något.
Västkusten sa du, hmmmm, nätet dras åt, du bor på beredskapsmuseet i batteri Helsingborg!
Trevligt för dig. Hos oss gick det inte lika bra. De som grävde i vägen gjorde ett OK jobb, men efter asfaltering rinner nu vattnet från den sluttande vägen inte längre ned i dagvatten brunnen utan in mot väggen på grannens hus.
De som gjorde installationen från vägen fram till huset var dock riktiga amatörer (underenteprenörer till ElTel networks, som gjorde uppdraget åt Telia). Från huset går ett tjockt PVC-rör med gamla teleledningen som man tänkte använda. Det var dock stopp en meter innan vägen. Fyra personer kommer och med sig har de en liten spade. Med den lyckas de få upp den stenlagda uppfarten och gräva sig ned till PVC-röret. Tre personer står och röker och en gräver. Det visade sig att röret hade en böj som gjorde att fibern inte gick igenom. Jag såg att de stod och kikade ned i hålet ett tag och hackade lite med spaden på röret. Efter en tid ringde de på dörren och bad att få låna en kniv. Jag gav dem en morakniv. När jag kikar ut genom fönstret så värmer de kniven med en liten tändare som den försöker skydda från vinden. Med den varma kniven försöker de komma igenom det tjocka PVC-röret. Det går sådär. Jag hämtar lite vettigare verktyg åt dem, men de verkar inte förstå hur de skall använda dem, så det blir jag som jobber i gropen medan alla fyra står och röker i en ring runt hålet. Med ett prydligt hål i röret lämnar jag dem att fixa klart. Röret sluttar svag mot huset och in på undervåningen under markplan. Jag utgår att de tänkt täta röret på något sätt efter sig så att det inte skall komma in vatten, men allt de gör är att sätta över lite maskeringstejp, så jag får rycka in igen.
De klarar av att fylla hålet med jord, men markeringsbandet för telekabel, som man tagit bort, struntar man i.
Förundrad över hur någon kan skicka fyra personer utrustade med enbart en spade att göra denna typen av installationer.
Att ungdomar kan ha arbetsmoral har jag ju tjatat om tidigare. Men ungdomar som tar jobbet på allvar syns varken på twitter eller är speciellt tacksamma att ta upp i media. Det finns kids som förväntar sig att få allt på silverfat och som gärna skriver om det i tidningen som om det vore värsta självklarheten, men dessa är nog dessbättre i minoritet.
Vi har haft en 13-åring som PRAO på min arbetsplats. Killen har gjort varenda trist skitjobb som slängts på honom utan knot, utan att ha näsan i mobilen annat än på raster.
https://youtu.be/uXb7QqmyXsQ
Jag tyckte priset var fint på fiber innan det dök upp en serviceavgift om 79 riksdaler per månad, så en 30/30 uppkoppling hamnar på 338 riksdaler hos bahnhof.
Fortfarande billigare än genom kopparanslutning, men inte så förmånligt som jag först trodde med tanke på 25k i anslutningsavgift.
"Serviceavgift"? För vilken service menar dom då? Låter mer som en "allmän fördyringsavgift"…
När jag pratade med bolaget som äger fibern om just den extra avgiften så var det för framtida underhåll…
Men fördyringsavgift var ett bra ord, precis det jag saknade när jag pratade med dem. 🙂
Pratade i helgen med en trevlig 90-talist som hade fint jobb inom "grund och anläggning"… Lät som någon gammal historia om italienarna.. "Jag gillade att jobba men de andra sa bara åt mig att ta det lugnt hela tiden.. nu blir det väl att man har jobb en dag i veckan ungefär..det är rätt skönt, man vänjer sig".. då arbetar han alltså heltid för ett av landets största byggbolag..
Glesbygdsstödet är 60%.
Mer om det hos jordbruksverket, men bäst är att prata med Göran hos PTS, även ifall han avslutat sitt uppdrag.
I övrigt kul med duktiga entreprenörer. Det är gott lycksökare just nu när digital infrastruktur har exploderat.
Serviceyrket kommer bli oerhört i många, många regioner.
Cornu kommer ut som anarko-kapitalist.
Utmärkt dock att Cornu får fiber, då kan han äntligen se hur jäkla trögladdad den här bloggen är.