Ellevio replikerade i en kommentar förmiddagens inlägg om att de inte höjer priserna för första gången någonsin. Tillfälligt, förstås. Vanan trogen höjs repliken till ett separat inlägg.
Ellevios presschef Jonatan Björck förklarar i en kommentar på bloggen:
“Hej Lars, du får jättegärna kolla fakta och antaganden med oss på Ellevio innan du skriver.* Prisutjämning innebär inte att vi ska höja för alla.
* Om vi ett ja från myndigheten skulle det innebära att vi sänker priset för de som betalar mest idag (Värmland, Närke och Skaraborg) och gör mindre höjningar för de som betalar minst (Stockholm). Det här skulle ske under flera år.* Vi har aldrig höjt priset med mer än 9%”
Jag angav felaktigt att man brukar höja priset med 10%, men detta var alltså fel. Det skulle vara 9%. Och prisutjämningen betyder inte att man höjer priserna för alla. De kan rent av sänkas i Värmland, Närke och Skaraborg.
I Stockholm höjer Ellevio elnätpriset cirka 5% från och med 1:a juni. KPI-inflationen är som bekant på 1.9% och folks löneförhöjningar före marginalskatteeffekter i intervallet 2-3%.
Frågan blir väl om de sänks under de senaste årens prishöjningar, eller om det blir en ren formalitet.
Några prisexempel idag för villan med 16 A säkring. Stockholm har 210:- SEK per månad, Västra Svealand och Västergötland 528:75 SEK per månad, Västkusten 380:- SEK per månad och Dalarna eller Norrland 372:50 SEK per månad.
Hur dessa priser ska jämnas ut återstår att se. Ska priserna i Stockholm möta priserna i Västra Svealand och Västergötland behöver de mindre prishöjningarna nå 152% för Stockholm, eller lägre om man sänker priserna i Västergötland.
Jonatan Björck säger i telefon att prisutjämningen kommer ske över flera år, antagligen med runt 5% om året. Exakt var man i slutändan landar är osäkert. Två tredjedelar av kunderna sitter i Stockholm och ska i princip få höjningar för att sänka avgifterna ute i landet.
Det finns någon allmän regel att pristoleransen i Sverige är 7%. Så länge man inte höjer mer än 7% kommer ingen bry sig. Ellevio har tidigare gjort kardinalmisstaget att höja 9%. Därtill upprepade höjningar år efter år, vilket antagligen gör att 7%-regeln överskrids. Att man nu bara smyger in höjningar om 5% i Stockholm kan bero på detta.
20 kommentarer
Jag har aldrig riktigt förstått varför man privatiserat en monopoltjänst? Såklart bra för ägarna men för oss andra? Snart kommer väl någon på tanken att sälja av enskilda filer på Essingeleden eller enstaka tunnelbanestationer…
Det finns inget att förstå. Alliansen är Sveriges största härförare av ren och skär planekonomi. De har en tydligare planekonomisk idiologi än Socialdemokraterna.
Oklart om väljarna är helt dumma i huhuvdet eller bara kör en säljar-linje i debatten. Oavsett har debatten varit av en dummare sorten de senaste 10 åren.
Hur blev privatisering av regionala monopol synonymt med planekonomi?
Hade det varit planekonomi så hade det inte varit någon ström i trådarna men räkningarna hade kommit ändå 🙂
Det hade självklart varit ström i trådarna vid planekonomi. Dock bara när makten ansåg det var viktigt att ha ström.
Nu var det ju en tung sosse, Mats Huldt,som sålde ut Stockholm Energi till Fortum. Sedan har Fortum fått så mycket badwill att de nödgades kränga iväg bolaget till Folksam, AP-fonder och en kanadensisk pensionsstiftelse (50%). Var tredje krona är vinst – sägs det.
Bland Stockholms sämre affär någonsin.
Utjämningen är ett nonsensresonemang eftersom höjningarna avser att jämna ut kr/KW mellan orter, utan att det tas hänsyn till den extrema skillnaden i antal abonnenter mellan orterna.
Hej, det handlar om en faktiskt prisutjämning, där de kunder som idag betalar mest kommer få en sänkning och de som betalar minst kommer få en höjning. Vi vill slå ihop fyra prisområden till ett, och då försvinner skillnaderna i antalet kunder mellan områden/orter. /Jonatan Björck, pressansvarig
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Just elnät, vattenledningar och liknande naturliga monopol lämpar sig ytterst dåligt att ha privat. Om ellevio verkade i områden med konkurrens så skulle det vara rimligt. Men nu får man inte dra egna ledningar ens om man skulle ha råd. Det var ett misstag att sälja ut ledningsnätet, nu bör det kommunaliseras igen.
Försök att se det positiva, AP fonderna är storägare i Ellevio så man kan betrakta Ellevios avgifter som en extra inbetalning för att stötta pensionssystemet, ägt av staten och avgifterna bestämda av staten, så vad kan gå fel för staten, men som konsument av elnät har du ingen chans.
Fick idag med posten en glättad "broschyr" från just Ellevio , f.d E.ON Elnät om just detta med hur mycket de satsar i Värmland , där övertecknad har fritidshus, och att detta skall betalas genom just utjämning från storstadsområdena…
F-n tro't sa' Rellingen !
Fast det är fd Fortum…
Enligt Bengt alternative facts Hansves är E.ON numera Ellevio så då är det så!
Tänk om jag kunde höja mina priser med 7% om året, dock så finns det ju konkurrenter så folk har ju valmöjligheter… funkar inte riktigt att säga att jag behöver "investera" i verksamheten, "rusta upp" o dylikt, då väljer ju kunden nån annan :).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"För du ÄR intelligent, uppenbarligen som kan försörja dig på en blog och skriva halvtaskiga böcker för pöbeln."
Då måste ju rimligtvis alla med inkomst i Sverige vara intelligenta.
Även Aftonbladet måste ju vara oerhört intelligenta iom att rörelsen går med vinst.
Ber om ursäkt för den synnerligt usla kommentaren. Var full och hade maximal otur när jag tänkte.
Det är lugnt, qwerty. Bättre tur nästa gång!
Tack Lars!