Det svenska energiteknikinnovationsbolaget Climeon siktar enligt årets bolagsstämma på en börsnotering inom 18 månader. Därtill har riskkapitalister börjat kontakta befintliga aktieägare för att köpa aktier i bolaget.
Av Climeons ca 330 aktieägare var över 150 närvarande på bolagsstämman nyligen.
Bland beskeden från bolagsstämman var att huvudplanen är en börsnotering inom 18 månader. Bolaget kommer också göra en split 1:100 och kommer göra ännu en företrädesemission för befintliga aktieägare i höst. En extra bolagsstämma kommer ta hand om detaljerna kring detta.
Samtidigt har flera aktieägare i Climeon blivit kontaktade av externa riskkapitalbolag med erbjudanden om att sälja sina aktier till kurser i linje med något över senaste nyemissionen. Senaste nyemissionen i höstas var på 2 650:- SEK per aktie, och riskkapitalisternas erbjudanden har legat 5-10% över detta. Efter kommande split motsvaras detta alltså av 26:50 per aktie. Det är naturligtvis mycket intressant för riskkapitalbolag att komma in som aktieägare tidigt, för att sedan kunna garanteras tilldelning och företräde i nyemissioner innan en marknadsnotering och publik emission.
Frågan blir dock hur marknadsläget är på börsen inom 18 månader, vilket kan vara avgörande för hur en börsintroduktion faller ut.
Innevarande år 2017 kallas för uppskalningsåret (eng year of scale) när man ska börja få volymer i försäljningen och innefattar bland annat en fabrik i Vaggeryd. Bolaget har också fått sin första order på moduler för biomasseanläggningar från en japansk kund, vilket innebär ytterligare en branschnisch och ytterligare ett land som kunder.
Intäkterna för 2016 steg från 4 152 kSEK 2015 till 14 841 kSEK, men man går förstås fortfarande med förlust i takt med expansionen. Vid årsskiftet fanns det 51 MSEK i kassan och förlusten för 2016 landade på drygt 35 MSEK.
Jag är aktieägare i Climeon och har själv blivit kontaktad av riskkapitalbolag så det är en förstahandsuppgift från min sida.
15 kommentarer
Kul bolag. Kommer se närmare på det inför börsintroduktion.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Pump and dump.
+1
Till skillnad från en massa IT företsg mm är detta solid teknik
Det enda som avgör om detta lyckas är ifall priset på bränsle är sådant att det är ekonomiskt att försvar den förhållandevis dyra installationen av dessa system. Kostnaden för uniten är det lilla i sammanhanget.
Spännande bolag. Skulle gärna köpa in mig. Hur står de sig mot Againity?
De verkar göra samma sak som jag förstått det?
Roligt med ett private placement som går hela vägen och ser bra ut. Produkten är vad jag förstått det rätt bra (enl tidigare inlägg). Svensk ingenjörskonst levererar!
Med tanke på det låga oljepriset får man nog se detta som ett högriskföretag.
Eftersom oljepriset kommer fortsätta sjunka på lång sikt kan det bli tufft.
Men tekniken är riktigt häftig, och kul att det är ett svenskt företag.
Verkningsgraden är ałlt för dålig för att det någonsin ska löna sig med en installation. "Inte återbetald på 100 år" ełler hur det nu var någon som sa om en installation…
Det var en väldigt ovetenskaplig kommentar.
Enligt Climeon är verkningsgraden ca 50%. Baserat på de temperaturspann som anläggningen arbetar blir ca 5-15% av den termiska energin till elektrisk energi.
Syftet är att utnyttja spillvärme som kostar 0 kr.
En vanlig dieselgenerator modell större omvandlar ca 40% av den termiska energin till el. Det ger ett elpris på ca 2,5 kr/kWh.
Du skall alltså med rimlig avskrivningstid kunna generera el för lägre pris än 2,5 kr/kWh med anläggningen, ex ev miljövärden som kan vara stora/små beroende på profil.
Noterbart är att solceller ger billigare el än dieselgeneratorer idag.
Har hört samma från en svensk som reser världen runt och är expert på styrsystem för stora fartyg. Han säger att Climeon inte funkar tillräckligt bra och att Viking-installationen är ett skämt.
Visst är den ovetenskaplig. Dock är den baserad på verkningsgraden på en riktig installation. Den teoretiska verkningsgraden skulle jag säga är mindre intressant.
Dessutom måste man räkna med tråkiga saker som service/underhåll mm om man ska basera ett ekonomiskt beslut på det hela.
Så om 5-15% av den termiska energin omvandlas till elektrisk energi så är väl verkningsgraden just 5-15%, inte 50%? Eller hur menar du nu?
Alternativ matte. En snabb titt på sidan (utan att räkna djupare och kola I gamla kursböcker I termodynamik) så verkar de ju sälja en värmeväxlare med en elturbin ansluten, påminner litegrand om ett kylskåp.
(men de kan vi vara att eftersom de använder restvärme att deras anläggning + basanläggningen tillsammans ger 50%.
@Ben Dover
Enligt termodynamikens lagar kan en teoretiskt perfekt process (Carnot) nyttja 15-25% av värmeinnehållet i energkällan med de arbetstemperaturer Climeon anger.
I praktiken får du 5-15% , ca 50 % verkningsgrad. Verkningsgrad definieras som praktisk/teoretisk utbyte.
Den låga arbetstemperaturen gör att det endast är spillvärme som går att nyttja. En riktig termodynamisk pricess arbetar med högre temperaturer och upp emot 55-60% av energikällans innehåll kan nyttjas.
Verkningsgraden för våra politiker är därmed nära noll och fallande sedan DÖ och riskdagsvalet 2014.