Det talas ibland om att svenskarna är “världens ensammaste folk”, men verkligheten är att de flesta lever med en partner. Totalt sett lever 72% av de vuxna svenskarna med en partner och i sk familjebildande ålder mellan 30 och 40 år lever 79% tillsammans.
Ensamstående i Sverige 2016 i åldern 25 – 100+ som andel av åldersgrupp. Data: SCB |
Vi tittar här på åldern 25+, då statistiken i yngre ålder kan bli missvisande på grund av hemmaboende äldre barn, även om det faktiskt förekommer upp till 100 års ålder.
I åldern 25 – 65 är ensamståendet ganska konstant runt 28%. Det är förstås inte samma sak som att man är singel, då en andel förstås kan befinna sig i ett förhållande utan att man bor tillsammans. Att bo tillsammans kan dock ses som någon form av normalläge, eller norm.
Ensamboendet går ner fram till knappt 40 års ålder och är totalt sett lägre under denna familjebildande ålder, då man lite oftare alstrar barn. Så pass många bildar par under denna period att det först är uppe vid 55 års ålder som ensamboendet är lika stort som vid 25 års ålder. Sedan är den procentuella andelen konstant till pensionsåldern, där ensamboendet tar fart. Gissningsvis beror detta på att folk börjar dö av i väsentlig grad och att äldre har svårare att flytta ihop med en ny partner.
Ensamstående i Sverige 2016 ålder 25 – 100+ år i absoluta tal. Data: SCB |
Samtidigt inser man att om 33% skulle leva som ensamstående, så leder det till att 50% av hushållen är ensamstående, vilket alltså inte är samma som att 50% av alla är ensamma.
Andel ensamstående hushåll per län 2016. |
Det finns också en stor variation inom landet. 49.81% av hushållen är ensamstående i Jämtlands län, mot endast 40.81% i Hallands län. Utskällda “Singelstockholm” hittas med sina 46.74% nära rikssnittets 46.11%, som för övrigt innehavs av Södermanlands län, som alltså är “svenskast” i detta sammanhang.
Ibland menar man att bostadsbristen kunde lösas om fler flyttade ihop, och det pratas t ex om Stockholmsäktenskap, där man inte flyttar ihop för att inte gå miste om dubbla förstahandskontrakt, eller inte kan eller vill skaffa en gemensam större bostad, alternativt inte vill få reavinstsskatt för att casha hem vinsterna på bostadsbubblans skenande priser. Istället turas man om att sova i respektive lägenhet och skriver sig inte på samma plats trots att man rent av är gifta. Detta avspeglas dock ej i statistiken, så Stockholms län alltså inte är extremt ur singelperspektiv.
39 kommentarer
Hur ser det ut mellan inrikesfödda och utrikesfödda? Är det någon tydlig skillnad mellan grupperna?
DENNA TRÅD HANDLAR NU OM INVANDRING!
Det var ju överraskande.
http://imgur.com/JCn6NkB
Vore intressant statistik. Är alldeles för okunnig för att navigera själv på SCB, därför frågar jag.
En IMGURIAN!!! :D:D
All caps och länkning till imgur, jag skulle nästan tippa på att bloggare krökat till ordentligt.
Begreppet "utrikesfödd" är ett helt värdelöst begrepp!
För det är stor skillnad mellan en person född i exv. Tyskland eller Holland och en annan person född i exv. Somalia eller Irak
Helt värdelöst är de inte.
Men visst, ju mer detaljer och mer korrekta definitioner, desto bättre…. därav frågan.
Hur ser det ut i jämförelse med våra grannländer?
Rasist!!!
Något man direkt kan utläsa är att det i Halland och Jönköpings län som antalet singlar är lägst…
I Halland lever man också längst i hela landet och i Jönköping, fr.f.a i de mer frikyrklilgt dominerande delarna av dess västra delar är också antalet singelhushåll lägst.
Jag inbillar mig att man äter mycket fisk i Halland, och att det nog är därför de har den högsta medellivslängden i landet, om det nu är så att de har det.
Äter mycket fisk. Kanske också stimbildande.
Fiskätare I grupp: http://imgur.com/gallery/2NDDC1o
Jag tror definitivt inte att nästan 47% av hushållen i Stockholm är singlar, utan det finns nog en hel del personer som är engagerade i det som bloggaren kallar "Stockholmsäktenskap". Jag blev dock förvånad när jag pratade med en ung söt 28-årig stockholmstjej på flyget före jul. Hon hade separerat från sin kille sedan en tid tillbaka, och berättade hur svårt hon tyckte att det är, att träffa någon ny att ha ett seriöst förhållande med.
"Jag blev dock förvånad när jag pratade med en ung söt 28-årig stockholmstjej på flyget före jul. Hon hade separerat från sin kille sedan en tid tillbaka, och berättade hur svårt hon tyckte att det är, att träffa någon ny att ha ett seriöst förhållande med."
Du (hon) har problemet i texten. MP-hipster-killarna i stan tycker det är ocoolt att flyga.
Storstockholm har ju ett ganska rejält befolkningsöverskott på kvinnor i fertil ålder jämfört med de jämnåriga männen. Hård konkurrens alltså och det finns det naturligtvis män som utnyttjar för att "så sin vildhavre". Jag, som lantis, gjorde naturligtvis det enda rätta och åkte ner till storstan och rövade hem min kvinna. 🙂
Iofs så "världens ensammaste folk" kan ju vara ett relativt mått.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Det talas ibland om att svenskarna är "världens ensammaste folk", men verkligheten är att de flesta lever med en partner."
Det ena behöver inte utesluta det andra.
Hehe, sant. Ensamhet kan ju vara en känsla också och inte bara ett fysiskt tillstånd.
Skolexempel på oxymoron (ett ord som Cornu lärde oss för många år sedan): Ensamma tillsammans.
AALTID finns det några som tjänar pengar på att människor inte lever tillsammans utan som singlar… 😉
Om man vill ha en seriöst användbar jämförelse så går det ju inte att jämföra länder där bordeller är lagliga med länder där de inte är lagliga.
Hur menar du? Menar du att man ersätter en fru med en prostituerad, som man delar med x antal män, i dessa länder?
Hahaha
Både priset och värdet på fi##a är mycket lågt i Sverige. Därmed behövs ej bordeller, så länge vi har feminister som bestämmer/konstruerar runt enskilda kvinnors liv/val.
Magnus
Grattis till ännu en tomteinlägg.
"The big difference between sex for money and sex for free is that sex for money usually costs a lot less." Rodney Dangerfield
Magnus Ronell?
Ungefär så.
https://www.youtube.com/watch?v=oJ0P0tWxZi4
Snajdigt försök 🙂
Verkligheten är mer åt det "tråkiga" hållet, men inte på ett negativt vis, även om det givetvis har sina baksidor.
Oavsett man vill acceptera det eller ej, så är priset gratis och värdet hönan hårt drabbat av feministisk konstruerad inflation.
Det är inget jag bestämmer. En verklighet vi alla lever i.
Det var någon kvinna som släppte en bok som jag är ointresserad av att läsa. Men den verkar nosa på en del ärliga observationer kring hur kvinnors sociologi förändras efter separation. Vilket aldrig prisas in i den feministiska bluffen.
Det fenomenet hänger i mångt och mycket ihop med passionen som uppstår kring trevliga och nyktra tillfällen som ofta upplevs som äventyrliga för det motsatta könet… men i långa loppet är upplevelsen av det tidigare äventyret vardagsmat. Win win… De får känna sig lite speciella och jag får fortsätta vara jag och göra det jag gör, precis som jag vill.
Så där ja, då har jag tomtat på lite till.
Posta gärna en till url. Kanske något homoerotiskt denna gång?
Ja, det är ju inte så konstigt att människor gillar att leva tillsammans. Dels finns det starka instinkter och drifter, men även många rent praktiska och ekonomiska parametrar som spelar in.
Man behöver inte vara ensam bara för att man bor ensam.
Man kan vara ensam och bo hemma hos mamma.
Just det, Kent!
Som jag (skämtsamt) har vikit ut mig tidigare: Jag har alltid haft en hustru
Min fars.
Någon annans
Min egen.
Annars hade jag no svultit ihjäl.
"Ensammaste folk" syftar nog inte på fysisk ensamhet. När jag blev singel för ett antal år sedan försökte jag utnyttja den ökade fritiden till aktiviteter och upptäckte att det finns väldigt få aktiviteter för vuxna. Tävlingsskytte handlade enbart om att hjälpa ungdomarna med deras luftgevärsskyttekarriär. Jollesegling handlade om att hjälpa ungdomarna till OS. För mig över trettio blev det skytte och segling ensam. Vid en viss ålder tycks vi sluta göra saker själva och bara curla barnen för att nå våra(?) mål.
"Bowling alone" hette det för en del år sedan.
De flesta vuxna har under en ganska lång period av livet inte så stort utrymme för egna aktiviteter eftersom barn och arbete upptar en så stor del av den vakna tiden. Din upplevelse av att det curlas för barn för att de placeras i olika aktiviteter kan säkert stämma i något fall men för de flesta föräldrar handlar det om uppfostran.
Om det inte finns vuxengrupper för segling och skytte kanske du har valt fel områden eller föreningar. Kolla med Folkuniversitetet som har massor av aktiviteter/kurser för vuxna.
Vidare tror jag att många vuxna redan har sina olika hobbies utstakade när de är runt 30 varför behovet av vuxenverksamhet förmodligen är mindre. Fördelen med att vara vuxen är ju annars att det är betydligt lättare att kontrollera sin värld och det står ju dig helt fritt att själv dra igång en verksamhet tillsammans med likasinnade. T.ex. "Segling för singlar" eller "Skytte för ensamvargar"!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Att ca 70 procent står ut att leva tillsammans med en annan människa verkar helt otroligt högt. Det kan inte bero på att dom tycker om att bo med en annan. Det måste vara ekonomiska skäl och för att vara som "alla andra".