Nedan följer mina funderingar kring vad du ska tänka på när du köper en bostad.
Allt nedan är förstås generellt och undantag existerar utifrån din kompetensprofil och särskilda förhållanden. Jag har bloggat om nedanstående tidigare i olika separata inlägg, upprepade gånger. Här är en sammanfattning.
1. Köp inte boende som tillfällig lösning – köp för att bo
Ditt boende ska vara ett boende du kan bo tills vidare i. Tidshorisont 10+ år. Det är vad som kan krävas när bostadsbubblan kraschar innan du kan sälja av utan att bli sittande med en dyr restskuld.
Ska du bara bo i 6-12 månader kan du gott hyra i andra hand.
Kom ihåg de höga transaktionskostnaderna för att flytta. Villor har mäklararvode, stämpelskatt, pantbrev mm. Ett mäklararvode på 75 000:- SEK på din tremiljoners lägenhet i Stockholm, du bodde i under tolv månader är en månadskostnad på ytterligare 6 250:- SEK per månad. Du kanske skiter i det när bostadsmarknaden stiger. Men om den står still, så är det en rätt rejäl “hyreshöjning”.
Kort sagt, köp bara boende om du tänker dig på där tills vidare. Det gäller arbetsmarknad, pendlingsmöjligheter, eventuellt familjebildande mm.
2. Amortera.
Priserna må vara skyhöga och det känns kanske som att du inte behöver amortera när du nått 50% i belåning. Men det behöver du. Priserna kan rasa mer än 50% och dina lån hamnar då “under vattnet”. Banken kan inte tvinga dig att sälja enligt ny bostadskraschförberedande lagstifning, så länge du betalar dina räntor. Vad som sannolikast, oavsett marknadsläget, kommer tvinga dig att sälja är separation eller skilsmässa. Och är du då under vattnet kommer din ekonomi krossas när restskulden förvandlas till ett blancolån, som ska amorteras på 10 år och får en skyhög ränta. Detta samtidigt som du ska lyckas ordna en ny bostad. Det finns de som fortfarande betalar på 90-talskrisen utifrån en sådan situation.
Vad är då en rimlig amortering? 5000:- SEK per vuxen i hushållet är inget konstigt. Det ger 120 000:- SEK om året på villan ni köpte för att bilda familj i vid 35 års ålder. Vid 65 års ålder kommer ni ha amorterat ner 3 600 000:- SEK och vara skuldfria lagom till pensionen på villan ni köpte för cirka 4 300 000:- SEK med 85% ursprunglig belåning. Den kan då säljas och ge en guldkantad pension, eller så kan ni bo kvar mycket billigt, vilket ni lär behöva pga fattigpensionen.
Och när ni skiljer er om 10-15 år har ni amorterat 1.2 – 1.8 MSEK, vilket kan kompensera för att ni bägge behöver fullstort boende för barnen på halvtid. Amortering på denna nivå är en bra exitstrategi som ger bägge parter i separationen ekonomiskt utrymme och med det tillhörande frihetsgrader. Notera dock att endast 19% av alla äktenskap slutar med skilsmässa. Döden är den vanligaste orsaken till att äktenskapet upphör, men det speglar äldres partnerförhållanden och inte dagens familjebildandes relationsvanor. Snittskilsmässan inträffar efter 11.5 år, så även medräknat detta ska du räkna med att bo i 10+ år.
Amorteringen gör också att du klarar högre räntor. I värsta fall får du amortera mindre. Med dagens låga räntor kan man gott amortera 7 500:- SEK per vuxen i hushållet.
Amorteringen kan ske stötvis om man har rörliga lån. Ni kan alltså spara i fonder, om ni vet vad ni gör, och amortera säg 100 000:- SEK åt gången när ni nått det beloppet. I negativ aktiemarknad kan ni lika gärna amortera direkt istället.
Är 7 500:- SEK per vuxen omöjligt? Knappast. Två vuxna i 35-årsåldern har runt 30 – 35 000:- SEK i lön var. Det ger ca 50 000:- efter skatt. Driftskostnad eller avgift 3000:- per månad. 1000:- SEK per månad i reducerad underhållsbuffert. Lån på tre miljoner ger 3000:- SEK i räntor. Månadskostnad blir 15000+3000+1000+3000=22000:- SEK. Kvar att leva på är 28 000:- SEK vilket kräver synnerligen unik kompetens att inte klara av ens med bil och flera barn. Inkomstnivåer är här anpassade utifrån bloggens läsares profil. Längre inkomster kanske inte ska köpa en bostad med 3.6 MSEK i lån.
3. Underhållsbuffert
En bostadsrätt bör lägga 1000:- SEK i månaden till en underhållsbuffert, medan villan bör lägga åtminstone 2000:- SEK. Detta så att du har pengar redo när tvättmaskinen dör, taket börjar läcka, toalettporslinet börjar bli permanent brunt etc. Amorterar man dock 5000:- SEK per vuxen så kan underhållsbufferten halveras till 500:- SEK respektive 1000:- SEK då större renoveringar som takbyte kan tas via lån på det amorterade utrymmet. 500 – 1000:- SEK duger.
4. Köp inte putsfasad på hus byggda sedan år 2000
Har ett hus (bostadsrätt eller villa) putsfasad kan det handla om en sk enstegstätad fasad. Kan det inte bevisas (med t e x foton) att det handlar om en korrekt konstruktion ska du avstå. Enkel tumregel – villor ska ha trä eller tegel som fasad, så behöver du inte bry dig om detta problem.
Inte ens sk “lagada enstegsfasader” duger. Då har byggentreprenören bara bytt skadade delar och tätat på en del håll i hopp om att nästa problem dyker upp när byggarantin gått ut. Nästa gång någon lutar sig mot huset har man fuktskador igen eller om så ett barn kastar en studsboll mot väggen. Eller när huset sätter sig, vilket det förr eller senare kommer göra, om så bara någon millimeter.
5. Köp traditionellt utformade svenska hus
Köp hus med plåt eller tegeltak, träpanel, utskjutande takfot, sluttande tak (minst 27 grader) mm. Undvik papptak, platta tak och ovanstående puts.
6. Köp inte nya bostadsrätter
Nyare bostadsrättsföreningars ekonomi är skönmålad. Alla vet om det, alla hoppas flytta innan smällen kommer. Men eftersom du enligt punkt 1. ska köpa för att bo tillsvidare så vill du inte att smällen ska komma.
Det förekommer också enormt med byggfusk, dåliga tekniska lösningar mm i nybyggda bostadsrätter.
Därtill råder det kompetensbrist för styrelser. Personer kompetenta att förvalta fastigheter som är värda 100-tals miljoner, rent av miljardbelopp i större föreningar, växer inte på träd. Bara för att vi får allt fler bostadsrättsföreningar så får vi inte allt fler kompetenta fastighetsförvaltare. Tvärt om.
Bostadsrätter är i sig en utmärkt brukarkollektiv driftsform, men på grund av de enorma volymerna har de tidigare fördelarna antagligen snabbt blivit nackdelar.
Summering
Om du kan köpa för att bo och bo kvar i 10+ år samtidigt som du amorterar minst 5000:- SEK i månaden per vuxen i hushållet och undviker de värsta fällorna, så kan du överleva den kommande kraschen utan större obehag än väntat. Som singel är det enklare, eftersom den största risken att råka illa ut under dippen – separatationen eller skilsmässan – inte existerar. De flesta är dock inte singlar utan de flesta vuxna lever tillsammans med en partner.
Men räkna alltså med att behöva bo kvar där du bor nu i 10+ år på grund av bostadskraschen. Det är det allra mest avgörande.
72 kommentarer
Enstegstätat på stenstomme är underhållsfritt, hållbart och en helt korrekt konstruktion. Problemet var när någon tokstolle tyckte de kunde köra samma konstruktion på trästomme.
Kalkputs funkar fint som "enstegstätade" sk tjock puts minst 25mm tjock
Du glömde det kanske viktigaste vad gäller köp av småhus.
Anlita besiktningsman!
Naturligtvis. Kommer dock ett separat blogginlägg om detta. Får rapporter om att köpare som vill köra en egen besiktning eller inte ha friskrivningsklausul på helt normala köp numera ratas av mäklarna. Betala och inget gnäll är det nya svarta.
Mäklaren eller byggbolaget kanske redan ordnat besiktning allt för att underlätta för köparen 😉
Tråkiga är att det finns så få kompetenta besiktningsmän kvar nu för tiden. Dessutom så har dom satt i system att juridiskt friskriva sig själva. Bara te o läsa det finstilta i besiktningsprotokollet, "kräver fördjupat undersökning" om och om igen.
"Notera dock att endast 19% av alla äktenskap slutar med skilsmässa."
Kan det verkligen stämma? Jag tycker de flesta skiljer sig nu för tiden.
Är de gifta? Statistik för sambos har jag inte redovisat. Sedan finns det frekvenser som varierar i olika ålder. Se http://cornucopia.cornubot.se/2017/04/de-flesta-svenskar-lever-tillsammans.html
Ensamståendet ökar i synnerhet i åldern 40-55, så jag killgissar helt ovetenskapligt att du hittas i den åldern och därmed även dina bekanta.
Men alla gifter sig inte..
Men vuxna, ansvarstagande, människor tänker väl på sina barn i första hand…
Skepparn: Ja visst. Jag är helt ärligt nästan rädd för att binda mig. Jag har frågat tjejer/kvinnor som är ensamstående med barn och lämnat sina män varför dom gjorde det och dom flesta svar är faktiskt att: "Jag är inte lika förälskad i honom som när vi började träffas och efter 10 år hade vi inte sex lika ofta längre"……Det är ju ganska egoistiskt tänk. Jag respekterar givetvis deras val men det får mig att tveka ifall det är värt att gifta sig eller om det är bättre att ta det för vad det är och inte skaffa barn.
Alltså kraven är till viss del annorlunda, men det där för sig taget är ett väldigt intressant ämne. Det kan ju finnas mängder med anledningar till en skillsmässa. Stora skillnaden idag är väl att det är väl mer accepterat att skilja sig osv och fler anledningar är väl "giltiga". Bra att du frågar, tror många inte vågar fråga ens.
Utöver det finns det väl väldigt många förställningar om hur ett äktenskap skall vara – varav en del får stå oemotsagda eller oomdebstterade.
Känner en tjej som har 4 barn och lämnade sin man då enbart p.g.a. mindre sex i förhållandet men hon tycker fortfarande om honom som person och nu letar hon efter "kärleken" på nytt och undrar varför ingen kille vill bli ihop med henne. För mig är det rätt uppenbart. Man blir ju inget annat än bidragsslav i ett sånt förhållande. Ska man resa kostar helt plötsligt resan lite mer när man ska iväg med 6 personer istället för 2. Ska man bo kostar det lite mer när man måste köpa hus för 6 personer och inte lägenhet för 2. Köra barn till träningar och diverse annat kostar också. Mat för 6 personer kostar också. Jag tror att allt fler män är medvetna om detta nu för tiden och därför har dessa optimistiska mammor svårt att hitta kärleken på nytt. Det är helt enkelt för dyrt och ekonomiskt begränsat att gå all in med en sådan.
Ekonomi i en hel del fall kan ju bli viktigt, och det vore såklart felaktigt att bortse från ekonomi.
1. I det av dig beskrivna fallet: Inte omöjligt att du har rätt. Men påverkar det barnen negativt?
2. Det du nämner är väl vad som kan beskrivas som en kommodisering (eng: commodisation) av sex, men inte kärlek. Eller? Dvs att det finns alltid en omgivande marknad av kärlek och sex att få tillgång till som en ny normal.
Jag vet inte om det stämmer, känner själv en hel del hyggliga killar (nåja, män idag) som är singlar, utbildade men inte träffat någon och där det är brådskande att ha familj. De vill nog ha egna barn de flesta utav dem.
Teheimar: Jag ser mig själv som hygglig och bra kille med en stabil hyfsat bra inkomst och sparande och bra personlighet och jag träffar inte heller någon vettig att skaffa familj med. På dejtingsajter är ju rätt många som jag beskriver lågutbildade mammor som letar efter kärleken (=inte intressant för min del). På jobbet är dom flesta män. På högskolan var dom flesta män. Går man på nattklubb träffar man också på rätt snygga tjejer men utan utbildning, utan ambitioner mer än att festa, resa, dricka vin och shoppa kläder. Dom lite högre utbildade tjejerna med ambitioner som ser OK ut finnes nog mer på handels, bankerna, vården men man går ju inte in på Handelsbanken med syftet att ragga. 🙂
Håller HELT och FULLT med dig i din analys Toni !
95 % av alla kvinnor, oavsett bildning, har genomgått korta eller långa perioder av festande. I sex- och kärlekssyfte. Det självklara beviset är att detta fenomen i princip slutar när de träffar någon.
Även om du till slut hittar nån kvinna vars ambition inte verkar vara att festa, så har hon förstås spytt på tjejtoan med en väninna som håller upp hennes för att en halvtimme senare gå hem med första bästa för ett one-night-stand.
Kalle
95% av alla förstår ändå någonstans vad jag menar….5% gör det inte…
Ring radiopsykologen på P1 istället, känns mer lämpligt för er än detta bloggforum.
Nej på detta forum diskuterar vi annat också….Fråga Kuckeliku….Han fick utbrott över att ja diskuterade ekonomi så nu breddar jag mig 🙂
Bra, Toni! Det finns mycket intressant att diskutera kring relationer. Nästan så man vill regga sig på "Familjeliv" för alla intressanta diskussioners skull. Sedan finns ju Flashback och en massa andra ställen. Försöker man diskutera samma saker i den verkliga världen så finns det viss risk för att folk inte vågar vara ärliga utan börjar dra en massa lögner. Det är synd att relationer är så jävla komplicerat, inte minst när det börjar komma ungar. Det borde bara vara lätt och trevligt, tycker jag!
Unknowm – Kalle !
Källa på dina påståenden ?
😉
Bengt Hansves, naturligtvis finns det undersökningar som pekar på / indikerar detta. Rent subjektivt kan jag säga att det är precis som Unknown-Kalle säger. Släpp Horan-Madonnan föreställningen du har..
"KorrektUppfattat", något här som du inte uppfattat riktigt korrekt.. den enda som bestämmer vad som skrivs här är lagen och Lars. Lars är nog mest intresserad av att lagen följs och någorlunda god ton hålls.
Jag
Bengt Hansves, naturligtvis finns det undersökningar som pekar på / indikerar detta. Rent subjektivt kan jag säga att det är precis som Unknown-Kalle säger. Släpp Horan-Madonnan föreställningen du har..
"KorrektUppfattat", något här som du inte uppfattat riktigt korrekt.. den enda som bestämmer vad som skrivs här är lagen och Lars. Lars är nog mest intresserad av att lagen följs och någorlunda god ton hålls.
Jag
5. Köp traditionellt utformade svenska hus
Mja
Inget har orsakat så mycket problem, mögelhus och dyra saneringar som den "traditionella" krypgrunden. Kanske kommer putsfasader ikapp om 10-20 år.
Platta på mark med underliggande isolering är det som gäller.
Plintar är underskattat och också det billigaste alternativet.
Enormt bra inlägg. Tål att upprepas med jämna mellanrum.
Det där med lagstiftningen om att få bo kvar var en nyhet för mig, även om man inte blir överraskad. Politiskt tryck. Dock är det också en form av dopning för den gör rekonstruktion och anpassning sämre. Och ställer frågan…hur länge kan man undvika verkligheten?
Till den 7/4 2017, kanske?
Jag menade mer macroekonomisk verklighet, den delen som rör bostäder och fastigheter. Den är lite mer trög och enligt en tes skulle den ha korrigerats efter 2008, dvs 2010 tex? Men istället är den fortsatt dopad med diverse engångsåtgärder. Lite annorlunda.
Tex hade vi haft lägre bostadspriser hade det kanske funnits mer pengar att sätta av till den asylfest/migrationsvåg/etc som skett?
28 loppor på två vuxna och tre barn och bil skulle inte jag säga kräver "synnerligen unik kompetens" för att inte kunna leva på. Exklusive boendet är 5 000 kronor per vuxen och månad inte något fett leverna mat, kläder, försäkringar och lite övrigt inräknat.
Tre barn på 2,5 tkr per barn är inte heller något lyxliv. Nu är det 10 loppor kvar, minst hälften av detta går till en sämre bil.
Av de fem loppor som återstår har vi nu 60 tkr/år att lägga på sparande, oförutsedda utgifter, semestrar etc. Med andra ord så kommer den kalkylen i bästa fall att gå jämt upp.
Det är 60000 kronor de kan festa upp varje år. 5000 per vuxen och 2500 per barn är ett mycket drägligt leverne. Vet inte vad du har för vanor dock, och vad du anser vara drägligt.
Notera att de redan sparar för oförutsedda (och förutsedda) utgifter för huset och amorterar 15000 per månad. Krisar det sig någon enskild månad kan de avstå 15000 i amortering.
28 tkr är så klart långt ifrån vad vi kan definiera om odrägligt leverne, min poäng var mest att det inte är någon extranordinär summa som innebär något enormt utrymme för exklusivt leverne.
Med 15 tkr som sparande i form av amortering är det väl dock iofs ett helt rimligt upplägg.
Fair enough.
Vad konsumerar folk egentligen i snitt per månad?
Själv konsumerar jag 16-17 k i månaden varav boende står för 2.5 k.
Ja, bra fråga. I Stockholm med restider etc tycker det går åt en massa pengar till "äta mat ute" typ.
Stefan: Bra cash flow då. Jag känner som sagt många i min ålder som tycker att det är helt otänkbart att leva på 16 i månaden. Dom går ju på SPA, Massage, Weekendresor, Shoppar kläder för 5-10 tusen i månaden och att använda spisen hemma är ju inget man gör när man är ogift efter "det är så tråkigt att laga mat till sig själv" men sen så lever dom ju från månadslön till månadslön också utan att bekymra sig över framtiden. Det löser sig brukar dom säga. Förra helgen var jag ute och gick i centrala GBG och det var nästan tomt i och runt butikerna och på stan. Om man jämför med igår då jag tog en sväng på stan gick det ju knappt att gå. Folk springer som galningar med fulla påsar och allt ska konsumera a.s.a.p……
21000 I totala budgeterade utgifter varav 8000 är förbrukningsvaror, I min budget allt man inte får faktura/abonnemang på. Alltså mest mat och kläder
Respekt Toni för dina åsikter!
Mina månadskostnader ligger mellan 8 – 10 … OCH då ingår även bil även om jag inte kör mer än max 1000 mil / år
Kläder handlas 2-3 ggr / år på ge-Kås i Ullared och jag kan inte komma ihåg när jag senast handlade något på exv. H&M
Sedan så handlar jag KONTANT och är skeptisk till plastkort ! Senast idag när jag kontrollerade mitt betalkort fanns det några "skumma" poster…
Vi gör av med ca. 15000 kr i månaden tillsammans inkl bil, båt och två barn ca 6 k av det är boende.
Ibland blir det förstås mer vid större inköp som ny bil eller cykel… handlar nästan bara på rea eller kampanjer. Inget impulsiv slösande 😉
5000 i månaden max. Jag sitter på stålarna och väntar på kraschen. Då skall det shoppas.
För mig går en "normal" månad åt ca 20000 inklusive boende (1 barn, flickvän, båt samt 10 år gammal bil inkluderat) sparar även 10000 en "normal" månad för framtida köp när/om bostadsmarknaden kraschar.
Besiktningar är överskattat. Läser man på lite om hur ett hus fungerar så kan man kolla allt själv. Har gjort två grundliga besiktningar med olika företag och vid båda tillfällena såg man mer än besiktningsmannen. Jag fick t.o.m visa honom brister.
Sen ska man också leta länge efter rätt objekt. Höll själv på i 5 års tid innan rätt objekt kom, tjänade ca 1milj på BR under tiden.
Nej, ta hellre upp bluffen som heter "dolda fel försäkring", ett skydd som är rätt tandlöst på iaf äldre hus.
Bygg nytt hus på max 45 min pendlingsväg från universitets- / högskoleort !
Det BLIR billigare än att köpa begagnat …!
Köp hus eftersom du får ett mervärde som inte ens den mest hippa designade vitmålade och waterfrontnära BR med "öppen planlösning", papegojstolekök etc. någonsin kan ge !
Haha. Kul skrivet. Du har en poäng dock.
Sedan så tycker jag att du är lite väl pessimistisk med att påstå att bostadsmarknaden kan krascha med 50%
En prisjustering på 30-35% nedåt är mer realistisk som "värsta" scenario
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nybyggda bostadsrätter i GBG o Sthlm kan absolut sjunka med 50% i pris om vi skulle få mycket högre räntor men det har ju att göra med kvm priset. I Göteborg är det inte alls ovanligt med 60tKR/kvm för bostadsrätten och 20tKR/kvm för föreningslånet d.v.s. 80tKR/kvm jämfört med det äldre beståndet som ligger på runt 40tkr/kvm eller husen som ligger på runt 30tkr/kvm.
30-35 är kanske mer realistiskt, men låter optimistiskt som värsta scenario
Vilken marknad pratar vi om då? Dom nybyggda bostadsrätterna som ligger på ungefär dubbla priset jämfört med gamla beståndet eller faller alla lika mycket? Jag tror inte att en knappt belånat BRF med ett kvmpris på 30-40 tkr i en centralort som Göteborg skulle backa 30-35%. Det är inte troligt. Det hade inneburit att det blir dyrare att köpa bostad i östeuropa än i Göteborg.
Jag tror inte 50% kommer räcka på många håll men då pratar jag främst mindre orter men då är priserna rätt annorlunda från början så effekterna blir inte dramatiska på samma sätt. I större städer beror det ju på hur man räknar, om många nya föreningar konkar drar de ner snittet ordentligt. Dessutom tror jag att lågt belånade/obelånade föreningar blir vinnare. Anekdotiskt så tycker jag det verkar som om skick på lägenheten är allt idag, byggnadens skick och föreningens ekonomi verkar i bästa fall sekundärt, i värsta fall irrelevant. En välskött förening ger inget större utslag på priset, i varje fall inte i den här byn.
Ja men så är det. Många av dagens förstagångsköpare vet inte ens vad en bostadsrättsförening är och därmed knappast att föreningen har lån och hur dom påverkar hens lägenhet men det går ju bra för dom ändå. Kom precis hem från en fika med några i Göteborg. Temat var hur rika dom hade blivit på bostäder och att det går bra för Volvo och att bostäder är den bästa investeringen och att dom köpt bilar på bostaden och att dom tjänar 1 miljon på att sälja sin 2a och nu köpt en 3a och bara är 50% belånade utan att någonsin behövt spara pengar. Man måste ju ändå någonstans medge att man är lite avundsjuk som sitter i en hyresrätt och ser hur storkonsumerarna belönas kraftigt medan en som sparar 10-15 tusen i månaden antagligen kommer tröttna och till slut behöva köpa deras överbelånade bostäder och betala deras bilar.
Orkamedskiten. Det är inte säkert att konkade föreningar syns i statistiken. Mäklarstatistik har bara mäklarinrapporterad data. När en förening konkar brukar medlemmarna köpa lägenheterna av konkursboet, ordnat via styrelsen. Det syns sannolikt ej i ngn statistik.
Pss sätt syns inte osäljbara lägenheter i statistiken heller, och när lägenheter såldes för 1:- under 90-talskrisen tog man förstås inte in en mäklare.
@Toni Bra sparat där. Sjölv sparar jag långt ifrån den summan men försöker. Men jag känner igen mig i din beskrivning. Det känns lite surrealistiskt på något sätt. Och framför allt som man själv är lite frikopplad från verkligheten. Vad gäller det där med förhållanden/datingmöjligheter skulle jag säga att i vissa fall kan det vara till ens nackdel är att ta upp offentligt det där med bostadsbubbla/amoteringar och att det är inte riktigt på riktigt…inducerar dålig stämning och minskar ens…hm…sexuella attraktivitet (?)i em del fall…hos majoriteten. Men det kanske innebär att du inte attraherar de som är benhårt inställda på att brf-torskning är frsmtiden och vill leva på kredit utan dem som faktiskt använder huvudet.
@Teheimar: Tack. Jag sparar som sagt inte aktivt utan jag köper det jag behöver och gör det jag vill göra och semesterbostad har jag så det kostar knappt att semestra så då blir det pengar över till sparande utan mål :). Jag känner igen det där med att diskutera bostäder offentligt kan vara känsligt för en del.
Jag har med åren från att ha vart råsäker på att vi har en bostadsbubbla i Sverige men nu insett att sanningen ligger någonstans mitt emellan. Vi har separata marknader i Sverige. Vi har en bostadsbubbla och överprissatta bostäder på vissa begränsade områden och eftersom människor har ett flockbeteende så vill ju alla bo på samma ställe som t.ex Kvillebäcken på Hisingen i Göteborg där man ser det som en bra investering att betala 70-80 tusen kvadratmetern för en bostadsrätt+föreningslån samtidigt som man kan få en 20% billigare bostad i innerstaden i en skuldfri förening men det är inte lika "inne" längre. Hisingen marknadsförs som det "nya centrum" och att det händer mycket på Hisingen och att dom ska bygga nya butiker och ny infrastruktur och därför tror en del att det är rimligt att just det området kan man betala väldigt mycket för när det är färdigbyggt kommer någon annan att köpa det mycket dyrare. Problemet är ju bara att det ställer till det om banken stryper kreditutrymmena.
Däremot finns det många andra områden i Sverige både i våra 3 största städer och utanför som är lite för billiga nästan med tanke på vilken bra infrastruktur, arbetsmarknad och löneläge som råder i Sverige och dessa områden kommer väl kanske då stiga i pris antar jag då bankerna stryper kreditutrymmena och folk ändå måste bo någonstans.
Ja värsta scenario förra gången det gick utför var ju 100% brf i Göteborg gick i konkurs då..
7. Se till att den har lättröjda skottfält när zombiehordierna kommer?
Innan man börjar amortera mer än det som krävs bör man använda överskottspengarna till en ändamålsenlig buffert. Kanske någon månads utgifter för oförutsedda händelser. Sen kolla hur lång livstid saker som tak, badrum, dränering har kvar. Spara så man har råd att åtgärda när det är dags.
Oj. Jo men visst. Jag ligger på 27tkr i månaden heltid fast lön som säljare. Helot ok tycker jag. 31 år. Frugan 36 år arbetar 75% i butik. Gått ner i tid för att vara mer mwd våra två småbarn. Ka nse ligger på 16tkr att amortera 15tkr i månaden är ju bara att glömma, lägger nu ca 5tkr i månaden på det. 2milj i lån.
Snabb och tillförlitlig finansiering nu tillgänglig på bara 2%. Letar du efter tillförlitliga medel för att få finansiering? Planerar du att starta ditt drömföretag, men inget kapital än? Vill du få ett hem men vet inte hur man får de välbehövliga pengarna? Detta är äntligen ett gyllene tillfälle vid din tröskel för att bli finansierad utan krångel och stress eftersom du är garanterad att njuta av våra pålitliga finansiella tjänster som är tillgängliga för alla på bara 2%. Vänligen maila oss för snabb svar på [email protected] och få Godkänd idag. ..
Var lugna, aftonblaskan reder ut allt åt svensson.
http://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/wl3Jo/siffran-att-se-upp-med-vid-bostadskopet
Jag håller inte riktigt med om punkten underhållsbuffert:
"En bostadsrätt bör lägga 1000:- SEK i månaden till en underhållsbuffert, medan villan bör lägga åtminstone 2000:- SEK. Detta så att du har pengar redo när tvättmaskinen dör, taket börjar läcka, toalettporslinet börjar bli permanent brunt etc. Amorterar man dock 5000:- SEK per vuxen så kan underhållsbufferten halveras till 500:- SEK respektive 1000:- SEK då större renoveringar som takbyte kan tas via lån på det amorterade utrymmet. 500 – 1000:- SEK duger."
Nu bor jag iofs i hyresrätt, men min princip här är allmängiltig. Man skall se till att ha så mycket att man klarar ta kostnader som man kan förvänta sig (och då skall man iofs räkna in att man kan skyddas av försäkring). Att förlita sig på att man kan låna är inte att rekommenderat, det kan inte vara kul att stå med (smutsiga) mössan i hand på bankkontoret när tvättmaskinen lagt av.
Jag skulle inte skriva det som en summa per månad utan en summa man skall ha, om det då behövs bör man dra ner på amortering i den mån man kan. När man har uppnått summan kan man fortsätta att amortera för hela slanten.
Det är ju trots allt så att sådana här händelser inte händer på ett praktiskt regelbundet sätt. Tvättmaskinen lägger inta av när du fått ihop lagom med pengar för att fixa det…
Den enklaste lösningen är att ha 3 normala månaders utgifter på sparkonto med insättningsgaranti om man är tillsvidareanställd, kanske 6-12 månaders utgifter om man inte är det (egenföretagare osv).
Då har man råd till akuta reparationer osv utan att behöva sälja mer långsiktigt sparande eller behöva ta upp nya lån. Sedan fyller man på sin sparbuffert innan man amorterar/investerar igen.
Jag hade iofs tänkt mig en absolut siffra beroende på ens boende, behovet bör ju egentligen bero på ens boendesituation snarare än ens normala utgifter.
Sen kanske din formel funkar i praktiken eftersom folk med högre inkomst tenderar att ha dyrare boende och därmed riskerar dyrare akuta reparationer.
Jag håller dock inte med om att man behöver ha dessa på ett sparkonto. Visserligen behöver man placera dem så att man är hyffsat garanterad att pengarna finns när man behöver dem. Jag menar att räntefonder är fullt tillräckliga för en sådan garanti och har man marginaler till det så är aktiefonder också tillräckliga.
Att placera pengar för något som inte är så troligt att inträffa är inte kortsiktig placering utan långsiktig.
Anonym, japp, så kan man resonera. Det funkar att ha sin likvida reserv i tex korta räntefonder. Det som är tråkigt är om man har sin buffert i aktiefonder och råkar behöva sälja i dåligt marknadsläge.
Jag ser mina tre månadsutgifter på sparkonto som en sorts "försäkring", lätt tillgängliga pengar utan att jag behöver röra mina långsiktiga investeringar. Förr i tiden hade jag upp till tolv månadsutgifter på sparkonto, men jag har insett att risken att behöva använda dem är väldigt liten, så tre månader är mer än tillräckligt.
Om ni hade fått ärva 2 miljoner SEK idag: Vad hade ni då gjort? Stoppat in allt på börsen som en klumpsumma när börsen är "all time high" enligt väldigt många och riskera att förlora 70% på en månad eller "väntat in ett börsfall" och låtit inflationen göra sitt på sparkontot så länge?
Först skuldfri så klart, sedan skulle jag fundera över om och hur mycket jag vill ha i fysiskt guld. Resten fördelat på ränte fonder noterade i olika valutor. Skulle vänta med att köpa aktier och även om jag skulle köpa aktier fördela inköpen över något år
Och när det gäller valutor så har jag försökt få sparande i USD och CHF på mina pensions pengar.
Toni: Jag hade stoppat in rubbet, men bara om pengarna inte behövs på 10 års sikt.
Jag har ju allt på börsen just nu, med belåning dessutom, så om jag inte hade resonerat så hade jag sålt.
Visst, det kommer säkert en -70%-månad bara för det nu. Vi får väl se. Men man ska inte underskatta risken att vara "utanför marknaden". Jag har hellre mina pengar jobbandes i företag än som inlåning hos banken.
Dan: Om du är rädd för devalvering av SEK är det då inte rätt säkert att ha en amerikansk indexfond? För varje % SEK devalveras ökar ju värdet på ditt innehav? Varför spara i just USD/CHF utan avkastning?
Joakim: När stoppade du i allt på börsen då? Har du gjort det över en lång period? Jag har läst lite olika strategier. En del säger att om det rör sig om en större summa och med tanke på nuläget med dagens ränta och börsens utveckling dom senaste åren så rekommenderas det att man kör in beloppet över en period på 5-6 år iallafall. Det känns ju som ett sjukt bra läge att gå in när det väl faller även om man vet att dom flesta håller sig borta från börsen när det väl faller.
Jag har investerat sedan 1999, ungefär, men det var betydligt mindre pengar då förstås. Jag har nog aldrig haft mindre än 80% av mina tillgångar på börsen. Jag lyckades rädda mig från IT-bubblan med "tråkinvesteringar", och under 2006-2009 så betalade jag av mina studielån istället att investera 100% av överskottet (fast jag deltog mer än fullt ut i tex Swedbanks nyemissioner vid denna tid, vilket var mycket lyckosamt).
Under ett par månader hösten 2008 så låg jag back jämfört med 12 månader innan, men sedan var det snabbt plus igen och 2009/2010 var bra börsår. Sen dess har jag väl legat mellan 80-110% exponerad mot börsen (det vill säga, aktie/fond-tillgångar dividerat med eget kapital).
I detta räknar jag inte in PPM och ITP (tjänstepensionen), där jag också är >100% exponerad (i PPM via den belånade AP7 SåFa).
Det har gått lite snabbt på slutet och april månad var den bästa månaden någonsin på börsen för mig, så det kan säkert komma en likadan dipp nedåt snart. Dock har jag inget bättre att investera överskottet i så jag köper kanske något kul när nästa lön kommer in..
p,8 Utvandra om du kan ….
Hej, Har du behov av brådskande ekonomiskt stöd för ett personligt syfte eller för dina företagsbehov? Att få ett legitimt lån har alltid varit ett stort problem för kunder som har ekonomiskt problem och behöver lösningen på det snabbt. Frågan om kredit och säkerhet är något som kunderna alltid är oroliga för när de söker lån från en legitim långivare. Var försiktig så att du inte faller offer för olika onlinebetalningslösningar här och så småningom förlorade dina hårt intjänade pengar. Om du behöver ett trovärdigt och ansedda lån för: Skuldkonsolidering, Företagslån, Personliga lån, Byggelån och Billån för alla slags, kontakta: [email protected] eller [email protected] Ingen social trygghet och ingen kreditkontroll, 100% garanti. Allt du behöver göra är att låta oss veta exakt vad du vill och vi kommer säkert att göra din dröm till verklighet.