Sedan i höstas råder det vattenbrist i Örebro kommun. Kommunen klarar inte av befolkningstillväxten och dränerar sjöarna man har som vattentäkter. Man uppmanar att spara på vattnet och väntas införa bevattningsförbud (på vintern…). Ändå vill kommunen växa.
Svartån genom Örebro för ett år sedan. |
Som exempel på desperationen är nu vattenståndet mycket lågt i sjöarna Ölen, Storbrjödekn och Toften, som har avrinning till Svartån, som är kommunens vattentäkt. Dräneringen kommer fortsätta och kommunen lutar sig mot en vattendom från 1600-talet, där den fyra meter djupa sjön Ölen tillåts sänkas med 2.6 meter, dvs till 1.4 meters djup.
Nerikes Allehandla skriver om det hela (offline).
Kommunens VA-chef varnade redan i november och i december gick kommunen ut med uppmaning till Örebroarna att spara på vattnet.
“I mitten av december sänktes den reda låga sjön Ölen ytterligare en halvmeter, ett medvetet beslut av Örebro kommun. Efter nyår ströps flödet i Svartån ännu mer för att behålla vatten i sjöarna, så vattenförsörjningen är säkrad ytterligare en tid.”
Man förväntar sig nu att Örebro kommun ska införa ett bevattningsförbud mitt i vintern, men beslutet är inte taget än.
Folkmängden i Örebro. Källa: SCB. |
Problemet är att Örebro kommun växer, i den eviga myten om att fler människor är bra och lönsamt. I verkligheten finns det inga fördelar med att bli fler. Fler personer innebär linjärt mer utgifter inom välfärd där det också saknas skalningsfördelar.
“Speciellt infrastrukturen är till stora delar betald sedan tidigare och därmed mycket billig i drift, liksom tidigare byggda sjukhus, skolor, vårdcentraler och dagis. När detta måste byggas ut blir det dyrt, även om man bokföringsmässigt kan trixa till det.
En ökande befolkning är inga supermänniskor som är friska och inte behöver utbildning. Och inom välfärdstjänster finns inga nämnvärda skalfördelar. […]
Pratet om större befolkning skulle rädda ekonomin baserar sig på att man medvetet försämrar välfärden genom att inte skala upp den och hoppas att folket inte ska märka något.” – jag
Tvärt om råkar man istället ut för kraftigt höjda investeringskrav och naturgivna begränsningar, likt tillgången på vatten.
Örebro kommun är landets sjunde mest folkrika kommun. Sedan år 2000 har kommunen ökat med 18% i befolkning, men mängden vatten är förstås konstant. Naturligtvis har inte ökade intäkter från stigande befolkning lagts på att bygga ut vattenförsörjningen. Om det alls är möjligt att få några ytterligare vattendomar – Örebro ligger som bekant i ett jordbrukslandskap.
Normalt kanske Örebro klarar sig, men det räcker alltså att det sägs varit dåligt med nederbörd en sommar för att Sveriges sjunde största kommun ska få problem med vattenförsörjningen till vardags.
Nu återstår att se när och om förbudet mot bevattning tas under senvintern i Sveriges sjunde största kommun. I ett av de länder i världen med bäst tillgång till vatten.
Sveriges VA-intrastruktur är enormt eftersatt och vi lever på forna investeringar. Ersättningstakten är i storleksordningen 300 år. Det är dock en annan fråga än själva tillgången till vatten. Men även denna är med sina vattendomar dimensionerad för gamla Folkhemssverige med mindre än åtta miljoner invånare. Eller för den delen domar från 1600-talet.
Man ska också komma ihåg att det kommunala utjämningssystemet gör att en kommun inte får några vinster på att öka sin befolkning och kommunalskatt – moms, företagsskatter etc går till staten och ökade kommunala skatteintäkter försvinner in i utjämningssystemet. För övrigt samma anledning som gör att Karlshamns kommun inte kommer tjäna något på sina silverpenningar för Nordstream 2 – fler i jobb i kommunen ger inte ökade intäkter när den kommunala utjämningen gjort sitt.
65 kommentarer
Så är det, och kommunen får heller inte höja VA-taxorna verkar det som för att den vägen få ner konsumtionen.
Jag tror nog att man klarar det på lång sikt dock. Örebros kommun själva verkar vara optimister:
"Beror bristen på vatten på att Örebro växer?
Nej, situationen beror inte på att Örebro växer utan på att det kommit ovanligt lite nederbörd. Vi har planerat för ett växande Örebro och vid normala vattennivåer skulle det inte vara några problem att förse örebroarna med vatten. Vi gör prognoser utifrån befolkningstillväxten och räknar på kapaciteten och den volymökning som behöver ske för ett växande Örebro. De beräkningarna visar att vi, vid normal nederbörd, klarar dricksvattenförsörjningen fram till åtminstone år 2035. Därefter behövs ökad kapacitet, vilket projekt Vätternvatten kommer att lösa. "
… dvs, onormal nederbörd -> problem.
Skulle detta bli "det nya normala" så får man väl helt enkelt skynda på sina nya vattenprojekt. I Sverige är detta nog inga problem på lite sikt.
2035 ska översättas "när det inte längre är mitt problem".
Den andra frågan är hur ofta "normalt" egentligen inträffar. Jämför med att endast 2.5% av alla män dör vid medellivslängden. Medellivslängden är "normal" och fördelningstoppen. Men jäkligt ovanlig likväl. Lätt att lura sig med medel som "medelnederbörd", som kanske aldrig inträffar.
Ja, men det finns i alla fall en ganska genomarbetad förstudie för "projekt Vätternvatten", så det är bara att sätta igång om det tex visar sig bli brist även 2017, 2018 och 2019 (till exempel). Jag tror inte det är särskilt sannolikt att det blir några problem dock. Kommer du ihåg krigsrubrikerna när elektriciteten var lite dyr vintern 2002 (eller vilket år det nu var)? Låga flöden/låga magasinnivåer gav domedagsrubriker, men sen gick det över.
… fast här behöver man ju inte "pricka medel", utan man behöver bara "inte ha lågt vattenstånd" — nivån ska vara större än någon sorts standardavvikelse från medel.
Man lär sig alltid nåt nytt! SMHI har en lite småtrevlig tjänst för att titta på sånt här, och även lite längre historik för tex Hjälmaren.
Sammanfattningsvis får man alltså i Örebro med omnejd göra som vi gjort i Skåne och fixa vatten från en lite större sjö. Kostar några miljarder och tar tio år, men det ordnar sig enkelt.
På tal om 2035.
Vill man vara riktigt cynisk/realistisk är sannolikt vatten den bästa råvaran att köpa in sig i.
Joakim Persson "kostar några miljarder" är just min poäng. Befolkningsökning är inte någon vinst.
Stefan: Guggenheim S&P Global Water Index ETF, kanske, eller nån av de amerikanska "vatten-utilities"? Låter inte som någon dum idé alls.
Cornu: Tja, det är inte direkt någon förlust heller beroende på vad befolkningen sysselsätter sig med (fast det är ett annat inlägg och större debatt).
Sett ur vatten- och elperspektiv har Sverige hyfsade förutsättningar. Fem miljarder utslaget på femtio år blir inte mycket för Örebro.
Ta gärna en titt på VA-taxorna och elräkningen och jämför med din inkomst. Det är inte jättemycket pengar jämfört med vad tex maten och uppvärmningen kostar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jo då !!
Befolkningsökning är en JÄTTEVINST !!
Vi kan ha 30-40 miljoner inv i Sverige och göra JÄTTELIKA "vinster"…
För det har ju Annie Löööf sagt.. :p
Joakim.
Jag är old school och handlar inte i ETF-er och har ingen vattenposition. Dock tror jag vattenpriset kommer att stiga.
Stefan: Inte alls orimligt. Michael Burry (känd från "The Big Short") sägs ju fokusera helt på vatten som investering.
Jag har heller inga positioner i vattenaktier och knappt i några utilities heller. Jag har bara lite gamla Fortum-aktier vars avkastning täcker mina fasta räkningar.
Joakim
"Tja, det är inte direkt någon förlust heller beroende på vad befolkningen sysselsätter sig med (fast det är ett annat inlägg och större debatt)"
Ok OT, men om vi bortser från verkligheten så blir problemen mycket mindre. Håller helt med.
En sån diskussion om vad som är sant och inte sant brukar ju urarta till att ena sidan antar att all befolkningsökning består av obildbara afghanska fåraherdar, medan andra sidan antar att alla är syriska hjärnkirurger.
Problemen med vattenförsörjningen verkar dock kunna lösas oavsett, och det var intressant att upptäcka tycker jag.
Joakim
Ja vi måste ju tänka på bloggägarens blodtryck och filosofiska lugn.
Däremot skulle jag uppskatta om du kommenterade (i tråden från några dagar sen) min fråga om de besparingar på 200 miljarder som tydligen ska uppstå inom pensionssystemet.
http://cornucopia.cornubot.se/2017/03/socialdemokraterna-tanker-nu-skrota-ppm.html
SIWOTI: Har kommenterat i andra tråden nu! Jag brukar missa det som inte finns på förstasidan på bloggen.
Tyvärr är kommentarer på bloggar inte den mest smidiga diskussionsformen, även om det kan vara kul och lärorikt.
Ungefär samma problematik i Gästrikland enligt pressen.
Lite konstigt kan jag tycka att elpriset inte är högre än 28.76 öre med tanke på "vattenbristen".
Vattnet ska ju finnas i Örebro och inte i norrlandsälvarna.
Kanske, fast elpriset styrs mycket mer av de lite större konsumenterna. Vattenverken verkar inte konsumera särskilt mycket elenergi, relativt sett.
Exempel, VA Syd köpte el för ~39 miljoner år 2015 och Sydvattens elräkning var samma år ~26 miljoner, så vårt dricksvatten "kostar" 65 miljoner kronor i form av energi att pumpa upp, filtrera och transportera, eller 72 spänn per invånare som täcks av dessa bolag.
Sverige har en unikt bra position när det gäller både elproduktion och vattenproduktion. Oerhört billigt och bra, och därför är det sällan vi ser nyheter som handlar om till exempel vatten och avlopp.
Skulle inte den hemska uppvärmningen även föra med sig stort regnande?
Har det kärvat till sig för våra meteorologer?
Det enkla svaret, skepparn, är att man får skilja på klimat och väder. Det här handlar om dåligt väder, medan uppvärmningen tar lite längre tid på sig.
Elpriset styrs av spotpriset på Nordpool för de olika elområdena i Sverige, Norden, Baltländerna,Tyskland och GB, inte av tillgången på vatten i något lokalt område.
Säga vad man vill om Örebro.
Redan när jag gjorde mitt månatliga nedslag därstädes en gång i tiden fanns Örebros vattentorn på plats.
"Svampen".
Designen och konstruktionssättet skall ha sålts till Saudierna.
Dock utan vatten inuti…
q
Förvisso. Rent anekdotiskt har dock brist i vattenmagasin lett till högre elpriser än dagens notering.
Ja, självklart stiger priset om de blir brist i ett större område som exempelvis upptagningsområdena för de större älvarna. Och nu när de bygger massor med vindkraftverk i norr borde det framledes gå att optimera vattenmagasinen där bättre. Det är dock inte säkert att det minskar risken för vattenbrist då det handlar om att tjäna pengar. Just nu exporteras exempelvis 3,4GW.
Hej
Västervik med omnejd kommer att även i år införa bevattningsförbud pga för lite nederbörd.
Denna gång antagligen redan i april.
Det kan bli en törstig sommar om man inte gillar pilsner…
Tjeckerna var först!
Vad sägs om den engelska "sten" för övrigt.
Klickade…
Men Himmler gunstlingen gick hädan lik(!) förbannat.
Tror detta gäller de flesta kommuner från Örebro och nedåt på östsidan av Sverige. Lars är sen på bollen för en gångs skull.
Konstigt eftersom Örebro ligger nära både Kilsbergen och ävenså Bergslagen
ÄNNU KONSTIGARE då städer som Köpenhamn, Hamburg och Berlin med sin BETYDLIGT STÖRRE befolkning klarar av sin vattenförsörjning…
Visserligen var det ju på "forntiden" ( 70-talet ) en tanke om att bygga en ledning från Bolmentunneln via den kommande Öresundsbron – som ju skulle stå färdig 1980 – till just städerna ovan…
Men dessa tre städer har ju inte "våta drömmar" om att växa , växa och växa in absurdum
Befolkningsökning är garanterat inte någon vinst när den absoluta majoriteten utgörs av människor från MENA utan varken utbildning eller djupare anknytning till Sverige.
Kanske dags för ett totalstopp av massinvandringen? Kanske slänga ut några stycken också?
Vi har inga problem. Det är bara utmaningar som vi ska prata och prata och prata och prata och… om.
Intressant inlägg och även om det skulle finnas massa miljarder så är det generellt sett långa ledtider för att åtgärda problemen vid snabba och oväntade befolkningsökningar.
Tänkte inte på det.
De där nytillkomna torde väl inte vara några stora vattenkonsumenter i sina ursprungliga hemländer?
Borde inte,men vem vet.
Alla har väl sett den evigt rinnande kranen där vattenbristen är som värst.
Här kommer iaf en underhållande tråd,OT..
https://www.flashback.org/t2682391
Den mentalsjuka ambitionen att hela tiden öka befolkningen beror på att det finns en massa näringsidkare som vill få ännu fler kunder till sina verksamheter och därmed högre profit. Det har inte på något sätt något att göra med vad som är bra för resten av befolkningen.
Glöm inte att det även finns politiker som är små imperiebyggare. De gynnas förmodligen lönemässigt att ta "ansvar" för en stor kommun jämfört med en liten. Och då är de lätt för dem att cherrypicka argument som stämmer med deras ambitioner och incitament.
Jag tycker att de skall sluta och gnälla, ta av sig offerkoftan och lösa problemet istället för att symtombehandla. Exempelvis bygg en pipeline till där det finns vatten. Länder som har det betydligt svårare klarar det alldeles utmärkt att både tillverka och distribuera dricksvattnet långa sträckor. Exempelvis Israel som nuförtiden avsaltar havsvatten för $0.5 per kubikmeter och distribuerar det utan problem, och recyclar spillvatten. https://www.scientificamerican.com/article/israel-proves-the-desalination-era-is-here/
Nekas tillträde!
Snåla dj-ar…
Tja, 0,58 dollar/kubikmeter anges. Men det är lite skumt när man inte säger ett ord om varifrån man får energin. Är det från solen så är det bra, är det från fossila bränslen eller ålderdomlig kärnkraft så är det dåligt.
Tittar man på wikipedia framgår att nästan all energiproduktion i Israel kommer från fossiler. Enda positiva är att de har en lag om att varje hushåll måste ha en solvärmare för att värma vatten (1,3 miljoner enligt wikipedia). Man tycker att solceller för elproduktion borde fungera bra där och vara lönsamt. Speciellt som de importerar nästan alla fossiler.
@skepparn, artikeln på sciam är inte låst.
qwerty
The page you are looking for etc.
Skall man ligga på knä och tigga?
Skriv unvis.it/ alldeles före webadressen så fixar det sig sannolikt…
Bra galet1
Tydligen ej egalt vad man gör på nätet!
Fick fram artikeln.
Intressant
Själva behov av 200 liter/dag.
Skall skaffa till ön i sommar.
Hanterbart projekt…
Märkligt! Jag kan läsa artikeln utan några extra hjälpmedel. Kanske de har en sån där räknare för fria artiklar, om du har varit inne där tidigare… Kanske dags att rensa kakor eller köra browser i privat mod.
Lustigt. Den enda tvärsäkra förutsägelse som klimatisterna gjorde var att "det kommer att regna mer".
Landhöjningen gör att Vättern tippar allt mer mot söder läste jag någonstans. Kanske bättre att ta vatten från Hjälmaren? Men det duger tydligen inte för Örebroarna, trots att Stockholmarna får sitt vatten från Mälaren, som delvis kommer just från Hjälmaren.
Storbrjödekn? (tar fram Google Maps) 😀
Har för mig att jag läste någonstans att det pågår planering för att Örebro ska ta sitt vatten från Vättern. Kan ju inte vara så svårt. Vad är avståndet från norra Vättern till Örebro? Gissar på ca 5-6 mil. Idag försörjer ju Vättern t.ex Skövde med vatten och där är det ungefär samma avstånd, ca 5 mil. Så bygg på. Problemet löst.
Precis så. Samma sak hände i Skåne, där vi nu plockar vatten från Bolmen sedan trettio år tillbaka.
Faktum är att det som örebroarna nu diskuterar är ganska likt sådant som oroade skåningarna för femtio år sedan.
Som sagt, det är ytterst sällan som vattenförsörjning eller avloppshantering tas upp i medierna i Sverige, och det tyder på att det mesta fungerar bra.
ÖBO (Örebrobostäder = allmännyttan) ska ju börja ta betalt per kubik vatten här om någon månad, det kommer på sikt sänka vattenuttaget i örebro, då ÖBO är den största enskilda bostadsägaren, dock så bygger vi runt 1500-1800 bostäder om året i örebro så den "vinsten" man gör kommer ätas upp av nybygge.
Örebro politikerna har noll koll… inte för att jag har så himla mycket mer koll men ändå.. 😛
Ja, individuell vattenmätning verkar bli vanligare och är ett bra sätt att få lite incitament till att spara vatten.
Det är bra att de tar betalt per kubikmeter så att folk får klart för sig att det kostar och kanske slösar lite mindre. Å andra sidan är vatten nästan gratis ändå. Har för mig att vi i Sthockholmsområdet betalar typ 10kr/kubik vilket även inkluderar avgift för avloppet. Enda gång jag tänker på priset är när jag vattnar gräsmattan.
Om soc betalar minskar kanske inte förbrukningen så mycket,ingen förbrukning som minskar alls om dessa "ingår".
https://www.flashback.org/t2682391p16
Vatten och vatten, himla snack om vattnet? Ser ni inte att Ölen håller på att ta slut?
Svenskarna har verkligen blivit helt galna. Vattenbrist! Var då?? Är det sandbrist i sahara också?
Örebro är för farao en stad på 120000 invånare – knappast en metropol. Hur löser andra europeiska städer i den storleken, där det inte kryllar av vattendrag i närheten, sina vattenbekymmer?
Köpenhamn, Hamburg, Berlin, Wien..
Wien löste sin vattenförsörjning, redan i slutet av 1800-talet genom långa akvedukter från Alperna !
Men så har Wien i Österrike o Budapest i Ungern – gamla Österrike-Ungern – heller INTE några "visioner" om att växa befolkningsmässigt
De fick förresten nog redan 1683 !!
https://de.wikipedia.org/wiki/Wiener_Wasserversorgung
Hej Bengt och Sandow! Glöm inte att vattnet i Danmark och Tyskland faktiskt är betydligt dyrare än i Sverige.
Om vi dubblar våra vattentaxor så löser vi också vattenproblemen enkelt, men så långt behöver vi absolut inte gå. Vatten är inget större problem i Sverige, helt enkelt.
Bengt, ja akvedukter funkade förr så varför inte nu? Det har man klarat utomlands de senaste 2000 år sedan. Det borde man klara och fixa utan "gnäll" idag i Närke. Tekniken är väl beprövad.
https://www.jw.org/sv/publikationer/tidskrifter/g201411/akvedukter-romerska-m%C3%A4sterverk/
Kan ju vara så också att det kanske är något EU-bidrag på gång för lokala vattenförsörjningsutbyggnader och dito ombyggnader. I min kommun har vanligt folk fått broschyr som uppmanar till sparsamt användande, men de lokala konstsnöanläggningarna pumpar ut som vanligt. Hmmm…
Enligt Annie Lööf så klarar vi av 40 miljoner bidragsflyktingar… Och de som avfärdar hypotesen om att världen redan är överbefolkad har argumentet att världens 7 miljarder människor får plats på Gotland.
På Gotland?
"Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift."
Har för mig att de lider av tämligen svår vattenbrist på själva Gotland.
De kanske skulle tala med Israel?
Jag gissar att det är en tidsfråga innan vi drar pipeline under bron söderut och "säljer" Vättervattnet till övriga Europa. Som medlemmar i "gemenskapen" kan vi inte säga nej, men kanske ta bra betalt.
"Under torsdagen fattade politikerna i tekniska nämnden beslut om att det kommer råda bevattningsförbud i Örebro kommun från och med början av april och tills vidare."
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/orebro-kommuns-beslut-forbud-att-vattna-i-sommar