Tydligen har en aktie som heter Fingerprint Cards (OMX:FING-B) kraschat på börsen idag. Jag orkar inte riktigt bry mig, utan konstaterar att nedsidan i en aktie alltid är 100% och att aktien redan innan idag var ner typ 60% från bubbeltoppen 2015. Nu är den ner 75%. Glöm aldrig att det alltid finns mer pengar att förlora och studera marknadsbubblans anatomi.
![]() |
Veckochart Fingerprint Cards. |
Lite osäker på exakt vad som är fel på Fingerprint, men kommer ihåg att aktien haussades för många år sedan för att Apple hade fingeravtrycksläsning på iPhone 5S. Inte för att Fingerprint hade något med det att göra, utan bara för att. Typiskt beteende från IT-bubblans gamla dagar.
Sedan har jag noterat en sorts sektliknande följeslagarskara, vilket brukar vara utmärkande för bubblor och den formationen ser rätt fulländad ut nu.
Avanza säger att bolaget handlas till p/e 8, har en direktavkastning (utdelning) på 4% och och P/S är 2.44. Detta borde gälla före dagens krasch, för P/S ser mer ut att vara 1.5 nu.
Nåja, diskutera i små grupper ni som inte var med på IT-bubblan förra gången, samt ni som var med men ändå inte lärde er något. Känner ni fullständig förtvivlan är botten nära.
49 kommentarer
Botten är inte ens nära. Optimismen är intakt hos anhängarna.
Vad gäller själva produkten är den top notch, bättre än de som sitter i iPhone, Samsung. Tyvärr spelar det ingen roll då företaget styrs av personer med svårartad megalomani.
Jobbar inte du inom vården Östrogen så vad vet du om de inneboende tekniska lösningarna i diverse fingeravtrycksläsare??
Jag pratar om produktens användarvänlighet ut mot kund.
Där ligger Fing i toppklass.
Men nu är den goda kraften borta i företaget. Han fick sparken om du nu missat det.
Är optimismen intakt är nedsidan fortfarande 100%.
Notera gärna den helt rabiata fanatismen på tex Avanzas forum. Barn som lägger 100% i en aktie och vägrar ta in ny fakta, skyller på blankare, skyller på konspirationer, med mera. Många är det som senaste året har lärt sig vad "risk" innebär.
Eller som någon skrev i en kommentar i "ägamintid"'s blogg när Vardia tokkraschade: "Bolagsrisken var förbi och sa hej".
Problem ytterligare för F är att de inte har monopol på sin produkt Dessutom finns det andra sätt att logga in utan att komma ihåg något lösenord.
Personligen vill jag att mina prylar ska känna igen mig på något väldigt säkert sätt. Röst? Rörelser? Ögonbotten? XXX?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Lösenord?
Du sätter fingret på sensorn, sen är det klart.
Menar du att flera personer har precis ditt fingeravtryck?
Är du klonad?
Ögon, röst, fingeravtryck. Kräv två för inlogg. SSO via något blockchain-liknande koncept.
Men det betyder ju som konstaterat inte att fingerprint kommer att bli något. Märkligt överhypad aktie. Jag är både glad och ledsen att jag aldrig var nära att hoppa på det tåget (intellektuellt glad, monetärt ledsen – jag hade ju antagligen hoppat av med bra avkastning).
På vilket sätt skiljer sig "sätter fingret på sensorn" i användbarhet mot t ex Apple vad gäller "toppklass i användarvänlighet"?
Linus. Har du jobbat som trader? Fakta är att de flesta förlorat på FING så naivt att tro att just du skulle hoppat av med bra avkastning.
Lars. Vi kör Huawei, Samsung, iPhone i familjen. Fings sensor i Huawei upplever vi som bäst av de 3.
Det är ju en analys med facit i hand. Som utvecklingen såg ut hade jag garanterat hoppat en bra bit från toppen. Vi kan killgissa från backspegeln att jag hade gjort 300-400% på att vara med. Men jag är ju ändå inte missnöjd med att jag inte var med i vad jag uppfattade som en hysteri-aktie.
Det är bara i kryptoland och liknande underground-marknader man kan leka med den typen av volatilitet och masspsykos utan att göra förväntad brakförlust mot alla enorma instanser som har det som professionell verksamhet.
@Stefan Östergren 2017-03-21 18:00
Grattis, nu finns hela familjens fingeravtryck vackert arkiverade hos kinesiska staten. Gärna ihop med lite annat smått och gott som kan tänkas komma till användning i framtiden. 😉
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Palle: Du talar som att du tror att Svenska staten inte loggar information om dig…?
Stefan jag skulle inte stå ut med en klon av mig. Min uppfattning är att jag är det enda originalet och kopior saknas. Däremot har jag blandat mitt dna med mina barns mor och är mycket nöjd med resultatet och efterföljande barnbarnen också.
Jag använder inte fingeravtryck för inloggning i min elektronik.
Vänliga hälsningar
Nanotec
En klon får ett unikt fingeravtryck precis som en tvilling.
Skräpet kastades in i OMXS30-indexet förra året också på grund av haussningen. Hade jag velat ha sådana bolag hade jag inte köpt indexfonder. Fast jag klarar mig, brer tunt med smör på mackan i kväll så jämnar det nog ut sig.
På botten av alla indexfonder finns det alltid lite skräp. Man får trösta sig med att det inte är sådan stor andel.
Hur man än vänder och vrider på det så är ett linjärt "faktiskt värde" på just aktier rätt löjligt att utgå från, även om jag förstår vad grafen vill säga.
Notera att man tappat enormt i förtroende, då man två kvartal i rad tvingats skrota sina prognoser, och dessutom ställt in sin utdelning. Det är förstås ett oerhört dåligt tecken när ett företag går från att börja dela ut pengar till att — några månader senare! — ställa in utdelningen eftersom marknaden viker.
Jag föredrar grafer i logaritmisk skala
Jag har skickat över en sådan graf till dig
http://www.dn.se/ekonomi/storagare-och-ledamot-i-fingerprints-anhallna-misstanks-for-grovt-insiderbrott/
Jag tror grejen är HYPE!
"Apple hade fingeravtrycksläsning på iPhone 5S. Inte för att Fingerprint hade något med det att göra,"
Det var en helt korrekt analys och jag önskar jag själv hade gjort den. När iPhone fick fingeravtryckslösare skulle alla andra tillverkare också ha det. Där öppnades en jättemarknad för Fingerprint och anledningen till aktien rusade. Fingeprint stod i 5:-* våren 2013 när rykten om fingeravtryckläsare var på gång i iPhone 5s. Nu står den i sju ggr så mycket, fyra år senare. Det är en svårslagen uppgång.
Problemet var att den rusade till helt orimliga nivåer (135:-*). Folk extrapolerade tillväxten istället för att förstå att marknaden är begränsad och konkurrensen från andra tillverkare bara kommer öka. Lägg sen till tillväxten för smarta mobiler inte varit lika stark nu som för några år sedan.
* kompenserat för 5:1 split
Ett problem med bolag som fingerprint är att när de finns i index och omvärderas snabbt och korrekt kommer indexfonderna agera felaktigt.
Det enda jag sett är att Morgan Stanley köpt mycket ifjol. Kanske de har tappat intresse för att de investerat i ett annat fingeravtrycksbolag, eller så har de fått nys om en rapport som inte är offentlig ännu. Bolaget hade iallafall nästan 1 miljard i vinst i fjol och värderades till 15 miljarder. Dock bara några miljarder i tillgångar, men då köpte de upp egna aktier under året… så på det hela taget kan allt hända. Ingen riktig substans, inga riktiga trogna kunder, teknikrisk mm.
OT:
En bitcoin-transaktion kostar 94kWh elförbrukning! (beroende av miners för verifiering).
https://motherboard.vice.com/en_us/article/bitcoin-is-still-unsustainable
Det sägs att varje transaktion kostar 4 kr i dagsläget.
Detta är intressant. Stefan: Var hittar man siffran 4 kr?
Tittar man på "Bitcoin Energy Consumption Index" så handlar det om 101 kWh per transaktion ungefär. 20-100 spänn per transaktion eller så om man uppskattar grovt beroende på var elektriciteten genereras…
Ludvig Öberg har nämnt 4 kr och att det är för högt.
Dessutom finns det två falanger inom Bitcoinsfären som drar åt olika håll rent utvecklingsmässigt.
28.47 in i programmet handlar det om Bitcoin.
http://borspodden.se/avsnitt-186-family-not-happy/
Så är det, men hur är siffran uträknad? Bitcoins stora problem är ju skalbarheten för att kunna ersätta MC/VISA så det vore väl bra att ha en lugnande rapport som visar att så inte är fallet.
Vet ej hur det är uträknat.
Ludvig är dock trovärdig. Ingen snackare/foliehattsteoretiker.
Visst, men man kan ju säga att han har ett ganska stort intresse i att utmåla Bitcoin som en bra betalningsmetod, eftersom hela hans karriär bygger på detta.
Artikeln qwerty länkat till är ju välunderbyggd. Det är rimligt att räkna med en hög energiförbrukning per transaktion i dagens system, så fyra kronor per transaktion låter alldeles för optimistiskt. Ludvigs "fyra kronor" innehåller därför inte alla kostnader.
Det är ju ren matematik som säger detta. 300 000 transaktioner/dag ungefär, 0,1 Watt/Gigahash/sekund för de mest effektiva maskinparkerna, och så en hashrate på 3 miljoner per sekund (för att köra med jämna siffror). Alltså: 300 MW i konstant effekt, eller 7200 MWh/dag. För 7200 MWh får man 300 000 transaktioner -> 24 kWh per transaktion. Detta är alltså ett absolut golv för vad det kostar att hålla igång nätverket, det vill säga minst 24 spänn per transaktion vid fullt elpris.
Om du lyssnar på Ludvig så får du även höra riskerna med Bitcoin.
Sa ja, jag upplever honom som balanserad i sina analyser.
Tänker personligen inte ge mig in diskussionen då jag vet för lite (för låg IQ för denna blog). Dock tror jag att räkna på fullt elpris med skatt och moms är en tankevurpa.
Detta är ju ett klassiskt citat:
"Själv dissar Hemberg den virtuella valutan.
– Jag skulle inte våga lägga en krona på bitcoin, anledningen är att det inte finns någon riktig användning för den. Jag kan lika gärna investera i körsbärskärnor, säger Claes Hemberg."
Ja, jag lyssnade.
Tänk på att strömförbrukningskraven ökar i Bitcoin "by design" över tid, och att strömförbrukningen förmodligen är högre än 24 kWh (som vore sann enbart om alla körde den mest effektiva maskinparken, vilket inte är fallet).
100 kWh är en mer realistisk siffra om du läser artikeln. Då snackar du 100 spänn/transaktion till fullt elpris, eller 30 spänn om du är riktigt generös med ett datacenter i företagsform i Sverige som kör den allra senaste maskinparkslösningen. Ludvigs siffra är en skönmålning.
Om vi leker med tanken att jag minar Bitcoin och värmer upp huset med värmen.
Vad kostar det då?
Det jag vill ha sagt med det är att allt för teoretiskt snack sällan är konstruktivt i sammanhanget. 4 kr kan mycket väl stämma. Som Ludvig säger har kostnaden per transaktion stigit från 50 öre till 4 kr och att det är ett problem.
Men nu över till väsentliga och pudelns kärna.
Uppenbarligen finns det en efterfrågan på bitcoins "tjänster" och därmed ökar efterfrågan och priset per transaktion.
Däremot att tro att bitcoin ska kunna konkurrera med MC/VISA är att missa målet.
Om du värmer huset med värmen från din maskinpark så är din maskinpark ineffektiv. Men jag tror inte vi kommer så mycket längre i den fysikdebatten.
Ludvig kanske menar nån sorts "transaktionskostnad" och räknar inte med minerns förtjänst i form av nya bitcoins?
Du kan ju se själv ovan att 4 spänn inte räcker för att hålla igång nätverket, fysikens lagar säger det. Orsaken är naturligtvis att miners också täcker sin produktionskostnad via nya bitcoins, och det är fortfarande absolut lönsamt om man jämför "energipris per nyutgrävd bitcoin".
I alla fall, visst kan det finnas en efterfrågan på BC-tjänster, men mycket av svängningarna handlar förstås om ren spekulation, och det är därför man pratar om hävstång, ETF:er och så vidare i BC-kretsar som något mycket viktigt.
"Om du värmer huset med värmen från din maskinpark så är din maskinpark ineffektiv". Vad menar du? Ger väl samma värme som direktel?
"anledningen är att det inte finns någon riktig användning för den"
Men det stämmer ju inte.
Bitcoin är de facto valutan på the dark web och där omsätts det miljardbelopp årligen.
De kanske kan börja betala med körsbärskärnor istället?
Stefan, han syftar nog på att en modern dieselmotor inte producerar så mycket överskottsvärme?
Aha. Så det är alltså moderna dieselmotorer folk värmer sina hus med nuförtiden? Trodde det var gamla bensinare som gäller. https://www.youtube.com/watch?v=qYX55rX76hw
Ja ungefär, du värmer väl inte din lägenhet med direktverkande el? Fast jag formulerade mig slarvigt och fel.
Det är lite samma som argumentet mot att byta vanliga glödlampor till LED ("uppvärmningsargumentet").
I vissa specifika fall kan det vara lämpligt att värma upp ett hus/lokal med bitcoin-datorer. Det var allt jag ville säga.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.