Hitta.se lanserar tillsammans med InsightOne nu en ny tjänst för bostadsspekulanter. Den kallas Kvartersrapporten och är en detaljerad nedbrytning av de 500 närmaste hushållen vid en given adress. Som sådan är den en mer avancerad variant av den publika Livsstilskartan och man får betala för Kvartersrapporten.
![]() |
Kvartersrapporten för Sjövägen, Saltsjöbaden. |
Kvartersrapporten jämför olika indikatorer för en given adress grannskap och redovisar detta för kvarter (500 närmaste hushållen), kommun och riket.
![]() |
Askebykroken, Spånga. |
Rapporten inleds med invånare och demografi, inklusive hur det ser ut med barn i kvarter, ålder och andel pensionärer. Miljöpartister och centerpartister kommer uppskatta delen om födelseland och föräldrarnas ursprung extra mycket, så de inte flyttar till ett allt för vitt område utan kan välja områden med mycket utländsk bakgrund.
Därefter tittar man på ekonomin, och boendeformer fördelat på villa, hyresrätt eller bostadsrätt. Här finns dock inte en jämförelse med kommunen vad gäller boendet.
![]() |
Ekonomin på Solsidan. Notera 100 i välfärd. |
![]() |
Fattigast i Sverige. |
Däremot finns ett välfärdssindex, som visar om man tillhör de i snitt 1% mest välbärgade kvarteren i Sverige. 100, som för Solsidan innebär att kvarteret är de 1% mest välbärgade i landet, medan 6 för Fisksätra Torg innebär 6% minst välbärgade. Askebykroken i Spånga, även känt som Rinkeby, har ett välfärdsindex om 1, dvs 1% fattigaste kvarteren i hela riket.
Inkomster är uppdelat i kvinnor, män och personer i barnfamiljer, samt åldersgrupp. Man tittar också på hur många som får sin inkomst från förvärvsarbete istället för bidrag och skuldsättningen per åldersgrupp och boendetyp.
![]() |
Ekonomin runt Fisksätra Torg. Liksom Solsidan också i Nacka, men med 6 i välfärd. |
Boendet får en extra granskning i fördelningen av boendetyp kontra kommun och riket, samt när bostäderna är byggda från före 1931 till efter 2006.
Även utbildningsnivåer för kvarter, kommun och riket redovisas.
![]() |
Bostadsbeståndet i Sätila. |
Slutligen finns brottstatistik för kommunen jämfört med riket, samt valresultatet i valdistriktet och hur bilparken ser ut i kvarteret jämfört med riket, ner till CO2-utsläpp och hästkrafter. Man behöver ju att en ståndsmässig bil för området…
Överlag en mycket intressant tjänst, som också kunde vara till stor researchhjälp för media. Eller för den delen politiker och debattörer, då den på ett utmärkt sätt exemplifierar välstånds- och inkomstskillnader inom riket.
En enskild rapport kommer kosta 99:- SEK hos Hitta.se, men verkar inte finnas publikt tillgänglig ännu.
Ingen form av ersättning har utgått för detta inlägg, som alltså inte är reklam.
13 kommentarer
Det där är ju bra. Jag skulle göra en sökning tvärtemot MP och Centern förstås. Så mycket svenne banan som möjligt.
Och det tror du MP:are och C:are inte gör?
Lev som jag lär, inte som jag lever.
Det är ibland lätta att missa ironi vilket jag antar att det är från herr Cornucopias sida med denna kommentar.
Carmania: Haha. Misstänker också att de gör som jag. Fast förnekar det till skillnad från mig.
Bara myndigheter som inte "kan" skaffa fram statistik tydligen i gamla Svedala.
Vad skulle Wargentin ha sagt?
Det kan de visst det är oftast bara befolkningen som är för handikappad för att hitta den och än värre är det att faktiskt använda den.
Det är ju inte interaktiva kartor med rosa bård när statistiken presenteras och då blir det förstås svårt.
Här kommer Stockholm http://statistik.stockholm.se/
Här är SCB http://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/
Tack, D.L.!
Du fattade nog vad jag avsåg…
Det verkar vara igång nu vad jag kan se, dock kan jag tycka att det är lite dyrt om man sitter och letar nytt boende och skall ta ut många rapporter på olika adresser.
Jo verkligen.
99 kr styck är ju en ofantlig summa i sammanhanget.
Jag brukar alltid söka på gatunamnet och närliggande gator här:
https://www.upplysning.se/
För att se namnet på de som står skrivna där och deras ålder.
Brukar räcka för att ge en vink om området liksom..
Resonerar du liknande för andra kostnader för spekulanten? Det kostar ju en slant att gå på visning (såvida det inte är i grannskapet – i vilket fall man också känner området). Att anlita en besiktningsman kostar också endel (mer).
Men de kostnaderna är ju frivilliga att ta. Man kan ju lägga ett miljonbud i blindo om man tycker det är för mycket att lägga några hundra på att undersöka bostaden och området…
Syftet är såklart att bostadsköpare skall kunna bekräfta att de köper i rätt område. Vi skall inte bara få våra åsikter bekräftade av en filterbubbla, vi skall även bo i en filterbubbla…
För räckte det att köpa tillräckligt dyrt, med dagens räntor kan vilket patrask som helst köpa upp sitt sociala boende. Tssk.