För tredje månaden på raken ligger Konjunkturinsitutets barometerindikator (“konjunkturbarometern”) kvar i överhettat läge. Det råder alltså en klart och tydligt långsiktig säljsignal i enlighet med konjunkturmodellen.
OMXS30 i rött, konjunkturbarometern i rött. |
Börsen är nu dessutom på en lokal topp vilket bara stärker att det är dags att gå ur. Det finns kanske lite uppsida till, men framöver är det försämrad konjunktur som gäller, inklusive i alla prognoser, och med det kommer den överhettade svenska ekonomin vika.
Dagschart OMXS30. |
Värt att notera är att börsen antagligen inte kommer vända ner nu. Men går man ur på grund av konjunkturläget och inväntar att det är mörkt, armod, varnagel och tandagnisslan land och rike runt så kommer man vinna på det. Endast den oerfarne försöker pricka börstoppen exakt.
Ännu en indikator är att allmänheten tydligen rusar in i aktiefonder just nu. Kort sagt säljer de lite kunnigare institutionella investerarna och allmänheten får i sedvanlig ordning sitta med Svarte Petter.
När alla är överpositiva är det dags att sälja. Svårare än så är det inte.
13 kommentarer
Ja, jag väntar just på att allmänheten ska få aktiefeber. Snacket kring kaffeautomaten har börjat komma igång.
Men var har du läst det, förresten? SCBs senaste sparbarometer indikerar att hushållen fortfarande sparar på sparkonto.
"Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till 13 miljarder kronor fjärde kvartalet 2016 och var något lägre än motsvarande kvartal de tre senaste åren."
… tabellerna visar också att man _nettosålde_ aktiefonder Q4 2016. Kanske har du någon nyare statistik att peka på?
Svårt att pricka exakt, men risken finns att man säljer för tidigt. Jag sålde mina IT-aktier 1998, i den långsiktiga backspegeln var det rätt, men kunde gjort betydligt mer om jag behållt dem hela 2000 ut, trots att det vände redan i mars.
En förlorad vinst är inte förlorade pengar…
För att.. det är viktigare att undvika att förlora en krona än att tjäna en?
Förlustaversion är mycket stark, lätt att den spelar oss spratt, även om man försöker hålla huvudet kallt.
I det långa loppet är det ju upp. Men det krävs många års tålamod att kompensera för taskig timing. Skrajsnören säljer nu, vi som tror på bigger fool avvaktar Aftonbladets aktietips..
Vettig alternativ investering kan vara korta räntefonder i USD eller någon annan valuta man har förtroende för, då SEK i vanlig ordning lär rasa när börsen faller.
Analytikerna har satt en höjning av FED i mars till 100% sannolikhet. En höjning till juni/juli till ca 30% sannolikhet.
Inflationen i Tyskland är kring 2%, hur länge ställer tyskarna upp på negativ nominell ränta?
100%? Nej, 90% har jag hört. Det var förresten 90% chans att Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet också, enligt många bedömare bara några veckor innan valet.
Fed är mellan stupet och bergväggen med en lastbil i kollisionskurs. Hur de än gör blir det problem. Att sänka/låta räntan ligga oförändrad, det de egentligen vill göra, skulle effektivt sudda ut den gnutta trovärdighet Fed har kvar. Att höja räntan, det de "borde" göra enligt regelboken, kommer välta korthuset. Kanske inte en symbolisk höjning med 0,1% men en "normalisering" till säg 3% skulle innebära statsbankrutt helt enkelt. De kan inte göra så.
You get what you pay for.
De undermåliga opinionsundersökningar som snurrade runt inom corporate media innan valet lyckades inte fånga upp the silent majority. Bara för att vänsterliberalerna hördes och syntes mest så var de inte så många som media ville ge sken av.
Hedgefonder betalade för bättre opinionsundersökningar och fick därför data som ganska bra prickade in valresultatet.
Fed erkänner öppet att de fortsätter med negativa realräntor åtminstone tills 2019, nu senast från Fed St Louis.
Vår egen Ingves är nog ändå värst,. Tvångskör en ekonomi med minusränta.
Riksbanken kommer väl avvakta till inflationen legat på en stabil nivå ett tag innan man höjer (d.v.s. ca. 10 år). Detta kommer innebära att dom med lån kommer få se en löneökning på 2-3% per år i 10 år samtidigt som ingenting händer med boräntorna.
RB kommer nog att höja försiktigt i slutet av året, väldigt mycket beroende på hur ECB agerar.
Inflation är ett internationellt fenomen (Japan undantaget) och verkar nu ligga på 1.5-2.5 i västvärlden.
Många av börsens bolag är i liten utsträckning beroende av den lilla svenska ekonomin och svenska placerares vilja att satsa på börsen, värre är det för den svenska fastighetsmarknaden där är det tvärtom, något att tänka på när man placerar kapital.
Min tanke nu är att nedgången startar i höst utanför Sverige. Vår statsskuld är låg och det är få företag som går dåligt. Hoppas kunna sälja under dag ett av en större nedgång. Behåller pengarna några dagar och köper sedan vissa aktier igen. Vilka vissa aktier är håller jag på att fundera på.
Vänliga hälsningar
Nanotec