Lönerna inom IT-sektorn var 2015 föga överraskande högst i Stockholm och lägst i Västsverige, av de tre storstadsregionerna. I genomsnitt får den vanlige kontorsslaven inom IT 12.6% högre lön i Stockholm än i Västsverige och 11.5% högre än i Sydsverige. I förhållande till lönen är det alltså avsevärt billigare att bo i Västsverige eller Sydsverige än i Stockholm, när man tittar på bostadspriserna.
Genomsnittlig (ej median) lön i IT-branschens olika yrkesgruper, samt generella VD-löner 2015. |
Löneskillnaderna inom riket är inte helt homogena. T ex får en IT-chef bättre betalt i Västsverige än i Sydsverige, men den vanlige kontorsslaven har något bättre betalt i Sydsverige. Tyvärr ger inte SCB lönespridning per region och inte heller medianlöner per region.
Dock kan man konstatera att bostadspriserna gör att man knappast kan motivera att flytta till Stockholm.
I Skåne län kostar lägenheten i snitt 22 962:- SEK per m2 enligt Mäklarstatistik och villan 21 241:- SEK per m2.
I Västra Götalands län (ej samma som Västsverige, som även inkluderar Hallands län) kostar lägenheten 34 414:- SEK per m2 och i Stor-Göteborg 41 800:-. Villan kostar 24 719:- SEK per m2 och i Stor-Göteborg 35 557:- SEK. För Halland är siffrorna 29 108:- SEK och 24 896:- SEK per m2.
I Stor-Stockholm kostar lägenheterna i snitt 58 219:- SEK per m2 och villan 44 151:- SEK per m2.
Enda fallet som för kontorsslaven kan motivera en flytt till Stor-Stockholm är från Stor-Göteborg om man bor i en villa. Här kan löneskillnaden betala sig. Samtidigt kan man gissa att det med de priserna blir betydligt längre till jobbet än i Stor-Göteborg.
Dock är inte slutsatserna helt enkla här heller. En VD kan oftare tjäna på att rekryteras till Stockholm, då skillnaden i VD-löner är betydligt större. Det fanns för övrigt inga siffror för VD-löner i Sydsverige hos SCB. Orsak okänd. Borde finnas tillräckligt med företag för statistiskt underlag.
Detta tar också endast hänsyn till bostadspriserna. Dessa är inte hushållets enda utgift, och andra kostnader kan förväntas vara någorlunda konstanta. Man får förstås avgöra från fall till fall som individ, och det beror förstås exakt hur mycket man vill sänka sin boendekvalitet.
Lönestrukturen för IT-sektorn, samt generella VD:ar enligt nedan. Att siffror skiljer sig mot ovanstående graf beror på median och inte genomsnitt. När man ska titta på spridningen av lönerna så är förstås medianen mer relevant än genomsnittet.
Notera att inom den privata sektorn är medianlönen för IT-chefen i princip lika hög som för en VD, men spridningen är lägre. Vi pratar här om IT-chefen, inte en generell mellanchef inom IT.
Lönespridningen inom IT-branschen per arbetsgivarsektor – statlig sektor, kommun, landsting och privat. |
Föga överraskande betalar den privata sektorn bäst. Utom för VD:ar. Som VD tjänar man i median bättre i den statliga sektorn, som har 100 300:- SEK per månad i medianlön mot den privata sektorns medianlön på 51 000:- SEK. Å andra sidan hittar man småbolag och egenföretagare i den privata sektorn.
24 kommentarer
I en del fall består hushållet av två vuxna och då blir 08 genast mer lönsamt, om nu båda ska jobba som anställda.
Sedan finns mer kultur i 08.
Om vi gör antagandet att bostadspriserna fortsätter stiga enligt senaste års uppgång blir flytt till 08 än mer lönsamt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hushållen i västsverige och Skåne består också oftast av två vuxna.
Just att jobba med IT i Malmö/Lund/Helsingborg och bo inom pendlingsavstånd (säg, inom 45 minuter dörr till dörr) ger betydligt större överskott jämfört med Stockholmsområdet för motsvarande jobb och bostad.
Tack, Joakim. Skulle just skriva det samma.
Finns också mer brott, stress och otrevliga människor. Även uppmuntrande sysselsättningar som SM i kökörning och vem som kan stirra längst tid ner i golvet i tunnelbanan.
Dessutom har Malmö-Lund området smidig tillgång till Köpenhamn vilket matchar eller slår Stockholm alla dagar i veckan.
Fast att argumentera med att en region har nära till ett annat land är att lite väl öppet cementera vilket loser-land man bor i ("Malmö kanske suger, men Stockholm har inte ens nära till något som inte suger").
Angående lön kan man dock ordna sin lön i Stockholm och sen flytta där ifrån med bibehållen lönesituation. Då blir kalkylen en annan. Det kan ibland krävas att man är på plats för att få jobbet, medan det sedan kan kan bli lite mer sporadisk pendling (på samma sätt som att man kanske åker till UK eller Umeå någon dag också).
Förstår inte hur man kan dra slutsatsen att det inte är värt att flytta från tex lgh i Gbg till lgh i Stockholm? Priserna är 72% av sthlm, lönerna är 89% av sthlm. En person med lön L som lägger P% av lönen på en bostad på x kvm har kvar L(1-P) till övrigt. Samma person i Gbg har kvar 0.89L-0.72LP. Detta ger lönsam flytt om P<39%. Med medianlön gäller nog detta även i sthlm om man är flera i hushållet.
Det kan ju vara roligare att välja bland 1000-tals arbetsgivare kontra att ha 3 arbetsgivare på den lokala orten.
Just precis. Svårt att slå it-branschen i sthlm både när det kommer till bredd och djup. Finns väldigt mycket att välja på och alla tänkbara branscher är representerade. Medtech, spel & dobbel, gaming, telecom, finans, industri, fordon, försvar, statligt, underhållning, streamingtjänster, massa olika startups inom allt möjligt etc. Små företag där du är en av två utvecklare upp till jättar för du kan vara en myra i stacken. Har själv varit verksam i malmö-lund och det är en ENORM skillnad mot sthlm. Här känner jag att jag aldrig kommer behöva tröttna på mitt liv, det finns alltid nåt nytt som konsult.
Sen har många en respektive verksam inom annan bransch som eventuellt har lättare att finna jobb i sthlm.
Hade jag inte haft familjeskäl som håller mig kvar hade jag flyttat från Storstockholm för länge sedan!
Samma för mig. Vi är nog ett försvarligt antal.
Vi har ju en del siffror på att folk som bor här vill just härifrån. Dock är jag osäker på hur det ser ut om man räknar in ytterkanterna av storstockholm – jag har för mig att flyttnetto är närmare +-0 då.
Jag undrar hur många som likt mig dör själsligt inombords av varje dag här för att staden är en odynamisk bondhåla där inget av värde händer – men samtidigt är för rädda för att andra svenska städer ska skapa ännu mer ångest (antagligen stämmer det inte, men rädsla är väldigt fundamentalt drivande). Då blir det ju utan kompromisser stanna eller till andra länder.
Jag har ett par gånger sista åren kollat upp om det skulle löna sig att flytta ifrån Umeå till Stockholm. Umeå är en riktigt dyr stad att bo i. Jag jobbar som systemutvecklare på konsultbasis och tycker mig tjäna bra, men tanken var väl att man kanske kunde tjäna bättre i Stockholm.
Eftersom jag inte har 6 miljoner att lägga upp för att köpa boende så var alternativen att antingen bo halvvägs till Örebro eller lägga upp 20-25 tusen i månaden för att hyra något i andra hand (vilket det faktiskt fanns förvånansvärt mycket av). Ingen av alternativen fungerade.
Det fanns gott om arbetsgivare i Stockholm som *verkligen* ville anställa mig, men ingen kunde betala så mycket mer än jag har idag så det skulle räcka till att (efter skatt) betala en så mycket högre boendekostnad.
Ja, din story är nog ganska vanlig.
Om vi tar till exempel Sveriges Ingenjörers lönestatistik som exempel, så vinner man ungefär +15% i Stockholm jämfört med "övriga Sverige", eller mer konkret:
Stockholm: medianlön 47 000 kr/mån
Göteborg: medianlön 43 800 kr/mån
Malmö: medianlön 44 100 kr/mån
"Övriga Sverige": medianlön 41 000 kr/mån
De där extra 3000-6000 kronorna brutto, eller 1500-3000 kronor netto, äts upp helt och hållet av ökade boendekostnader och längre pendlingstid.
Du kan lätt få tag på en trea i sthlm i förstahand för 15k hyra genom bostadskön, med max något år kö eller mindre i vissa fall. Det byggs mycket av de dyra hyresrätterna nu för tiden.
Det skulle verkligen vara på gränsen att kunna räkna hem ett sådant boende. Idag har jag en hyra på ca 10k/månad och drar in ungefär 45k/månad i lön. För att kunna betala 5000 extra i hyra måste jag i stort dra in 10k extra i månaden före skatt. Det kanske, möjligtvis skulle kunna gå, men det är inte särskilt troligt.
Men sedan vill jag ju ha lite extra i plånboken när allt är betalt för att jag ska tycka att det är värt med en flytt till Stockholm. Idag har jag 10 minuter på cykel till jobbet och det är osannolikt att jag skulle få till något sånt i Stockholm.
Säg att jag vill ha någon tusenlapp extra i plånboken efter flytt och efter att jag betalat den högre hyran.. då måste jag få något i stil med 60k-65k i månaden före skatt, och det bedömer jag som helt omöjligt.
Kort sagt, jag tror jag har mer pengar i plånboken efter allt nödvändigt är betalt här än i Stockholm. En del uppvägs av att det antagligen är lägre kommunalskatt i Stockholm men å andra sidan kostar allt ifrån parkeringar till försäkringar mer.
Jag tror man kan hitta samma skillnader i de flesta yrken. Man tjänar ofta bättre i Stockholm än landsorten. Samtidigt är "allt" dyrare. Vilket blir naturligt om lönerna är högre. Dyrare att gå ut på puben, äta mat, kultur, parkera bil osv. Hantverkare är dyrare och definitivt inte bättre.
Väger man in allt tror jag att det är dyrt att leva i Stockholm mot det mesta annat.
Jag känner ett antal som kört egen konsultlåda i AB med fullbeläggning i nästan 20 år i Stockholm. Med facit i hand så är de en riktiga vinnare om man ska mäta pengahögen.
Jobbar inom Finanssektorn och har sådan "tur" att jag bor i Göteborg men alla kollegor finns i Stockholm vilket löses med en natt i Stockholm i veckan plus arbete på "distans". Med andra ord lön enl Stockholmsvillkor och levnadskostnader enligt Gbg-villkor…
Glöm inte bort att titta på skatten i olika komuner i era jämförelser. Stockholm har väldigt låg skatt. Många orter har både 3,4 och 5% högre skatt. Det kan bli ganska många tusenlappars skillnad netto för ett hushåll med två arbetande.
Så är det, fast å andra sidan har Vellinge lägst kommunalskatt i Sverige (och Kävlinge + Staffanstorp är inte långt efter).
Och Malmö använder utjämnings miljarderna till att hålla sin skatt på en skaplig nivå dom också. Dock betydligt högre än Stockholm. Men ungefär som i vissa kranskommuner till Stockholm, som dock är självförsörjande.
Till Joakim persson var det menat.
Så är det. Vellinge är också självförsörjande, och Lomma är det _nästan_. Malmö, Lund och Helsingborg har högre skatt om man nu bor där.
Det är annars värt att fundera på att Södertälje tar emot lika mycket utjämningspengar per invånare som Malmö, och Botkyrka tar emot mer.